SIDRANJE..PLAČILO?

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

pence
Poddesetnik

SIDRANJE..PLAČILO?

OdgovorNapisal/-a pence » Po Apr 12, 2010 08:34

Jadralci živjo,
zanima me in ali je res, kot pravijo da nekje po hrvaški obali računajo tudi
sidranje, kljub temu da plačaš turistično takso že ob najemu barke?
KAJ BI JIM POTEM SPLOH PLAČALI???
Penca
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

Re: SIDRANJE..PLAČILO?

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Apr 12, 2010 09:03

pence napisal/-a:Jadralci živjo,
............

zrak, vodo, sonce, veter, pravico, da si lahko tam... :evil: :evil: :evil: :evil: ...
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Apr 12, 2010 09:26

Lijepu njihovu .
Ma vse bi računal.
Še malo pa ne boš smel prevečkrat prdnt ker boš preveč "zagađivao".
Saj ne veliko 5 kun tam 10 kun tja po glavi pa jih vas je malo več pa se nabere.

Ampak kakor koli računam še vedno je ugodneje kot da s čolnom rinem v grčijo. Pa bližje je.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

Re: SIDRANJE..PLAČILO?

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Apr 12, 2010 12:39

pence napisal/-a:Jadralci živjo,
zanima me in ali je res, kot pravijo da nekje po hrvaški obali računajo tudi
sidranje, kljub temu da plačaš turistično takso že ob najemu barke?

Nekateri koncesionarji poleg boj in pomolov zaračunavajo tudi sidranje. Kdor ga plačuje naj ga pač plača. Koncesionar si vsak po svoje razlaga svoje pravice. Zadnje leto jim je država zelo dvignila ceno za izdajo koncesije in bi tako nekateri radi kompenzirali količino za mene zelo lahkega zasluška.
Razpravljajo pa tudi o plačljivosti sidranja na celi Hrvaški obali :evil:
Če bodo zadevo izpeljali mene in moje barke tam več ni :!:
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Apr 17, 2010 07:58

Prilagam link na popis koncesionarjev ter natančne koordinate do kje segajo njihovi teritoriji in z koncesijo povezane pravice (tudi na piratstvo. Kaj bi lahko bilo to drugega kot piratstvo, če ti zaračunajo sidranje na lastnem sidru?). Ta lista je obenem krasno izhodišče za planiranje rut, predvsem katerim krajem se je bolje izogniti.

In še red na sidrišču, katerega si je dobro prebrati.

Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » So Apr 17, 2010 10:10

Nikola tega tvojega seznama sem pa zelo vesel .
V zadnjem času brezveznih dilaogov na forumu,je to res koristna zadeva.
lp
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Apr 17, 2010 12:24

Koncesionar ima pravico zaračunavat tudi sidranje, če se sidraš na območju, kjer ima koncesijo.
Kje pa ima koncesijo, pa je že druga zgodba. Navadno imajo koncesije podeljene samo za del zaliva, v manjših zalivih pa tudi za cel zaliv. Seveda podjetni domačini radi svoje območje "razširijo" in delujejo po "svojih" pravilih. Pogajanja (beri kregarija) z njimi je bolj podobno ugotavljanju, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce. Na koncu bo vedno obveljala njegova. Razne pritožbe, prijave, ipd pozabimo, saj so vsi tam doli ena velka žlahta, ki vedno, prevsem po sistemu "vsi zadovoljni" držijo skupaj.
Bolje se je probat pametno pogodit, ali pa dvignit sidro in drugam. Pa še tole vedite, da navadno ne kasirajo lastniki koncesij ali njihovi delavci, po navadi poiščejo kakšnega vaškega norčka, ki se vozi z ćolničkom in denarnico od ladje do ladje. Zdaj pa se s takšnim, ki navadno ne zna niti prav pisat, kaj šele računat (če ste opazili, imajo navadno "švinglcetl", iz katerega preberejo, koliko morajo zaračunat), pogajaj in dokazuj zakone :evil:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Apr 17, 2010 12:26

Jaz sem tudi zelo vesel seznama, zelo uporabna zadeva, havala :wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Apr 17, 2010 12:48

Red na sidriščih podrobno pojasnjuje, da na ostalih sidriščih, ki niso našteta na tem popisu ni dovoljeno zaračunavati SIDRANJA v kolikor ne gre za nacionalne parke!
LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Apr 17, 2010 22:07

Nikola Tesla, kje si dobil ta spisek? Glede na katero koordinatno izhodišče so koordinate v popisu?
V Oglasih za pomorce so bile navadno koordinate z izhodiščem Bessel 1841, tudi hrvaške pomorske karte imajo to izhodišče, določili pa so ga Franc Jožefovi geometri davnega leta 1841, na GPS pa imaš navadno nastavljeno izhodišče WGS84.
Razlika je okrog 300m (navadno piše na karti)
Vnesel sem eno točko iz spiska z obema izhodiščema, tako da mislim, da je Bessel in torej direktno pašejo na hrvaške pomorske karte, ne pa v GPS

Slika
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Apr 18, 2010 00:29

Koordinate so podane v WGS-1984.
LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Apr 18, 2010 03:09

Žal opažam Nikola, da si naslednja jeb..na stranka ti. Ker se to dogaja od začetka. Če se najde kdo kateri ve več kot drugi, te začnejo najprej zbadat, potem pa vedno hujše. Gaso je že tukaj drugi slovenceljni pa se bodo že našli, so že tukaj. To se imenuje strah malega človeka, da ne pride iz sence, radi tega se boji teme, potem pa se ne izbirajo postopki. Morajo pridet iz sence in ti si jim sedaj ogromen konkurent. Boš sam opazil, meni nisi verjel, ko sem ti rekel, da se ne bom pustil ( kasneje) in si rekel da jih naj ignoriram, ampak to ne vodi nikamor, ker se bojijo in za to nenehno napadajo. Žal boš ti tudi občutil to, samo imaš veliko prednost pred mano. Saj veš na kaj mislim, a ne.
Drži se in LP
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Ne Apr 18, 2010 21:57

NikolaTesla hvala za informacije.

Kako nimam velike iskusnje z placanje v nautiki (in mislim da placanje za sidranje ni v redu) sem malo prebral okoli te teme in kako sem slisal od prijatelja in berem je precej anarhija:
http://nautica.st/index.php?option=com_ ... &Itemid=58

@motorni, vidis da so to uradni podaci z www.mmpi.hr

Pa se nekaj mi je vpadlo v oci s tega clanka za ta popis koncesonara:
Ispis svih luka nautičkog turizma za koje su izdane koncesije na pomorskom dobru, stoji nadalje u priopćenju, moguće je dobiti uvidom u Upisnik koncesija u Ministarstvu, pod uvjetom da su županije upisale sve podatke.
Nazadnje spremenil opus, dne Ne Apr 18, 2010 22:01, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Apr 18, 2010 22:00

Atilone, pa a se res ne da, da nebi provociral? Gaso se je Nikoli Tesli lepo zahvalil za seznam, ti pa ga napadeš?

Vajine osebne zamere rešujta drugje, ne smetit ZELO uporabnih tem s tem!

Brez zamere, ampak moram tole ustavit, drugače bo spet 30 odgovorov na temo "prepucavanja"...

Nikola Tesla, tudi jaz se zahvaljujem za spisek!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Ne Apr 18, 2010 22:07

opus napisal/-a:NikolaTesla hvala za informacije.

Kako nimam velike iskusnje z placanje v nautiki (in mislim da placanje za sidranje ni v redu) sem malo prebral okoli te teme in kako sem slisal od prijatelja in berem je precej anarhija:
http://nautica.st/index.php?option=com_ ... &Itemid=58

@motorni, vidis da so to uradni podaci z www.mmpi.hr

Pa se nekaj mi je vpadlo v oci s tega clanka za ta popis koncesonara:
Ispis svih luka nautičkog turizma za koje su izdane koncesije na pomorskom dobru, stoji nadalje u priopćenju, moguće je dobiti uvidom u Upisnik koncesija u Ministarstvu, pod uvjetom da su županije upisale sve podatke.

Opus, daj mi na kratko odgovori. Oprosti, ker se mi ne da prebirat vsega in oči me že bolijo. Ti pa si vse predelal. Ali si dolžan plačati koncesionarju sidranje na svojem sidru ali ne ? Kako je s tistim (dovoljeno je sidranje v pomosrko dobro povsod, kjer to ni prepovedano)?
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti