Uvoz novega čolna iz HR ali registracija v HR

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Mornar Matej
Kraj: Dragomelj

Uvoz novega čolna iz HR ali registracija v HR

OdgovorNapisal/-a Mornar Matej » Po Maj 31, 2010 09:54

Pozdravljeni morjeplovci.

Prosim za nasvet.
Odločam se o nakupu Hrvaškega gumenjaka, novega s prikolico in motorjem. Uporabljal ga bom izključno na Hrvaškem.
Ali mi lahko kdo svetuje, kaj se mi bolj splača, uvoz in registracija v Slo, ali registracija in plačilo davka + trošarine na Hr? Kakšni so postopki?
Morda je pomemeben podatek, da imam tasta, ki ima tudi hrvaško državljanstvo, če ga za kaj potrebujemo.

Čoln je 4,8m, 50 KM.

Hvala v naprej za nasvet

Kmalu pravi (do sedaj na rento),
Mornar Matej
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Maj 31, 2010 11:26

Uvoz se ti definitivno ne splača. Če želiš Slo zastavo, potem kupi v sloveniji. Če želiš hr zastavo, kupi na Hrvaškem. O prednostih ene in druge zastave smo na forumu že govorili. Za registracijo na hr. zastavo ne potrebuješ njihovega državljanstva, težave pa boš imel z prikolico. prikolice z hr. registracijo ne smeš voziti z Slo. avtom. Jaz sem kupil rabljen čoln na prikolici, čoln sem prepisal nasee, prikolico pa na prijatelja z Krka, sicer bi jo moral uvoziti v Slovenijo. Aja, hr. čolna ne boš smel voziti v Slovenijo.
mirno morje
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Po Maj 31, 2010 12:12

Zdravo,
glede na to, da boš čoln uporabljal samo na HR, se ti ga nikakor ne splača registrirati drugje, kot tam. Pa še nobenih sitnosti s plovnim dovoljenjem nimaš, kolikor vem...

Vsekakor ostani dol registriran...

LP
Green to green or red to red, safely go ahead!
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Maj 31, 2010 12:13

Za tebe res verjetno pride v poštev hrvaška zastava, saj se boš izognil tudi vsem problemom v zvezi z nakupom vinjete.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Maj 31, 2010 15:07

Bolje je HR registracija za tvoj primer. SLO državljani so izenačeni s hrvaškimi, glede registracije, tako da ni nobenih prednosti.

BTW: Tast če ima dvojno državljanstvo, pa je upravičen do letne ribolovne karte, kar pa je tudi odlična ugodnost če lovi ribe.
Mornar Matej
Kraj: Dragomelj

OdgovorNapisal/-a Mornar Matej » Po Maj 31, 2010 15:57

Če povzamem, bom na hr plačal malo več (3% razlike v DDV + trošarina 5%) a bom na dolgi rok imel veliko manj sitnosti.

Kaj pa predlagate za prikolico. Doli mi jo prodajajo za 1000 € z davkom. Ali mi jo lahko nekje v Slo naredijo za podoben ali manjši denar, da bi potem dal gor 3 tablico (slovensko seveda). Kakšne podatke od izdelovalca gumenjaka potrebujem, da bodo ustrezno nastavili prikolico, če jo naročim posebej?

(kot rečeno gre za majhno prikolico - čoln 4,8m brez motorja 270 kg - takšna prikolica najbrž svojega tehn. pregleda ne rabi, le tretjo tablico dam gor.)

Res hvala za vse nasvete, po 2,9 m gumenjaku z tomosom je to prvi pravi čoln, tako da sm na tem področju res amater.

Lp
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Po Maj 31, 2010 16:07

Za 1000 eur pri nas dobiš novo prikolico. Veliko je bilo že govora zato uporabi iskanje o proizvajalcih. Pri prikolici se da vse prestaviti in nastaviti tako da kakšni podatkov za izdelavo prikolice na potrebuješ. Nastaviš jo takrat, kot daš gor čoln in motor, ker prej je optimalno ne moreš nastaviti.

Prikolica do NDM 750 kg je vozna na tretjo tablico in teh. pregled na vsakih pet let.

LP Klemen

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti