Sidranje, plovba ob obali, ...
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Sidranje, plovba ob obali, ...
Pozdrav vsem
zadnje čase so se časopisi razpisali o navtičnih pravilih, kako slabo plujemo, nevarno, .......
v današnjem Delu je Fantulin izjavil, da lahko čolni sidrajo 150 m od obale tam, kjer so divja kopališča (npr. Fiesa).
No eno tehnično vprašanje. Na izpitu smo se učili, da lahko čoln pluje 200 m od obale, če glisira pa 250 m.
Kako se lahko sidraš 150 m od obale? kaj nisi že v prekršku ?
To pišem tudi zato, ker so me policisti pred tremi tedni opozorili, da moram premakniti čoln, ker sem sidral preblizu rezervata (čoln je bil dejansko cca. 20 m od rumene boje ne znotraj rezervata ampak zunaj, sidran pa sem bil čez oz. okoli 200 m in imel suščene kar nekaj sidrne vrvi, ter posledično me je tok privlekel blizu rezervata.).
Mi lahko kdo prosim razloži, kje je logika?
zadnje čase so se časopisi razpisali o navtičnih pravilih, kako slabo plujemo, nevarno, .......
v današnjem Delu je Fantulin izjavil, da lahko čolni sidrajo 150 m od obale tam, kjer so divja kopališča (npr. Fiesa).
No eno tehnično vprašanje. Na izpitu smo se učili, da lahko čoln pluje 200 m od obale, če glisira pa 250 m.
Kako se lahko sidraš 150 m od obale? kaj nisi že v prekršku ?
To pišem tudi zato, ker so me policisti pred tremi tedni opozorili, da moram premakniti čoln, ker sem sidral preblizu rezervata (čoln je bil dejansko cca. 20 m od rumene boje ne znotraj rezervata ampak zunaj, sidran pa sem bil čez oz. okoli 200 m in imel suščene kar nekaj sidrne vrvi, ter posledično me je tok privlekel blizu rezervata.).
Mi lahko kdo prosim razloži, kje je logika?
Čakaj ! Obala ni isto kot plaža. Valjda, da lahko prideš čisto do obale. Kako pa bi se drugače vkrcal na čoln? Le do kopališča je neka meja 150 ali 200 m.
Sedaj pa : Kaj je kopališče ?
Sundancer je letos na Silbi plačal 300 kun kazni, ker je sidral pred mandračem (kao preblizu kopališča). Ampak tam so bile še lani boje. Halo ! Logike ni, zato se jo ne trudi iskat. Dokler te samo opozorijo, jih ubogaj.
Sedaj pa : Kaj je kopališče ?
Sundancer je letos na Silbi plačal 300 kun kazni, ker je sidral pred mandračem (kao preblizu kopališča). Ampak tam so bile še lani boje. Halo ! Logike ni, zato se jo ne trudi iskat. Dokler te samo opozorijo, jih ubogaj.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Ne me basat. Pa rumene boje so od rtiča pa do Kanegre, pa naj si jih še nekam vtaknejo. Še od tiste male obale bi nas spodil al kaj. Vedno ko smo bli dol smo sidral al na Rtiču na mivki al v Mesečevam zalivu med ostalimi 20imi barkami, pa ni bilo nikol težav ali preganjanja. Mogoče pa s čolni leščurjem jemljemo sonce pa se ne morejo dobr razvijat al kaj?
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Dobr, nekaj resnice je, da sidro malo razkoplje dno. Ampak v primerjavi z ostalimi bedarijami, je to nično.
Sicer sem pa spomladi vsak vikend na Belih skalah pod Belvederjem al pa pred Fieso, pa ni nobenega preganjanja. Mogoče se kak dan malo spravijo nad barke, ampak to ni nič alarmantnega. Kot sem že rekel, dokler te samo opozorijo ali naženejo, je vse kul. Drugje kar takoj zakasirajo
Sicer sem pa spomladi vsak vikend na Belih skalah pod Belvederjem al pa pred Fieso, pa ni nobenega preganjanja. Mogoče se kak dan malo spravijo nad barke, ampak to ni nič alarmantnega. Kot sem že rekel, dokler te samo opozorijo ali naženejo, je vse kul. Drugje kar takoj zakasirajo
No comment, še ko si izven označenih boj je še vedno narobe.......
sicer pa metre od obale, kopališča, ... kako izmeriš, potegneš meter? to je vse skupaj en k. ker gre na oko, zame je 200 zate 100, ... na majhnih čolnih itak ne potrebuješ kart, kompasa, .....
sicer pa iz članka je razvidno, da mislijo postaviti povsod boje za označit kam lahko oz. kam ne smeš plut...
sicer pa te preganjajo le v Strunjanu - ob, v rezervatu. V Fiesi pa so barke praktično vezane na obalo in gredo policisti kar lepo mimo.
sicer pa metre od obale, kopališča, ... kako izmeriš, potegneš meter? to je vse skupaj en k. ker gre na oko, zame je 200 zate 100, ... na majhnih čolnih itak ne potrebuješ kart, kompasa, .....
sicer pa iz članka je razvidno, da mislijo postaviti povsod boje za označit kam lahko oz. kam ne smeš plut...
sicer pa te preganjajo le v Strunjanu - ob, v rezervatu. V Fiesi pa so barke praktično vezane na obalo in gredo policisti kar lepo mimo.
kr en napisal/-a:Čakaj ! Obala ni isto kot plaža. Valjda, da lahko prideš čisto do obale. Kako pa bi se drugače vkrcal na čoln? Le do kopališča je neka meja 150 ali 200 m.
S tem pa se ne bi čisto strinjal. Omejitev bližine plovbe velja za kakršnokoli obalo, ne samo tam, kjer so kopališča. Je pa res, da je tu verjetno bolj mišljena smer plovbe, ki je bolj ali manj vzporedna z obalo. Ob izplutju pa pluješ bolj pravokotno na obalo.
Mirno morje in široko obzorje.
Direktno do obale lahko prideš z minimalnim plinom, tam kjer ni kopališč, kako bi drugače pristal ? Vzporedno z obalo pa lahko voziš v deplasmanskem načinu 50 m od obale. Od naravnega kopališča moraš biti oddaljen vsaj 150 m, ko voziš deplasmansko. Mreži ograjenega kopališča se lahko približaš do 50m razdalje. Vsaj tako se jaz spomnim.
Ne bo čisto držalo.
K obali seveda lahko plujemo: čimbolj pravokotno in s primerno hitrostjo (cca 3 vozli).
Vzporedno z obalo lahko plujemo najmanj 200m od obale v deplasmanskem načinu, če pa glisiramo pa 250m (ladje, tj. plovila nad 24m: 300m od obale).
Označenim kopališčem se ne smemo približati na manj kot 50m, vendar še vedno ostaja omejitev 200m oz. 250m od obale.
K obali seveda lahko plujemo: čimbolj pravokotno in s primerno hitrostjo (cca 3 vozli).
Vzporedno z obalo lahko plujemo najmanj 200m od obale v deplasmanskem načinu, če pa glisiramo pa 250m (ladje, tj. plovila nad 24m: 300m od obale).
Označenim kopališčem se ne smemo približati na manj kot 50m, vendar še vedno ostaja omejitev 200m oz. 250m od obale.
Kdor hoče - najde način, kdor noče - najde izgovor!
Poko napisal/-a:Ne bo čisto držalo.
Imaš prav, tako je po slovenskih pravilih. Sam sem malo pomešal, to kar sem napisal je veljalo v Jugi in še vedno velja na Hrvaškem, kjer jaz pretežno plujem. Z razliko, da se tam glisira najmanj 300 m od obale.
Nikola Tesla napisal/-a:Če je Strunjanski zaliv rezervat potem tam ne bi smeli dovoliti niti gospodarske dejavnosti - školjčišča, kopališča, hotelske dejavnosti, parkirišča, gostinske dejavnosti... Dokler tega ne prepovedo tudi ostalim "škodljivcem" bom tam sidral, se kopal in užival svobodo!
LP NT
To sem tudi jaz mislil, do 14 dni nazaj. Takrat pa je v nedeljo prišla kapitanija na "Bele skale" in nas napodila. Ko sem jih vprašal, kje lahko sidram, sem dobil odgovor, da več kot 200m od obale. Kdor pozna tamkajšnje sidrišče ve, da bi bilo to tako, kot če bi z avtodomom kampiral sredi avtoceste. Odpeljal sem se okoli Ronka pred Strunjan in tam sidral. Evo nijh tam čez dobre pol ure. Kar po megafonu so podili barke. Nakar so me tako razpizdili, da sem potegnil do Portoroža na kafe.
Kasneje pa sem razmišljal, če se gospodje zavedajo posledic. V kolikor se ne bo smelo več sidrati, nima nobenega smisla biti v dragih slovenskih marinah.
Upam, da je bil to zopet trenutni flash, sedaj pa bo zopet nekaj let po starem
Tudi jaz sem letos doživel "preganjanje" policije v Strunjanu. Vozili so kar med zasidranimi barkami in kričali ter mahali barkam da se presidrajo. Kam? Kar na sredino strunjanskega zaliva... Sramota!!! Očitno nimajo drugega dela kot da trošijo naš davkoplačevalski denar za gorivo...
Ampak nekaj drugega se mi zdi bolj zanimivo. Pred časom sem nekje zasledil izjavo direktorja Krajinskega parka Strunjan, da je eden izmed projektov postavitev boj, na katerega se bodo privezale barke zato da ne bodo uporabljale sidra. Če s tem povežem letošnjo "povečano aktivnost policije na morju za skrb in varnost navtikov" oz. po domače naganjanje iz sidrišč mi je zadeva mogoče bolj razumljiva...
Ampak nekaj drugega se mi zdi bolj zanimivo. Pred časom sem nekje zasledil izjavo direktorja Krajinskega parka Strunjan, da je eden izmed projektov postavitev boj, na katerega se bodo privezale barke zato da ne bodo uporabljale sidra. Če s tem povežem letošnjo "povečano aktivnost policije na morju za skrb in varnost navtikov" oz. po domače naganjanje iz sidrišč mi je zadeva mogoče bolj razumljiva...
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 17 gostov