Prvivez krma ali pramec

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

MARKO77
Višji vodnik

Prvivez krma ali pramec

OdgovorNapisal/-a MARKO77 » Pe Jan 15, 2010 15:41

Pozdravljeni,
sam malce v dvomih.
Po vseh marinah opažam, da se ljudje vežejo z premcem na pomol.Meni do zdaj je bilo vedno lažje z krmo na pomol saj tudi imam kopalno ploščad, tako da peta in propeler nista ogrožena.
A je kaka druga zanka, zakaj so ostali z premcom naprej, poleg poškodbe pogona ?

Hvala
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 15, 2010 16:10

Kakor komu ljubo!
Pri tebi nista ogrožena peta in propeler, je pa ogrožena kopalna ploščad :wink:
Kje pa imaš barko.
Po mojih opažanjih je večina plovil privezana s krmo.
Ko se privezujem nekako skušam upoštevati naslednje zadeve:
- težavnost pristanka (v močnem vetru, je meni lažje s premcem, kot s krmo)
- veter, ki mi bo pihal, ko bom sedel v kokpitu (če piha W, bom vezal tako, da bo kokpit obrnjen na E npr.)
- pogled, ki ga hočem imeti (če je pred mano prekrasno pristaniško mesto, bom vezal tako, da bom imel lep pogled...)
- lokacija priveza (če se vežem na mestno rivo, je že lepo da se malo pokažeš vse mimoidočim, vendar je riziko ta, da ti kdo pade v lonec...)
- in marsikaj drugega, kar bod dodali drugi morjeplovci.
Vsak ima svojo logiko. Na nek način mi je logika sidra najbilžja, torej s premcem v veter, če je možno seveda.

Sem pa tudi sam opažal, da npr. v Červarju, kjer sem bil nekaj let, čolni ki so ob samem "sprehajališču" oz. cesti, vežejo s premcem, ostali na pomolih pa s krmo.

S krmo zna biti včasih rizično, ker imaš na nekaterih pomolih "podvodni cokelj", ki ti lahko naredi štalo, zato se je treba malo pozanimat, pogledat itd.
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Pe Jan 15, 2010 18:46

V domači marini se vedno vežem s pramcem na pomol.
1. imam ljubi mir v kokpitu in zakrit pogled v notranjost :wink:
2. krma je na jug: skrit pred severnimi vetrovi 8)
3. lepši pogled na okolje

Na drugih privezih pa je močno odvisno od obale same: višina obale, oblika podvodnega dela in pa zanimivost kopnega :wink: in pa seveda vremenska situacija pri pristajanju(bočni vetrovi+majhen motor=težavno pristajanje)
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Jan 15, 2010 19:37

Ker imam na jadrnici na premcu montiran podaljšek, imam zelo dober dostop na barko brez pasarele. Pristajanje mi je bistveno lažje, sploh če sem na barki sam. Sicer je pa vse odvisno od smeri in moči vetra pa tudi, kakšni so pomoli po drugih marinah. Recimo na Paklenih otokih ali pa v Skradinu nimaš s premcem kaj delat, ker so pomoli zelo nizki.
Privez s premcem pa je praktičen ne samo zaradi miru temveč tudi za kopanje.
Vse je torej odvisno od kapitana, varnosti ....

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Pe Jan 15, 2010 20:32

So kraji kjer se vedno privežem s premcem na obalo, kjer je morje čisto, zaradi kopanja. Sem pa predlanskim na Žutu pred večerom obrnil barko, ker se je pripravljala nevihta. Na takih privezih, kot je marina Žut, zna biti zelo nevarno če imaš krmo izpostavljeno nevihtnim udarom.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Jan 15, 2010 22:43

Iz te teme lahko nastane še kaj več, predvsem zelo koristne informacije, kje, kako in zakaj se je v določeni marini pametno vezat. Podobno kot tema najlepši zalivi in pristani.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
MARKO77
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a MARKO77 » Pe Jan 15, 2010 23:15

Vsekakor se z Jožetom strinjam.
Na Rabu na komunalnem vezu, je treba se vezat na premec, saj ima pomol izboklino.
Nova marina v Medulinskem zalivu ob promenadi pa bočni vez.
LP
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Ne Jan 17, 2010 19:26

Podobno je na Silbi za valobranom, kjer je na dnu ob robu kamenje in skale in lahko zapneš s krmilom (velja predvsem za jadrnice).
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Jan 18, 2010 11:27

Ponavadi vedno s krmo na pomol, ker je premec dost visok in zato zelo težaven za vkrcavanje/izkrcavanje. Zadaj pa lahko kombiniraš s pasarelo...
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Jan 18, 2010 16:25

Naj napišem kratko zgodbico na to temo: 13 let je od tega, kar sem se s svojo H8oo potepal okoli Visa. Z nami je bil tudi prijatelj s svojo barko. Pridemo v mesto Vis. Jaz se vežem s pramcem, prijatelj pa zraven mene s krmo. Po prijetni skupni večerji me nagovori, da obrnem barko, ker "kvarim sliko". In sem jo. Odmaknem od pomola, kolikor seže pasarela(cca1,5m) in vežem. Čez čas zagledam slavnega Marka Pola, kako "nori" v pristanišče. Zategnem korpo kot nor in čakam. Pride val, dvigne barko in s krmo boom ob pomol, sicer ne močno, a vendar... Tudi nekatere druge jadrnice so "poljubile" obalo, le da so imele v glavnem zaščitene krme. To je bila "šola". Nikoli na krmo brez bokobrana!
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Jan 18, 2010 16:41

Vis je pa hudič ja, še vedno je isti problem in isti "akter" Marko Polo. Lani sem sem se vezal na krmo in bil od rive sigurno 1,5m in ko je prižgal notri smo bili na enih 20cm do obale. Naredi res dolg krmni val in ta dobesedno dvigne vodo z barkami in jih porine v obalo... Treba je biti previden.
Nazadnje spremenil u-r-o-s, dne Po Jan 18, 2010 20:43, skupaj popravljeno 1 krat.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Jan 18, 2010 20:04

No ja, mislim da Marko Polo še nekaj časa ne bo delal problemov, ga še vkup zlagajo.
lpg
https://medisken.si
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Po Jan 18, 2010 21:43

Na Vis vozi poleti Hektorovič.
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Jan 18, 2010 22:24

Maja je bil MP. Julija je pa bil Hektorovič ja
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » To Jan 19, 2010 11:31

Vseh se je za bat, ker imam občutek, da se požvižgajo na "tamale" . Zakon močnejšega :evil: .

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti