Rabljen motor - dokumenti

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

racOOn
Kontraadmiral

Rabljen motor - dokumenti

OdgovorNapisal/-a racOOn » Če Maj 03, 2018 14:01

Pozdravljeni!

Kupujem rabljeni pomožni motor (4KM, 4t). Ko najdem primernega, prodajalec pravi, da nima nobenega računa in dokumentov, ker, ko so ga kupili, je prišel z barko na pomožnem čolnu.
Tudi jaz bi ga uporabljal kot pomožnega, montiranega na čoln, za panulo. Zanima me, če kupoprodajna pogodba zadostuje ali ga moram vpisati v vpisni list čolna. Klical sem na Kapetanijo, kjer so mi rekli, da potrebujem račun, CE certifikat in kupoprodajno pogodbo, vendar sem jim pozabil omeniti, da bom čoln uporabljal samo kot pomožnega.

Hvala za odgovore!

LP,
Bruno
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

Re: Rabljen motor - dokumenti

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Če Maj 03, 2018 14:53

Ce slovenski zakon ne isce registracije do 5km zakaj bi ga vpisoval? Bi si samo povecal davek na plovilu. Zakaj mu pravijo pol pomozni?
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Če Maj 03, 2018 15:33

Tudi pomožnega moraš vpisat.
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Maj 03, 2018 16:50

To ni res. Zakaj bi moral pomožnega vpisovat? Po kakšni logiki?

Vpisat ga moraš če rabi čoln, da bi ga registriral pomožni pogon, drugače ne.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Pe Maj 04, 2018 16:57

Če ga uporabljaš na daljšem čolnu kot 3m, mora biti vpisan, pa če je pomožni ali glavni.
Drugače bi lahko npr. registriral 6m pasaro in nek prastari nedelujoč Tomos 4, ki ima papirje, vozil bi pa z nevpisanim novim "pomožnim" 4 konjskim brez papirjev.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Maj 04, 2018 17:39

Kontaktiraj našega člana Vala. Ti bo uredil dokumente za vpis motorja.
Remu
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Remu » So Maj 19, 2018 10:08

Tudi jaz ( in mnogo drugih) imam pomožni motor. Vpisan ni. Pri registraciji in pregledu sem imel drugo obvezno opremo ( mislim da je bil pogoj pomožni motor ali rakete). Kapetan me je vprašal, če hočem pomožni motor vpisati ali ne. Predlagal mi je, da v kolikor mislim menjavati pomožni motor naj ga ne, saj ni kasneje potrebno delati sprememb v vpisnem listu. Svetoval pa mi je, naj imam kupoprodajno oz. račun na plovilu. Tudi pri ponovnem pregledu čez 5 let ni bilo problema. Vsi moji kolegi ga nimajo vpisanega.
Žal sem pozen z odgovorom, ampak upam, da pride komu še kdaj prav.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Maj 19, 2018 14:15

toni8 napisal/-a:Če ga uporabljaš na daljšem čolnu kot 3m, mora biti vpisan, pa če je pomožni ali glavni.
Drugače bi lahko npr. registriral 6m pasaro in nek prastari nedelujoč Tomos 4, ki ima papirje, vozil bi pa z nevpisanim novim "pomožnim" 4 konjskim brez papirjev.

To ni res. Moj čoln ne rabi pomožnega motorja niti pomožnega pogona. Malo hondico, ki je ni potrebno vpisovati nikamor pa lahko dam gor kadar se mi zljubi in to je to. Nobenih obveznosti.

Ti govoriš o glavnem motorju. Glavni mora biti vpisan, nekateri čolni morajo imeti tudi pomožni pogon, bodisi vesla ali motorček kjer je pomožnega treba vpisat.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov