lep pozdrav
nisem nasel foruma kjer bi lahko postavil vprasanje v vezi z prekvalifikacijo pa se mi zdi smiselno da ga postavim tle kjer so pravila in zakoni...
torej jaz sem koncal pomorsko solo, smer ladijski strojni tehnik in naredil sem asistenturo ter polozil izpite za tretjega casnika stroja (klasa) nakar sem sel na ladjo kot tretji castnik stroja...Bil sem na ladji 2 krat in imam 15 mesecev navigacije kot oficir, zdaj pa si se rad preusmeril na jahte kjer bi rad nadeljeval in naredil karjero.
Zdaj pa me zanima ali se lahko certifikati za strojnika katere mam prepisejo da bodo bili veljavni v yachting biznisu ali moram iti na kaksen tecaj. Rad bi na jahti naredil karjero kot strojnik samo tam veljajo nekaksna druga pravila, torej tecaji in certifikati pod stcw 95 konvencijo niso tako priznani kokr jaz vem.
zanima me se ali se jo kdo od strojnikov ze preusmeril na jahte in je ze vrsto let tam pa ce lahko si vzame malo casa pa napise kako je vse to potekalo, katere izpite je rabil opravit ce jih sploh je itd.
zahvaljujem se za odgovore in opravicujem se za tako veliko sporocilo
prekvalifikacija
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Dobrodošel Štrumf!
Nimam pojma kako je s tem, samo če gledam s stališča lastnika jahte, bi si zagotovo želel imeti na barki nekoga, ki je sposoben, kar ti kot bivši pomorec pri Splošni plovbi (ali drugje) zagotovo si!
Kakor vem je tako, da so jahte izjemno sofisticiran mehanizem in prav za vsako posebej je potrebno dodatno izobraževanje. Enako tudi za vsak motor. Že če je notri 2 x MTU series 2000 je to cel kup izobraževanja, pa gre za relativno mali motor...
Nimam pojma kako je s tem, samo če gledam s stališča lastnika jahte, bi si zagotovo želel imeti na barki nekoga, ki je sposoben, kar ti kot bivši pomorec pri Splošni plovbi (ali drugje) zagotovo si!
Kakor vem je tako, da so jahte izjemno sofisticiran mehanizem in prav za vsako posebej je potrebno dodatno izobraževanje. Enako tudi za vsak motor. Že če je notri 2 x MTU series 2000 je to cel kup izobraževanja, pa gre za relativno mali motor...
Jahta na kateri boš samo strojnik more bit že "gospa jahta".
Znanec po poklicu orodjar je delal v marini kot deček za vse(barvanje antifaulinga, pranje in poliranje bark, pomoč mehanikom...) Bil je kar priden in pri poliranju večje barke ga je skiper vprašal, če bi prišel gor za mornarja. Bil je brez obveznosti in je privolil. Med dnevi, ko je prihajal domov je opravljal razne izpite(mornar motorist, VHF, radar, firefighting, prva pomoč....) Danes, po 15-tih letih je sam skiper na 25m jadrnici, to kar si je želel. Je pa vmes bil tudi na precej večjih jahtah z več člani posadke. Delal je kot mornar, strojnik, oboje. Tudi nek kuharski tečaj je opravljal v Italiji.
Kot je sam rekel, če znaš delat si po določenih letih lahko sam izbiraš barko. Na začetku pa vzameš bilokatero samo, da prideš not.
Če hočeš kakšno informacijo od njega mi piši na privat. Ti pošljem njegovo ime in priimek pa ga kontaktiraš na Facebook-u.
L.p.
Znanec po poklicu orodjar je delal v marini kot deček za vse(barvanje antifaulinga, pranje in poliranje bark, pomoč mehanikom...) Bil je kar priden in pri poliranju večje barke ga je skiper vprašal, če bi prišel gor za mornarja. Bil je brez obveznosti in je privolil. Med dnevi, ko je prihajal domov je opravljal razne izpite(mornar motorist, VHF, radar, firefighting, prva pomoč....) Danes, po 15-tih letih je sam skiper na 25m jadrnici, to kar si je želel. Je pa vmes bil tudi na precej večjih jahtah z več člani posadke. Delal je kot mornar, strojnik, oboje. Tudi nek kuharski tečaj je opravljal v Italiji.
Kot je sam rekel, če znaš delat si po določenih letih lahko sam izbiraš barko. Na začetku pa vzameš bilokatero samo, da prideš not.
Če hočeš kakšno informacijo od njega mi piši na privat. Ti pošljem njegovo ime in priimek pa ga kontaktiraš na Facebook-u.
L.p.
admin napisal/-a:Dobrodošel Štrumf!
Kolikor sem jaz slišal te lastnik ne pošlje na nobeno izobraževanje. Bistveno je da znaš določene stvari okoli motorjev za manjša popravila. Pravzaprav niti popravila ampak osnovno vzdrževanje, pa še to brez servisov. Te delajo pooblaščeni serviserji.
Kaj pa je treba znat okoli motorjev pa ti ne da nobena šola ampak samo praksa in praksa.
Na jahti kjer sta dva MTU-ja, ki si jih omenil bo strojnik verjetno tudi mornar.
Tovrstnih organizacij je veliko, na primer:
- MCA Maritime and Coastguard Agency UK
- RYA Royal Yachting Association UK
- Coast Guard
in druge.
Večina teh organizacij prizna STCW certifikate in kot sam veš so STCW certifikati priznani tudi po mednarodni konvenciji SOLAS. Na googlu napiši yacht crew job in si poglej oglase. Drgač pa se jaz ne bi sekiral. STCW imaš in to je to.
- MCA Maritime and Coastguard Agency UK
- RYA Royal Yachting Association UK
- Coast Guard
in druge.
Večina teh organizacij prizna STCW certifikate in kot sam veš so STCW certifikati priznani tudi po mednarodni konvenciji SOLAS. Na googlu napiši yacht crew job in si poglej oglase. Drgač pa se jaz ne bi sekiral. STCW imaš in to je to.
dinksi napisal/-a:admin napisal/-a:Dobrodošel Štrumf!
Kolikor sem jaz slišal te lastnik ne pošlje na nobeno izobraževanje. Bistveno je da znaš določene stvari okoli motorjev za manjša popravila. Pravzaprav niti popravila ampak osnovno vzdrževanje, pa še to brez servisov. Te delajo pooblaščeni serviserji.
Kaj pa je treba znat okoli motorjev pa ti ne da nobena šola ampak samo praksa in praksa.
Na jahti kjer sta dva MTU-ja, ki si jih omenil bo strojnik verjetno tudi mornar.
Absolutno je res, da na takšni jahti bo strojnik zagotovo tudi mornar, pa verjetno tudi skipper... Torej vse v eni osebi. Nekaj takega je tudi naš član Nemo (Pershing 76)...
Je pa možno, da sta taka motorja vgrajena tudi na kakšni izpodrivni barki, ki bo pa že konkretna jahturina s tako motorizacijo...
Glede znanja in neznanja skipperja okrog motorjev je pa tako, da so pred leti (pred krizo) vse delali pooblaščeni serviserji, sedaj pa se lastniki vprašajo, če je res treba dati 10.000 EUR za menjavo olja... Skipperje so začeli pošiljati v MTU-jevo šolo, kjer dobijo potrebno znanje (nekajkratno razdiranje in sestavljanje celega motorja v prafaktorje...) in certifikat, da lahko to opravljajo sami... Šola ni poceni, stane ogromno!!! Je pa potem redni servis sila poceni, samo material...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov