Zelo zanimiva tema, ki sem jo imel tudi sam v mislih zadnje dni oz. sem jo nameraval odpreti. No pa ste me prehiteli.
Mene pa zanima koliko morjeplovcev uporablja "špring", srednjo bitvo in podobne štose pri pristajanju oz. izplutju. Zadeve so zelo

uporabne v slabih vremenskih razmerah kot je npr. situacija, ko smo bočno privezani na pomol in nas veter potiska vanj mi pa želimo izpluti. Naslednji primer je ko želimo bočno pristati pa veter piha stran od pomola in nas odpihne stran (tipična situacija na carinskem pomoluv Piranu). Takšnih primerov je še kar nekaj.
Opazil sem, da zelo malo morjeplovcev (ne mislim članov foruma, ker jih osebno niti ne poznam

(razen enega primerka - Joškota

) ) te veščine ne pozna. So pa resnično zelo uporabne in včasih, kot se reče "spas u zadnji čas".
Seveda je o teh zadevah težko razpravljati po forumu, ker je treba občutit na krmilu kaj se dogaja z barko.
Lahko pa bi Morjeplovci organizirali kakšno srečanje pa praktično prikazali te postopke. Morda bi bilo dobro to organizirati na SLO obali, da se zbere čim več članov. Dobra lokacija bi bila npr. carinski pomol v Izoli. Vzamemo dve barki (eno jadrnico in enega motornega) pa organiziramo en "schnell kurs" pol po čevepčiči in pir.