gumenjak na hrvaško
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
gumenjak na hrvaško
Letos prvič potujem na Hrvaško s registriranim gumenjakom v prtljažniku avtomobila.Ali moram zadevo prijavit Hrvaškim organom?
Če je registriran nimaš kaj prijavljat...
Je pa tako, da imajo nekateri cariniki svoj prav... V tem primeru te lahko "plombira" in pošlje na najbližjo carino, kjer te "jebej*" en cel dan... Če greš čez Jelšane, potem končaš na Kukuljanovu nad Rijeko...
Povedal sem ti črn scenarij, ki JE možen in ne bi bil prvi, ki bi ga to doletelo... Tudi z barko na prikolici se ti lahko zgodi točno to... Idiotizem nekaterih carinikov. Je pa na srečo tako, da takole zjeb*jo samo enega na 10.000...

Je pa tako, da imajo nekateri cariniki svoj prav... V tem primeru te lahko "plombira" in pošlje na najbližjo carino, kjer te "jebej*" en cel dan... Če greš čez Jelšane, potem končaš na Kukuljanovu nad Rijeko...
Povedal sem ti črn scenarij, ki JE možen in ne bi bil prvi, ki bi ga to doletelo... Tudi z barko na prikolici se ti lahko zgodi točno to... Idiotizem nekaterih carinikov. Je pa na srečo tako, da takole zjeb*jo samo enega na 10.000...
admin napisal/-a:Če je registriran nimaš kaj prijavljat...
Povedal sem ti črn scenarij, ki JE možen in ne bi bil prvi, ki bi ga to doletelo... Tudi z barko na prikolici se ti lahko zgodi točno to... Idiotizem nekaterih carinikov. Je pa na srečo tako, da takole zjeb*jo samo enega na 10.000...![]()
Admin dobro da si to omenil, ker dvomim če je veliko članov oziroma ljudi osveščenih s tem postopkom. Sicer sem tudi osebno mnenja da z manjšimi čolni, še posebno s takimi ki so registrirani in zloženi ni bil še nikoli problem. Drugače pa ja, ko pridete s svojo barko ki je registrirana na mejni prehod s Hrvaško, Vam lahko carinik kaj hitro reče da morate delati popratnico do matične carinarnice, ozroma carinarnice ki je najbližje vašemu kraju letovanja. Zakaj to? Zaradi tega ker si lahko Hrvaški carinik razlaga da imate namen pustiti svojo barko na Hrvaškem dlje kot šest mesecev, pa mu lahko dopovedujete da greste samo na dopust za 14 dni, ampak on je zakon in si nimaš kaj pomagati.
Kako v takem primeru? Najprej moraš iti na Hrvaško špedicijo, si pridobiti popratne oziroma tranzitne papirje od meje, do carine kjer letujete. Tukaj se pojavi že prvi problem. Vsak špediter bo zahteval garancijo ki znaša PDV od vrednosti in carino, kar pa ni malo, skupaj 33% vrednosti barke. Ko splezaš čez to prepreko in misliš da si zmagal in se "veselo" pelješ od meje proti carinarnici, kjer boš vse razdolžil, naletiš na nov šoh. Špediter katetri ti ureja razdolžitel bo zahteval pogodbo z marino ki mora imeti obvezno status carinskega nadzora oziroma carinskega skladišča. Običajno imajo vse marine status carinskega skladišča, razen vaške lučice in komunalni privezi, tudi večina depojev ima status carinskega skladišča, pametno se je prej pozanimati. No, in ko boste predložili vse potrebne dokumente vas bodo sprostili in boste lahko šli naprej.
Zakaj tako komplicirajo, zato ker so Hrvatje, pa saj naši niso nič boljši. Drugače pa si oni to razlagajo, da to delajo zaradi tega, ker vsako plovilo ki vstopi na Hrvaško in katero ni registrirano pod Hrvaško zastavo, ne sme biti na Hrvaškem več kot pol leta. V primeru da je na Hrvaškem več kot pol leta mora iti taka barka pod carinski nadzor.
Do sedaj sem ga vozil v prtljažniku in nikoli problema.Zdaj pa grem letos z večjim na prikolici prvič in poglej Bojan11 takoj si me spravil v paniko kaj če lih mene začnejo d..at
,kaj se to pogosto dogaja kakšne so izkušnje vas ostalih.V takem primeru bi se raje obrnil na meji in probal na drug prehod
.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Podobno je z listinami za jadralna letala pri tekmah v Hercegovini (Slo-Cro in Cro-BiH) - res pa je, da se jim, ko dobijo v roke ves špeh (in jim gledaš pod prste, da vse pod rokami tudi ostane) doslej ni dalo ukvarjati s celo zadevo.
Vsaj zgodbe s carinskim skladiščem in spremljanjem pa doslej pri teh še nisem slišal.
Je pa tako, da često začnejo isti cariniki zadevo še enkrat, ko greš na naslednjo tekmo v isti kraj
.
Vsaj zgodbe s carinskim skladiščem in spremljanjem pa doslej pri teh še nisem slišal.
Je pa tako, da često začnejo isti cariniki zadevo še enkrat, ko greš na naslednjo tekmo v isti kraj
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
borh napisal/-a:Do sedaj sem ga vozil v prtljažniku in nikoli problema.Zdaj pa grem letos z večjim na prikolici prvič in poglej Bojan11 takoj si me spravil v paniko kaj če lih mene začnejo d..at,kaj se to pogosto dogaja kakšne so izkušnje vas ostalih.V takem primeru bi se raje obrnil na meji in probal na drug prehod
.
Jaz na tvojem mestu se ne bi preveč sekiral, ker boš šel v sezoni in predvidevam da boš z družino. Pri meni se je to zgodilo v 50% primerov, samo mene so nekako poznali, ker sem na Hrvaško peljal že veliko čolnov in so vedeli da se ukvarjam z prodajo. Vedno je bila pa samo obrazložitev da je to potrebno zaradi nadzora, da se kao ve koliko bark je na Hrvaškem pod tujo zastavo in da morajo biti pod carinskim nadzorom.
Ne boj se, veš koliko turistov vsako leto pripelje s sabo čoln na Hrvaško in če bi hoteli za vsakega to delat, bi bila katastrofa.
bojan11 napisal/-a:borh napisal/-a:Do sedaj sem ga vozil v prtljažniku in nikoli problema.Zdaj pa grem letos z večjim na prikolici prvič in poglej Bojan11 takoj si me spravil v paniko kaj če lih mene začnejo d..at,kaj se to pogosto dogaja kakšne so izkušnje vas ostalih.V takem primeru bi se raje obrnil na meji in probal na drug prehod
.
Jaz na tvojem mestu se ne bi preveč sekiral, ker boš šel v sezoni in predvidevam da boš z družino. Pri meni se je to zgodilo v 50% primerov, samo mene so nekako poznali, ker sem na Hrvaško peljal že veliko čolnov in so vedeli da se ukvarjam z prodajo. Vedno je bila pa samo obrazložitev da je to potrebno zaradi nadzora, da se kao ve koliko bark je na Hrvaškem pod tujo zastavo in da morajo biti pod carinskim nadzorom.
Ne boj se, veš koliko turistov vsako leto pripelje s sabo čoln na Hrvaško in če bi hoteli za vsakega to delat, bi bila katastrofa.
Ja to pa so druge zgodbe sem takoj boljše volje
Za registrirana plovila se to zelo redko primeri.
V primeru ,da plovilo na Slo(Eu) meji odjaviš,pa je prijava na Hr obvezna.
Mislim ,da se je to v primeru Bojana zgodilo.Plovila so bila brez registracije in zavarovanja čez Eu verjetno samo v tranzitu,in potem če nimajo registracije jih je na Hr obvezno prijaviti .
Zakon pa velja za vse stvari razen osebno prtljago in športne rekvizite do vrednosti 400 eur.Vrednost vam lahko točno pove naš član MIle.
Tudi hladilnik ,tv ,kamero,fotoaparat itd bi morali na Hr prijaviti ,in vas prav tako lahko pošlje na špedicijo kot začasni uvoz.
Naši bi pa tudi pri vstopu to vse ponovno ocarinili in obdavčili ,če niste prijavili izvoza.
Tudi deklaracija o začasnem izvozu opreme (tv,hladilnik ,kamera itd)po treh mesecih propade in je pri uvozu treba plačati vse dajatve.
Na vozila je ta rok 6 mesecev ,na plovila pa 18 mesecev.
Ti roki so tudi absolutni,po teh rokih zgubijo stvari(avto,plovilo,tv,itd)domiciljno pravico,In je treba pri vstopu plačati vse dajatve.
Kako pa je v praksi pa vsi vemo.
Tako ,da ne se bat.
Tako ,da kr veselo na morje.
Če te pa s čolnom na eni meji zavrnejo ,pa pojdi na drugo, boš sigurno preko.
Mislim ,da se je to v primeru Bojana zgodilo.Plovila so bila brez registracije in zavarovanja čez Eu verjetno samo v tranzitu,in potem če nimajo registracije jih je na Hr obvezno prijaviti .
Zakon pa velja za vse stvari razen osebno prtljago in športne rekvizite do vrednosti 400 eur.Vrednost vam lahko točno pove naš član MIle.
Tudi hladilnik ,tv ,kamero,fotoaparat itd bi morali na Hr prijaviti ,in vas prav tako lahko pošlje na špedicijo kot začasni uvoz.
Naši bi pa tudi pri vstopu to vse ponovno ocarinili in obdavčili ,če niste prijavili izvoza.
Tudi deklaracija o začasnem izvozu opreme (tv,hladilnik ,kamera itd)po treh mesecih propade in je pri uvozu treba plačati vse dajatve.
Ti roki so tudi absolutni,po teh rokih zgubijo stvari(avto,plovilo,tv,itd)domiciljno pravico,In je treba pri vstopu plačati vse dajatve.
Tako ,da ne se bat.
val napisal/-a:Za registrirana plovila se to zelo redko primeri.
Tako ,da ne se bat.
Val, žal nimaš čisto prav, barke so bile vse registrirane, in ja v preteklosti, govorim dve leti in več nazaj, so bile tudi odjavljene oziroma so bile v tranzitu skozi EU, smao takrat še ni bilo komplikacij, važno da so bila registrirana. Potem pa kar naenkrat kot strela z jasnega, pripeljemo barko registrirano, za katero so bila v EU plačane vse dajatve in registrirana, se pa Hrvaški kolega spomni za popratne papirje oziroma tranzit. In od takrat naprej v 50% primerov obvezno delati popratnico oziroma tranzit od meje do namembnega kraja, ne glede na to da barka v EU ni bila v tranzitu, se pravi plačan DDV, carina in registrirana v SLO.
Val, močno se motiš, če misliš, da je to redko... Kot je Bojan napisal, dogaja se vsak dan. Seveda se običajno ne spravijo na bogega turista s 5 metrskim čolnom na prikolici... Ko pa na kamionu pripelješ 8 ali 10 metrskega cruiserja, pa je problem na vidiku!!! Če ga vozi lastnik osebno (kar je v 99% nemogoče), potem načelno ni težav, če pa dela prevoz neko podjetje, pa smo tam...
Res je, še malo, pa tega ne bo več, še dobro leto... Sitno brojim...

Res je, še malo, pa tega ne bo več, še dobro leto... Sitno brojim...
msajina napisal/-a:Torej kaj mi je storiti.Zadevo prijavim carini HR ali ne?
Ne, ti se kot turist lepo pelji na dopust in ne bo panike. Tako ali tako boš peljal z osebnim avtom in z družino. Če bodo pa kakršnekoli komplikacije, pa lepo obrneš in greš na drugi mejni prehod, kar pa zelo težko verjamem, ker kot sem že prej omenil, kam bi pa prišli če bi vsem turistom (Slovencem, Avstrijcem, Nemcem, Italijanom, itd...) to delali.
Samo ne sekiraj se pa bo...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov