KOCKA ZA PRIVEZ

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Sr Jan 20, 2010 21:12

pri tvojem načinu je lahko problem težišče, ki je pa seveda odvisno od višine kocke, bi morala bit kar nizka .......... bi se pa z 2-metrsko zračnico ob mirnem morju dalo pa že kar velik kvader premikat
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Jan 20, 2010 21:21

Jaz bi samo še dodal da je treba tole početje po PSu prijaviti oziroma dobiti za to dovoljenje koncesionarja ali kapitanije če je izven koncesije. Tega sicer nihče ne dela ampak lahko so problemi, zato je treba čim manj komplicirat in narediti na hitro. Meni so takrat lokalni ribiči grozili s prijavo, a ko so ugotovili, da bodo izven sezone lahko imeli barko na mojem vezu, so mi prizanesli.
lpg
https://medisken.si
FRENK28
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a FRENK28 » Če Jan 21, 2010 16:10

Za ligitimnost početja imam že vse zmenjeno. Torej samo volja ter hop v vodo pa bo.
Hvala za vse vaše zanimive predloge ter mnenja. Vsekakor lahko še kdo napiše kakšno svojo izkušnjo saj je vsaka izkušnja zanimiva ter pripomore k lažjemu delu.

hvala

Frenk
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Jan 21, 2010 17:39

Cement je hidravlično vezivo in se ne strdi zaradi zraka ampak zaradi reakcije z vodo. V morju je pa vode kolikor ti srce zaželi. Pravzaprav preveč za cement. :?
Pri betonu imamo opravek z vodocementnim faktorjem. Če je vode preveč ni dobro in obratno.
Se pravi, da je problem pri betoniranju pod vodo izpiranje cementa z agregata oz. peska. Beton se vliva počasi s črpalko, kar pri izdelavi "corpomorta" verjetno ne pride v poštev, kar je količina betona premajhna. No vsaj za tiste, ki ne razmetavajo z denarjem.
Izkušen potapljač z balonom je torej pravilen odgovor na zastavljeno vprašanje. Tudi s stališča varnosti. Jih je že nekaj ostalo pod vodo s svojim "corpomortom". Potem pa sta bila dva "corpomorta" (mrtva telesa).
Pa ne pozabit na vzgon pri preračunavanju teže.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jan 21, 2010 21:51

No kakor vsi imam še jaz eno idejo,ki sem jo imel pripravljeno za prestavitev mojih kock,smo pa po tem več boj premaknili z kočo in plačali ribiču.Razmastil sem pet sodov po 200 litrov.Nabavil sem big bag vreče ki je vsaka testirana na 1 tono.Sode sem stlačil v vreče,roče pa bi preko škripca povezal z betonsko kocko.Keten cug našponaš in je kocka v zraku ,ko jo pa zvlečeš na pravo mesto pa spustiš kocko.Tako bi dvignil1500 kg blok...
Imam pa dva bloka 125 x125 x40 cm z ladijsko verigo povezana in barko 6 ton.
LP Iztok
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Pe Jan 22, 2010 07:01

Predleti sem naredil tako,da smo na staro pasaro počez dali dva fosna in z betonom napolnili sod kar na čolnu.Nato smo pasaro odvlekli na določeno mesto in prekucnili sod v morje.
rosso
Višji praporščak
Kraj: Grosuplje / Umag

OdgovorNapisal/-a rosso » Po Jan 25, 2010 18:53

Je kdo že razmišljal o tem:

http://www.spade-anchor.com/SCREW-ANCHOR.html

Američani delno poenostavljeno obliko množično uporabljajo.
FRENK28
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a FRENK28 » So Jan 30, 2010 20:50

Jaz sem že eno takšno sidro v vinogradu ven pulil pa je premalo. :D
Ja je zanimiva zadeva, enostavna vendar verjetno pri nas neznana, sodeč po mnenjih ali pa se motim :?:
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » So Jan 30, 2010 21:11

moj betonski blok meri 110cmx100cm x 40cm
ob izdelavi sva s kologom naredila dve rinki z bočne strani
4 + 1 rinko zgoraj
ena služi za ketno ostale sem uporabil za pričvrstitev turbomaximusa na stranske dve pa sva navezalia vrv da sva zadevo potegnila v morje
sama operacija je trajala manj kot 20 min
blok pa sva namestila točno tam kjer sva si zamislila saj je plaval na gladini samo blazino sva prebodla pa je šlo
res se je izkazalo kot šala mala, pa tud gledalcev je bilo veliko ki kr niso mogli verjet s kakšno lahkoto sva zadevo spravila v morje
tko da nč se bat je čist u izi sam volo je treba met
ne se đalabajat
FRENK28
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a FRENK28 » Ne Jan 31, 2010 07:45

Moram povedati, da sem si ravno takšen tip kocke zamislil da bom imel možnost stranskih rink, da jih uporabim če bo potrebno. A ste kocko obesili ali naložili na turbomaxsimus ?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Feb 15, 2010 15:49

Za manjše čolne do 7m oz. do 500kg je čisto dobro če 5-6 hobukov od jupola zabetoniraš in povežeš med seboj tako, da prvega prestavlja drugi pa večinoma mirujejo. Ni težko za transport niti za naredit. Za večje in težje barke pa se je potrebno potrudit sploh če delaš privez kje na odprtem. Lani nam je v fažani vse ven zmetalo, tudi 9m gumico s privezom (400kg) vred. Ko so se začeli privezi enkrat trgat in se zapletat en v drugega je bila živa štala. Edino eden je uspel obdržat čoln v vodi pa še to zato ker je imel privez + sidro in 2uri jahal 2 valove in s prižgani motorjem držal čoln na mestu. Meni ga je na srečo val nežno položil na prod in ni bilo nobene škode, nekatere pa je lepo odprlo. Je pa res da so bili vsi privezi cca 10m od obale na globini 1-1,5m nemoreš pa čolna pravilno vezat (vsaj 5-6m štrika, ker med plimo in oseko opleta po vseh drugih čolnih)in ko pridejo ob neurju 2-3m valovi ti dvigne čoln in privez in ga nese na obalo.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Feb 15, 2010 20:06

Kocka, sem mislil odgovoriti, pa si že sam. Dokler ni pizdarije, je vsak privez O.K. Ko pa udari tramontana, ali kaka druga nevera pa vidiš, da si bil premalo temeljit.
Tudi v Barbarigi smo pred leti po plaži pobirali čolne, ki so bili privezani na prvo špago, ki je molila iz vode.
Najboljši so stari bloki, ki so se že vkopali v pesek. Te drži vakuum, kt pr norcih. Pa težko ketno gor in zdrži. Problem je vedno s prostorom, zato se verige krajšajo in je pol šit.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
lenart
Kapitan korvete
Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a lenart » Po Feb 15, 2010 20:57

No da še jaz kaj prispevam :lol: :lol:

Skupaj z prijateljem sva si stvar zamisnila takole. K vulkanizerju sva odšla
po stare traktorske in kamionske zračnice, jih po potrebi zakrpala in odpeljala na obalo. Najprej sva z pumpo napihnila vse 3 zračnce in jih privezala na paleto. Nato sva iz kesona vzela boks 1,5m x 1,5m x 1m in jo dala na paleto. Boks sva zalila z betonom in vanj dala kose železa za večjo težo, in v konstrukcijo vstavila 2 inox rinki. Nato sva paleto privezala za čoln in za rinko pripela verigo, kanček vrvi in bojo, počasi sva z prijateljivim fishermanom odpeljala na določeno pozicijo. Nato sva z nožičem prebodla zračnice (je malo počilo) in utež se je lepo potopila, paleta pa je ostala na gladini.

Lp, bogataj [/img]
somebody
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a somebody » To Feb 16, 2010 07:26

Pozdravljeni mene pa zanima sledeča zadeva v vodi imam povezana dva na novo postavljena betonska bloka čoln sem imel lani privezan celo poletje v glavnem je kar dobro držalo toda proti koncu avgusta se mi je veriga zamotala okoli teh blokov(stem se je zmanjšala na samo 3m) in je nisem nikakor te zadeve odmotau. Letos bom še dodal en blok novo verigo povezal z ostalima blokoma, toda ne vem, kaj naj naredim , da se mi spet ne zamota...
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » To Feb 16, 2010 08:02

FRENK28 napisal/-a:Moram povedati, da sem si ravno takšen tip kocke zamislil da bom imel možnost stranskih rink, da jih uporabim če bo potrebno. A ste kocko obesili ali naložili na turbomaxsimus ?

kocko smo obesili na blazino
ne se đalabajat

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost