ZDA Zastava
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
ZDA Zastava
Pozdravljeni!
Sem gledal že po forumu s funkcijo išči ampak nisem zasledil nič konkretnega, torej zanima me naslednje!
V ameriki ustanovim firmo ki me stane 650€ ter 180€ letno za vzdrževanje firme, plovilo kupim na to firmo in seveda imam potem ameriško zastavo. izognem pa se davka na plovilo. Za lastnika firme postavim sina, jaz pa sem skiper, teoretično jaz lahko plujem po slovenskih vodah ali ne? Mi zna kdo kaj več povedat o temu ali ne ter nasplošno o tem s to firmo u usa itd........Barka pa bi bila večinno časa na HR.
Sem gledal že po forumu s funkcijo išči ampak nisem zasledil nič konkretnega, torej zanima me naslednje!
V ameriki ustanovim firmo ki me stane 650€ ter 180€ letno za vzdrževanje firme, plovilo kupim na to firmo in seveda imam potem ameriško zastavo. izognem pa se davka na plovilo. Za lastnika firme postavim sina, jaz pa sem skiper, teoretično jaz lahko plujem po slovenskih vodah ali ne? Mi zna kdo kaj več povedat o temu ali ne ter nasplošno o tem s to firmo u usa itd........Barka pa bi bila večinno časa na HR.
Kolikor vem, če prav razumem, ti lahko upravljaš znotraj Slovenskih vod le EU zastavo, na pa kakšne neevropske, drugače si v carinskem prekršku. Tako da brez dajatev mislim da ne bo šlo. Po mojem je počasi konec z offshorom. Iz enakega razloga jaz ne morem upravljati svoje barke pod HR zastavo znotraj Slovenije. Pa tudi na forumu je par teh tem.
Dober članek na to temo: http://www.pkv.si/temp/Tuja_zastava.pdf
kr en napisal/-a:Če si lastnik firme v tujini, potem imaš tudi vizo v potnem listu. S tujo vizo, pa lahko pluješ/voziš tudi po EU.
1) Če zgolj preko spleta registriraš firmo v ZDA s tem še ne dobiš ameriške delovne vize.
2) Prav tako tudi v primeru, da si ameriško delovno vizo dobil, samo s tem še nisi postal ne-rezident Slovenije.
Zdoh-2 rezidentstvo opredeli:
1. Rezidentstvo
6. člen
(rezident)
Zavezanec je rezident Slovenije v kateremkoli času v davčnem letu, če v tem času izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
1. ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji;
2. biva izven Slovenije zaradi zaposlitve v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec z diplomatskim ali konzularnim statusom, ali je zakonec ali vzdrževani družinski član takega javnega uslužbenca in prebiva s to osebo;
3. je bil rezident Slovenije v kateremkoli obdobju preteklega ali tekočega leta in biva izven Slovenije zaradi zaposlitve:
a) v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec v tehnični ali administrativni funkciji, brez diplomatskega ali konzularnega statusa;
b) kot javni uslužbenec ali funkcionar v državnem organu ali organu lokalne skupnosti, in sicer v državi, ki na podlagi vzajemnosti takega uslužbenca ne šteje za svojega rezidenta;
c) kot uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropskem monetarnem institutu ali Evropski investicijski banki, ali je zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, ali vzdrževan otrok takega uslužbenca in prebiva s to osebo;
4. ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, ali
5. je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji skupno več kot 183 dni.
3) V kolikor si sebi in svojim bližnjim uredil rezidentstvo izven EU, kaj pa ko želi na tvojo barko stopiti prijatelj, znanec itd. ... seveda "naš".
http://www.pkv.si/temp/Tuja_zastava.pdf napisal/-a:Po pravilih EU in tudi po trenutno veljavnih hrvaških pravilih je možen začasni uvoz plovila s tujo zastavo, ne EU zastavo, za obdobje 18 mesecev, vendar se na takšnem plovilu ne sme nahajati noben rezident EU.
Morda bi bilo še najbolje, da se barka proda po mnogo nižji ceni od tržne, (morda vmes še kak posrednik), s tem se zmanjša osnova za DDV, ki pa se ga nato plača.
Sigurno tele "čunga lunga" variante z off-shore ne pijejo vode. Če pa imaš delovno vizo v "zdravi" firmi izven EU, oz. ima ta firma predstavništvo v SLO, pa lahko upravljaš vozilo s tujo registracijo tudi v EU državah. Vsaj pri avtomobilih je tako.
Prijatelj ima na vseh avtomobilih švicarske tablice, pa še v Švici ni bil, razen na dopustu.
Prijatelj ima na vseh avtomobilih švicarske tablice, pa še v Švici ni bil, razen na dopustu.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Dobil danes odgovor iz prve roke od pravnika, ki se ukvarja s temi zadevami.
Če pridobimo zda zastavo s tem načinom da odpremo firmo v usa za 620€, teoretično oz. po zakonih lahko plujemo tudi v slovenskih vodah, v praksi bi pa znal biti problem ker si cariniki včasih po svoje razlagajo zakone. Ko bo hrvaška vstopila v EU bomo lahko še vedno pluli pod ZDA zastavo brez plačila davka. Skratka zadeva je legalna in na dolgi rok. Če kdo rabi bom v parih dneh dobil vso dokumentacijo oz. zakone kjer vse podrobno piše itd.
Če pridobimo zda zastavo s tem načinom da odpremo firmo v usa za 620€, teoretično oz. po zakonih lahko plujemo tudi v slovenskih vodah, v praksi bi pa znal biti problem ker si cariniki včasih po svoje razlagajo zakone. Ko bo hrvaška vstopila v EU bomo lahko še vedno pluli pod ZDA zastavo brez plačila davka. Skratka zadeva je legalna in na dolgi rok. Če kdo rabi bom v parih dneh dobil vso dokumentacijo oz. zakone kjer vse podrobno piše itd.
rider666 napisal/-a:Dobil danes odgovor iz prve roke od pravnika, ki se ukvarja s temi zadevami.
Grem stavit za winč ročko, da je tole vse narobe
Da pa si razširim obzorje, v kolikor se morda motim, pa se priporočam za gradivo in dodatne informacije.
Narobe, narobe, brez davščin plačanih v EU ne bo šlo, če pa je drugače, bi tudi mene zelo zanimalo.
Je pred časom bil na forumu carinik, s katerim smo to debatirali, tema še vedno obstaja
Je pred časom bil na forumu carinik, s katerim smo to debatirali, tema še vedno obstaja
Nazadnje spremenil Gaso, dne To Sep 14, 2010 17:21, skupaj popravljeno 1 krat.
rider666 napisal/-a:Vsa fora je v tem da je firma ameriška in da si ti postavljen za direktorja firme, kar pa še ne pomeni da si tudi lastnik firme. Čoln je od firme torej ameriški, ti imaš pa samo pooblastilo da lahko uporabljaš to plovilo po mili volji, ki ti ga izda firma!
Zgodba je ekvivalenta primeru, da imaš barko, ki je v lasti hrvaške firme, na njej bi se pa vozili Slovenci po slovenskem morju. Gre za firmo, ki je rezident ne-EU območja in DDV v EU ni plačan, na plovilu pa so rezidenti EU. A je to dovoljeno?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov