Spletne strani

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Spletne strani

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Jan 29, 2016 07:38

Zanima me zakaj ko brskam po mornarju preko telefona je zraven vedno ponudba za plovila (Subito) . italijanskega spletnega oglasnika. KO pa to počnem preko računalnika pa ne? A je fora v brskalniku ali v čem?
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

Re: Spletne strani

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Pe Jan 29, 2016 08:05

kocka napisal/-a:Zanima me zakaj ko brskam po mornarju preko telefona je zraven vedno ponudba za plovila (Subito) . italijanskega spletnega oglasnika. KO pa to počnem preko računalnika pa ne? A je fora v brskalniku ali v čem?

Brskalniki te "poznajo" in ti v prostoru, ki je namenjen oglasom, dajejo take, ki si jih v preteklosti klikal.

Torej, za tvoj IP se postavlja profil in o tebi vedo več, kot si misliš.

Čakaj, da bodo te podatke dobile zavarovalnice, država (za določene zadeve jih že sedaj!),....

En vic izpred skoraj deset let se uresničuje.
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Pe Jan 29, 2016 08:44

Ja, seveda, kot je že napisal predhodnik... Itak te spremljajo bolj kot verjameš. Sem klikal enkrat na google nekaj okrog avtov... Potem grem pa kasneje na telefonu na facebook in kaj misliš, katere reklame so mi začele utripati :wink:
Sem pa slišal od sodelavca, katerega brat je nek hud programer, da določene stvari analizirajo že prav odurno neokusno... Npr, ko se ti sprehajaš z miško po neki spletni strani se med drugim analizira celo to, koliko časa si se s kazalcem vrtel okrog določenega linka, preden si ga kliknil. Ali pa ga sploh nisi kliknil, samo si se vrtel okrog njega... In podobnega je verjetno še kar nekaj... Prosim, ne me napasti, če se to komu zdi nemogoče - če sem kupil laž, sem jo sedaj tudi prodal naprej, sam itak nimam pojma :roll:
Lep dan vsem!
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jan 29, 2016 09:15

Pobrišeš cookies pa spet ne bo noben vedel kje brskaš. Ali pa ne dovoliš uporabe...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Jan 29, 2016 09:47

Poskušajo seveda zanalizirati vse živo, predvsem vse, kar lahko kakorkoli pomaga pri bolj natančnem oglaševanju oz. prodaji.
Sem bil ravno par tednov nazaj na enem izobraževanju glede tega.

Kaj pa to konkretno tebi pomeni in kako se ti to kaže - je pa odvisno predvsem od tvojih nastavitev.
Večino zadev lahko blokiraš, IP-je imamo v Slo večinoma dinamične, itd.

Razlika med telefonom in računalnikom je tudi odvisna od tvojih nastavitev; si v obeh prijavljen v brskalnik (Chrome)?
Imaš nastavljeno enak nivo varnosti?
Enako brišeš piškotke?
In imaš na obeh napravah enake navade?
jedujedu
Poročnik bojne ladje

Re: Spletne strani

OdgovorNapisal/-a jedujedu » Pe Jan 29, 2016 09:47

Roberth1 napisal/-a:Brskalniki te "poznajo" in ti v prostoru, ki je namenjen oglasom, dajejo take, ki si jih v preteklosti klikal.

Torej, za tvoj IP se postavlja profil in o tebi vedo več, kot si misliš.

Čakaj, da bodo te podatke dobile zavarovalnice, država (za določene zadeve jih že sedaj!),....

To je čisto zadeva marketinga, ki gre v smeri čim večje personalizacije. Če ti nekdo servira oglase na temo, ki te zanima, je pač večja možnost, da boš kliknil nanj. Čist simpl.

Le, da tvoj osnovni "identifikator" ni IP, ampak piškotki, mali fajli, ki ti jih servirajo in berejo spletne strani, tvoj browser si jih pa hrani na računalniku. Če imaš slab občutek, da te nekdo spremlja, si pač na vsake toliko časa pobrišeš vse cookije in si spet "svež".

Tvoj IP, ki ga vidi spletna stran je nameč IP od modema in je zato isti kot IP od vseh ostalih naprav, ki jih imaš doma in so povezane preko istega omrežja. Isto v firmi. Pa še doma imamo običajno dinamične IPje, kar pomeni, da na vsake kvatre dobiš drugega.

Drug identifikator so pa Facebook in Google računi, ki te lahko marsikje spremljajo s pomočjo tega, če si prijavljen v račun, ko brskaš po straneh, ki so na tak ali drugačen način povezane z njimi. Teh se je težje otrest. Preventiva je, da nisi skoz prijavljen ampak se vsakič posebej odjaviš.

BOJA napisal/-a:Sem pa slišal od sodelavca, katerega brat je nek hud programer, da določene stvari analizirajo že prav odurno neokusno... Npr, ko se ti sprehajaš z miško po neki spletni strani se med drugim analizira celo to, koliko časa si se s kazalcem vrtel okrog določenega linka, preden si ga kliknil. Ali pa ga sploh nisi kliknil, samo si se vrtel okrog njega...

Tudi to drži. Le, da je tu namen povsem drug. Veliko spletnih strani, ki se grejo internet zares, vseskozi testira svoje strani. S tem ko "vidijo" kaj folk počne na njihovi strani, lahko temu ustrezno prilagajajo elmente na strani, da uporabniki hitreje in lažje dosežejo cilj obiska. Več kot jih pride do cilja (nakup, oddaja kontakta, oddaja povpraševanja, download nečesa, vpis emaila ...), več bodo zaslužili. Čist simpl (spet).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov