še ena nesreča

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Avg 21, 2013 08:40

Tovarnjak... ja, to je bilo jasno že na začetku.

Sam pa nisem za to, da bi označevali čisto vsako plitvino oz. kamen, sploh v naravnem okolju nacionalnega parka. Bolj prav je, da se ljudje naučijo pluti in opazovati okrog sebe - pa čeprav z neke vrste "naravno selekcijo", kar take nesreče v resnici so.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 21, 2013 08:53

Se strinjam, da ni vse povprek za označevat. Verjetno imajo neke kriterije, kaj se označi in kaj ne. Na cesti včasih označijo naknadno neko mesto, ki je črna točka. Tovarnjak zagotovo je.

BTW a kdo ve, kaj se je zgodilo s kardinalno oznako na Rtu Kamenjaku?
Zdaj je tam samo betonska osnova, znaka pa že eno leto ni. Nisem zaseldil v obvestilih za pomorce, priznam pa, da nisem natančno spremljal. A so kaj poglobili in je tam plovna pot z obeh strani ali kaj?

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 21, 2013 10:27

Sem našel obvestilo v Oglasih za pomorce Oktober 2012 (brezplačen dostop, poterebna registracija)

Pravi pa takole...

Premantura, rt Kršine, plič Kršine, signalna oznaka, kardinalna S, na 44º45,9’N - 013º54,4’E, oštećena. Ploviti oprezno.

Od tega bo skoraj leto dni. Tam je frekvenca plovil v sezoni, 1 plovilo vsakih 5 minut in neverjetno je oz. že kar sumljivo, zakaj ne postavijo oznake nazaj. Od nasedlih bark je zaslužek precejšen (reševanje, popravilo, morebitna preprodaja itd. :roll: )
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 21, 2013 13:42

Pred tednom sem bil tam in sem opazil, da so pred čermi južno od Ceje postavili plavajočo (verjetno začasno) oznako, tako, da je strah odveč. Sicer pa več težav povzroča plitvina zahodno od Ceje. Tam večkrat kdo parkira :!: Celo moj sosed v marini, 1500X se je peljal med Cejo in oznako, lani pa je nasedel, na srečo brez škode.
Vihar
Kapitan korvete
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a Vihar » Sr Avg 21, 2013 13:50

Mene pa zanima ali je normalno, da kobilica kar odpade, če nasedeš? Ali veste za kateri tip barke je šlo pri nesreči na Kornatih?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 21, 2013 13:50

Čaki čaki, a oznak okoli Ceje tudi ni?
Zgoraj govorim sicer o oznaki južno od rta Kršine.

Slika
Vihar
Kapitan korvete
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a Vihar » Sr Avg 21, 2013 14:28

Kje gledate te karte, ki jih potem prilepite v sporočila?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 21, 2013 14:42

Jaz jih v Garmin Map Source-u (Atlantic Bluechart), potem pa snapsot s Snipping Tool-om in potem v svojo Picaso, pa slikco na morjeplovca. Je kar postopek ampak malo dlje traja, kot sem tole pisal, nič več.
Je pa bolj slikovita debata potem. :lol:
Druga varianta je iz jpg slik Jadrana, ki smo si jih dolpotegnili s spleta in verjetno še kakšna. Moraš pa izrezati, shraniti, naložiti na nek server in objaviti povezavo.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 21, 2013 16:01

Prejšnji vikend sem bil doli in še izkoristil malo nedeljski dopoldanski vzhodnik, vse oznake so nameščene, kot sem že zgoraj napisal, je edino južno od ceje (čeri) nova, plavajoča oznaka, ki so jo verjetno namestili začasno. Vse po PS :D
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 21, 2013 16:03

TadejX
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a TadejX » Po Avg 26, 2013 08:52

andrejv napisal/-a:Poglejte tole. Barka je v Kornatih odbila kobilico na čeri in se prevrnila...

Tu pa je video reševanja:

http://www.youtube.com/watch?v=QfEeuiGt ... QltsOJ-noQ

ZAGREB, 04.08.2013.
NASUKANJE AUSTRIJSKE JEDRILICE NA KORNATIMA
U rano poslijepodne austrijska jedrilica sa osam članova posade nasukala se kod otoka Kornata, te se prevrnula na bok, posada je spašena i prevežena na obalu.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u 13.35 sati zaprimilaje dojavu sa više plovila o nasukanju jedrilice „Gilma Express“, austrijske zastave, dužine oko 15 metara, na hridi u blizini obale otoka Kornata, između otočića Šilo i Levrnaka, te je odmah uspostavljena koordinacija sa Lučkom kapetanijom Šibenik, Pomorskom policijom i posadom plovila NP Kornati vezano uz spašavanje unesrećenih.

Brod NP Kornati prvi je pristigao na poziciju nesreće, ukrcao osam članova posade, austrijski državljani i prevezao ih u Vrulje, o. Kornat, gdje su zbrinuti do dolaska Pomorske policije, koja će uzeti izhave brodolomaca i prevesti ih u Šibenik.

Nema informacija o onečišćenju mora, a odsukanje i zbrinjavanje jedrilice provesti će se tijekom sutrašnjeg dana.

Ko smo se peljali tukaj mimo, smo videli, da so to jadrnico reševali tako, da so na čoln s špago privezali vrh jambora in vlekli, da se je jadrnica nagibala. Mogoče so na ta način zlomil kobilico.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Avg 26, 2013 10:15

TadejX napisal/-a:Ko smo se peljali tukaj mimo, smo videli, da so to jadrnico reševali tako, da so na čoln s špago privezali vrh jambora in vlekli, da se je jadrnica nagibala. Mogoče so na ta način zlomil kobilico.

Tako se rešuje nasedlo jadrnico :idea:
Zgleda pa, da gre res za slabšo izvedbo laminacije kobilice.
Sicer so sile precej velike, ko 8 ton, z navidez malo hitrostjo a veliko enercije, udari v čer. Potem še kakšen val udari zadevo navzdol in je veliko možnosti za nesrečo.
Nekje sem prebral, da so barke za v vodo, ne za na kopno :lol: . Pa še v vodi so včasih sile na krmilo in kobilico nepredstavljive.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Sep 09, 2013 11:53

https://medisken.si
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Sep 09, 2013 12:22

Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Sep 09, 2013 13:17

Bilo je kar nekaj nesreč prejšnji teden ja. Za tole okoli Rave smo slišali celo po radiu, a smo že bili mimo: http://www.mppi.hr/default.aspx?id=10294

Maslinovac in pa hrid Ravica, zgleda je zapeljal na plusek vmes
Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov