majhen gumenjak, velike težave

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

bomax
Kapitan
Kraj: Ljubljana

majhen gumenjak, velike težave

OdgovorNapisal/-a bomax » Če Avg 05, 2010 10:52

forum sem se naučil na pamet, prebrskal carino (http://www.carina.gov.si/si/obrazci/) in se že večkrat, odkar imam čoln, izognil težavam. a se mi zdi, da bi bil lahko še bolj na varni strani.

imam gumenjak pod 3m in pod 5KM. naložim v prtljažnik in se odpeljem na hrvaško brez problemov. na vprašanje, če imam kaj za prijavit, rečem da nič in ni problema. enako za nazaj. pa vendar me zanima, kakšen je postopek, če bi želel 'formalizirati' prenos/prevoz takšnega gumenjaka čez mejo in seveda njegovo uporabo. nikakor namreč ne najdem odgovora.

prosim vas ali za opis, ali za kakšno povezavo ... če pa ima kdo še link do kakšnih obrazcev, ki jih je potrebno izpolniti v teh primerih, še tolikanj bolje. saj veste, zadnja stvar, ki si jo želim, je poslušat dretje z zadnjih sedežev, ko imaš poleg sranja še omejeno gibanje in izčrpano potrpežljivost mladičev.
bomax
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bomax » Če Avg 05, 2010 11:00

aja, mislim v smislu, začasnega izvoza/uvoza ... ali kakšnega podobnega formalnega štosa.

seveda imam vedno s seboj overjeno kupoprodajno pogodbo. gumenjak ni registriran. kaj bi bilo drugače, če sploh kaj, če bi registriran bil?
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Avg 05, 2010 11:40

Mislim, da je potrdilo o lastništvu dovolj.

Če se motim me dopolnite-stari mački morjeplovstva. :D
bomax
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bomax » Če Avg 05, 2010 11:54

hja, 'mislim' tudi jaz. a mi to ne zadostuje. rad bi prešaltal na 'vem'.

in še dodatno podvprašanje : če želim posoditi čoln bratu ali prijatelju - zadostuje pooblastilo, ali mora imeti še kopijo moje kupoprodajne, ali gre še za kaj tretjega.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Avg 05, 2010 12:58

bomax
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bomax » Če Avg 05, 2010 13:23

123dejan, hvala za trud. tole sem tudi že našel. pa vendar ne odgovori na moje vprašanje, saj še vedno ne vem, kako je s prehodom meje.
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Vrsi Mulo

OdgovorNapisal/-a Purly » Če Avg 05, 2010 13:34

mene je lani na hrvaški meji pregledal HR carinik, tako da sem mu moral pokazat račun od čolna (kupljen v SLO) in od motorja (kupljen v nemčiji -EU)
Oba računa sta izdana na moje ime.
čoln je pod 3m in motor pod 5 KS kot tvoj.
in je bilo vse OK.
Nazadnje spremenil Purly, dne Če Avg 05, 2010 14:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Avg 05, 2010 14:39

poklič na kapetanijo KP tam ti bojo znal razložit ziher!
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Avg 05, 2010 15:21

Mislim, da moraš imeti dokazilo o lastništvu in je to dovolj. Tako kot za avto. Večinoma ne gledajo ali si res lastnik avta, ki ga pripelješ na mejo. Drugo je, če bi imel 3 čolne in 3 motorje...
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Če Avg 05, 2010 15:38

En namig!!
Nikoli ampak res nikoli ne reci na meji ,da nimaš nič za prijavit, vedno je nekaj za prijavit, če ne pa zeleni možic sugurno kaj najde, Drugače pa kot so povedali že zgornji posti dokazila o lastništvu in ni problema,saj jaz jih nisem imel pa velikokrat se peljem z robo čez mejo, ampak vedno so"osobne stvari".
Fiat Justitia ... Some day....
bomax
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bomax » Če Avg 05, 2010 15:48

hvala vsem za prispevke.

ravnokar sem klical na luško kapitanijo v koper in so rekli, da je v tem primeru popolnoma dovolj dokazovanje lastništva. na meji jim lahko rečem, lahko pa tudi ne. skratka, ni kolobocij. kot ste že nekateri navedli. zdaj mi bo še lažje lepo preživljat morje s čolnom in prevažat čoln.

sicer sem čoln že prevažal čez mejo večkrat in nisem imel nikoli težav. vedno pa sem bil tudi presrečen, da me niso začeli s tem gnjavit, ker začneta otroka gnjavit na vse pretege, če se avto ustavi na poti. vožnja z dretjem male dive je pa vse prej kot žur.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Avg 05, 2010 16:51

Zadeva je taka, da če pri nas tak čoln registriraš, (po naši zakonodaji je potrebno) dobiš vpisni list in s tem čolnom lahko krožiš kolikor hočeš po Hrvaški in nihče ti ne more nič. Zavarovanje Hr zahteva od 20KM naprej, registracijo pa od 3m in 5kw. Vendar za vpisni list pa rabiš registrirat pri nas (na 5let) in pred tem še zavarovanje (drugače ti ga ne registrirajo). Naslednje leto pa ga ne zavaruješ, šele čez 5 let, ko podalšaš reg. Ali pa se preprosto voziš z računi in s seboj fotokopije Hr zakonodaje. Tako sem delal jaz, dokler sem imel gumico.

Ne vem zakaj bi ga začasno uvažal?
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Če Avg 05, 2010 19:41

kocka napisal/-a: Naslednje leto pa ga ne zavaruješ, šele čez 5 let, ko podalšaš reg. Ali pa se preprosto voziš z računi in s seboj fotokopije Hr zakonodaje. Tako sem delal jaz, dokler sem imel gumico.

koliko let nazaj si to delal? .......... poskusi sedaj prekiniti podaljšanje zavarovanja, pa boš videl kaj se zgodi

še link, kjer to piše :
http://www.up.gov.si/si/vodnik_po_stori ... nje_colna/
Nazadnje spremenil gorenjc, dne Če Avg 05, 2010 19:53, skupaj popravljeno 1 krat.
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Če Avg 05, 2010 19:53

menda ti plovilo izpišejo iz registra če ne podaljšaš zavarovanja. :?
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Avg 06, 2010 10:44

Če ne podaljšaš zavarovanja ti ga izpišejo.
Je pa res da vpisni list ti pa ostane,in na hrvaškem mirno pluješ.
Pri nas pa čez pet let,ko ti datumsko preteče vpisni list , registracijo obnoviš.
Koliko pa stane zavarovanje za tako majhen čoln? ,škodo pa lahko s takšnim plovilom ravnotako narediš,zato se po moje kr splača plačati zavarovanje.
lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti