Privez čolna

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

sandokan
Desetnik

Privez čolna

OdgovorNapisal/-a sandokan » Če Jul 05, 2018 20:40

Pozdravljeni,

ne me pribiti na križ, ker postavljam takšno vprašanje. Do sedaj sem vedno najel privez v kakšni lokalni marini ali najel bojo za privez...

Med dopustom bom rental čoln, predvidoma gumenjak 4 do 5 metrov dolžine.
Lastnik apartmaja, kjer bomo bivali, ima na voljo lasten pomol za privez čolna. Pomol ni klasičen, pravokoten na obalo, temveč je vzporeden z obalo. Glejte spodnjo sliko.

Kako bi priporočali vezati čoln? Pravokotno na pomol, torej s premcem vezan na pomol in zadaj vezan na sidro, ali bočno na pomol?

Slika

LP
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Privez čolna

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jul 05, 2018 21:05

Odvisno kam piha. Ampak tole zgleda precej odprto, tako da bočno vsekakor ne, ker ti ga bo prvi večji val vrgel na kopno. Verjetno ima v vodi kakšen blok, tako da ni treba metat sidra.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Jul 05, 2018 22:43

Tole zgleda kot da maestral naziga cel dan.Bog ne daj vzporedno.Kot so ti rekli.Upaj da ima blok v vodi
boogle
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boogle » So Jul 07, 2018 23:21

Zgleda precej na odprtem.

Moja izkusnja, ko sem enkrat vezal na bojo gumenjaka, ki je bila precej na odprtem... boja je bila manjsa oz klasicna za gumenjaka z dvema plastičnima uhljema za vrv na vrhu, zgledala kot daj je v vodi ze 30 let, pa sem preventivno napeljal še drugi štrik od leve sprednje ročke gumenjaka zkozi zanko pod bojo na desno sprednjo ročko gumenjaka z 2m več štrika kot pri premčni vrvi - kot uzde. Nekako nisem zaupal stari plastični boji (in mojim vozlom ;-) ). No ena noč pa orenk nevihta... zjutraj gledam coln- super, na mestu. Priplavam do njega in glej to - utrgalo je inox uhelj iz premca colna :|

Na taki lokaciji priporocam backup ali dva, da ne bos colna pobiral z obale.
sandokan
Desetnik

OdgovorNapisal/-a sandokan » Sr Jul 18, 2018 11:32

Hvala vsem trem za odgovore in nasvete.

Iz varnostnih razlogov sem se raje odločil, da bo čoln prenočeval kar na vezu pri izposojevalcu čolna. Smo se pač vsako jutro z avtom odpeljali teh 6 km do lokacije čolna.

In odločitev se je izkazala za zelo dobro. Priča smo bili namreč izjemno močni nočni nevihti (o kateri je govora v temi o vremenu), kjer se tale vez ne bi dobro izšel.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost