Kabotaža na Hrvaškem
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Kabotaža na Hrvaškem
Malo sem pobrskal po osnutku pristopne pogodbe Hrvaške k EU, objavljene na http://www.vecernji.hr/vijesti/objavlju ... nak-328855 in sem pri oddelku o prometu videl da bo prehodno obdobje pri kabotaži (za manjša plovila) trajalo do decembra 2014:
The EU takes further note of Croatia's request for a transitional period until 31 December 2014
regarding occasional cruise services in cabotage in vessels up to 650 gross tonnes (see Annex). The
request being limited in its scope will not disturb the functioning of the internal market for maritime
transport. The EU considers that the request is acceptable.
Kar pomeni da bodo do takrat težave z vkrcanji in izkrcanji posadk, če imate barko napisano na firmo...
The EU takes further note of Croatia's request for a transitional period until 31 December 2014
regarding occasional cruise services in cabotage in vessels up to 650 gross tonnes (see Annex). The
request being limited in its scope will not disturb the functioning of the internal market for maritime
transport. The EU considers that the request is acceptable.
Kar pomeni da bodo do takrat težave z vkrcanji in izkrcanji posadk, če imate barko napisano na firmo...
Na hitro sem prebral poglavje o prometu, pa nisem zasledil nič o vinjetah... Ampak po moje jih bodo morali ukinit, al pa uvest tudi za Hrvate.
Nazadnje spremenil H2O, dne Sr Sep 21, 2011 13:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Ma, po mojem bojo oni že nekaj našli, da bojo lahko kasirali. Težko verjamem, da se bojo samo tak odrekli temu ogromnemu denarju, ki ga poberejo, porabijo pa skoraj nič v ta prave namene. Tistih informativnih kart jadrana imam že cel kup, pa si z njo nimam kaj začeti, važno da jo plačam. Pa tisti ki imajo večje barke verjetno bolj znucajo morje da več plačajo al kako, v glavnem bedarija za nas uporabnike in velika korist za njihovo državno blagajno.
Guma je guma, zaenkrat.
V dokumentu sicer mankajo anexi, ki bi najbrž še kaj razkrili, ampak o vinjetah ni govora. Je pa seveda tako kot je nekdo omenil, za plovila z Eu zastavo bodo morala veljati ista pravila kot za Hrvaška plovila. Ali bo to pomenilo vinjeto za vse, ali pa za nikogar (razen če bo vinjeta ostala za ne EU zastave). In prepričani ste lahko, da bo ADAC in še kdo hitro zagnal vik in krik če bodo kaj mutili. Spomnite se, kaj so naredili pri naših vinjetah.
Torej, pričakujete da bodo ukinili vinjete, ker sicer bi jih morali uvesti tudi za Hrvate?
Malo logike: ne bodo se želeli odpovedati tem prihodkom in ne bodo želeli prizadeti - volivcev.
Rešitve:
- vinjete za vsa plovila nad 8m (večina domačinov ima manjša) in določene davčne olajšave za domače ribiče, turistične ladijce itd., da so ti na istem. Tako se ne bo pri njih nihče pizdil, mi pa bodo plačevali enako kot prej.
- večja obdavčitev marin (ki to potem prenesejo na posamezne priveze) ali spet kak nov davek, kot tisti za plovila z ležišči.
- večja obdavčitev koncesionarjev za boje, oni pa to prenesejo na dražje priveze.
Skratka, malo kreativnosti, pa bodo že našli način, da bo pobranega denarja skoraj enako, pizdil se pa pri njih ne bo noben, saj bodo prizadeti zgolj turisti. Edini, ki bodo lobirali proti temu so čarter firme; čarter bi se na ta način malo podražil. Ampak spet se lahko ti dogovorijo za kako olajšavo, pa bo.
Jaz ne verjamem, da bo kaj ceneje kdaj pri njih, bolje bo edino, da ne bo več popisov posadk in omejtive obiskovalcev ter obveznega ustavljanja ob prečkanju meje.
Malo logike: ne bodo se želeli odpovedati tem prihodkom in ne bodo želeli prizadeti - volivcev.
Rešitve:
- vinjete za vsa plovila nad 8m (večina domačinov ima manjša) in določene davčne olajšave za domače ribiče, turistične ladijce itd., da so ti na istem. Tako se ne bo pri njih nihče pizdil, mi pa bodo plačevali enako kot prej.
- večja obdavčitev marin (ki to potem prenesejo na posamezne priveze) ali spet kak nov davek, kot tisti za plovila z ležišči.
- večja obdavčitev koncesionarjev za boje, oni pa to prenesejo na dražje priveze.
Skratka, malo kreativnosti, pa bodo že našli način, da bo pobranega denarja skoraj enako, pizdil se pa pri njih ne bo noben, saj bodo prizadeti zgolj turisti. Edini, ki bodo lobirali proti temu so čarter firme; čarter bi se na ta način malo podražil. Ampak spet se lahko ti dogovorijo za kako olajšavo, pa bo.
Jaz ne verjamem, da bo kaj ceneje kdaj pri njih, bolje bo edino, da ne bo več popisov posadk in omejtive obiskovalcev ter obveznega ustavljanja ob prečkanju meje.
Nazadnje spremenil Grega295, dne Sr Sep 21, 2011 15:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov