PRAKTIČNI PRIKAZ PLOVBE

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

FRENK28
Višji štabni vodnik

PRAKTIČNI PRIKAZ PLOVBE

OdgovorNapisal/-a FRENK28 » Sr Jan 27, 2010 18:17

Pozdravljeni.

Zanima me kje bi lahko pridobil nekaj praktičnega znanja v zvezi z plovbo na morju z barko, ki jo je treba privezati - bočno, s krmo, spremcem naprej,, sidrat, natočiti gorivo ...?
Zasledil sem nakaj o tem, ampak me zanima če je kdo med vami, ki bi si odtrgal urco ali dve ter mi pokazal praktične veščine na morju ?
Kosilo ter .... ni problem !
Skratka bi želel videti v praksi kako se zadevi streže.
:?:

hvala
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Sr Jan 27, 2010 19:04

Tudi jaz sem lani pogrešal nekaj takega, ne vem če je to lani že bilo - poskusi najti kaj z Googlom. Vtipkaj 'Privezovanje čolna' in poglej zadetke.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Jan 27, 2010 19:19

Frenk28, kakšno barko pa imaš (motornjaka ali jadrnico), velikost? Po navadi, ko naredimo izpit smo naredili teorijo, prakse pač ni. Praksa je po sistemu: Vržem te v morje in izplavaj!
Ker pa smo vsi že prej, več ali manj vozili svoje gumenjake in manjše čolne "na črno". Potem pa na meter večjega in večjega in se nekako naučiš. Vsi se dejansko učimo le na svojih čolnih in si v najslabšem primeru na svoje plovilo pokličemo "inštruktorja", ki nas nauči pristajanja, ter ostalih veščin.
Ogromna razlika pa je učenje med jadrnico in motornjakom, med 5 metrskim gliserjem in barke s flyem.

LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jan 27, 2010 19:30

Frenk,je en link,kjer se vse to da dodobra videti in preizkusiti in to na svojem plovilu in plovilu drugih,Vse lahko,gledaš in preizkušaš in tudi za kosilo po želji daš...
Link je dostopen žal le enkrat letno .
Imenuje se letos 2. RUTA MORJEPLOVCEV :lol:
OK mal heca,res se splača priti na ruto.Razen da se fino imamo in se družimo do jutranjih ur,se da veliko videt,naučit...Tu so jadrnice,jahte,gliserji,gumoni...Vidiš kako kdo,primerjaš...Šola dobre vožnje je to in če se komu kaj zalomi smo vsi na vezi in se da laže kaj popravit,rešit..VABLJEN TI IN VSI ...
LP Iztok
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Jan 27, 2010 23:20

Frenk28, pravilno in odgovorno razmišljaš. Ne zadostuje samo papir o opravljenem izpitu, potrebna je vaja, vaja.
Še predno sem si kupil barko, sem imel tedenski tečaj jadranja, pristajanja, vozli, skratka morjeplovstva. Osnove. Čez par mesecev pa ponovim pridobljeno znanje na svoji barki. Sam, izgubljen v vesolju. Dalj kot do Belih skal sploh nisem upal. Ampak vaja dela mojstra. Danes me pri pristajanju ne stiska več v želodcu.
Hotel sem ti povedati, da se največ naučiš na sami barki, najprej z izkušenim morjeplovcem, potem pa sam. Tudi šole so za to.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jan 28, 2010 00:50

He he vse je praksa, jaz se vozle vsako sezono na novo učim, očitno sm pozimi premalo na vodi :?

Kakšne zahteve imaš,in kje si vezan, gotovo ti kdo priskoči na pomoč.
FRENK28
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a FRENK28 » Če Jan 28, 2010 14:53

Pozdravljeni.

Glede na to, da me je zajel prehlad se vam oglašam malo z zakasnitvijo.
Če povzamem vse odgovore je stvar sledeča. Ko sem imel majhen čolniček ni bilo problema, nato sem imel malo večjega, naredil izpit in je nakako tudi šlo.( gumenjak 3,8 + 25 KM ). Sedaj pa imam 5,60 m + 115 KM.
Kot je bilo rečeno, narediš izpit ter izpluj in to lahko tudi do dolžine 25 m !???
Skratka imam malo treme pri raznih veščinah, ko bi prišel kam ter bi se lovil s privezovanjem, kako "parkirati", sidrati, ter kako se nasplošno odzivati na okoliščine.
Bil sem že na jadernici pred leti vendar vem da to ni isto, zato bi želel, da se nekomu pridružim pri plovbi ter tako spoznam delo ter plovbo na barki.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Jan 28, 2010 18:37

Zelo zanimiva tema, ki sem jo imel tudi sam v mislih zadnje dni oz. sem jo nameraval odpreti. No pa ste me prehiteli.
Mene pa zanima koliko morjeplovcev uporablja "špring", srednjo bitvo in podobne štose pri pristajanju oz. izplutju. Zadeve so zelo :!: :!: uporabne v slabih vremenskih razmerah kot je npr. situacija, ko smo bočno privezani na pomol in nas veter potiska vanj mi pa želimo izpluti. Naslednji primer je ko želimo bočno pristati pa veter piha stran od pomola in nas odpihne stran (tipična situacija na carinskem pomoluv Piranu). Takšnih primerov je še kar nekaj.
Opazil sem, da zelo malo morjeplovcev (ne mislim članov foruma, ker jih osebno niti ne poznam :( (razen enega primerka - Joškota :lol: ) ) te veščine ne pozna. So pa resnično zelo uporabne in včasih, kot se reče "spas u zadnji čas".
Seveda je o teh zadevah težko razpravljati po forumu, ker je treba občutit na krmilu kaj se dogaja z barko.
Lahko pa bi Morjeplovci organizirali kakšno srečanje pa praktično prikazali te postopke. Morda bi bilo dobro to organizirati na SLO obali, da se zbere čim več članov. Dobra lokacija bi bila npr. carinski pomol v Izoli. Vzamemo dve barki (eno jadrnico in enega motornega) pa organiziramo en "schnell kurs" pol po čevepčiči in pir. :wink:
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jan 28, 2010 19:03

EDO napisal/-a:Zelo zanimiva tema, ki sem jo imel tudi sam v mislih zadnje dni oz. sem jo nameraval odpreti. No pa ste me prehiteli.
Mene pa zanima koliko morjeplovcev uporablja "špring", srednjo bitvo in podobne štose pri pristajanju oz. izplutju. Zadeve so zelo :!: :!: uporabne v slabih vremenskih razmerah kot je npr. situacija, ko smo bočno privezani na pomol in nas veter potiska vanj mi pa želimo izpluti. Naslednji primer je ko želimo bočno pristati pa veter piha stran od pomola in nas odpihne stran (tipična situacija na carinskem pomoluv Piranu). Takšnih primerov je še kar nekaj.
Opazil sem, da zelo malo morjeplovcev (ne mislim članov foruma, ker jih osebno niti ne poznam :( (razen enega primerka - Joškota :lol: ) ) te veščine ne pozna. So pa resnično zelo uporabne in včasih, kot se reče "spas u zadnji čas".
Seveda je o teh zadevah težko razpravljati po forumu, ker je treba občutit na krmilu kaj se dogaja z barko.
Lahko pa bi Morjeplovci organizirali kakšno srečanje pa praktično prikazali te postopke. Morda bi bilo dobro to organizirati na SLO obali, da se zbere čim več članov. Dobra lokacija bi bila npr. carinski pomol v Izoli. Vzamemo dve barki (eno jadrnico in enega motornega) pa organiziramo en "schnell kurs" pol po čevepčiči in pir. :wink:

Špringa sam ne uporabljam, ker imam dovolj lahek čoln, da ga sorazmerno lahko odrinem od obale, nato pa je treba hitro za krmilo in oddaljiti čoln od obale. Pri močnem vetru, ki piha od mesta, kamor želim pristati, se pristanu približujem pod večjim kotom in šele zelo proti koncu postavim čoln vzporedno z obalo. Posadka mora nato hitro iz čolna in s pomočjo vrvi preprečiti, da čoln odpihne od obale. Osnova je, da so vse vrvi in bokobrani na mestu že pred pristankom, posadki pa pojasnjeno kaj bomo počeli.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Jan 28, 2010 19:19

Se strinjam s Pikijevo metodo in pristopom. Najprej plan napada pa v akcijo -vedno tako :!:
Problem nastane, ko gre za maloštevilno posadko npr. samo eden ali dva člana posadke na večji in težji barki :?
Takrat moč rok kaj dosti ne pomaga in je treba uporabiti moč motorja, vrvi, obrat krmila v pravo smer (fizika pač :wink: )

Lp Edo
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 28, 2010 20:40

FRENK28 kar pogumno.
Če ti kaj pomaga, ti izdam, da sem jaz prvi dve leti pred vsakim pristankom hranil delfine, skozi mornarski WC seveda. Moja draga pa je ta čas krožila pred npr. Porečom ali Rovinjem. S kilometri to preide od sranja v užitek.
Za začetek poskrbi, da ne boš sam na barki in da ti bosta pomagala vsaj dva, ki sta kolikor toliko okretna. Pa seveda v lahkem vetriču ne v neurju.

Pa opazuj kaj počnejo drugi, kaj preberi itd.

Sam bi ti ponudil pomoč, pa pred majem ne bom na barki oz. ne bom kaj dosti plul.

No, tisto zgoraj glede sranja pri meni je bilo zato, ker mi je dizel ko sem ga dal v rikverc ponavadi crknil, tomos je bil že v poznih letih in ni delovalo naprej nazaj, samo vrtenje motroja je pomagalo. Tam nekje dol na dnu krme. Mision imposible.

Torej v marini poskrbi za brezhibno barko.
FRENK28
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a FRENK28 » Pe Jan 29, 2010 18:27

Ja veliko je napisanega, prikazanega sam moje mnenje je, ko si pred dejstvo postavljen je pa druga pesem, zato bi se želel pridružiti nekomu, ki bi mi z veseljem pokazal razne veščine, trike ki jih nikakor ne moreš pridobiti iz gradiva. Sigurno je tu med vami kakšen morski volk ki bo v roku 2-3 mesecev malo izplu za svojo dušo pa morda deli to veselje tudi z novimi navdušenimi (ne)morjeplovci.
:lol:
jadralec-mihy
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a jadralec-mihy » Pe Jan 29, 2010 18:54

moje prvo resno pristajanje
marina na rabu
valovi
veter
in prazni pomol
pol ure me je mornar gledal in mi dajal nasvete kaj naj naredim, jaz pa se obračal in obračal
potem mi rekel naj vržem vrv in ugasnem motor
pametna odločitev
in me je potegnil do pomola in si vzel pol ure časa in mi razložil kak pristat
namreč čoln se obnaša precej drugač kot jadrnica
in izkušnje in treningi delajo potem svoje
pa seveda poslušat druge bolj izkušene je zelo pametno
izkušnje so na morju zelo pomembne in se jih splača poslušat
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Jan 29, 2010 19:36

Samo to povem: dokler te med plovbo ali pa potem med pristajanjem ne bo črvičilo v želodcu, ne boš imel visokega pritiska v glavi, obupen strah pa počel vse tiste ta smrdljive stvari pod palubo, vmes še mimogrede butnil barko v pomol pa prezentiral gledalcem na obali, kako se ne pristaja, potem še nisi naredil prvega koraka do morjeplovca. Ko pa boš dal vse to skozi in in KO BOŠ ZAČEL RESNIČNO SPOŠTOVATI MORJE, potem si pač NAŠ MORJEPLOVEC.
Nimam se za morskega volka, ker vem, da ogromno stvari še ne vem. Ampak nekaj pa vem. Zato me mirno lahko pokličeš, prideš v Izolo in greva z jadrnico ven pa nazaj pa spet ven in tako v nedogled. Dril samo za osnove.
Ne se ustrašit, ni tako hudo.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Jan 29, 2010 20:16

Joško, tole podpišem, dodal bi pa samo še eno stvar za motornjake: pa s peto po tleh pohrustu, al pa vsaj muring gor namotu.
lpg
https://medisken.si

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost