Sidranje pred Fieso

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Avg 16, 2011 18:00

Kako je do tega prišlo?

Zaradi podobnih nubuloz kot so opisane v teh člankih objavljenih na straneh ministrstva za promet.

Slika

Slika

Za zaščito lahko namenimo področje od rta Ronek do rta Strunjanskega zaliva, ne moremo pa v celoti MINIATURNO slovensko morje. Ne razumem, da nekateri ne razumejo, da preprosto ne gre skupaj Luka Koper, gospodarska dejavnost gojenja školj in naravovarstvo niti ne gre kanalizacija speljana v morje in še cel kup nelogičnih zadev. Ne, za te kurce smo mi edina grožnja in največji problem
Slika

Slika
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » To Avg 16, 2011 22:16

Evovii je bil zasidran, mogoče, eno dolžino barke pred ostalimi barkami. Vse ostale barke so samo opozorili in odšli, njegovo pa so slikal. Nikjer pa ni nobene boje oz. znaka do kje lahko sidraš.

lp b
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Avg 18, 2011 09:27

Fantje, sem klical na pomorsko inšpekcijo in ja po novem ne smemo sidrat praktično nikjer v naši luži bližje kot 200m od obale, ker je dejansko celotno območje namenjeno kopalcem. Kjer pa ni za kopalce je pa itak naravovarstveno območje :roll: :roll: Madona sej smo skoraj hujši kot naši južni sosedje... Sem ga vprašal kako je kaj okoli kazni pa mi je rekel, da je 400EUR in če plačaš takoj je polovička... Pravi pa, da je odvisno od tega katera kapitanija me je ustavila in da je njihova odločitev ali bo kazen ali pa samo opozorilo. Upam, da so bli dobre volje in da bo samo opozorilo :? Drugače pa Mike in BOŠTJAN ... me je pa tale pijača kar drago stala.... bo treba it še na eno :D :D ampak 200m stran od obale....
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Avg 18, 2011 09:54

pol pa imej barko v Slo :?
Najbolj da si skos v marini...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 18, 2011 09:56

Tex napisal/-a:Najbolj da si skos v marini...

Pa še agregata ti ne bo treba kurblat :wink:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Avg 18, 2011 10:03

:lol: no to ga moram, če ne drugega zaradi sosedov.... če jih sproti privajaš, ni problema...

:wink:
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Avg 18, 2011 10:10

Tex napisal/-a:pol pa imej barko v Slo :?
Najbolj da si skos v marini...

Če bo tole res obveljalo, potem se spet selim.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 18, 2011 11:51

Grega295 napisal/-a:Graf, ki kaže rast prihodkov države iz naslova kazni: https://static.slo-tech.com/stuff/20let ... i/inf/#712

Kazni so očitno postale biznis.
Butasto kratkoročen biznis, tako kot je kmet, ki proda zemljo, kratek čas premožen. Ko zapije kupnino, pa ne več.

Tele mandlce bi bilo treba mal' poslat' igrat monopoli. Ko ostali igralci zgubijo, ni nikogar več, ki bi hodil okoli in kaj plačal na tvojih lokacijah in hotelih. Namesto tega je igre konec.

Podobno je, če s kaznimi poberemo obratna sredstva vsem ljudem, ki kaj gospodarskega počnejo - ti potem pač bankrotirajo in ne plačujejo več davkov.

Butasta politika - če hočeš trajno pobirati davke, rabiš trajno premožne ljudi, ki jih lahko trajno plačujemo, ne?

Če osiromašimo, bomo trajno hoteli podporo. Pri monopoliju je to konec igre. Res bi bilo treba, da se grejo tile malo monopoli, preden da pride do konca igre pri Slo Econo.

Kar zadeva sidranje 200 m od od obale, je to problem. Recimo da bi hotel odplavati z barke na obalo ali obratno - katera kazen je večja, za plavanje zadnjih 50 m ali za sidranje 50 m preblizu obale?

Pa kazen za plavanje več kot 150 m od obale. Te dobijo, da zaplavaš okrog barke? Te dobijo, ko se potopiš, da bi videl, če ti je oziroma kako ti je prijelo sidro? Greš pobrat sidro, ki si ga moral odvreči? Si moral zapustiti barko, ker se potaplja - recimo po trčenju s policijskim čolnom?

Je to zdaj kot plavanje več kot 150 m od obale v SLO vse kaznivo?

Ali kdo ve, kdo je (oseba) predlagatelj teh predpisov in kako jih utemeljuje?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Avg 18, 2011 13:05

Ne da mi miru tale sprememba in sem malo pobrskal po po zakonodaji. Takole gre - do 3.11.2010 je 77. člen Pomorskega zakonika navajal:
77. člen
Ladje, čolni in druga plovila, ki plovejo v obalnem morju, razen čolnov na vesla, morajo pluti oddaljeni od obale najmanj:
1. ladje 300 metrov;
2. čolni, ki glisirajo 250 metrov;
3. ostali 200 metrov.

Na območjih, kjer so urejena morska kopališča, morajo plovila pluti najmanj 50 metrov od zunanjega roba kopališča, vedno pa najmanj v razdalji, določeni v prejšnjem odstavku.

Dne 3.11.2010 pa je Danilo Türk podpisal Zakon o spremembah in dopolnitvah Pomorskega zakonika (PZ-D), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na 21. redni seji 26. oktobra 2010. Ta pa v svojem 19. členu dopolnjuje 77. člen Pomorskega zakonika in sicer:

19. člen
V drugem odstavku 77. člena se za besedo »pluti« dodata besedi »in sidrati«.

Obrazložitev dopolnila:
K 19. členu: Poleg prepovedi plutja v območju 50 metrov od zunanjega roba kopališča je potrebno prepovedati tudi sidranje v tem območju.

Torej če združim stari 77. člen in zgornje dopolnilo je novo besedilo:
77. člen
Ladje, čolni in druga plovila, ki plovejo v obalnem morju, razen čolnov na vesla, morajo pluti oddaljeni od obale najmanj:
1. ladje 300 metrov;
2. čolni, ki glisirajo 250 metrov;
3. ostali 200 metrov.

Na območjih, kjer so urejena morska kopališča, morajo plovila pluti in sidrati najmanj 50 metrov od zunanjega roba kopališča, vedno pa najmanj v razdalji, določeni v prejšnjem odstavku.

Prepoved torej velja za območje pred urejenimi morskimi kopališči.

Poklical sem še na Upravo za pomorstvo in vprašal glede primera:
Q. Sidram se pred divjo plažo v Strunjanu, ki ni urejeno kopališče, znotraj 200m pasu. Ali sem storil kak prekršek glede na novo dopolnitev zakona?
A. Urejeno kopališče ima tablo, ki ga označuje. Samo sidranje v takem primeru, ko ne gre za urejeno kopališče ni prekršek, ste pa vpluli v pas znotraj 200m območja kar je prekršek. In izplutje bo tudi.
Nazadnje spremenil Grega295, dne Če Avg 18, 2011 13:52, skupaj popravljeno 4 krat.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Avg 18, 2011 13:45

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Zdej bom mel pa poleg jader še vesla pa bom reku, da sem zadnjih 100m preveslal.... Al pa da sem prletu na puno gas pol pa na 200m ugasnu potem pa do kjer gre.... ke do ene 50m bi se pa že ustavu :D
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Če Avg 18, 2011 15:48

Bravo Turčin. Take zakone je res treba podpisat. Bravo za našo maškaro Turka. Veliko si mislim o njegovi materi in družini.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 19, 2011 07:06

Hvala, Grega295.

Od odgovornih me ne zanima toliko podpisnik (Turk najbrž teoretično mora podpisati vse, kar mu po protokolu - sprejme ustrezni organ po predpisanem postopku, pa če je pametno ali ne - podtaknejo) ampak predlagatelj (kdo v upravi za pomorstvo :?: )

Omenil sem, da sem se zadnjih nekaj mesecev motal med jadralnimi letalci in ti ugotavljajo, da za reči, ki jih v Nemčiji ureja zveza za jadralno letenje v bližnji okolici ustanavljajo agencije z lahko tudi več kot 50 zaposlenimi, v katerih so ljudje, ki še nikoli niso leteli z jadralnim letalom...

In postopek za športno orodje, ki se mu reče jadralno letalo, postaja vse bolj podoben tistemu za letalo za javni prevoz potnikov...

Potem si morajo te agencije zmisliti razlog za obstoj in potem zakomplicirajo postopke itn. in to je seveda treba zaračunati...

Nelogičnost oziroma neskladje med zahtevami predpisov zgoraj dajejo vtis, da nihče ni testiral, če se lahko sploh greš varno plovbo od pristanišča do marine in nazaj, od marine do sidrišča in od sidrišča do obale na način, ki je skladen s predpisi(pomožni čolni samo na vesla? Plovila pomorske policije v obalnem pasu samo na vesla? Plovilo za odstranjevanje ekoloških zadev - recimo razlitega goriva - v tem območju samo na vesla? Izven obdobja kopalne sezone samo na vesla? itn.)

Zadeva spominja na prometno ureditev, kar zadeva kolesarje, v Ljubljani. Po zasnovanju (in pred sprejetjem) namrež žal predlogodajalec ni dolžan prevoziti obravnavanega območja in preizkusiti, ali lahko (domnevno ekološko ustrezni, z manj zahtevami za prostor za 'mirujoči promet' (kakšno ime :cry: ) in sploh kao zaželjeni) lahko sploh delujejo, tako kot vsaj približno preverijo, če lahko še delujejo povezave mestnega potniškega prometa.

Zato me zanima predlagatelj in njegova argumentacija.

(Ne da smo pri velikem delu druge zakonodaje v SLO dosti boljši; za skoraj vse pridemo na to, da je edino vačno to, da je sprejeto v skladu z zakonom in predpisanimi postopki za sprejetje. Ti pa nisti slučajno ne dajejo vtisa, da navajajo k uzakonitvi dobrih in pametnih rešitev, kaj šele da bi kaj takega zagotavljali...)
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » Pe Avg 19, 2011 11:23

mene pa zanima ena stvar, po 77. členu zakona, ki prepoveduje plovbo 200m od obale, bi morala potemtakem biti označena s bojami tudi plovna pot v mandrače ali bi morali 200m pred obalo ugasniti motor in na vesla v mandrač?
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Avg 20, 2011 11:22

Te spremembe so bile napovedane in na njih sem lansko leto tudi opozoril. Vendar, kot so že predhodniki omenili, so udarili v tisti segment družbe in ljudi, ki še kolikor toliko uspešno dela in živi. Kaj to pomeni: da se bo marsikdo preselil v drugo marino, največ logično na Hrvaško, tudi v Črno goro in v Grčijo. In tukaj zgublja Slovenija in turizem, mesta in vse dejavnosti, povezane s tem. Ne verjamem, da je kdo v pomorski upravi na to pomislil. Je pa verjetno povedal, da bo država s tem ogromno privarčevala, ker bo manj inšpekcij na morju. Pa še spočili si bodo. :lol:

Zatorej, ni me sram povedati, da kljub prebliskom o selitvi barke nazaj v domače vode, ostajam v Grčiji in rajši futram njihove žepe. Od tega imam mnogo več kot da sem doma v Izoli. Morda se kdaj kasneje pridružim Červaristom (če bo Tex kaj zrihtal???? :?: ) ali pa Valu :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » So Avg 20, 2011 11:58

Zakaj pa še mi ne obvestimo novinarjev o našem problemu. Naj narod vidi problem še iz drugega zornega kota oz. z kakšnimi problemi se srečujemo morjeplovci....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost