ddv na plovilo
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
ddv na plovilo
Pozdravljeni!
Kupil sem plovilo 7,50m in sem klical na davčni urad kdaj lahko najkasneje plačam davek ko je plovilo v sloveniji, povedal sem dolžino plovila in so mi zagotovili da do te dolžine davka ne plačam, rekel sem jim tudi da davka na plovilo jaz podjetju nebom plačal ampak da bi davek plačal šele v sloveniji in so mi zagotovili da na to dolžino davka ne plačam, klical sem na davčno v LJ in KP, pogovarjal sem se z tremi različnimi osebami in vse so mi rekle isto.......
V zakonu piše da so predmet obdavčitve: plovila, daljša od 7,5 metrov, razen plovil za plovbo na odprtem morju, ki prevažajo potnike za plačilo in plovil za namene opravljanja komercialne, industrijske ali ribiške dejavnosti ali za reševanje ali pomoč na morju ali za priobalni ribolov;
Zdaj jaz tukaj ne razumem nič ali se plača davek ali ne? Na davčni so mi rekli ne in meni se zdi to precej precej ČUDNO!
Kupil sem plovilo 7,50m in sem klical na davčni urad kdaj lahko najkasneje plačam davek ko je plovilo v sloveniji, povedal sem dolžino plovila in so mi zagotovili da do te dolžine davka ne plačam, rekel sem jim tudi da davka na plovilo jaz podjetju nebom plačal ampak da bi davek plačal šele v sloveniji in so mi zagotovili da na to dolžino davka ne plačam, klical sem na davčno v LJ in KP, pogovarjal sem se z tremi različnimi osebami in vse so mi rekle isto.......
V zakonu piše da so predmet obdavčitve: plovila, daljša od 7,5 metrov, razen plovil za plovbo na odprtem morju, ki prevažajo potnike za plačilo in plovil za namene opravljanja komercialne, industrijske ali ribiške dejavnosti ali za reševanje ali pomoč na morju ali za priobalni ribolov;
Zdaj jaz tukaj ne razumem nič ali se plača davek ali ne? Na davčni so mi rekli ne in meni se zdi to precej precej ČUDNO!
Sedaj me je ena gospa klicala z davčnega urada, rekla je da se je pozanimala kako in kaj in da se davka v sloveniji na to plovilo NE plača in da tudi če jaz davka v franciji ne plačam to njih ne zanima, davka v franciji mi niso zaračunali in po telefonskem pogovoru z firmo mi ga tudi ne bodo! Torej jaz lahko registriram barko na slo zastavo brez da bi plačal kakršen koli davek!
Pa dobro, sorry, ampak s kje si ti padu???
Kako ti lahko sploh pride na misel ideja, da nebi plačal DDV in da greš to sploh klicat in spraševat na DURS??? Uffff....
Na kratko, DDV si in boš plačal čisto za vse, tudi za kruh in jogurt... Oproščeno DDV je pa recimo zavarovalniški posli, bančne provizije, upravne takse in mogoče še kakšna finančna malenkost.
To, kar pa je povezano z dolžino plovila, pa je davek na luksuz oziroma davek na vodna plovila.. Ta pa je do 5 metrov 0%, naprej pa narašča glede na dolžino in moč motorja... Uporabi išči in bo vse jasno...
Kako ti lahko sploh pride na misel ideja, da nebi plačal DDV in da greš to sploh klicat in spraševat na DURS??? Uffff....
Na kratko, DDV si in boš plačal čisto za vse, tudi za kruh in jogurt... Oproščeno DDV je pa recimo zavarovalniški posli, bančne provizije, upravne takse in mogoče še kakšna finančna malenkost.
To, kar pa je povezano z dolžino plovila, pa je davek na luksuz oziroma davek na vodna plovila.. Ta pa je do 5 metrov 0%, naprej pa narašča glede na dolžino in moč motorja... Uporabi išči in bo vse jasno...
rider666 napisal/-a:Sedaj me je ena gospa klicala z davčnega urada, rekla je da se je pozanimala kako in kaj in da se davka v sloveniji na to plovilo NE plača in da tudi če jaz davka v franciji ne plačam to njih ne zanima, davka v franciji mi niso zaračunali in po telefonskem pogovoru z firmo mi ga tudi ne bodo! Torej jaz lahko registriram barko na slo zastavo brez da bi plačal kakršen koli davek!
VIDIŠ! Tu pa je potrdilo tistega, kar smo premlevali pred meseci. Več polovica v javni upravi sploh ne ve, kaj tam počne!
To babo, ki ti je tole razložila bi morali V TISTEM TRENUTKU fuknt iz joba!
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Nisem iz nikjer padu samo prašu sem kdaj lahko najbolj pozno plačam ddv ko je barka v sloveniji, ko sem povedal dolžino je rekla da se na to ddv ne plača, ker nisem pač verjel sem klical tudi druge uslužbence in vsi so mi zatrdili ISTO! Ena je šla pa prav preverjat po zakonih in je rekla da NE plačam!
Če bi bilo plovilo kupljeno v SLO bi se davek plačal, ker pa je bilo kupljeno izven ozemlja republike SLO pa naj se davka ne bi plačalo
3. člen
(predmet obdavčitve)
(1) Predmet DDV so naslednje transakcije:
1. dobave blaga, ki jih davčni zavezanec oziroma zavezanka (v nadaljnjem besedilu: davčni zavezanec) opravi v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti na ozemlju Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Slovenija) za plačilo;
2. pridobitve blaga znotraj Skupnosti, ki jih na ozemlju Slovenije, opravi za plačilo:
a) davčni zavezanec v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, če je prodajalec davčni zavezanec v drugi državi članici, ki v skladu z zakonodajo te države članice ni oproščen obračunavanja DDV kot mali davčni zavezanec in ga ne zajema ureditev iz tretjega, četrtega ali osmega odstavka 20. člena tega zakona;
b) v primeru pridobitve novih prevoznih sredstev, davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, katerih druge pridobitve niso predmet DDV v skladu s točko d) prvega odstavka 4. člena tega zakona, ali katera koli druga oseba, ki ni davčni zavezanec;
c) v primeru pridobitve trošarinskih izdelkov, pri katerih nastane obveznost obračuna trošarine v Sloveniji v skladu z zakonom, ki ureja trošarine, davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, katerih druge pridobitve niso predmet DDV v skladu s točko d) prvega odstavka 4. člena tega zakona;
3. opravljanje storitev, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti na ozemlju Slovenije za plačilo;
4. uvoz blaga.
(2) Za namene 2. b) točke prvega odstavka tega člena se za »prevozna sredstva« štejejo naslednja prevozna sredstva, namenjena za prevoz oseb ali blaga:
– kopenska motorna vozila s prostornino motorja nad 48 kubičnih centimetrov ali močjo motorja nad 7,2 kilovata;
– plovila, daljša od 7,5 metrov, razen plovil za plovbo na odprtem morju, ki prevažajo potnike za plačilo in plovil za namene opravljanja komercialne, industrijske ali ribiške dejavnosti ali za reševanje ali pomoč na morju ali za priobalni ribolov;
– zrakoplovi, katerih vzletna teža presega 1550 kilogramov, razen zrakoplovov, ki jih uporabljajo letalske družbe predvsem na mednarodnih poteh za plačilo.
(3) Prevozna sredstva iz drugega odstavka tega člena se štejejo za nova, če je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:
– plovila in zrakoplovi so dobavljeni pred potekom treh mesecev po datumu, ko so bili prvič dani v uporabo, kopenska motorna vozila pa pred potekom šestih mesecev po datumu, ko so bila prvič dana v uporabo, in
– da s kopenskimi motornimi vozili ni prevoženih več kot 6000 kilometrov, s plovili ni preplutih več kot 100 ur in z zrakoplovi ni preletenih več kot 40 ur.
(4) Za namene 2. c) točke prvega odstavka tega člena, se za »trošarinske izdelke« štejejo energenti, alkohol in alkoholne pijače in tobačni izdelki, kot so določeni z veljavno zakonodajo Skupnosti, ne pa tudi plin, dobavljen po distribucijskem sistemu za zemeljski plin ali električna energija.
Če bi bilo plovilo kupljeno v SLO bi se davek plačal, ker pa je bilo kupljeno izven ozemlja republike SLO pa naj se davka ne bi plačalo
Novo plovilo, plovilo prive 20. maja, sem sedaj še naprej preverjal, ker tudi jaz enostavno ne morem verjeti, klical sem na davčno in jim točno predstavil za kaj se gre in ko so preverili vso zakonodajo so mi zatrdili da davka NE plačam. Rekli so mi da bi mi morali francozi zaračunat davek, ampak francozi mi ga niso in mi ga tudi ne bodo,davčna mi je rekla da njih ne zanima ali je bil davek v franciji plačan ali ne, v sloveniji to ni potrebno in pika. Če bi pa kupoval barko v sloveniji bi pa seveda moral plačati davek. Ampak jaz še vedno me morem verjeti da je to res!
A kupuješ čoln kot fizična oseba ali na firmo?
Ni mi jasno namreč, kako ti francoz lahko proda plovilo brez DDV-ja kot končnemu kupcu-fizični osebi, če ne gre za primer, da ga prodaja davčnemu zavezancu druge države, ki bo predmet odpeljal izven države nakupa?
Če si kupoval kot fizična oseba in ti je prodal čoln brez DDV-ja, so po moje možnosti:
- prodajalec je fizična oseba (prodal je svoj lastni čoln, za katerega je on plačal DDV ob svojem nakupu)
- prodajalec je pravna oseba, je zavezanec za DDV v FR in je naredil napako
- prodajalec v FR je pravna oseba in ni zavezanec za DDV (pri nas je meja 24.000€ letnega prometa), kar pa je zelo malo verjetno
- prodajalec je dejansko preprodajalec blaga, ki ima poreklo izven EU in si račun dobil iz kake tretje ne-EU države (imeli smo primer na tem forumu, ko je končni kupec dobil račun iz Delaware-ja).
Ni mi jasno namreč, kako ti francoz lahko proda plovilo brez DDV-ja kot končnemu kupcu-fizični osebi, če ne gre za primer, da ga prodaja davčnemu zavezancu druge države, ki bo predmet odpeljal izven države nakupa?
Če si kupoval kot fizična oseba in ti je prodal čoln brez DDV-ja, so po moje možnosti:
- prodajalec je fizična oseba (prodal je svoj lastni čoln, za katerega je on plačal DDV ob svojem nakupu)
- prodajalec v FR je pravna oseba in ni zavezanec za DDV (pri nas je meja 24.000€ letnega prometa), kar pa je zelo malo verjetno
- prodajalec je dejansko preprodajalec blaga, ki ima poreklo izven EU in si račun dobil iz kake tretje ne-EU države (imeli smo primer na tem forumu, ko je končni kupec dobil račun iz Delaware-ja).
Grega295 napisal/-a:A kupuješ čoln kot fizična oseba ali na firmo?
Pozabil si se eno alinejo...
- prodajalcu se ne sanja kje je Slovenija, oziroma misli, da ve, da je to Jugoslavija... Tja pa proda brez DDV!!
@rider666, da se ne bos cudil, ce bos dobil exportne papirje poleg
Drugace bi moral prodajalec obracunati DDV, ce proda fizični osebi znotraj EU IN PIKA!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti