Čoln brez izpita na hrvaškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

matjazzz
Poročnik fregate
Kraj: Ljubljana

Čoln brez izpita na hrvaškem

OdgovorNapisal/-a matjazzz » Če Jun 17, 2010 22:19

Pozdravljeni
Po našem zakonu naj bi smeli brez izpita voziti z čolnom do 3m in motorjem do 5ks. Zanima me če imam pravilne informacije.
Zanima me kako je z tem zakonom na hrvaškem za nas slovence. Smem voziti z takšnim čolnom kot pri nas na hrvaškem brez izpita. Po spraševanju znancev sem prišel do informacije da se ne sme voziti brez izpita? Kako pa je v primeru da bi dal gor električni motorček kot naprimer Minn KOTA Enduro 30(ima le 360w) in podobno? Ali se bencinski motor šteje enako kot električni motor?
Hvala za odgovor.
LP Matjaž
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jun 18, 2010 09:30

Pozdravljen na Morjeplovcu
Zakoni so usklajeni, tako da mirne duše lahko pluješ z omenjenim čolnom. Pred leti so HR nekaj znižali mere in Ks, ampak so hitro popravili. Pa tudi kontrola na teh plovilih je zelo redka. Razen mogoče če loviš ribe, da pridejo pogledat za dovolilnico obenem še papirje za čoln. Priporočal pa bi , da imaš s sabo neko dokazilo da je čoln tvoj ali od kolega ali podobno, tako da se vidi da ni ukraden.
Lep dopust ti želim.
Ah ja, elektro motorček. Ti ne bo kaj dosti koristil. Že pri dnevnem maestralu boš imel probleme, plut proti vetru. Bi bil bolj slalom.
LP
bomax
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bomax » Pe Jun 18, 2010 10:18

Glede hrvaške zakonodaje nisem čisto prepričan, za slovensko pa to ne drži. Za vsak motoriziran čoln je potrebno imeti opravljen izpit, in sicer:
1. do 7m dolžine in do maks. 7,34 kW izpit za upravljanje čolna
2. vse drugo oz. več izpit za voditelja čolna

Povezava:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=1649
(glej vsaj 3. in 14. člen)

oz. seznam z dopolnitvami:
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r03/predpis_PRAV2123.html
bomax
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bomax » Pe Jun 18, 2010 10:30

Hrvaška zakonodaja, ki ureja to področje:
http://mojauprava.hr/portal/dp.nsf//moj ... ani&Click=
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Jun 18, 2010 10:57

Atilone !
Tvoja trditev za Slo ne drži.
Če ima plovilo motor do 7,5 kw,(tudi tomos4) moraš imeti potrdilo o opravljenem preizkusu znanja in mora biti oseba stara najmanj 16 let. Temu se reče tako imenovani mali izpit.
Brez potrdila o preizkusu znanja ali potrdila o voditelju čolna ,lahko upravljaš samo čoln na vesla in jadrnico do 7 metrov.
Kako imajo pa hrvati pa je najbolje tam vprašati,saj veš kako je tam danes tako ,jutri tako.
lp
matjazzz
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a matjazzz » Pe Jun 18, 2010 20:34

Pozdravljeni
hvala za odgovore
Kakor sem prebrav iz hrvaškega zakona naj bi bil čoln dolg do 2,5m in do 5kw ne bil potreben dati v register. Glede vožnje pa je potreben izpit kategorije A.
Katera kategorija bi bila to pri nas?
V čem je razlika med voditeljem čolna in potrdilo o opravljenem preizkusu znanja?

lp
bomax
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bomax » Pe Jun 18, 2010 20:41

izpit za upravljanje čolna ima 2 poglavji, izpit za voditelja pa 5. tisti dve sta skupni. poglej po forumu - boš našel povezave do literature. sicer pa sta programa:
1. upravljanje čolna
http://www.up.gov.si/si/vodnik_po_stori ... i_program/
2. vodnik čolna
http://www.up.gov.si/si/vodnik_po_stori ... i_program/
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jun 18, 2010 21:00

Eno je napisano ( tu nisem imel prav ) drugo pa je izvajanje. Če računam tam nekje od 12 leta naprej, sem precej preribaril , tako par sto metrov od obale. Na HR in pri nas. Kontrole ribiške dovolilnice, so bile. Niti enkrat v 40-ih letih , me niso vprašali za kako potrdilo, pa ga nikoli nisem jemal zraven za igračkanje z gumico in to od Kopra do Šibenika, Vis , Krk, nikjer. To za gumico Beograd sport in T4.
Me pa res zanima, koliko članov z omenjenimi gumicami, je bilo deležno kake kontrole s strani policije ali kapetanije. Pri nas in HR ?
LP
bomax
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bomax » So Jun 19, 2010 09:21

Atilone, se popolnoma strinjam. Je pa res, da če si popolnoma na začetku, kot sem tudi sam, je zadnja stvar, ki si jo želiš, da ti prve dogodivščine na čolnu pokvari kazen. Se mi zdi, da bi meni pisalo na čeli, da naj me ustavijo, če ni bi imel izpita. In to tudi na gumi, krajši od 3 m.

Pa tudi nič slabega niso teli izpiti. Vsaj osnovna pravila, ki so izkušenim morjeplovcem popolnoma jasna, spoznaš. Če ga kot začetnik že poserješ, ga vsaj s stilom. 8)

---

Bi pa priporočal vsem začetnikom redno prebiranje tega foruma - ogromno uporabnega in koristnega, če si le odprte glave.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jun 20, 2010 11:10

Imaš prav.
Že sam občutek, če tega nisi vajen, da te lahko zajebavajo zaradi potrdila, ti lahko pokvari del dopusta, to pa je precej več vredno, kot da se opraviš na opravljanje izpita. Če pa imaš v mislih , se kaj povečat, to pride zraven, pa opravi kar za voditelja čolna. Če že enkrat delaš. Slej ali prej , pride želja po daljšem in hitrejšem plovilu :) .
LP
svetelc
Kapitan korvete
Kontakt:

brez izpita

OdgovorNapisal/-a svetelc » To Apr 09, 2013 21:40

Kakšna pa je kazen v SLO če voziš čoln brez izpita?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

Re: brez izpita

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Apr 09, 2013 21:52

svetelc napisal/-a:Kakšna pa je kazen v SLO če voziš čoln brez izpita?

Vsekakor tolikšna, da se tolčeš po glavi, da si poslušal nasvet iz foruma, da ne potrebuješ izpita.

No, še dobro, da tu nihče ne govori neumnosti razen mene :D
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Matic1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Matic1 » Sr Apr 10, 2013 08:23

Ej vam povem da mali izpit (do7m in do 10KM) je mala malca naredit, stane vse skup 80€ in vzame 2 popoldneva.
Edino koristi ne kaj dosti ker, 10KM je malo in sem takoj naslednje leto dal 150€ za velik izpit, ta pa vzame 4 popoldneve,....

Vsekakor ODSVETUJEM mali izpit iz zgornjega razloga.
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Če Apr 11, 2013 18:54

Moje mnenje:

brez izpita se ni za hecati. Prvič gre za to, da tvegaš kazen in pokvarjen dopust, drugič pa imaš lahko res sranje v primeru nesreče na morju.

Izpit sam po sebi ni tako zahteven, da ga z nekaj truda na bi mogel narediti.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Če Apr 11, 2013 19:15

Kaj pa če ga sicer imaš, ampak ga nimaš sabo na čolnu? A je kazen ista ali lahko oni kako preverijo ali ga naknadno predložiš? Čisto tako, včasih ga pač pozabim vzeti s seboj na gumenjak..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov