Neznani plavajoči objekti
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Neznani plavajoči objekti
Naprošam forumaše, da mi napišejo link kjer so pregledno označene zastavice in boje, katere se uporabljajo za označitve na morju.
Med plovbo po jadranu sem obplul raznorazne boje, z zastavicami, ki jih nisem videl v nobenem priročniku, za nekatere sem sklepal, da so namenjene regatam, nekatere so morda za označevanje vrš in skoljčišč, nekatere morda označujejo plitvine ob rtih. Skratka po jadranu plava vse mogoče in nemogoče, veliko plastenk za kis ali pa steklenic od sokov, na katere so izobešene razno razne krpice in razni trakovi. Dobro poznam označbe za potapljače, katerim se izognem na daleč, če je tista prava predpisana, katere uporabljajo izkušeni potapljači. Me je pa groza, da bi komu zapeljal čez glavo ob kateri od boj narejenih iz plastenke kisa. Vsakemu plavajočemu objektu se poskušam izognit, me pa zanima pomen nekaterih, ki so pritrjene na dnu z namenom.
Hvala za linke
Mirno morje vam želi PACEK
Med plovbo po jadranu sem obplul raznorazne boje, z zastavicami, ki jih nisem videl v nobenem priročniku, za nekatere sem sklepal, da so namenjene regatam, nekatere so morda za označevanje vrš in skoljčišč, nekatere morda označujejo plitvine ob rtih. Skratka po jadranu plava vse mogoče in nemogoče, veliko plastenk za kis ali pa steklenic od sokov, na katere so izobešene razno razne krpice in razni trakovi. Dobro poznam označbe za potapljače, katerim se izognem na daleč, če je tista prava predpisana, katere uporabljajo izkušeni potapljači. Me je pa groza, da bi komu zapeljal čez glavo ob kateri od boj narejenih iz plastenke kisa. Vsakemu plavajočemu objektu se poskušam izognit, me pa zanima pomen nekaterih, ki so pritrjene na dnu z namenom.
Hvala za linke
Mirno morje vam želi PACEK
Vse te plastenke in koli s črnimi trakovi na vrhu so ribiške narave in označujejo mreže, ki ležijo na tleh. Sicer nič nevarno za obplutje, je pa lahko problem, če tako kanto od kisa spregledaš... Ribiči so postali "barabe" in marsikdo ima od kante najprej 2 m verige, šele nato vrv. In ko tja zagaziš s propelerjem...
No namen te verige pa je točno to!!! Povzročitev škode!!!
Da se to zgodi meni in pogruntam čigava je bila boja, mi bi pomoje počil živec in se zagotovo ne bi dobro končalo.
Da se to zgodi meni in pogruntam čigava je bila boja, mi bi pomoje počil živec in se zagotovo ne bi dobro končalo.
admin hvala za odgovor, teh plastenk in "homework" boj je ob obalah precej, ene črne z črnimi trakovi, druge z nekimi modrimi zastavicami, res cel arsenal različnih plavajočih objektov in vsakič me je groza, da se bo ob kateri pojavila glava kakega potapljača, ali pa, da ne bom kake poznal in naletel na kak čuden skalni greben pod bojo!
LP PACEK
LP PACEK
- dole
- Viceadmiral
- Kraj: gorenjska - center galaksije
Ja nabolje se je zaustavit in pogledat kaj je če je kaj ribic gredo z mano!
Če jih ni pa več sreče drugje. Vse ribiške boje takše al drugačne morajo biti označene z reg. številko čolna tako, da ribiči nimajo kaj za pametovat. Toliko o ribolovu pa ne okol govort. Te boje itak postavljajo čičoti z pasarami tako, da ga tudi vidiš na daleč če kdo prihaja jest mam dober odgovor za njih.
Pa dober tek.
Če jih ni pa več sreče drugje. Vse ribiške boje takše al drugačne morajo biti označene z reg. številko čolna tako, da ribiči nimajo kaj za pametovat. Toliko o ribolovu pa ne okol govort. Te boje itak postavljajo čičoti z pasarami tako, da ga tudi vidiš na daleč če kdo prihaja jest mam dober odgovor za njih.
Pa dober tek.
Mreže, na plovni poti plovil, še nisem videl. Zakaj bi polagalci mrež reskirali uničenje ali izgubo mreže, katere niso poceni.
Sem pa videl ogromno položenih mrež, v priobalnem področju, na treh , štirih metrih ( ali manj ) globine. V tem predelu je tudi "potapljačev" na dah veliko in seveda kopalcev.
Zakaj bi se v "peš coni" vozil z skuterjem ali celo avtomobilom ?
LP
Sem pa videl ogromno položenih mrež, v priobalnem področju, na treh , štirih metrih ( ali manj ) globine. V tem predelu je tudi "potapljačev" na dah veliko in seveda kopalcev.
Zakaj bi se v "peš coni" vozil z skuterjem ali celo avtomobilom ?
LP
atilone, če me prav bereš, sem želel le link, kjer bi bil opis in pomen boj, ki plavajo v morju, če se prav berem, nisem nikjer napisal, koliko od obale se nahajajo, zanimalo me je kakšno označbo imajo regatne boje, kakšne boje za vrše, kako označujejo skoljčišča, kako mreže.........
Prav tako nisem pisal o gliseranju po peš poteh, ampak me zanima le pomen boj.
Hvala PACEK
Prav tako nisem pisal o gliseranju po peš poteh, ampak me zanima le pomen boj.
Hvala PACEK
Pomen raznih zastavic in krpic, obešenih na palice na bojah, boš izvedel na Ministrstvo za Kmetijstvo in ribolov. To pa radi tega , ker ribolov ( gospodarski ) spada pod njihov resor in nima z navtiko oz. morjeplovstvom nič skupnega. Polagalci mrež, oddajo z prošnjo za lov rib, tudi vrsto oznake katere bodo uporabljali. Eni modernejši se odločijo za polivinil, drugi pa ( bolj staromodni ) pa za blago. Seveda vsak ima svojo barvo in obliko. Radi tega je tudi toliko različnih označb. Ja tudi velikost boje ali flaše od kisa, Radenske , raznih sokov, imajo svoj pomen in svojega lastnika. Enako je na HR, ker je ta zakon še iz časov SFRJ.
Oprosti ker te sprva nisem dobro prebral.
LP
Oprosti ker te sprva nisem dobro prebral.
LP
.
,
Tukaj je potrebno opozoriti, da je po podatkih HR pomorske policije veliko krivolova in te boje so brez oznak in pretežno malih dimenzij. V lanski reviji Otvoreno more je bilo o tem veliko napisanega in tudi fotografije zaseženih mrež. Teh mrež je toliko, da jim že dela težave kako in kam jih shranit pred uničenjem, ker ponavadi (v 90%) ne najdejo lastnika.
Tudi sam sem že opazil tega kar veliko in nič drugega nam ne ostane, kot pazljivost med plovbo.
LP
,
Tukaj je potrebno opozoriti, da je po podatkih HR pomorske policije veliko krivolova in te boje so brez oznak in pretežno malih dimenzij. V lanski reviji Otvoreno more je bilo o tem veliko napisanega in tudi fotografije zaseženih mrež. Teh mrež je toliko, da jim že dela težave kako in kam jih shranit pred uničenjem, ker ponavadi (v 90%) ne najdejo lastnika.
Tudi sam sem že opazil tega kar veliko in nič drugega nam ne ostane, kot pazljivost med plovbo.
LP
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Ja eno so kardinalne in lateralne oznake, ki upam, da jih vsi poznamo!
Če pa prav razumem, pa sedaj govorimo o kantah, plastenkah in podobnemu sranju, ki plava na vodi... To pa pomoje ni ravno uradna oznaka in samo tisti, ki jo je tam pustil ve, kaj je spodaj. Ponavadi so to mreže na dnu, pa ne samo v priobalnem pasu, temveč tudi 5 NM od obale...
Čisto za primer, v akvatoriju med Punatom, Krkom ter otoki Plavnik in Kormati je tega toliko, da vsak dan vozimo slalom...
LP
Če pa prav razumem, pa sedaj govorimo o kantah, plastenkah in podobnemu sranju, ki plava na vodi... To pa pomoje ni ravno uradna oznaka in samo tisti, ki jo je tam pustil ve, kaj je spodaj. Ponavadi so to mreže na dnu, pa ne samo v priobalnem pasu, temveč tudi 5 NM od obale...
Čisto za primer, v akvatoriju med Punatom, Krkom ter otoki Plavnik in Kormati je tega toliko, da vsak dan vozimo slalom...
LP
Lokacija mrež in parangalov je bolj odvisna od globine kot pa oddaljenosti od obale. Sandi v omenjenem akvatoriju pa se ve da je polno sik, ki se dvignejo na 20 in manj metrov globine. Na več kot 30 m pa se nobenemu domačinu ne splača spuščat parangalov in mrež, razen na lokacijah, kjer je sigurno riba (med Plavnikom in Cresom npr.)
Omenjeni "pripomočki" na in pod vodo so res problem za nas ribiče, ker se ne moremo na dobrih "poštah" sidrati, ne vem pa zakaj je nekaj negibnega, še posebej če je dobro vidno, tak problem pri plovbi, saj na cesti se tudi ponavadi gleda naprej
.......... sicer je pa po mojih izkušnjah za nekatere jahtaše (pa ne ciljam na tukaj prisotne) še 4 metrski zasidran čoln težko opazen in moteč element na morju 
Omenjeni "pripomočki" na in pod vodo so res problem za nas ribiče, ker se ne moremo na dobrih "poštah" sidrati, ne vem pa zakaj je nekaj negibnega, še posebej če je dobro vidno, tak problem pri plovbi, saj na cesti se tudi ponavadi gleda naprej
če so te kantice in flaše, le oznake za vrše in mreže vse OK, mene je vedno strah, da si kak podoben pripomoček kdaj omisli kak neprofesionalen potapljač, kljub temu, da obidem tak objekt na 50m, me je vedno groza da bom pred čolnom opazil še kako dihalko od potapljaške maske. Predvsem zato sem spraševal, če polek znane potapljaške boje z znano zastavico obstaja še kaka podobna, katera ni zavedena v običajnem učbeniku za navtiko.
Hvala vsem za odgovore in namige. Mirno morje vam želim PACEK
Hvala vsem za odgovore in namige. Mirno morje vam želim PACEK
Vse lepo, vse se strinjam, samo je pa problem, ker nekateri ne uporabljajo ravno "dobro vidnih" oznak. Plastenka od Jamnice 1,5 litra je v vodi pri soncu skoraj neopazna. Vse skupaj zakomplicirajo še valovi in ko glisiram res vedno napeto gledam kaj je pred mano...
Če bi se za ta namen uporabljale normalne boje, lahko tudi zelo majhne, vseeno pa oranžne barve, bi bilo vse OK. Tudi tisti, ki imajo kole in na njih črne polivinile so OK. No to uporabljajo predvsem profesonalci...
In da je na 3 l kantico od kisa oziroma 1,5 l plastenko privezanih najprej 2 m verige, se meni ne zdi normalno!
Tako da Pacek, sploh ni vse OK, če je spodaj samo vrša. Če to spregledaš in "zaplužiš" v bojo, boš v opisanem primeru naredil katastrofalno škodo na svojem plovilu, če pa je vse zvezano samo s tanko vrvjo, pa boš škodo povzročil predvsem ribiču. Oboje je žalostno, zato pazite in opazujte kaj vse plava na vodi.
In to še ni vse! V istrskem delu sem že 2 krat opazil plavajočo paleto!!! Ta plava tik pod površino in jo zelo težko opaziš! Bili so že tudi primeri, ko je plaval cel ladijski kontejner, čeprav je to predvsem v Atlantiku...
LP
Če bi se za ta namen uporabljale normalne boje, lahko tudi zelo majhne, vseeno pa oranžne barve, bi bilo vse OK. Tudi tisti, ki imajo kole in na njih črne polivinile so OK. No to uporabljajo predvsem profesonalci...
In da je na 3 l kantico od kisa oziroma 1,5 l plastenko privezanih najprej 2 m verige, se meni ne zdi normalno!
Tako da Pacek, sploh ni vse OK, če je spodaj samo vrša. Če to spregledaš in "zaplužiš" v bojo, boš v opisanem primeru naredil katastrofalno škodo na svojem plovilu, če pa je vse zvezano samo s tanko vrvjo, pa boš škodo povzročil predvsem ribiču. Oboje je žalostno, zato pazite in opazujte kaj vse plava na vodi.
In to še ni vse! V istrskem delu sem že 2 krat opazil plavajočo paleto!!! Ta plava tik pod površino in jo zelo težko opaziš! Bili so že tudi primeri, ko je plaval cel ladijski kontejner, čeprav je to predvsem v Atlantiku...
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov