Plovila na Hrvaškem - Korona in meja

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

Re: Plovila na Hrvaškem - Korona in meja

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Apr 14, 2020 11:32

boris1 napisal/-a:Očitno ne govorimo pravi jezik, ali pa je prišlo do nesporazuma.
Jaz govorim o slovenskih državljanih, ki imajo privremeni ali stalni boravak na hrvaškem.
Ti ne smejo uporabljati vozila drugih registrskih oznak razen hrvaških.
Če misli kdo da nimam prav, naj mi prosim citira zakon ki pravi da sem v zmoti.

Sem slovenski državljan, rojen, živel in vse do pred 4 leti v SLO. Kupil nepremičnino se prijavil za privremeni in nato stalni boravak v R Hrvatskoj in imam vozili registrirani v Sloveniji . Eno je leasing, drugo moje za suh gnar...

Nimaš prav in citiral si drugi del ter zanemaril prvega, mešaš pa že 3 stvari:
-bivališče
-državljanstvo
-registracijo vozila

Pa še neke registrske otokov in težave so bile zraven, željeni citat:

Motorna i priključna vozila registrirana u stranoj zemlji mogu sudjelovati u prometu u Hrvatskoj samo ako imaju:
važeću prometnu dozvolu i registarske pločice što ih je izdalo nadležno tijelo zemlje u kojoj je vozilo registrirano
međunarodnu oznaku zemlje registracije ili registarsku pločicu izdanu od nadležnog tijela strane zemlje na kojoj su oznake i broj utvrđeni propisima Europske unije.

Precej logičen če razumeš vsebino...
Wellcraft 2600 Martinique
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » To Apr 14, 2020 11:36

No. 1 napisal/-a:
boris1 napisal/-a:Očitno ne govorimo pravi jezik, ali pa je prišlo do nesporazuma.
Jaz govorim o slovenskih državljanih, ki imajo privremeni ali stalni boravak na hrvaškem.
Ti ne smejo uporabljati vozila drugih registrskih oznak razen hrvaških.
Če misli kdo da nimam prav, naj mi prosim citira zakon ki pravi da sem v zmoti.

Sem slovenski državljan, rojen, živel in vse do pred 4 leti v SLO. Kupil nepremičnino se prijavil za privremeni in nato stalni boravak v R Hrvatskoj in imam vozili registrirani v Sloveniji . Eno je leasing, drugo moje za suh gnar...

Nimaš prav in citiral si drugi del ter zanemaril prvega, mešaš pa že 3 stvari:
-bivališče
-državljanstvo
-registracijo vozila

Pa še neke registrske otokov in težave so bile zraven, željeni citat:

Motorna i priključna vozila registrirana u stranoj zemlji mogu sudjelovati u prometu u Hrvatskoj samo ako imaju:
važeću prometnu dozvolu i registarske pločice što ih je izdalo nadležno tijelo zemlje u kojoj je vozilo registrirano
međunarodnu oznaku zemlje registracije ili registarsku pločicu izdanu od nadležnog tijela strane zemlje na kojoj su oznake i broj utvrđeni propisima Europske unije.

Precej logičen če razumeš vsebino...

Poglej tole pa mi prosim pojasni ali se lahko voziš po hrvaški v primeru boravka z slo tablicam

https://revijahak.hr/2019/06/18/vozilo- ... hrvatskoj/
LP
Boris
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Apr 14, 2020 11:42

boris1 napisal/-a:
Poglej tole pa mi prosim pojasni ali se lahko voziš po hrvaški v primeru boravka z slo tablicam

Boris, najprej si pomešal hruške in jabolka, potem... sedaj smo bili že pri kompotu, pelje se pa že vi mixed fruits and vegetables.

Revija ponavadi ni nek kredibilen vir, ampak vseeno bereš kaj velja za hrvaške državljane. Govora je o slovenskem državljanu z bivališčem na hrvaškem... to je bilo pri hruškah in jabolkih. :roll:

Pa še davki bodo, pa še več zmede... malo zberi misli, ker tako kot ti švigajo in si v svoji zmoti prepričan bi se že zdavnaj streljali iz ZG v LJ.
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » To Apr 14, 2020 11:48

Če si rezident na Hrvaškem in plačuješ davke tam, potem velja zakonodaja, kot da si hrvaški državljan.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Apr 14, 2020 11:54

Wisdom napisal/-a:Če si rezident na Hrvaškem in plačuješ davke tam, potem velja zakonodaja, kot da si hrvaški državljan.

"davki" bo pa spet nov kompot... Rezidentstva v SLO se ne morem kar tako znebit ker mam podjetja v slo, ker imam lastnino v slo in se je FURS odločil, da ne morem biti nerezident v SLO. Tako davke plačujem v SLO in HR, sicer ne dvojno...

Pa dajmo razčistit da tudi davki niso merilo, da si "hrvaški državljan", ali pa državljan kake druge države. Državljanstvo ti da pravico voliti, rezidentstvo pa omogoča bivanje povsem enako kot državljanom samo volitve spustiš.
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » To Apr 14, 2020 11:59

No. 1 napisal/-a:
boris1 napisal/-a:

Boris, najprej si pomešal hruške in jabolka, potem... sedaj smo bili že pri kompotu, pelje se pa že vi mixed fruits and vegetables.

Revija ponavadi ni nek kredibilen vir, ampak vseeno bereš kaj velja za hrvaške državljane. Govora je o slovenskem državljanu z bivališčem na hrvaškem... to je bilo pri hruškah in jabolkih. :roll:

Pa še davki bodo, pa še več zmede... malo zberi misli, ker tako kot ti švigajo in si v svoji zmoti prepričan bi se že zdavnaj streljali iz ZG v LJ.

Očitni sem preveč butast in me je ta korona spravila v zmoto. Pa imamo mešanico sadja za juice.
Glede na to da, se spoznaš na zakone hrvaške, te prosim za samo eno pojasnilo.
Prosim te odgovori mi samo z ja ali pa ne, na simpl zastavljeno vprašanje.

Če si slovenski državljan z privremenim boravkom na hrvaškem, ali se smeš, ne da bi bil v prekršku, voziti svoje vozilo registrirano v slo npr. LJ registrskih oznak, po hrvaški :?:
LP
Boris
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Apr 14, 2020 12:04

boris1 napisal/-a:Če si slovenski državljan z privremenim boravkom na hrvaškem, ali se smeš, ne da bi bil v prekršku, voziti svoje vozilo registrirano v slo npr. LJ registrskih oznak :?:

DA, seveda.
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » To Apr 14, 2020 12:12

No. 1 napisal/-a:
boris1 napisal/-a:Če si slovenski državljan z privremenim boravkom na hrvaškem, ali se smeš, ne da bi bil v prekršku, voziti svoje vozilo registrirano v slo npr. LJ registrskih oznak :?:

DA, seveda.

Odvalu se mi je kamen s srca.
Meni pa so na MUP-u v Reki povedali da moram avto registrirati pri njih, ker da sem v prekršku če se vozim z slo tablicam.
Barabe lažnive. Samo zavajajo da bi nas oskubili
LP
Boris
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Apr 14, 2020 12:16

boris1 napisal/-a:... Meni pa so na MUP-u v Reki povedali da moram avto registrirati pri njih, ker da sem v prekršku če se vozim z slo tablicam.

Mogoče nisi dovolj natančno zastavil vprašanja in nisi navedel vseh dejstev :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Apr 14, 2020 12:18

boris1 napisal/-a:Odvalu se mi je kamen s srca.
Meni pa so na MUP-u v Reki povedali da moram avto registrirati pri njih, ker da sem v prekršku če se vozim z slo tablicam.

Nakladajo pa veliko raznorazni... Občina trdi da si lahko prijavljen tu samo če si več kot 183 dni neprekinjeno v HR in ne greš nikoli čez mejo. Pa sem lepo hodil v službo in ko vas... pol je občina trdila da ko sem več kot 1mesec tu moram narediti začasno prijavo na MUP. Sem prišel tja so se smejali, tako pa sem začel in se prijavil-začasno.
Potem so na občini rekli da moram plačat davek na počitniško hišo, pa sem reku da sem prijavljen in so rekl da jih to ne briga ker to ni njihova stvar ampak stvar MUP-a.
Zahtevali so da predložim račune iz trgovine (špecarija), porabe elektrike, vode, internet... ker moja vse to zlaga sem prinesel fascikel za zadnje leto pa mejte vse... no niso bli zadovoljni, ker so trdili da moram imeti mesečno porabo elektrike odčitano vsak mesec in ne pavšal pa poračun... pa jih ignoriram in sem rekel, da naj izdajo odločbo pa se bom prtožu. No odločbe 2 leti ni, davka ni...
Borba je tudi za privez ker ne morem dopovedati, da sem prebivalec in plačujem enako kot turist... pa zgodbic je kokr češ...
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » To Apr 14, 2020 12:23

No. 1 napisal/-a:
boris1 napisal/-a:Odvalu se mi je kamen s srca.

Nakladajo pa veliko raznorazni... Občina trdi da si lahko prijavljen tu samo če si več kot 183 dni neprekinjeno v HR in ne greš nikoli čez mejo. Pa sem lepo hodil v službo in ko vas... pol je občina trdila da ko sem več kot 1mesec tu moram narediti začasno prijavo na MUP. Sem prišel tja so se smejali, tako pa sem začel in se prijavil-začasno.
Potem so na občini rekli da moram plačat davek na počitniško hišo, pa sem reku da sem prijavljen in so rekl da jih to ne briga ker to ni njihova stvar ampak stvar MUP-a.
Zahtevali so da predložim račune iz trgovine (špecarija), porabe elektrike, vode, internet... ker moja vse to zlaga sem prinesel fascikel za zadnje leto pa mejte vse... no niso bli zadovoljni, ker so trdili da moram imeti mesečno porabo elektrike odčitano vsak mesec in ne pavšal pa poračun... pa jih ignoriram in sem rekel, da naj izdajo odločbo pa se bom prtožu. No odločbe 2 leti ni, davka ni...
Borba je tudi za privez ker ne morem dopovedati, da sem prebivalec in plačujem enako kot turist... pa zgodbic je kokr češ...

Kolikor sem precej butast ne najdem nikjer, da nisem v prekršku če se vozim z slo tablicam.
https://zakon.hr/z/561/Zakon-o-posebnom ... rna-vozila

Tudi v 17 členu tega ni videti :shock:
LP
Boris
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » To Apr 14, 2020 14:11

No. 1 napisal/-a:Pa dajmo razčistit da tudi davki niso merilo, da si "hrvaški državljan", ali pa državljan kake druge države. Državljanstvo ti da pravico voliti, rezidentstvo pa omogoča bivanje povsem enako kot državljanom samo volitve spustiš.

Imaš prav, eno je rezidentstvo drugo pa državljanstvo. Državljanstvo je seveda več. Tukaj v Italiji imaš poleg rezidentstva še t.i. domicilj. Tudi jaz sem še vedno v skušnjavi, ali moram dati avto na italijanske tablice ali ne. Na veleposlaništvu pravijo ne, nekateri v službi si trdijo da. Sem rezident SVN in tudi stalno prebivališče imam v SVN.
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » To Apr 14, 2020 14:27

Wisdom napisal/-a:
No. 1 napisal/-a:Pa dajmo razčistit da tudi davki niso merilo, da si "hrvaški državljan", ali pa državljan kake druge države. Državljanstvo ti da pravico voliti, rezidentstvo pa omogoča bivanje povsem enako kot državljanom samo volitve spustiš.

Imaš prav, eno je rezidentstvo drugo pa državljanstvo. Državljanstvo je seveda več. Tukaj v Italiji imaš poleg rezidentstva še t.i. domicilj. Tudi jaz sem še vedno v skušnjavi, ali moram dati avto na italijanske tablice ali ne. Na veleposlaništvu pravijo ne, nekateri v službi si trdijo da. Sem rezident SVN in tudi stalno prebivališče imam v SVN.

Wisdom

Lahko ti pojasnim glede vozila. Ni važno kje si rezident. Pomembno je kje prebivaš. Tam kjer prebivaš več kot 185 dni moraš imeti vozilo registrirano. Če ne si v prekršku. To velja za fizično osebo in privat vozilo.
LP
Boris
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Apr 14, 2020 14:34

boris1 napisal/-a:
Lahko ti pojasnim glede vozila. Ni važno kje si rezident. Pomembno je kje prebivaš. Tam kjer prebivaš več kot 185 dni moraš imeti vozilo registrirano. Če ne si v prekršku. To velja za fizično osebo in privat vozilo.

Bere se kot nek svetovni zakon, pa nam še razloži v kateri državi vse od 195-tih to velja?
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Apr 14, 2020 14:37

Boris, prebivalište in boravak ni eno in isto.....mislim, da imaš ti stalni boravak,zakon pa govori o stalnom prebivalištu

...mojih5centov,...
mirno morje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost