POSTOPEK JAVLJANJA V MARINAH PRI ISKANJU VEZA
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
POSTOPEK JAVLJANJA V MARINAH PRI ISKANJU VEZA
Morjeplovci prav lepo pozdravjeni
Vprašanje za izkušene morjeplovce
No tudi mi se bomo drugo leto podali na morje vsaj nekajkrat po par dni.
In sedaj večna težava za začetek smo se odločili da bomo raje bivali v marinah.
Zanima me pa sledeče pravilo
1/kako rezervirati vez v marini.
2/Ali je potrebno rezervirati vez npr 1 dan vnaprej ali lahko še isti dan zjutraj.
ter kako se sploh rezervira vez ali je potrebno to narediti npr po vhf ali gsm tel.
npr..
kratek postopek javlanja po vhf v marini .
Za odgovore se Vam prav lepo zahvaljuejm.
Vprašanje za izkušene morjeplovce
No tudi mi se bomo drugo leto podali na morje vsaj nekajkrat po par dni.
In sedaj večna težava za začetek smo se odločili da bomo raje bivali v marinah.
Zanima me pa sledeče pravilo
1/kako rezervirati vez v marini.
2/Ali je potrebno rezervirati vez npr 1 dan vnaprej ali lahko še isti dan zjutraj.
ter kako se sploh rezervira vez ali je potrebno to narediti npr po vhf ali gsm tel.
npr..
kratek postopek javlanja po vhf v marini .
Za odgovore se Vam prav lepo zahvaljuejm.
Kot 1. Veza v marini do lani sploh ni bilo mogoče rezervirati. Tudi letos so se tega otepali. Do neke mere razumljivo, kajti če tebe ni jim vez ostane prazen. Ampak v sodobnem svetu bi se dalo vez rez. in tudi plačati vnaprej elektronsko in potem je stvar rešena. Ampak to je za HR znanstvena fantastika.
kot 2. Kakor se stvari peljejo (recesija) bo v prihodnjih letih več marin napol praznih. In tako rezervacij ne bo potrebnih. Že letos se je dogajalo podobno. Npr. Marina ACI v Korčuli, kjer je bilo še lani po 15 uri dobiti vez misija nemogoče, je imela letos zvečer kar nekaj vezov še prostih.
kot 3. Če se javljaš v marino uporabiš kanal 17, pokličeš v stilu: "jadrnica "Bela" kliče marino Izola" Ko se ti recepcija ali mornar javi mu poveš še dolžino plovila in želje. In to je to.
Kot 1. Veza v marini do lani sploh ni bilo mogoče rezervirati. Tudi letos so se tega otepali. Do neke mere razumljivo, kajti če tebe ni jim vez ostane prazen. Ampak v sodobnem svetu bi se dalo vez rez. in tudi plačati vnaprej elektronsko in potem je stvar rešena. Ampak to je za HR znanstvena fantastika.
kot 2. Kakor se stvari peljejo (recesija) bo v prihodnjih letih več marin napol praznih. In tako rezervacij ne bo potrebnih. Že letos se je dogajalo podobno. Npr. Marina ACI v Korčuli, kjer je bilo še lani po 15 uri dobiti vez misija nemogoče, je imela letos zvečer kar nekaj vezov še prostih.
kot 3. Če se javljaš v marino uporabiš kanal 17, pokličeš v stilu: "jadrnica "Bela" kliče marino Izola" Ko se ti recepcija ali mornar javi mu poveš še dolžino plovila in želje. In to je to.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Pozdravljen Fjoki,
Marine so super in varne predvsem pred neurji in slabim vremenom.
Jaz osebno se marin ne poslužujem in uživam na sidru v varnem zalivu.
Predpogoj nočevanja na sidru je ustrezno sidro ( vrsta in teža sidra) glede na težo in dolžino plovila. Zelo pomembno je "biti seznanjen z prihajajočim vremenom , da lahko izbereš primeren zaliv, ki je zaščiten za tisti veter, ki bo pihal.
Ob pravi izbiri opreme in zaliva je sidranje zakon
Marine so super in varne predvsem pred neurji in slabim vremenom.
Jaz osebno se marin ne poslužujem in uživam na sidru v varnem zalivu.
Predpogoj nočevanja na sidru je ustrezno sidro ( vrsta in teža sidra) glede na težo in dolžino plovila. Zelo pomembno je "biti seznanjen z prihajajočim vremenom , da lahko izbereš primeren zaliv, ki je zaščiten za tisti veter, ki bo pihal.
Ob pravi izbiri opreme in zaliva je sidranje zakon
Tudi v elektronski obliki je to možno:
http://www.marinanet.hr/home.htm
Nisem še preizkusil, tako da nevem če stvar deluje. Sicer pa mislim, da ni nobene potrebe po rezervaciji marine. Zadnji dve leti je prostora povsod dovolj. Nekateri lastniki privezov (marin), tudi izkoriščajo sistem rezervacij.
Privezi ob pomolu v Primoštenu so naprimer stalno vsi rezervirani. Rezervacija stane 200kn. Ko pripelješ do pomola je "sve puno, trebali ste rezervirat", potem se pač "nekomu" odvzame mesto, tako da plačaš rezervacijo. Ko odpluješ, je prazno mesto že rezervirano.
http://www.marinanet.hr/home.htm
Nisem še preizkusil, tako da nevem če stvar deluje. Sicer pa mislim, da ni nobene potrebe po rezervaciji marine. Zadnji dve leti je prostora povsod dovolj. Nekateri lastniki privezov (marin), tudi izkoriščajo sistem rezervacij.
Privezi ob pomolu v Primoštenu so naprimer stalno vsi rezervirani. Rezervacija stane 200kn. Ko pripelješ do pomola je "sve puno, trebali ste rezervirat", potem se pač "nekomu" odvzame mesto, tako da plačaš rezervacijo. Ko odpluješ, je prazno mesto že rezervirano.
Jadranje je odklop
kr en napisal/-a:
Hja na to de ni za zanašat... res je kar praviš za Korčulo, je pa tudi res da je lani in predlani bilov ACIju na Palmižani res ogromn vezov frej celo noč, letos pa je bila marina 29.7. že polna malo po 17 uri...
Kar se pa VHFa tiče...
3 x klicani
kliče
3 x klicoči
npr. marina izola, marina izola, marina izola
kliče
ime barke, ime barke, ime barke
in ko se javijo se zmenš dalje
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Fojki napisal/-a:Super za info
kaj pa če prideš zvečer npr po 7 uri in kot praviš je polno kaj potem ??
Ni
si potem prepuščen sam sebi ??
Vedno si prepuščen sam sebi in zanašaj se samo nase .
Ko delaš plan za ruto vedno imej še en ali dva rezervna plana kje lahko sidraš in prespiš. Ponavadi za vsak veter različne zalive.
Pozdravljen Fojki
Vidim, da si letos resno zastavil z navtiko in ničesar ne prepuščaš naključju.
Želim ti veliko uspeha in užitka pri načrtovanju rut.
Če te kdaj Kvarner ne bo pustil čez si vedno dobrodošel pri meni v Pomerju- ti bomo že našli kakšno primerno mesto, kjer boš vrgel sidro
Ali si novega lepotca že spusil v vodo ali še počiva na suhem?
LP Iztok
Vidim, da si letos resno zastavil z navtiko in ničesar ne prepuščaš naključju.
Želim ti veliko uspeha in užitka pri načrtovanju rut.
Če te kdaj Kvarner ne bo pustil čez si vedno dobrodošel pri meni v Pomerju- ti bomo že našli kakšno primerno mesto, kjer boš vrgel sidro
Ali si novega lepotca že spusil v vodo ali še počiva na suhem?
LP Iztok
KJER SE KOPNO KONČA SE ŽIVLJENJE ZAČNE
-
Fabio Mate
- Desetnik
Re: POSTOPEK JAVLJANJA V MARINAH PRI ISKANJU VEZA
Pozdravljeni morjeplovci
Najprej lepo prosim ne se smejat...ampak vse je enkrat prvič oz.nekje je treba začeti, pravijo
Smo zelenci, se učimo...nekaj smo že prepluli, veliko še bomo...
Sedaj pa vprašanje
Namen imamo prespati v marini, in to prvič. No in ker še nismo nikoli me zanima postopek, povedan po domače. Ok, rezerviraš preko neta oz.tel. VHF ja ni(čoln 6,5m). In tu se vse konča...
Kam iti v marini, kako najti pravo mesto? Pride kdo do nas ali prosto po Prešernu izberem pomol in najdem muring?
Saj pravim, vesel bi bil neke domače razlage.
Hvala vsem izkušenim
Pa mirno morje
Najprej lepo prosim ne se smejat...ampak vse je enkrat prvič oz.nekje je treba začeti, pravijo
Smo zelenci, se učimo...nekaj smo že prepluli, veliko še bomo...
Sedaj pa vprašanje
Namen imamo prespati v marini, in to prvič. No in ker še nismo nikoli me zanima postopek, povedan po domače. Ok, rezerviraš preko neta oz.tel. VHF ja ni(čoln 6,5m). In tu se vse konča...
Kam iti v marini, kako najti pravo mesto? Pride kdo do nas ali prosto po Prešernu izberem pomol in najdem muring?
Saj pravim, vesel bi bil neke domače razlage.
Hvala vsem izkušenim
Pa mirno morje
Re: POSTOPEK JAVLJANJA V MARINAH PRI ISKANJU VEZA
Preden vpluješ v marino pokličeš marino po VHF. Potem ti dajo navodila kako in kaj. Po navadi pride marinajo na pomol in te usmeri in pomaga privezati. Ko privežeš pobere dokumente, ki jih dobiš na recepciji pred odhodom in ko plačaš oz. dobiš račun.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost