Marchi napisal/-a:Naj se še kdo drug vključi v debato, ker me resnično zanima kakšne izkušnje imate s tem in kaj prakticirate.
Poklicni pomorščaki plujemo N-up (velja za radar in elektronske karte). Tako velevajo učbeniki in pravilniki o varnem vodenju navigacijske straže. V kolikor se mi uspe udeležit oktobrskega srečanja, prinesem nekaj literature v zvezi s tem.
Head-up ni enako kot course-up. Npr. imamo mocnejsi morski tok v desni bok. Barka ima lahko premec v smeri npr 040 (heading), pluje pa 030 (course), da bi dosegla željeni cilja.
Glede sekstanta: kapo dol tistemu, ki ga dandanes se zna uporabljat. Vsaka trgovska ladja ga mora imeti in uporabljati. Redno se s pomocjo nebesnih teles in letnega almanaha računa položaj ladje med navigacijo.
Bistvo varne navigacije je namreč, da v vsakem trenutku čimbolj natačno veš kje se nahajaš.
Zagovarjam uporabo N-up, po drugi strani pa sem mnenja, da dopustniški morjeplovec, za šport in razvedrilo, lahko uporablja course ali H-up, z zavedanjem, da lahko pride do "pojavov", ki jih je omenil NT.
V kritičnih trenutkih: kompas in slika bližnje okolice v glavi oz. zmožnost orientacije v prostoru. Da vsaj približno veš v kateri smeri lahko bežiš... Radar in elektronske karte so odlični pripomočki, a jih je potrebno znati uporabljati.
LPU