Prevoz jadrnice/barke s severa Evrope
Moderatorji: moderator2, moderator
pajer1 napisal/-a:.
Takole gospodje. Tole ni več avantura. To je biznis. Tu vrag vzema šalo. Tukaj se gre zares.
Srednja ocena razdalje po morju, Holandija-Slovenija, je okoli 3500 milj. Ker jadrnica pluje nekoliko cik-cak, se to še poveča. Pa prvo je Atlantik s svojimi zakonitostmi, ožina Gibraltar, veliko sredozemlja in cel Jadran. Če vzamemo povprečno brzino 5nm/h, kar je max brzina za motosailor, je to preko 700 ur ali 29 dni. Pa sem vzel optimum. Za resen obračun, bi morali prišteti najmanj še enkrat toliko časa. Ker take poti ne more opravit eden, morata bit najmanj dva, ali več ljudi na krovu. Če bi se zato odločil lastnik in bi se šel turista-avanturista OK. Za ostale, ki bi hoteli potegnit kak cekinček, pa je to misija, ki se ne izplača. Da ne govorimo o odgovornosti zase, posadko in za barko.
Morda pa se odloči, da gre barka čez celino po francoskih kanalih. Pride se pa blizu Marseila v sredozemlje. Tam sem plul dvakrat in največja barka je imela 14,5 metra.
Tale je po sredini!
Tale je zelo slikovit
Na koncu pa še tole mesto dvorec Carcassone. Jemlje dih! Veličastno!
Seveda je potrebno za pot barko primerno pripravit. Jambor, jambora se poležita. itak se pluje na motor. Itd......
Najceneje, najhitreje, najbolj brez skrbi je po cesti. Resda je barka tvoja, toda ti mora tudi tako dostavit, kot jo je prevoznik prevzel.
Po cesti je kakih 1300km krat najmanj 3 EUR-e kilometer, plus dovoljenja za izredni prevoz, plus spremstvo izrednega tovora, pa smo blizu letnemu privezu v marini , ali nad 4,5 tisočim EUR. To je zelo ugodno, da se razumemo. Od tu navzgor bodo stroški ni kaj.
Aja, špediterji pa odpadejo, ker je vse v EU!
LP
.
Hvala za izčrpen ''feedback''. Mesečna plovba po Atlantiku in Sredozemlju sigurno odpade...mogoče čez 20 let...
No kakorkoli, barko bom kupil, mislil sem da hitreje, če ne drugega, bom pa še eno sezono kampiral...
DR.E napisal/-a:Ne vem sicer v kakem rangu kupuješ, ampak vsaj dva naša člana prodajata top opremljene barke v domačem privezu, če malo pogledaš med malimi oglasi ti bo kmalu kaj jasno. Poleg tega imaš lastnika tukaj in je vse lažje.
Mislim, da vem katera misliš ( ELAN 31 in Beneteau 35 )...njunih bark si še nisem ogledal. Zadeva je taka, da ze a ta cenovni rang +- 30k€ ponudba izjemno izjemno različna, kar me pa najbolj čudi, za podobno dolžino bark, so le-te lahko tudi 20 let razlike v starosti, seveda za podobno ceno. Nekako sem si želel dobiti čim mlajšo barko, v kolikor pa bi bila starejši letnik, pa bi morala biti izjemno ohranjena, najraje pa še če bi bila klasična( centralni kokpit ) ali pa motorsailor.
LP
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Kariera napisal/-a:DR.E napisal/-a:Ne vem sicer v kakem rangu kupuješ, ampak vsaj dva naša člana prodajata top opremljene barke v domačem privezu, če malo pogledaš med malimi oglasi ti bo kmalu kaj jasno. Poleg tega imaš lastnika tukaj in je vse lažje.
Mislim, da vem katera misliš ( ELAN 31 in Beneteau 35 )...njunih bark si še nisem ogledal. Zadeva je taka, da ze a ta cenovni rang +- 30k€ ponudba izjemno izjemno različna, kar me pa najbolj čudi, za podobno dolžino bark, so le-te lahko tudi 20 let razlike v starosti, seveda za podobno ceno. Nekako sem si želel dobiti čim mlajšo barko, v kolikor pa bi bila starejši letnik, pa bi morala biti izjemno ohranjena, najraje pa še če bi bila klasična( centralni kokpit ) ali pa motorsailor.
LP
ja centralni kokpit boš pa za ta denar težko dobil kaj prida... sicer pa barke ne kupuješ po starosti ampak po kvaliteti in ohranjenosti. Nove barke so v celoti plastične, skupaj s pohištvom in ročaji omaric.. sicer boš pa kaj kmalu ugotvil, kako se kupuje....
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
DR.E napisal/-a:Kariera napisal/-a:DR.E napisal/-a:Ne vem sicer v kakem rangu kupuješ, ampak vsaj dva naša člana prodajata top opremljene barke v domačem privezu, če malo pogledaš med malimi oglasi ti bo kmalu kaj jasno. Poleg tega imaš lastnika tukaj in je vse lažje.
LP
ja centralni kokpit boš pa za ta denar težko dobil kaj prida... sicer pa barke ne kupuješ po starosti ampak po kvaliteti in ohranjenosti. Nove barke so v celoti plastične, skupaj s pohištvom in ročaji omaric.. sicer boš pa kaj kmalu ugotvil, kako se kupuje....
Se strinjam, sem pa do sedaj npr. videl dve stari cca. 30 let, ogromna razlika v materialu in ohranjenosti. Ena je bila izjemno ''utrujena'', popokana, problemi z elektriko, motorjem...druga angleške izdelave pa kot nova tudi material, vendar pa z original 30+ let starimi jadri, nujno potrebno menjavo 2 strešnih oken, brez električnega vinča ( za 11m dolžine barke) in brez ''sodobne komunikacijsko/navigacijske opreme'', kar je še z nekaj malenkosti predstavljalo po moji oceni vsaj 4-5k investicijo. Sem diskontiral in ponudil, pa se s prodajalcem nisva našla...res je zanimivo tole...avto sem ponavadi kupil iz prve, nepremičnino tudi, pri barki pa...
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Ja to so stvari, ki si jih videl, kje so pa še ostale, ki jih najdeš kasneje. Pri barki itak moraš pričakovati, da bo menjava jadrovja prej ali slej nujna, kolega je kupil novo barko, pa je vedno snel jadra konec sezone, pa mu je genova letos dobesedno razpadla po robu... in to po 4 letih.
poleg tega nakup plovila ni enak nakupu avtomobila...
poleg tega nakup plovila ni enak nakupu avtomobila...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov