Plovila na Hrvaškem - Korona in meja

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Plovila na Hrvaškem - Korona in meja

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Apr 05, 2021 08:50

Ne, nic se ne motis. Na Jelsanah od nekdaj najbolj 'tezijo'. Vcasih je bolje narest ovinek na Starod
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Apr 06, 2021 11:29

Evo, da povem svojo izkušnjo s prehodom meje po novem:
V četrtek sva z ženo prestopila mejo s Hrvaško v Dobovcu (Rogatec). Ker sva cepljena z 1. dozo Astra Zeneca in je od cepljenja minilo več kot 3 tedne sva vedela, da s prehodom naše meje ne bo težav. Res je bilo tako. Naš policist je samo komentiral, da sva srečneža in ena izmed redkih, ki lahko v teh časih potujeta.
Hrvaškemu policistu sem dal v roke osebni izkaznici in obe cepilni knjižici, kjer se na veliko sveti "Covid-19 vaccine" in Astra Zeneca. Takoj je vprašal za PCR test (?!?). Ko sva pojasnjevala, da je od četrtka (1.4.2021) dovoljen prehod meje s HAG testom in cepljenim je rekel, naj mu dava dokazila. Ko sem mu pojasnil, da v rokah drži dokazilo (cepilno knjižico) je rekel, da je mislil, da smu mu dala potni list od psa (???). Haloooo - tudi če bi že bi bilo tako, imajo živali modre EU "potne liste", kjer jasno piše, da gre za živalski dokument!!! Skratka, globoko se je zazrl v cepilni knjižici in v glavi najbrž premleval, kaj naj stori. Ker nisva cepljena z dvema odmerkoma sem pričakoval, da bo kompliciral in ne bo dovolil vstopa, je pa kar strmel v knjižico in v glavi menda računal, koliko je 14 dni od datuma cepljenja. Kdo bi vedel.
Moja žena, hitra kakor je, je pričela kazati telefon z neg. hitrim testom, ki sva ga za vsak primer opravila prej isti dan, jaz bi sicer čakal da vidim, kaj bo naumil in bi mu šele nato kazal HAG, če ne bi šlo drugače. Policaj je malo zabuljeno gledal od daleč na telefon in spraševal, kje imava papir oz. če imamo mi to kar na telefonu???
Skratka, po kakšnih 5 min "premisleka" se je odločil, da naju vpraša, kam dejansko greva in je pričel izpolnjevati "Enter Croatia". Meni se načeloma to ne da - na mejah itak ni neke gužve in naj se sami ukvarjajo s tem, če želijo...
Včeraj sva se vrnila preko Slovenske vasi. Hrvat je skeniral osebni, naš policaj pa zabuljeno gledal cepilni knjižici. Vsaj minuto in menda računal v glavi ali je že poteklo 21 dni od cepljenja.
Nato se je obrnil k meni in me zelo resno vprašal, kje delam? Haloooo? Zakaj pa je to pomembno??? Seveda sem mu odgovoril, da v zasebnem sektorju in ga je nato zanimalo, kako sva prišla tako hitro na vrsto za cepljenje???? Potem mi je pa malo odpeljalo, priznam, in sem samo odgovoril, da so naju pač poklicali in sva se šla cepit!!!
Žena mi je vso pot do doma prala možgane, da sem se do policista grdo obnašal, ker sem mu zabrusil, da ga nič ne briga, kako sva prišla do cepiva. Seveda še vedno mislim, da ga prav nič ne briga, je pa očitno, da je nenormalna fovšija med ljudmi glede cepiva. Po eni strani se nekateri ne želijo cepiti, po drugi strani pa so (po mojih izkušnjah) šolniki spoznali, da je dobo cepiti se, ker pohod na morje v kampe poleti ne bo problematičen...
Včeraj mi je 20 letni sin zabrusil, da so kršene njegove ustavne pravice, ker smo starejši cepljeni, mladi pa niso. Seveda to zgolj zato. ker so ga povabili v ZDA in ga brez cepiva jasno čaka testiranje vsakih 5 minut na poti... Vse več ljudi se zaveda problema počasne dobave cepiv in izgleda tudi, da bi se vse več ljudi rado cepilo.

Kakšno pa je vaše mnenje?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 06, 2021 11:41

fakinx napisal/-a:Kakšno pa je vaše mnenje?

Raje ne povem, ker se bo spet vnel prepir :evil:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Apr 06, 2021 11:45

Saj je Hojsl bojsl, na vprašanje, "zakaj prebolevci in cepci lahko prehajajo meje?" jasno odgovoril: "Zato ker želimo vzpodbuditi ljudi k temu".
K čemu?
K okužanju in cepljenju. :wink:

p.s. "Cepci" rečeno ljubkovalno, da ne bo kdo med cepljenimi zameril. :P
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Apr 06, 2021 11:58

Ko sva pojasnjevala, da je od četrtka (1.4.2021) dovoljen prehod meje s HAG testom in cepljenim je rekel, naj mu dava dokazila. Ko sem mu pojasnil, da v rokah drži dokazilo (cepilno knjižico) je rekel, da je mislil, da smu mu dala potni list od psa (???). Haloooo

kakšna "cepilna knjižica" je to pri tebi?
jaz imam cepilni kartonček kjer sta označena dva odmerka cepiva datum, nalepka iz flaške in podpis doktorja, ki je cepil
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » To Apr 06, 2021 12:13

Vse kaže, da bomo morali za potovanja imeti eno izmed potrdil:
- potrdilo o prebolevnosti
- potrdilo o cepljenju
- negativni PCR ali HAT test (odvisno od države do države)

Vsak se mora sam odločiti katero potrdilo bo imel, ali pa bo lepo ostal doma, kar navsezadnje niti ni napačno, če mu tako paše. Vsak bo izbral sebi primeren način.Test je dražji, cepljenje je zastonj, riziko za cepljenje je v obliki gaussa, vprašanje je le kje na gaussu se vsak posameznik nahaja.

Bolj žalostno se mi zdi, da družba ali država ne omogoči vsem enakih pogojev (da se lahko vsi cepijo).

Mislim da ni potrebe da se ljudje označujejo za "cepce" ali kako drugače. Vsak po svoje in na svoj način, kakor komu paše.

Je pa super da si tukaj delimo izkušnje...

Jaz sem cepljen, en dan sem imel rahlo povišano temperaturo in imam potrdilo o cepljenju, ki ga še nisem uporabil. Ampak ga bom z veseljem ob naslednjem prečkanju meje.
BlueSky
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Apr 06, 2021 14:33

Saj sem vedel, da se bo kdo obesil na besedo "cepec". Tudi do šale vam ni več.
Doma imam dva cepca, ki ju neizmerno spoštujem in na pamet mi ne pride, da bi ju zmerjal z resničnim pomenom te besede. Pogosto se šalimo okrog te besede. Šaljivci pač, čist neresni :shock: :?
Tudi sam bom šel med cepce, ko popusti obramba in ko pridem na vrsto.
Howk, ne preveč resno jemat Marchija.
Kljub občutljivim časom ohranimo še malo heca in pozitive (na forumu, ne v krvi). :P
Ajd, zdravja vsem pa zmernih modrčkov na meji, da ne bo preveč slabe volje.
Sneg bo skopnel, morje ne bo šlo nikamor :wink:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Apr 06, 2021 15:16

Tale virus bo ostal, znebili se ga ne bomo, obvladljiv bo samo s cepljenjem oz prekuzenostjo. Zato bo to dvoje, plus testiranje, ki bo pocasi postalo bolj preprosto in prijazno do uporabnika - osnova za potovanja in se bomo tega navadli. Kot je recimo obvezno cepljenje za v kaksno ultra eksoticno drzavo ze dolgo praksa, pa se nihce, mimogrede, ne buni prav dosti.

EU ze pocasi razmislja o UE pasusu, do takrat pa bo tako kot je trenutno, vsak bo malo po svoje reseval zadevo.

Po forumih se bomo se naprej prepucavali kaj je prav in kaj ne, na koncu pa se bo vsak zelel cepit, da bi sel lahko mal smucat in na morje cez mejo ;)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 06, 2021 16:46

1stofficer napisal/-a:Tale virus bo ostal, znebili se ga ne bomo, obvladljiv bo samo s cepljenjem

Slabo kaže. V Srbiji je zaradi korone umrl pevec Predrag Živković Tozovac, ki je bil cepljen z dvema odmerkoma (kitajskega) cepiva: https://www.24ur.com/popin/glasba/zaradi-posledic-koronavirusa-umrl-srbski-pevec-predrag-zivkovic-tozovac.html
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Apr 06, 2021 17:10

1stofficer napisal/-a:Tale virus bo ostal, znebili se ga ne bomo, obvladljiv bo samo s cepljenjem oz prekuzenostjo.

Dobro kaže; v Izraelu, kjer so že dosegli 60% precepljenost, številke glede hospitalizacij in smrti močno upadajo in se življenje že vrača v normalne tirnice: https://www.theguardian.com/world/2021/ ... protection
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Apr 06, 2021 18:16

H2O napisal/-a:Raje ne povem, ker se bo spet vnel prepir :evil:
Zakaj? Če se ne strinjamo je povsem normalno. Zaradi različnih pogledov gre svet (običajno) na bolje. Razen če ne... :mrgreen:
MareC napisal/-a: kakšna "cepilna knjižica" je to pri tebi?
Takšna oranžna, kot jo imajo tudi sicer otroci. Na njej dejansko piše “Knjižica o cepljenju”.
Dobil pred časom, ko sem zaradi nekih eksotičnih destinacij ene pol leta hodil na NIJZ nastavljat rame...
bluesky napisal/-a: Bolj žalostno se mi zdi, da družba ali država ne omogoči vsem enakih pogojev (da se lahko vsi cepijo).
Kako si lahko tako ne fer? Cel svet je v pomanjkanju cepiv, sedaj pa bi naj kar sami... kaj? Razvili cepivo in ga nato še skuhali v loncu za celo Slovenijo pa čak i šire??? Ne primerjaj enega Izraela z nami. Morda veš, kdo so lastniki Pfizerja???
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Apr 06, 2021 18:48

Jaz zase vem, da se ne bom pustil cepit, ker nočem, da bi mi kdo vbrizgal strupe v telo in hkrati bil poskusni zajec, zato, ker vsa cepiva , ki so jih dosedaj izdelali niso sigurna, oziroma so neučinkovita in neuporabna, zaenkrat, to se bo videlo čez, kakšno leto in potem bodo lahko lajnali, da so cepiva 100%.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Apr 06, 2021 18:49

fakinx napisal/-a:
H2O napisal/-a:Raje ne povem, ker se bo spet vnel prepir :evil:
Zakaj? Če se ne strinjamo je povsem normalno. Zaradi različnih pogledov gre svet (običajno) na bolje. Razen če ne... :mrgreen:
MareC napisal/-a: kakšna "cepilna knjižica" je to pri tebi?
Takšna oranžna, kot jo imajo tudi sicer otroci. Na njej dejansko piše “Knjižica o cepljenju”.
Dobil pred časom, ko sem zaradi nekih eksotičnih destinacij ene pol leta hodil na NIJZ nastavljat rame...

to imam jaz tudi, pa mi niso hoteli vpisat cepljenja v to knjižico (cepljen proti hepatitisu A in B , klopom, mrzlici...) dali so mi kartonček
mater saj res ne vedo kaj delajo in kdo pije in plača :shock: :shock:
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » To Apr 06, 2021 19:50

Hja, mislim da bomo eni, ki se še nismo podkupili s cepivi lahko šli zgolj po Sloveniji, kar pa ni prav, glede na to, da eni, ki oddajajo apartmane vzamejo samo tiste ki so cepljeni.
Za Izrael pa je potrebno pogledat alter medije, nad njimi izvajajo pravi teror.
Nič kaj lepa prihodnost ni pred nami.
Jaz imam če to smolo, da moja niti na pcr noče iti... :?
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Apr 06, 2021 20:42

MareC napisal/-a:to imam jaz tudi, pa mi niso hoteli vpisat cepljenja v to knjižico (cepljen proti hepatitisu A in B , klopom, mrzlici...) dali so mi kartonček
mater saj res ne vedo kaj delajo in kdo pije in plača :shock: :shock:
Nisem nič vprašal, samo porinil zdravniku “na štartu” knjižico v roke in je prilimal nalepko, vpisal cepivo, poštempljal ter se podpisal. Res da pod rubriko “Hepatitis A” ampak ne bom gledal v zobe. Zdi se mi prav, da so vsa cepljenja zabeležena v isti evidenci.
Me je pa vrglo za eno noč, kar pa sem že tukaj opisal. Moji jekleni ženički pa nič... :?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost