Projekt: Razvoj nmea2000 informacijskega sistema.

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Jul 04, 2014 22:51

Abakus hvala ti za spodbudne besede. Projekt bomo speljali. Sedaj ima zadeva za seboj skoraj 300 milj na morju, odpravil sem nekaj minornih bugecov. Vse špila ko suzica.

Bom pa zdaj ko sem na dopustu in bo nekaj časa zvečer, ko otroci pospijo, malo porihtal tekst na prvi strani te teme, zamenjal slike s screenshoti na androidu in še kaj.

Uglavnem, hvala za podporo, ko bomo rabili pomoč pa se obrnem nate. Zdajle je malo pavze, jeseni pa štart na polno paro.

LP
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Ne Jan 25, 2015 01:12

Lepo je videti trud in rezultate, sem tudi sam iz tega "faha" in mi je jasno, da je zadaj kar precej neprespanih noči in truda.

Vsaka čast :)

LP, Matej
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jan 27, 2015 10:57

In še nekaj jih bo. Delamo s polno paro. Rezultat pa bo vrhunski.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » So Nov 05, 2016 08:07

Malo se vračam na to temo in sicer me zanima ali je mogoče s kakšnim mikrokontrolerjem merit temperaturo ali karkoli drugega in te podatke pošiljat po nmea potrokolu in prikazovati na nakašni drugi napravi?

Imam neko seminarsko nalogo okrog avtomatizacije ladijskih postrojev pa me zanima če bi se dalo narediti primer z nekim tipalom temperature, arduinom kot mikrokontrolerjem in to spravit na nmea protokol?

hvala za pomoč
Mathias Barbarosa
Poročnik fregate
Kraj: Od Trsta do Devina

OdgovorNapisal/-a Mathias Barbarosa » Ne Nov 06, 2016 13:02

Seveda gre. Na ardujino priklopi gor en NTC senzor na en analogni kanal in preko serijskega porta (pri serial1 gre preko USB na emuliran serijski port) pošiljaj odčitek po protokolu NMEA0183. Če rabiš pošiljat na drugo napravo, pa poveži preko MAX232 čipa (verjetno dobiš kje že v obliki modula - shield) in dobiš RS232 izhod.
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » Ne Nov 06, 2016 13:08

Pozdravljen

Obstaja kar nekaj .dll gonilnikov za različne OS siteme in programska orodja.
Na tržišču je ogromno HMI programskega orodja od poznanih do manj znanih proizvajalcev. Pred leti sem delal z enim takim , imenuje se ZENON in so hišna firma pri BMW-ju ( čeprav so samostojni ) in imajo stvari tudi za NMEA2000 . S takšnim programom enostavno povežeš različne protokole med seboj v aplikacijo ki deluje na PC-ju lahko pa tudi na različnih prenosnih mobilnih napravah.
Z eno aplikacijo prikazuješ podatke iz naprav priključene preko različnih komunikacijskih omrežij ter jih nato preko recimo ODBC serverja lahko deliš z različnimi aplikacijami . Prikazuješ jih poljubno veliko v različnih oblikah in načinih, lahko jih arhiviraš v realnem času itd...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Nov 07, 2016 18:13

Fantje, bi vas prosil da bi se bolj ali manj držali teme.

Kar ste napisali je sicer vse res in ok, tema pa je vseeno nmea2000 in inf. sistem okoli te stvari, z uporabo v navtiki.

Na tržišču je ogromno HMI programskega orodja od poznanih do manj znanih proizvajalcev. Pred leti sem delal z enim takim , imenuje se ZENON in so hišna firma pri BMW-ju ( čeprav so samostojni ) in imajo stvari tudi za NMEA2000 . S takšnim programom enostavno povežeš različne protokole med seboj v aplikacijo ki deluje na PC-ju lahko pa tudi na različnih prenosnih mobilnih napravah.

Kako se boš s to zadevo fizično na n2k mrežo priklopil. Z vmesnikom od BMW-ja? Cena? Tu je poleg programskega orodja potreben še fizični vmesnik.

Sem mislil v kratkem pripraviti nekaj novih zapisov na to temo, vendar zmeraj zmanjka časa. Za zdaj bi rekel le to, da je tudi to, kar sva s prijateljem naredila, na osnovi Arduina. Gre pa seveda za kompletno stvar.

@peterv6i:

Kar sprašuješ je seveda možno, je trivialno, kot so ti že odgovorili. Fino je, če analogni vhod zaščitiš pred previsoko napetostjo in obrnjeno polariteto. Če kaj ni jasno lahko tudi ZS.
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » Po Nov 07, 2016 20:52

Kasaudio,sprehodi se do strani COPADATA pa ti bo jasno !
Pa ravno ti tako butasto sprašuješ.
Glede na to kar pišeš da delaš me malo negativno preseneča tvoje vprašanje.
Bo pa kmalu šlo tudi brez tega ( fizičnega povezovanja) , direktno iz senzorja na tvojga mobilca (IoT) , a kaj spremljaš ?

To da so "hišna" firma BMW pove samo nekaj več o njihovi kvaliteti na področju programiranja HMI in SCADA razvojnih orodij in mnogih .dll gonilnikov in nič drugega. BMW pač ne spusti vsakega v svoje razvojne laboratorije.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Nov 07, 2016 22:17

Tej temi dolgujem zapis/prikaz tega kar smo v letu in pol naredili na tem področju. Šele potem bo čas za butasta vprašanja in butaste odgovore.

Kdorkoli pa je seveda vedno dobrodošel, da predstavi nove pristope in načine ki se dotikajo nmea2000 protokola in navtičnih aplikacij okrog njega, seveda na "forumskem" nivoju - razumljivo z repom in glavo po možnosti.

Ne ve vsak vsega, tudi časa ni vsega absorbirat in tudi sam se primarno ukvarjam s čisto drugo zadevo. V kratkem času lahko človek ogromno naredi, miljonkrat več pa gre mimo.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Po Nov 07, 2016 22:54, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » Po Nov 07, 2016 22:53

Začetek je bil obetaven .
Sicer se pa strinjam s trditvijo da je treba odgovorit na "forumskem nivoju" če je tudi vprašanje na tem nivoju.
Moj odgovor je bil v smislu napotila , glede na to da je omenjal seminarsko nalogo. Malo pa se je že potrebno potrudit bo vsaj kaj ostalo v glavi.
Drugače pa je res , stvari se odvijajo s svetlobno hitrostjo kar se tiče razvoja na področju avtomatizacije in kontrole procesov. Dnevno se srečujem s tem ob svojem delu in vem da ni enostavno. Ampak če je volja je tudi pot in prav je tako. Podpiram takšne ljudi ki težijo po ohranjanju tehnične kulture na tem nivoju in upam da jih ne bo zmanjkalo.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Nov 07, 2016 23:23

Sem pogledal zenon in okolico... zelo na hitro.

https://www.copadata.com/en-ua/support-services/zenon-driver-information/

Kar se fizičnega vmesnika glede nmea2000 protokola tiče, uporabljajo Actisensov vmesnik kakršnega sem na začetku tega projekta tudi sam.

S prijateljem sva uspela narediti svoj lasten "actisense vmesnik" z dodatno funkcionalnostjo. Tudi zenon .dll-ji bi z našo napravo delovali, ker je protokol enak. Tako da v razvoju glede HW strateško nismo prav dosti "kiksnili". :D

Se pa strinjam, da je programiranje vizualizacij in morda tudi programiranje celotnega koncepta dosti težje, kot združevanje različnih že pripravljenih gradnikov specializiranih knjižnic. Pa vendar - to je bilo programersko garanje, vendar za nas reveže zastonj oz. ni bilo treba €€ iz žepa dat. Neka komercialna rešitev (če sploh) s takšnimi orodji je verjetno predraga, da bi si jo lahko privoščili.

Že nabavna cena Actisense NGT-1 ISO vmesnika (ali česarkoli drugega :D:D) v tem oziru 10x ne pije vode. Bože nedaj da bi še za SW plačevali.

Z actisense NGT-1 ISO sem veliko delal in čisto mirno rečem, da je za karkoli drugega kot diagnostiko nmea2000 mreže z uporabo priloženih programov (actisense reader) na PC neuporaben.

Problem je ker ta reč rabi določene nastavitve, ki jih sem in tja pozabi. In potem se j...j z strankami ko jim bo "lansko leto vse delalo, letos pa 0" in kar je še hujše, pisat navodila, kako to reč nastavit. Še na mojem čolniču kjer je nmea2000 mreža simpl ko pasulj ni šlo brez nastavljanja. Totalna komplikacija, ki naredi navidez krasen izdelek popolnoma neuporaben širši in neuki javnosti. Široko javnost, ki naš izdelek uprablja pa si želimo...

Actisense ngt-1 ISO deluje le na PC. No, podatke si izmenjuje preko rs232 protokola, razvojne knjižnice pa so uspeli le za PC naredit, kar je sramota. Za ostale platforme je uletela "gverila", nekdo je spesnil za linux (c++), sam sem spesnil za androida (java). Me prav zanima, koliko malo bolj "entuziastičnih" navtičarjev si želi imeti na plovilu PC za to da bo nekaj bral z nmea2000 mreže. Grem stavit za 3 gajbe, da sem bil leta 2014 jaz 100% edini v celem Jadranu.

Pa še to ne prav dolgo, ker sem skuril matično ploščo na prenosniku ker sem ga postavil na pred vlago varno mesto, kjer se je zaradi slabe ventilacije pregrel. In to tak za 2 jurja.

Probali smo tudi drugo rešitev, ki tudi ni OK delovala kar je skupaj s cenami teh stvari prisililo do izdelave lastnega nmea2000 vmesnika, ki deluje tako kot je treba in imamo zdaj božji mir glede tega.

@r1150r

Vseeno mislim da moje vprašanje (na katerega sem si itak zdaj sam odgovoril) ni bilo čisto nič butasto. In mimogrede - jaz si nebi privoščil nekoga, ki se je te stvari lotil tako kot jaz in moj prijatelj in to stvar zraven še javno delil, nazvati z butlom oz. da ima "butasta vprašanja" če to niso.

Ravno HW je tu ključen ali bo zadeva uporabna ali ne, ali bo stroškovno šla čez ali ne. Verjamem da je zenon alfa in omega v industriji, glede nmea2000 v navtiki pa iz zgoraj navedenih razlogov dvomim v vidnejši uspeh. Če bodo vmesnik zamenjali (lahko našega uporabijo takoj :)) bo možnosti sigurno več.
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » To Nov 08, 2016 08:17

Zakaj sem napisal butasto vprašanje ? Zato ker sem videl da si napisal odgovor kar na pamet , tako preko ramena, malo zaletavo. Samozavest je dobra nisi pa edini ki se na te stvari spozna, čeprav si na tem forumu eden redkih ki pišeš o teh stvareh kot poznavalec s tega področja. Kar se pa tiče Actisens vmesnika je pa to zadeva ki je na trgu že kar nekaj časa, vmes pa se je zgodilo marsikaj. Kot veš to ni edini vmesnik ki ga lahko uporabiš . Vmesniki na NMEA2000 so danes narejene za skoraj vse možne protokole (RS232,485,BACNet,CANopen,DeviceNet,Ethernet,KNX,Modbus,Profibus ..) in preko teh kot veš ni problem komunicirat z množico PLC-jev kateri so nato tako ali drugače povezani v sisteme upravljanja, nadzora in akvizicije podatkov , res pa je da nič ni zastonj. Na koncu tudi tvoje delo ni bilo zastonj. Lepo je slišat , da vam je uspelo izdelat stabilen izdelek , kar je pomembno na tem področju, zato predstavite ga.
Kar se pa tiče neuke javnosti pa tako ali tako sam veš da je v večini in ravno zaradi takih je debata na tem forumu na tem nivoju nesmiselna in vsled temu se jim ponudi le gotov izdelek z neko funkcionalnostjo ki jo iščejo.
Pa Zenon ni ravno alfa in omega , je nekje na sredini , meni osebno ne odgovarja.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Nov 08, 2016 11:19

Zakaj sem napisal butasto vprašanje ? Zato ker sem videl da si napisal odgovor kar na pamet , tako preko ramena, malo zaletavo. Samozavest je dobra nisi pa edini ki se na te stvari spozna, čeprav si na tem forumu eden redkih ki pišeš o teh stvareh kot poznavalec s tega področja.

Se povsem strinjam da zenon zadeve nisem poznal in tudi zdaj vidim da je ena izmed mnogih. Vprašanje pa je vseeno bilo na mestu; pri nmea2000 projektu kot je ta, je hardverski nivo ključen. In če tu ni prave rešitve ni nobenih šans razen za seminarske naloge.

Tako vedno gledam na te stvari od nmea2000 konektorja naprej. Specifikacija zenona ki sem jo tudi navedel, žal targetira le na Actisense. Verjemi, da smo po dolgem in počez predelali ponudbe nmea2000 vmesnikov.

Če nekdo vpraša/komentira o neki stvari s svojega vidika, vprašanje ni nujno butasto tudi če stvari ne pozna. Vseeno hvala za širjenje obzorja.

Še 1x bi napisal da se na inustrijske platforme in PLC-je ne spoznam, ker profesionalno delujem na povsem drugem področju. Tudi sicer nimam veliko možnosti, da bi s tem prišel v stik.
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » Po Nov 28, 2016 20:48

Pozdravljeni

Znova nekaj novega za zanesenjake v navtični komunikaciji in uporabe podatkov na mobilnih napravah. Mogoče pa se tukaj skriva tudi kaj našega znanja ( Slovenskega ) . Stvari pač grejo s svetlobno hitrostjo naprej.

http://ikommunicate.com/
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Nov 29, 2016 08:44

Mathias Barbarosa napisal/-a:Seveda gre. Na ardujino priklopi gor en NTC senzor na en analogni kanal in preko serijskega porta (pri serial1 gre preko USB na emuliran serijski port) pošiljaj odčitek po protokolu NMEA0183. Če rabiš pošiljat na drugo napravo, pa poveži preko MAX232 čipa (verjetno dobiš kje že v obliki modula - shield) in dobiš RS232 izhod.

Aha ok.. Torej si preberem specifikacijo protokola NMEA0183.. sestavim paket in ga po serijskem portu pošljem recimo na PC, ki ima nek program, ki prepozna NMEA0183 protokol.. Ok.. bo čisto dovolj... (na Arduinu lahko uporabim USB port, ki je itak COM port).. hvala..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti