Nesreča (brodolom) Costa Concordia

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 15, 2012 18:10

Ampak to je res vse skupaj neverjetno...

Kot je rekel že Marchi, razumem, da se neko sranje dogodi nekomu od nas... Po morju plujemo na dopustu, ga serjemo, smo včasih utrujeni, v veliki vročini in na jadrnici se mi zdi, da je možno, da tudi "zakinkaš"... Tudi alkohol je reden spremljevalec turističnih kapitanov...

Ampak, da se pa to zgodi 300 metrski ladji, ki premore čez 1000 članov posadke od katerih jih pomoje 50 skrbi za tehniko in navigacijo, to je pa več kot ne vem kaj!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 15, 2012 18:49

Enostavno. Zanašali so se en na drugega, ker jih je preveč na krovu. Čisti človeški faktor. Temu rečejo sindrom avtoritete, ker si podrejeni ne upa opozoriti na napako nadrejenega, da jih ne bo slišal od šefa kajti on že ve kaj dela. Dokler ne bodo imeli kapetani in prvi oficirju tudi obveznega drilinga v tej smeri se bodo nesreče še vedno dogajale. Popolnoma iste zadeve so se dogajale v letalstvu.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jan 15, 2012 18:59

Uh NT to je pa že skoraj insajderska informacija sistemske napake. Meni zanimiva, za odgovorne pa obveza, da se je lotijo. Pol milijarde vredna barka s tako napako?
Nazadnje spremenil Marchi, dne Ne Jan 15, 2012 19:11, skupaj popravljeno 1 krat.
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Ne Jan 15, 2012 19:02

Ravnokar gledal poročila tg5.Pogrešajo 9 potnikov in 6 članov posadke.Črna skrinjica je pokazal,da je kapitan namerno zavil iz kursa da gre bolj ob obali.Še domačini ribiči z malimi čolnički ne grejo blizu te plitvine ker je nevarna :roll:
Uporabniški avatar
gabr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gabr » Ne Jan 15, 2012 19:45

VSE KAR SE JE DOGAJALO IN ZGODILO BO POJASNILA POSADKA IN STROKOVNJAKI ,,,,
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jan 15, 2012 20:40

.

Ne, ne bom sodnik! Niti ugibal-namigoval ne bom, kaj bi lahko bilo narobe. Naj stroka pove svoje.

Sem bil že na dveh križarjenjih s tem ladjarjem, s sestrsko ladjo, enako veliko in sem se počutil popolnoma varno. Ko bodo razmere dopuščale grem zopet, definitivno.
Obvladovanje tako velike naprave je impresivno. Plutje, vplutje v porte, obračanje na mestu, približevanje pomolu na privez, izplutje, je vse brez pomoči drugih strojev.
Lepo je na teh ladjah , sedaj jo pa čaka žalosten konec, pa tako je mlada, da še rjavet ni začela.

Da se razumemo, žal mi je za tak stroj, napravo, toda to ni nič s tem ker so žrtve in kar so utrpeli ostali udeleženci nesreče.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jan 15, 2012 20:46

Verjetno drugega kot sprazniti vrednosti in jo potopiti, ne bodo naredili.
Bo pa to pomenilo razvoj scuba turizma v dotičnem mestecu in okolici.
Si predstavljaš potope z ogledi notranjosti take ladje. Zanimivo!

Zdajle imajo nekaj dni lepo vremensko napoved, ko pa bodo ladjo začeli bičat valovi, pa ne bo najbolje.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jan 15, 2012 21:36

Na Ita TV so rekli, da gre ladja vedno iz svoje smeri "pozdravit" prebivalce otoka... In na tem obvozu naj bi zadeli čer, katera ni bila vrisana. Zadeli čer so precej prej. Da je ladja ob obali pa jo je kapetan peljal nasesti v plitvino...

Ima pa NT prav. Ob vseh pomagalih in ljudeh je to nedopustna napaka...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » Po Jan 16, 2012 08:01

Ja kapitan je reku da ni bila vrisana :twisted: A je bila.Ena priča je rekla da je osvajal eno bejbo :lol: Mogoče se mu je tič zataknu u komande :shock:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jan 16, 2012 22:45

EDIT: Spodnje skice so bile napačna domneva! :oops:
Barka ni šla med čerema ampak po desni strani zunanje čeri, predevidoma preblizu in zato zadela v čer pod vodno gladino, ki pa je na kartah lepo vidna.

- - - - - - - - - - -

Pa to ni res! Tu vmes bi šel z 11m jadrnico, ponoči, zelo previdno ali raje ne.
Ta bučman je pa šel z 290m dolgim in 40m širokim hotelom
Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Slika

Slika

Ugrez barke 8,2m.
Največja globina v prehodu 10,3m.
Širina prehoda pribl. 150m.
Prehod globine 10,3m je širok mogoče 10m, potem pa se na levi strani hitro dviga na 2,4m. Barka je široka 40m

Slika

To je približno tako, kot da bi z Boeing 737 letel pod Solkanskim mostom. Slika

In še AIS video, da ne bo dvoma.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=aw4pVWYeplU

NT, danes smo zvedeli, da je to sindrom južnoitalijanskih pomorskih šol, ki so jih kar nekaj, zaradi pomanjkanja kvalitete, zaprli. Temu dodaj še mafijskega botra, ki svojemu nečaku omogoča stolček za krmilom in evo ga :?
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Jul 18, 2013 07:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jan 17, 2012 08:37

Taka ladja je tehnološko tako opremljena, da jo še butec težko potopi.

Prijatelj pilot na adriji mi je o tem dosti povedal. Velika večina nesreč v katerih je bil poglavitni vzrok človeški faktor je bil točno ta, da si kopilot ni upal popraviti kapitana zaradi avtoritete, čeprav bi v dosti primerih z navadnim znanem računalniškega simulatorja celo otrok lahko rešil letalo.
LP NT
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Jan 17, 2012 12:38

Nikola Tesla napisal/-a:Taka ladja je tehnološko tako opremljena, da jo še butec težko potopi.

Kwa je bil pa tale pol zaeden :shock: :shock:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » To Jan 17, 2012 12:49

Na italia1 ravnokar gledal :shock: Izklopu je avtopilota in use da je lahko zavil bližje obali.Grozi mu do 15 let in ravno obremenilni posnetek med kapitanijo.Grozno za poslušat.Kapitanija mu je prav morala grozit da se je vrnu na ladjo in pomagal usmerjat reševanje.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Jan 17, 2012 13:48

Ja je moralo pa biti adrenalinsko to za kapitana - po kartah sodeč. Verjetno se je moral pripraviti na tak podvig. Če bi bila morda visoka plima, bi mu mogoče še uspelo ;) Je pa mislim da pisal o podobnih podvigi lokalnega ribiča na Biševu tudi Mate Dolenc. Kako je strašil turiste z vožnjo skozi en preliv. Samo tam je imel lokalec zadevo naštudirano. Poznam linijskega pilota, ki večkrat zaprosi kontrolo za dovoljenje, da sam krmari letalo. Ob avtopilotu (mimogrede, Airbuse zna avtopilot tudi sam pristati) mora biti kapitanu res dolgčas. Verjetno je podobno na križarkah. In potem si na tak način popestrijo plovbo.
Nazadnje spremenil bouton, dne To Jan 17, 2012 13:50, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » To Jan 17, 2012 13:49

Ne vem, kaj hoče povedati pripeti filmček. Prikazuje neko navtično karto, na kateri ni vrisane čeri, ki se nahaja 50m JV od majhnega otočka, mimo katere je priplula ladja. Na Google Earth je zelo dobro vidna, digitalne navtične karte za to območje pa nimam, da bi preveril. Tudi če to nesrečno čer, ki je zarezala v levi bok ladje ne bi bilo, se je ladja po moji oceni otočku približala na nevarnih 30-50 metrov. Če bi bilo poleti, bi ogrožala že kopalce.

http://www.youtube.com/watch?v=A4rn1BcyNGw
Mirno morje in široko obzorje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov