€ na hrvaskem

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 19, 2016 00:17

Gomi napisal/-a:zna kdo povedat, če je na silbi, olibu, istu, molatu kakšen bankomat in če, kje?
Hvala.

Nikjer tukaj NI bankomata! Kot je napisal No.1 lahko dvigneš denar na pošti, pa na Silbi lahko v trgovini plačaš s kartico! Vse ostalo moraš imeti gotovino!!! Pazite po teh otokih, ne da ni bankomata nikje, tudi kartice vam nihče ne bo vzel!!!
So mi pa vedno smešni slovenci, res smo top bumbarji:

1. A lahko plačam z euri? (pa kaj ti ni jasno, na hrvaškem je EUR nekaj povsem istega kot "severnokorejski WON". Z EUR-i se ne da plačati, to je tudi prepovedano, če vam jih je pa kdaj kdo kje vzel, je pa to naredil proti zakonu! Z EUR lahko plačaš samo na prodajnih mestih, ki so ob enem tudi menjalnica, to so npr. avtoceste, bencinski servisi, hoteli...

2. Pride v oštarijo recimo na Silbi in vpraša če lahko plača s kartico, seveda mu povedo da to ni možno in potem vstane in gre, ker s seboj nima niti 200 kn za dvoje frigane lignje s patagonije...???

Če hodite po otokih, ki niso ravno veliki, imejte s sabo gotovino in samo gotovino! To je edino, s čimer boste lahko plačali karkoli. Pa tudi ta gotovina morajo biti hrvaške kune, ne EUR-i!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Avg 19, 2016 00:28

Men so pa rekl, da je Mastercard za vse. :cry:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Pe Avg 19, 2016 01:19

No, ampak marsikje po gostilnah se da z euri plačat. Pač v stilu, dogovorićemo se, ljudi smo :)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Avg 19, 2016 05:52

.

povzeto z neta !

Tako ostaja v veljavi zakon, da se na Hrvaškem obvezno plačuje s kunami. Z evri in drugimi valutami, ki so na tečajnem seznamu Hrvaške narodne banke, je mogoče plačati cestnino in izjemoma drugje (v lokalih), kadar so menjalnice in banke zaprte. Pa še takrat mora lastnik lokala vsoto z računa v treh dneh nakazati na svoj bančni račun.

Evra na Hrvaškem še nekaj časa ne bo

Iz uradnih sporočil Hrvaške narodne banke je mogoče razbrati, da evra kot plačilnega sredstva na Hrvaškem še nekaj let ne bo. Zanimivi pa so podatki, da je kar dve tretjini sklenjenih varčevanj hrvaških varčevalcev v evrih (ali pa je vezano na evre), da dve tretjini bančnih dolgov državljani dolgujejo v evrih, dve tretjini prenočitev na Hrvaškem opravijo gostje iz EU, da 65 odstotkov zunanjetrgovinskih poslov hrvaško gospodarstvo opravi s podjetji iz EU in da 90 odstotkov neposrednih naložb v hrvaško gospodarstvo prihaja iz držav EU.

Sašo Avramovič 01.07.2016

V NLB strankam svetujejo, naj s seboj na dopust nesejo le nekaj gotovine v valuti države, kamor odhajajo, za plačilo računov in dvig gotovine pa naj uporabljajo plačilne kartice. »V tujini lahko uporabljajo kartico osebnega računa BA Maestro, ki jo zaradi nizke provizije priporočamo predvsem za dvig gotovine na bankomatih, z NLB-jevimi plačilnimi karticami MasterCard in Visa pa lahko plačujejo na skoraj 30 milijonih prodajnih mest po vsem svetu. Prodajno mesto (trgovec) lahko pri nakupu blaga ali storitev zaračuna določeno provizijo, vendar mora biti to na prodajnem mestu jasno označeno,« pojasnjujejo v NLB.

Brez provizije

Poglejmo še v banko UniCredit, kjer svojim komitentom priporočajo, da na Hrvaškem dvigujejo denar predvsem s kartico BA Maestro na bankomatih Zagrebške banke. Za tovrstne dvige namreč ni provizije. »Za dvige na drugih bankomatih pa je cena odvisna od paketov, nekateri paketi storitev namreč vključujejo manj, drugi več brezplačnih dvigov na bankomatih drugih bank,« so pojasnili in dodali: »Pred dopustom je dobro del denarja imeti v kunah, s seboj imeti kartico BA Maestro ter eno od kreditnih kartic (mastercard ali visa). Imetniki zlate kartice Visa UniCredit imajo v paketu vključeno tudi zavarovanje (svoje in zavarovanje družinskih članov) na potovanju (pogoj za koriščenje zavarovanja je plačilo dela potovanja s kartico Visa).« Včeraj bi pri njih za en evro dobili 7,3737 kune, za 100 evrov pa 737,37 kune.

Izberite možnost brez konverzije

Če vas POS-terminal ali bankomat na Hrvaškem med opravljanjem transakcije povpraša, s katerega računa želite izvesti transakcijo, vam svetujemo, da izberite "checking account" za kartico Maestro in "credit account" za kartico MasterCard. Če vas POS-terminal ali bankomat med opravljanjem transakcije povpraša, ali želite opraviti transakcijo s tako imenovano konverzijo v EUR, vedno izberite možnost brez konverzije.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Avg 23, 2016 18:12

:D
Rad bi opozoril tudi na menjalni tečaj pri plačilu z kartico. Ker imam odprt račun v evrih na banki PBZ včasih plačam račun z hrvaško kartico. Menjalni tečaj je za 1-2% slabši kot če uprabim slovensko kartico. Za kaj je tako mi ni jasno.

Zato nasvet. Plačujte s slovenskim karticam kjer je to možno.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Avg 23, 2016 19:52

Tudi na pošto se ni preveč zanašati. Pred nekaj leti je priplula pomorska policija v Lovište na Pelješcu in tam polovila vse tiste, ki so glisirali. Ko sem tisto popoldne hotel na pošti dvigniti kune, jim je denarja povsem zmanjkalo.
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Sep 05, 2016 19:09

V soboto sem padel na novo foro na bankomatu v Rovinju.
Vtipkam kodo, znesek, nato pa presenečenje. Čakam, da me vpraša tista sranja konverziji, ... Ampak jok! On vpraša: "Ali vas bremenimo v kunah, ali v evrih?" Ker sem bil presenečen in nekaj sekund razmišljal in nisem potrdil ene od izbir, je naredil po svoje. :evil: Pa sem kupil kune po 6,9. Ugodno, ni kaj. :cry:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Po Sep 05, 2016 19:17

:!:
To pa je najnovejša fora.

Nikoli ampak res nikoli ne sprejmite da vam znesek dajo v Eurih. Če vidite na ekranu drugačen znesek zahtevajte da bo izpisan v kunah.

To je moden hit v štarijah. Tečaji so tudi za 8% slabši kot ti jih zaračuna tvoja banka.
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Sep 05, 2016 19:18

Na to foro me je pa opozoril, ne boš verjel....

kapetan, neki novi mladenič na Kapetaniji v Umagu.
Letos sem se prišel junija prvič prijavit, plačat "vinjeto" in turistično takso, pa si je možak vzel čas, da mi je razlžil kako najceneje pridem do kun.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 05, 2016 21:28

A je v Umagu novi kapitan?Hvala bogu on se je stalno drl ,ko da smo bolhe.KAKO NEMATE TAČNO SVOTU KUNAAA Ja vam nisam dužan vračati ostatak.Me je letos natulu ko sem mu prnesu za boravišno takso dnar za ceu let.Kurba bi ga kr z lato useku..
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Sep 05, 2016 22:26

kr en napisal/-a:V soboto sem padel na novo foro na bankomatu v Rovinju.
Vtipkam kodo, znesek, nato pa presenečenje. Čakam, da me vpraša tista sranja konverziji, ... Ampak jok! On vpraša: "Ali vas bremenimo v kunah, ali v evrih?" Ker sem bil presenečen in nekaj sekund razmišljal in nisem potrdil ene od izbir, je naredil po svoje. :evil: Pa sem kupil kune po 6,9. Ugodno, ni kaj. :cry:

saj te je vprasal isto, kot sicer za konverzijo, samo besede je atm izbral druge... ja lej, treba drapit :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti