koncesijske boje

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Leonardo
Kapitan

koncesijske boje

OdgovorNapisal/-a Leonardo » Ne Jul 26, 2015 18:52

Pozdravljeni vsi skupaj
Po dopustu in plovbi z mojo drago ,ugotavljama da še mogoče dve ali tri leta,pa nebo več zaliva ,kjer bi lahko sidral.Po mojem pa so najbolj nemogoči otok Kaprije ,kakanj ,Žirje in okoliški otoki,tu več ni zaliva brez boj, potem Žut ,dolgi otok nove boje so na ugljanu-muline.me zanima kakšna so kaj vaša mnenja
pa mirno morje
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Jul 26, 2015 19:24

Brez veze sem kupil novo sidro :twisted:
al

Re: koncesijske boje

OdgovorNapisal/-a al » Ne Jul 26, 2015 19:51

Leonardo napisal/-a:Pozdravljeni vsi skupaj
Po dopustu in plovbi z mojo drago ,ugotavljama da še mogoče dve ali tri leta,pa nebo več zaliva ,kjer bi lahko sidral.

Julija in avgusta na vikend na Pokljuki, septembra pa na morje.
Sicer boje ostajajo a je več prostora za sidranje.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jul 26, 2015 20:31

Ma boje so šit in res je vedno manj zalivov brez boj. Ampak predstavljajte si kako bi bilo, če bi se vse čarterske (neizkušene) barke sidrale.
Potem bi bila šele štala. Tako pa je večina pospravljena v čredo, nam pa ostane, da se sidramo 150m stran ali v drugem zalivu, stran od raje.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Jul 26, 2015 21:01

Res je precej zalivov ki so pobojani je pa ogromno zalivov brez boj in tako bo vedno :) ni panike :wink:
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Ne Jul 26, 2015 21:30

Seveda nam gredo boje na živce (velja za vse tiste, ki vemo, kaj je sidranje), vendar, glede na to, da je vsako leto po zalivih vse večja čreda čarteristov brez znanja in izkušenj, so boje edina rešitev. Imam preveč slabih izkušenj s sidranjem takih "mojstrov", saj sem zaradi njih doživel že marsikaj, parkrat je bilo kar resno. Se mi ne da več sredi noči reševati sebe in take "strokovnjake", ki ti ob malo resnejšem vetru, ko jim normalno popusti sidro, ki že itak ni držalo, preprosto "nasedejo" nate, ti priletijo kot torpedo in se ti zagozdijo v sidrno verigo, in še in še ... Dovolj jih imam! Prav zaradi takih je prav, da so boje, da lahko v miru spim. Če mi pa tak zaliv ni všeč, si pa itak poiščem takega, kjer je zagotovo mir - zaliv brez gostilne ali pa malo proč od civilizacije. Še vedno se najde veliko takih kotičkov, ki so lepi in varni.
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Po Jul 27, 2015 08:31

Jaz (čarterist) sem bil letos s familijo 10 dni in smo bili vse noči (z izjemo ene - Brgulje na Molatu, kjer sem tankal vodo in sem bil na boji) na sidru. Nekateri otoki imajo res precej boj, je pa še vedno veliko možnosti za sidranje. Sploh če je vreme stabilno, je hitro vsak zaliv primeren. Pri nas je postopek tak, da žena na google earth pogleda, če je turkizna voda za tamala dva, jaz pa potem naprej globine in zaprtost zaliva glede na napovedan veter :)

Smo bili pa na ruti (Punat, Cres, Ilovik, Sliba, Molat, Dugi otok, Ist, Škarda). Na tem območju se mi zdi, da je manj gužve, manj čarteristov in več lepih zalivov, kjer lahko nemoteno sidraš.
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Jul 27, 2015 08:42

Jaz pa raje plačam tistih 100 ali 200 Kun za bojo in mirno spim, kot da bi me ponoči ves čas skrbelo, kdaj mi bo sidro spustilo... ali pa sosedu.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jul 27, 2015 09:16

.

Res je, da se z mojo barko zavlečem v varne kote kjer jadralci zaradi ugreza ne morejo. Toliko je že iskušenj s prejšnjih potepanj, da priveze za mirno spanje že izbiram, pa sem zmeraj čez noč privezan na obalo. Saj veste, tako psička Brina, kot midva se zelo radi sprehodimo, da razmigamo glide. Zelo lepo se je pozno zvečer sprehodit in z višine, ki jo nudi konkretni otoček, opazovat kako odhaja sonce in morje spat. Ta spokojnost, mir, kakšna barka na vodi, ti pa 50, 100, 200m nad tem. Tukaj pa tudi Masterkard odpove. Še bolj fantastično in enkratno je pa jutro. Jutro jaz razumem mnogo pred sončnim vzhodom. Še skoraj v temi vstanem, kapučinček in ajd na dober sprehod. Na nebu aviacija-galebi, ki stalno iščejo hrano, na morju sem pa tja kaka jadrnica, ribiške barke, ki vozijo nočni ulov na trg, pajki po grmovjih, kuščarji, še kakšnega malega zajca presenetiš, ...

Ko pogledam čez vse skupaj, je zalivov z bojami in koncesijo še malo. Jasno je pa tudi, da se lastniki bark odločamo malo drugače, kot čarteristi, ker iščemo na naših potepanjih, kar pač iščemo in ponavadi tudi dobimo. Plavamo, kopamo se pa največkrat na odprtem morju. Ko nalovim dovolj za kosilo pa sledi skok v vodo. Žena že med ribolovom opravi nekaj kopanj. Itd, smo si različni in tako je tudi prav.

.
Nazadnje spremenil pajer1, dne Po Jul 27, 2015 09:21, skupaj popravljeno 1 krat.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Jul 27, 2015 09:20

H2O napisal/-a:Jaz pa raje plačam tistih 100 ali 200 Kun za bojo in mirno spim, kot da bi me ponoči ves čas skrbelo, kdaj mi bo sidro spustilo... ali pa sosedu.
ž

tvoje (vkopano!) sidro je 100x bolj varno kot "Antejeva" boja.

Seveda smo si različni a jaz oz midva se odločava za samotne zalive, kjer zjutraj ne plava pet klobas in je mir, s tenderjem pa glisirava na kavo, ko se nama zahoče.

Midv2 sva bila letos na Kaprijah maja na boji (edina) in je bil res močan jugo. Moja sploh ni spala in sem ji čaj kuhal... To pa zato, ker sem ji vcepil (očitno zares močno), da je sidro edino varno. :D in je rekla, da bojam pač ne zaupa.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Jul 27, 2015 10:21

al napisal/-a:tvoje (vkopano!) sidro je 100x bolj varno kot "Antejeva" boja

Mene (in mojo ženo) boš težko v to prepričal, ker mi je letos sidro že dvakrat spustilo...

Se pa strinjam, da naj vsak spi kot mu paše in se počuti varnega.. Jaz se na (primerni) boji počutim bolj varno, kot na sidru... sploh če je napovedan obrat vetra. Če je pa napovedana takšna pizdarija, kot je bila dve noči nazaj, sem pa najraje privezan na dva muringa in obalo v dobro zaščiteni luki ali marini.
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Po Jul 27, 2015 14:04

Kaj pa se je dogajalo dva dni nazaj?

Obrat vetra je lahko zoprn, saj se prevleče cela veriga in še sidro so mora ponovno vkopat in je to lahko 60+m (sem že testiral z motorjem), kar pa je v kaki uvali že preveč... Jaz se, če je le možno sidram na prihajajoči veter, ne nujno na trenutnega.
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Jul 27, 2015 15:01

sodnick napisal/-a:Kaj pa se je dogajalo dva dni nazaj?

Nevihta vseh neviht :wink:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 27, 2015 18:19

Nekje so bile že omenjene koordinate kjer je v zalivih plačljivo sidranje in bojenje.Ne najdem,bi pa rabu ,če mi lahko pomagate,ker zunaj teh koordinat mi ga lahko....
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 27, 2015 18:46

http://www.wosamma.at/bojenfelder/map.php

Iztok, ne vem, koliko je ažurno, ampak lahko bi ti prišlo prav (to je ena pod povezav v kazalu Navigacija in karte v bazi znanja.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta