Windsup - velikost jadra
Moderatorji: moderator2, moderator
Windsup - velikost jadra
Pozdravljeni,
Odločam se za nakup SUP-a ki bi ga imel tudi za surfanje.
V izboru imam 2 modela in sicer:
- Aztron Soleil 11 335x81x15cm z jadrom 4m2
- Aqua Marina Blade 10.6 320 x 84 x15cm z jadrom 5m2
Sam imam 76kg, 180cm, cca 20 let nazaj sem surfal rekreativno, sedaj ko so otroci pa tako ni prostora za surf in bi si omislil napihljivo dilo. Vem da ni isto, je pa za to kar mislim imeti (da se vozim po morju v nekem manjšem in srednjem vetru), pa da se mogoče še kdo od otrok kaj nauči.
Dilema je predvsem na velikost jadra katerega vzeti 4m2 ali 5m2 ? Malo se bolj nagibam k manjšemu (4m2) da bo lažji za upravljanje, po drugi strani pa mogoče 5m2 je toliko boljši za srednji veter (pred leti sem imel dilo 5.1m2 in 135l dilo).
Se priporočam za kakšen nasvet v katero smer da bi nebi bilo potem žal da nisem vzel večji jadro .
Hvala
Odločam se za nakup SUP-a ki bi ga imel tudi za surfanje.
V izboru imam 2 modela in sicer:
- Aztron Soleil 11 335x81x15cm z jadrom 4m2
- Aqua Marina Blade 10.6 320 x 84 x15cm z jadrom 5m2
Sam imam 76kg, 180cm, cca 20 let nazaj sem surfal rekreativno, sedaj ko so otroci pa tako ni prostora za surf in bi si omislil napihljivo dilo. Vem da ni isto, je pa za to kar mislim imeti (da se vozim po morju v nekem manjšem in srednjem vetru), pa da se mogoče še kdo od otrok kaj nauči.
Dilema je predvsem na velikost jadra katerega vzeti 4m2 ali 5m2 ? Malo se bolj nagibam k manjšemu (4m2) da bo lažji za upravljanje, po drugi strani pa mogoče 5m2 je toliko boljši za srednji veter (pred leti sem imel dilo 5.1m2 in 135l dilo).
Se priporočam za kakšen nasvet v katero smer da bi nebi bilo potem žal da nisem vzel večji jadro .
Hvala
- 1stofficer
- Admiral
Re: Windsup - velikost jadra
Js sem imel tako kombinacijo od Fanatic in je blo jadro 4m2. Odvisno od tega kolk so stari otroci, moji takrat niso dvgnili 4 in sem jima zato kupil se eno manjse, otrosko, mislim da je blo 2,5m2.
Smo pa kmalu vse skup prodali ker se nihce ni prevec navdusil, plus tega ta kombinacija ni ne tič, ne miš. Kot Sup je precej nestabilen in se matraš, kot surf pa tudi ne smeš preveč pričakovat....
Smo pa kmalu vse skup prodali ker se nihce ni prevec navdusil, plus tega ta kombinacija ni ne tič, ne miš. Kot Sup je precej nestabilen in se matraš, kot surf pa tudi ne smeš preveč pričakovat....
Pozdravljeni,
Hvala za odgovor. Kako pa se vam je v praksi obnesel SUP z jadrom ? Sam nisem preveč zahteven surfar, iščem bolj nekaj na morju ko piha malo in zmerno da bi se lahko vozil okoli. Po reviewih sodeč Aqua Marina Blade model je dosti podoben pravemu surfu, nekje za 10-15 vozlov ? Imajo pa opciji s 3 in 5m2 jadrom.
Tole je model s 3 in 5 m2
https://www.aquamarina.com/products/blade/
Tale pa s 4 in 5m2, je pa 15 cm daljša dila od zgornjega
https://supboardermag.com/equipment_gui ... 21-review/
Videl sem tudi da obstaja napihljivo jadro, kar mi je sicer še malo bolj všeč, ker je še manjši za transport, vprašanje pa kako se to obnese potem v vetru. Je pa 3.5 in 4.5 jadro
https://elansports.com/si_si/elan-sunrise-hybrid-ls000
Hvala
Hvala za odgovor. Kako pa se vam je v praksi obnesel SUP z jadrom ? Sam nisem preveč zahteven surfar, iščem bolj nekaj na morju ko piha malo in zmerno da bi se lahko vozil okoli. Po reviewih sodeč Aqua Marina Blade model je dosti podoben pravemu surfu, nekje za 10-15 vozlov ? Imajo pa opciji s 3 in 5m2 jadrom.
Tole je model s 3 in 5 m2
https://www.aquamarina.com/products/blade/
Tale pa s 4 in 5m2, je pa 15 cm daljša dila od zgornjega
https://supboardermag.com/equipment_gui ... 21-review/
Videl sem tudi da obstaja napihljivo jadro, kar mi je sicer še malo bolj všeč, ker je še manjši za transport, vprašanje pa kako se to obnese potem v vetru. Je pa 3.5 in 4.5 jadro
https://elansports.com/si_si/elan-sunrise-hybrid-ls000
Hvala
Kot rečeno, ne tič ne miš.
Surf je surf sup je sup. Surf je lahko tudi sup, obratno pa bolj težko. Če si surfal, veš da je veter spremenljivka, ki posledično zahteva opremo širokega ranga. Sile na zglob oz. vpetje jambora v sili se lahko hitro spreminjajo. Že pri surfih je to šibki člen, pri supu si ne predstavljam kako lepilo in zrak kljubujeta silam.
Surf je surf sup je sup. Surf je lahko tudi sup, obratno pa bolj težko. Če si surfal, veš da je veter spremenljivka, ki posledično zahteva opremo širokega ranga. Sile na zglob oz. vpetje jambora v sili se lahko hitro spreminjajo. Že pri surfih je to šibki člen, pri supu si ne predstavljam kako lepilo in zrak kljubujeta silam.
Marchi napisal/-a:Kot rečeno, ne tič ne miš.
Hvala za odgovor. Ja saj zato me zanima, ker reviewi in videi vsi kažejo kok je to top, zato me zanima zadeva v praksi.
Lahko da bo OK, lahko da ne, pa bom potem vrgel jurja stran ...
-
snetaskera
- Kapitan korvete
Meni je na surfu zabavno, ko ta izglisira. Ali ta sup/surf to omogoča?
- 1stofficer
- Admiral
snetaskera napisal/-a:Meni je na surfu zabavno, ko ta izglisira. Ali ta sup/surf to omogoča?
Ne. Js sicer nisem tolk dober ampak kolega, ki obvlada je sprobal moj Fanatic setup v malo bolj zahtevnih razmearh in je bil kislega obraza prijazno uvedven da je 'za silo'.
Skratka moje zakljucek je bil, za probat in za otroke se naucit eno, max 2 sezoni je OK, pol pa prodaš.
Jaz imam RedPaddle WindSup, mislim da 10.7 in se odlično obnese kot sup, ker je dovolj velik in stabilen. Imam napihljivo jadro okol 4m2, ki ga napihnem 1x do 2x na leto, da otroci malo posrfajo in zase, da me opeče sonce. Da se otroci malo peljejo vredu služi, za kaj več pa ni. Za 15kt sem imel wing foil, ampak sem tudi to opustil, ker se na barki ulenim in se mi ne da tudi tega zlagat več.
Imam sam Red WindSurf (ki ima gredelj namesto smernika na sredini) in 4m2 jadro in je fajn za otroke za zabavo po zalivu, takrat ko si ti več dni ne da premaknit. Glisiral ne boš, tudi v veter ne gre tako dobro kot surf, ker robovi niso ostri (kanta) in te manj deži v smeri (drift).
Sicer ga pa večinoma uporabljamo kot SUP, za kar je super.
Sicer ga pa večinoma uporabljamo kot SUP, za kar je super.
Imam namen kupiti STX 280L tale model
https://www.stxparts.com/product/stx-iwindsurf-rs/
Po reviewih sodeč je top, že kot pravi surf, ima tudi ojačan predel za jambor. V kombinaciji z jadrom Evolve 4.9 se mi zdi res nekaj kar bi lahko imel tudi za kakšen srednji veter. Plus je predvsem ker se vse spravi v dokaj majhno torbo (jambor je 5 delni, lok 3 delni ..)
https://www.stxparts.com/product/stx-iwindsurf-rs/
Po reviewih sodeč je top, že kot pravi surf, ima tudi ojačan predel za jambor. V kombinaciji z jadrom Evolve 4.9 se mi zdi res nekaj kar bi lahko imel tudi za kakšen srednji veter. Plus je predvsem ker se vse spravi v dokaj majhno torbo (jambor je 5 delni, lok 3 delni ..)
Točno takega Stx imam jaz in sicer 250l. (Če bi še enkrat kupoval bi verjetno vzel 280l, da bi bil še bolj primeren za sup) Zraven imam jadro 4,9m2 in je po moje odlična izbira za vozit po zalivu. Da se tudi glisirat in tudi v šibkem vetru se da peljat. Vpetje jadra deluje zelo močno in tudi deska je zelo rigidna in se popolnoma nič ne upogiba pa imam 100+ kg. Po moje odlična zadeva za krajšanje časa. In najpomembnejše lepo se vse skupaj spravi v strešni kovček. Sam ga imam spravljenega na omari v kleti rahlo napihnjenega. Meni ni žal za nakup. Priporočam.
Hvala za mnenje. Sem nabavil komplet WS 280 in jadro Evolve 4.9. Predvsem zaradi 'majhnosti' saj je res vse skupaj v dveh dokaj majhnih embalažah kar se brez problema spravi v prtlažnik avtomobila.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost