Prvivez krma ali pramec
Moderatorji: moderator2, moderator
Prvivez krma ali pramec
Pozdravljeni,
sam malce v dvomih.
Po vseh marinah opažam, da se ljudje vežejo z premcem na pomol.Meni do zdaj je bilo vedno lažje z krmo na pomol saj tudi imam kopalno ploščad, tako da peta in propeler nista ogrožena.
A je kaka druga zanka, zakaj so ostali z premcom naprej, poleg poškodbe pogona ?
Hvala
sam malce v dvomih.
Po vseh marinah opažam, da se ljudje vežejo z premcem na pomol.Meni do zdaj je bilo vedno lažje z krmo na pomol saj tudi imam kopalno ploščad, tako da peta in propeler nista ogrožena.
A je kaka druga zanka, zakaj so ostali z premcom naprej, poleg poškodbe pogona ?
Hvala
Kakor komu ljubo!
Pri tebi nista ogrožena peta in propeler, je pa ogrožena kopalna ploščad
Kje pa imaš barko.
Po mojih opažanjih je večina plovil privezana s krmo.
Ko se privezujem nekako skušam upoštevati naslednje zadeve:
- težavnost pristanka (v močnem vetru, je meni lažje s premcem, kot s krmo)
- veter, ki mi bo pihal, ko bom sedel v kokpitu (če piha W, bom vezal tako, da bo kokpit obrnjen na E npr.)
- pogled, ki ga hočem imeti (če je pred mano prekrasno pristaniško mesto, bom vezal tako, da bom imel lep pogled...)
- lokacija priveza (če se vežem na mestno rivo, je že lepo da se malo pokažeš vse mimoidočim, vendar je riziko ta, da ti kdo pade v lonec...)
- in marsikaj drugega, kar bod dodali drugi morjeplovci.
Vsak ima svojo logiko. Na nek način mi je logika sidra najbilžja, torej s premcem v veter, če je možno seveda.
Sem pa tudi sam opažal, da npr. v Červarju, kjer sem bil nekaj let, čolni ki so ob samem "sprehajališču" oz. cesti, vežejo s premcem, ostali na pomolih pa s krmo.
S krmo zna biti včasih rizično, ker imaš na nekaterih pomolih "podvodni cokelj", ki ti lahko naredi štalo, zato se je treba malo pozanimat, pogledat itd.
Pri tebi nista ogrožena peta in propeler, je pa ogrožena kopalna ploščad
Kje pa imaš barko.
Po mojih opažanjih je večina plovil privezana s krmo.
Ko se privezujem nekako skušam upoštevati naslednje zadeve:
- težavnost pristanka (v močnem vetru, je meni lažje s premcem, kot s krmo)
- veter, ki mi bo pihal, ko bom sedel v kokpitu (če piha W, bom vezal tako, da bo kokpit obrnjen na E npr.)
- pogled, ki ga hočem imeti (če je pred mano prekrasno pristaniško mesto, bom vezal tako, da bom imel lep pogled...)
- lokacija priveza (če se vežem na mestno rivo, je že lepo da se malo pokažeš vse mimoidočim, vendar je riziko ta, da ti kdo pade v lonec...)
- in marsikaj drugega, kar bod dodali drugi morjeplovci.
Vsak ima svojo logiko. Na nek način mi je logika sidra najbilžja, torej s premcem v veter, če je možno seveda.
Sem pa tudi sam opažal, da npr. v Červarju, kjer sem bil nekaj let, čolni ki so ob samem "sprehajališču" oz. cesti, vežejo s premcem, ostali na pomolih pa s krmo.
S krmo zna biti včasih rizično, ker imaš na nekaterih pomolih "podvodni cokelj", ki ti lahko naredi štalo, zato se je treba malo pozanimat, pogledat itd.
V domači marini se vedno vežem s pramcem na pomol.
1. imam ljubi mir v kokpitu in zakrit pogled v notranjost
2. krma je na jug: skrit pred severnimi vetrovi
3. lepši pogled na okolje
Na drugih privezih pa je močno odvisno od obale same: višina obale, oblika podvodnega dela in pa zanimivost kopnega
in pa seveda vremenska situacija pri pristajanju(bočni vetrovi+majhen motor=težavno pristajanje)
1. imam ljubi mir v kokpitu in zakrit pogled v notranjost
2. krma je na jug: skrit pred severnimi vetrovi
3. lepši pogled na okolje
Na drugih privezih pa je močno odvisno od obale same: višina obale, oblika podvodnega dela in pa zanimivost kopnega
Ker imam na jadrnici na premcu montiran podaljšek, imam zelo dober dostop na barko brez pasarele. Pristajanje mi je bistveno lažje, sploh če sem na barki sam. Sicer je pa vse odvisno od smeri in moči vetra pa tudi, kakšni so pomoli po drugih marinah. Recimo na Paklenih otokih ali pa v Skradinu nimaš s premcem kaj delat, ker so pomoli zelo nizki.
Privez s premcem pa je praktičen ne samo zaradi miru temveč tudi za kopanje.
Vse je torej odvisno od kapitana, varnosti ....
LP
Privez s premcem pa je praktičen ne samo zaradi miru temveč tudi za kopanje.
Vse je torej odvisno od kapitana, varnosti ....
LP
Naj napišem kratko zgodbico na to temo: 13 let je od tega, kar sem se s svojo H8oo potepal okoli Visa. Z nami je bil tudi prijatelj s svojo barko. Pridemo v mesto Vis. Jaz se vežem s pramcem, prijatelj pa zraven mene s krmo. Po prijetni skupni večerji me nagovori, da obrnem barko, ker "kvarim sliko". In sem jo. Odmaknem od pomola, kolikor seže pasarela(cca1,5m) in vežem. Čez čas zagledam slavnega Marka Pola, kako "nori" v pristanišče. Zategnem korpo kot nor in čakam. Pride val, dvigne barko in s krmo boom ob pomol, sicer ne močno, a vendar... Tudi nekatere druge jadrnice so "poljubile" obalo, le da so imele v glavnem zaščitene krme. To je bila "šola". Nikoli na krmo brez bokobrana!
Vis je pa hudič ja, še vedno je isti problem in isti "akter" Marko Polo. Lani sem sem se vezal na krmo in bil od rive sigurno 1,5m in ko je prižgal notri smo bili na enih 20cm do obale. Naredi res dolg krmni val in ta dobesedno dvigne vodo z barkami in jih porine v obalo... Treba je biti previden.
Nazadnje spremenil u-r-o-s, dne Po Jan 18, 2010 20:43, skupaj popravljeno 1 krat.
LP, Uroš.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti