Seatow članstvo. Vas zanima?

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Avg 05, 2008 20:28

Sem član rumencev SeaTow že dve leti, vendar njihove pomoči še nisem potreboval. Upam, da jo nikoli ne bom. Pa vendar je to malo psihološke narave, da le nisi sam na morju.
Najprej sem moral izpolniti pristopnico, nato preko kreditne kartice plačati cca 140 eur po predračunu, ki ti ga pošljejo na mail. Ko plačaš, dobiš kartico (gold card), na keteri sta tvoje ime in priimek, ime barke, veljavnost članstva in leto vstopa oz. pristopa v članstvo., prav tako številka kartice, ter številka telefona na katerega lahko kličeš, če jih potrebuješ. Zadeva velja samo na hrvaškem in to 24 ur na dan, 365 dni na leto.
Če imaš okvaro ali če ti zmanjka goriva, so za to oni, če pa imaš (Bog ne daj) potrebo po nujnosti v primeru potopa ali v hudih vremenskih razmerah, pa se ne odzivajo, ker v tem primeru moraš poklicati obalno stražo oz. najbližjo kapitanijo na kanal 16, kar ti z rdečo piše na hrbtni strani kartice.
Mislim, da to ni stran vržen denar, čeprav se vsako leto vprašaš, če je to potrebno? 140 € tu, 140, tam, jurja sem, dva tja, pa...... seštej in vidiš, da je vse skupaj drago.
Pa vseeno, važno, da je luštno.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
indoo
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » Po Avg 11, 2008 21:48

Letos sem imel možnost opazovati mjihovo delo. Na Cresu je neki Nemec nasedel in obstal na čereh z kakšnih 15 m dolgim gliserjem. Kako je nasedel je dolga zgodba, bil je popolnoma sam kriv. Ampak po neuspešnem reševanju domačinov so mu slovenci predlagali "rumenčke". V samoten zaliv na Cresu so prišli v približno treh urah. Dva gumenjaka dolga okoli 8-9 m z dvema Suzukijema po 150 km. Potrebovali so slabo uro da so ga spravili v visoko vodo. Ker ni bil član in je koristil samo enkrat njihovo uslugo je temu primerna cena: 1800 euro.

So pa dobri, sem na tem delu in na teh čereh videl nasesti tudi Reškega policaja, vsako leto vidim po povprečno 10 ladij jadrnic in gliserjev na teh čereh, ampak v zadnjih 20 letih so bili oni edini, ki so pravilno in dobro reševali.
samo morje !
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 11, 2008 22:37

Zanimiva izkušnja! Na katerih čereh na Cresu je bilo to? Mogoče koristi še kakšnemu Morjeplovcu, da ne bomo razmišljali kako barko spraviti v globjo vodo...

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Avg 11, 2008 22:58

Glede na to, da se želim v petek odpraviti proti Rabu, Krku in Cresu za več dni, mene tudi zanima kje se te čeri nahajajo, da ti slučajno ne bi kakšnih svojih slik z mojo barko pošiljal na forum!

indoo
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » To Avg 12, 2008 10:23

Uvala Martinščica, ne Miholaščica ampak tista pri Punti križi. Ko plovete v ta zaliv plujete vedno po desni ali levi kajti v sredini so čeri, ki pa v visoki vodi niso vidne. Pravijo tudi da jih nimajo na ploterjih oziroma navigacijah. Hudo nevarno vam povem iz prve in druge roke. Plujem v tem zalivu od leta 1975 in sem v povprečju po enega na dan videl da je nasedel.
samo morje !
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Avg 12, 2008 14:02

Hvala, bom preveril.

gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » To Avg 12, 2008 18:14

Sem šel prav preverit na karto, kater zaliv je to. Junija sem bil tam in res sem tudi jaz skoraj nasedel z gumenjakom. Hinavski zaliv za popi.... :twisted: ......... Še najslabše je pa to, da ni nič posebnega, za dnevni izlet mislim, zna pa biti dobra zaščita za burjo.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 12, 2008 19:50

Sem tudi jaz preveril, vem, da sem tam okrog pred leti že bil z barko, k sreči brez problemov. Trenutno sem preveril na Magellan-ovi karti BlueNav in ni v uvali Martinščica vrisanih nobenih čeri. Lahko kdo preveri še na Garminovih kartah g2?
Korlna trenutno nimam pri sebi, je na moji barki. Prosim preverite še kaj piše tam!
Kje natančno so čeri? V enem od krakov uvale ali že na vhodu v glavno uvalo? Kdor pozna naj prosim poda bolj natančno informacijo, mogoče tudi koordinate... Očitno je ta uvala resen problem, zato sem zagnal tako paniko.

LP
indoo
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » To Avg 12, 2008 20:44

V sredini glavnega vhoda približno 150 m po sredini od ruševin samostana. Pri plimi se zunanje čeri ne vidijo in so pod vodo kake 25-30 cm. Hudo nevarno. Drugi sklop skal je viden vedno, saj je bolj pri obali. Če plujete po levi strani pridete v krak, ki je sicer odlično zaščiten proti burji, in maestralu, vendar je odprt na jugo. Ker pa je globina mala do max 2,5 m se valovi ne razvijejo . Drugi krak desni je zaprt proti vsem vetrovom, in je nemogoče da se razvije kakršenkoli veter ali val, vendar je zopet problem globina. Pri vhodu v desni krak imamo rahli greben in je na vrhu grebena ob mali vodi samo 1,7m naprej pa se globina poveča na 2,2 m. Jadrnice večje od 6-7 m bodo zjutraj z kobilico v mulju.
Če pa vas še kaj zanima pa vprašajte, kajti kot ste opazli o tem zalivu vem veliko.
samo morje !
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Avg 12, 2008 21:16

Ne vem zakaj panika. Zato je ta forum, da se obveščamo. Pravkar sem se odločil, da ne zaplujem v Martinščico. Zakaj? Ker ni ziher. In kar ni ziher potem ni za mene. Zakaj bi se izpostavljal, ko pa je mali miljon dvesto tisoč drugih zalivov.
Prebral sem v navtičnih rutah, da Martinščica ni problem, celo priporočajo jo, ker je to novejše turistično mesto. V njem naj bi bil pomol in z nekaj sreče se da dobiti prazen privez za obisk kakšne od tam postavljenih konob. omenjajo pa veliko čeri ob otokoma Zečo in Visokim.
Torej brez panike, hvala za opozorilo in tam ne gremo. OK?

indoo
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » To Avg 12, 2008 21:21

Novinec napaka. To ni kraj Martinščica to je zaliv Martinščica. Če gledamo od Osorja torej od mosta je zaliv v smeri rta Punta križa proti vzhodu. Nasproti Nerezin . 3 milje proti vzhodu, Prvo je zaliv Kaldonta potem Martinščica.
samo morje !
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Avg 12, 2008 21:54

Sem na hitro pogledal še v peljar, pa te uvale nikjer ne omenjajo. Hvala za opozorilo, da ne mislim na uvalo ampak na mesto.
Ne grem tja, pa pika!

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 12, 2008 23:13

No če res ne boš zaplul v uvalo Martinščica, pa ti priporočam da zapluješ v kraj (vas) Martinščica. To je tam, kjer si mislil. Pomol je OK, prostor bo sedaj po 15. avgustu zagotovo za dobiti čez dan. Lahko tudi sidraš pred mestom in s tenderjem na obalo... Ni pa nič nevarno tam okoli, vse lepo in prav... :D

Indoo:
Hvala za razlago!

LP
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Sr Avg 13, 2008 02:22

te čeri sem videl tudi jaz. sem plul tam maja in sem bil tam ob oseki in se je prav dobro vidlo te čeri ..in obenem sem bil začuden kako da jih ni narisanih na karti. drugače pa ni sploh slab zaliv , zato Novincu priporočam obisk. ;)

lp
Veritas et Aequitas
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Sr Avg 13, 2008 06:54

Res je,ko sem se vračal letos iz dopusta smo počakali na zajterku na uvali martinščica.Gledal sem karto tudi gps in nič posebnega ni bilo zato sem zapeljal v to uvalo.Sidral sem se na desni strani globina 2,2m in vse ok.Nakar me žena opozori na serdino uvale in res so bile vidne čeri.Levo od čeri pa zopet barke na sidru.Nič kaj neprijetno so videti tiste čeri.Sploh če ne veš in ne poznaš.Zato pa smo forumci.Dobro je vedeti!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov