Tečaj za VHF GMDSS z izpitom - Morjeplovci
Moderatorji: moderator2, moderator
73, Over and end
Vesel sem, da se motim, toda kje se potem skrivate Adminovi tečajniki.
Žal je premalo takih tečajev, ki te poleg osnov za izpit, še naučijo praktično uporabo postaje. Ti pa je že Admin odgovoril in potrdil moje pisanje DSC je.....ker večina nima MMSI številke, Potrebno se je zamisliti zakaj ne....
Žal sem tudi eden izmed teh, ki jo nimam in zaupam še zmeraj 16 kanalu in mobitelu kjer seveda dela.
Iz izkušen povem, da ham kultura na Jadranu na zelo skromni ravni.
Je pa res, da te se radihama ne da naučiti. To imaš ali nimaš.
Torej Admin le tako naprej!
73 S56ACT
Žal je premalo takih tečajev, ki te poleg osnov za izpit, še naučijo praktično uporabo postaje. Ti pa je že Admin odgovoril in potrdil moje pisanje DSC je.....ker večina nima MMSI številke, Potrebno se je zamisliti zakaj ne....
Žal sem tudi eden izmed teh, ki jo nimam in zaupam še zmeraj 16 kanalu in mobitelu kjer seveda dela.
Iz izkušen povem, da ham kultura na Jadranu na zelo skromni ravni.
Je pa res, da te se radihama ne da naučiti. To imaš ali nimaš.
Torej Admin le tako naprej!
73 S56ACT
Ne govorim o MMSI številkah. Za to je kriva tudi oblast, ker sem slišal, da v praksi to še sploh ne deluje...Zato jih veliko pomorcev sploh nima
................
Govorim o praktični uporabi postaj. Mogoče si ti izjema!?
Toda to si ravno tako povedal, kot da si znal upravljati motorno barko ali jadrnico, ko si opravil izpit za voditelja čolna.
Jaz vem da nisem. Takrat sem dobil dovoljenje, da ga upravljam in sem se začnel učiti v praksi in veliko jadral in gor me je imel en rad ...
...............
Postaja postane uporabna, ko jo začneš uporabljati in to pravilno.
Očigledno jih ima veliko pomorcev samo zato, da se na njih zabavajo otroci in se not derejo in spuščajo muzko.
Tudi jaz sem se žal učil skozi iskušnje in so me parkrat kritizirali. Imel sem jo samo zato, da smo se pogovarjali med čolni in čolni in posadko na obali in poslušal vreme...
...............
Ko pa sem pokukal iz priobalnih voda sem ugotovil tudi zakaj je postaja potrebna. In se izognil marsikateremu trčenju s kako velikanko!
................
Govorim o praktični uporabi postaj. Mogoče si ti izjema!?
Toda to si ravno tako povedal, kot da si znal upravljati motorno barko ali jadrnico, ko si opravil izpit za voditelja čolna.
Jaz vem da nisem. Takrat sem dobil dovoljenje, da ga upravljam in sem se začnel učiti v praksi in veliko jadral in gor me je imel en rad ...
...............
Postaja postane uporabna, ko jo začneš uporabljati in to pravilno.
Očigledno jih ima veliko pomorcev samo zato, da se na njih zabavajo otroci in se not derejo in spuščajo muzko.
Tudi jaz sem se žal učil skozi iskušnje in so me parkrat kritizirali. Imel sem jo samo zato, da smo se pogovarjali med čolni in čolni in posadko na obali in poslušal vreme...
...............
Ko pa sem pokukal iz priobalnih voda sem ugotovil tudi zakaj je postaja potrebna. In se izognil marsikateremu trčenju s kako velikanko!
Mislim, da pri tem izpitu ni tako. Tukaj smo probali vse. Delali smo na simulatorju, na postajah (samo prikazno) in mislim da je vsak odnesel zadovoljivo znanje o uporabi postaje. Razlika med izpitom voditelja čolna je ta, da smo se praktično naučili.
Izpit za čoln je pa čisto nekaj drugega. Tam vode sploh ne vidiš in praktično ne delaš nič, razen vozlov in kartografije. Čolna ne znaš niti odrinit od obale.
Če pa znanja ne uporabljaš, obnavljaš pa hitro pozabiš.
Jest pa postajo uporabljam vsak teden vsaj en dan, sicer v druge namene tako da mi ni problem. Tam se moram pa propisno pogovarjat, drugač pridejo strici iz Vrhnike in delajo glavobole.
Izpit za čoln je pa čisto nekaj drugega. Tam vode sploh ne vidiš in praktično ne delaš nič, razen vozlov in kartografije. Čolna ne znaš niti odrinit od obale.
Če pa znanja ne uporabljaš, obnavljaš pa hitro pozabiš.
Jest pa postajo uporabljam vsak teden vsaj en dan, sicer v druge namene tako da mi ni problem. Tam se moram pa propisno pogovarjat, drugač pridejo strici iz Vrhnike in delajo glavobole.
V8 + Jet drive
Tudi mene so učili na nekem simulatorju "neke"postaje. Tam sem vse znal. Na barki imaš pač drugo postajo, drug tip in seveda, če te zanima greš brat navodila. Večina, ima ta papir (dovoljenje), da ga ima in postaje ne prižge več. So pa izjeme. Toda saj veš ena lastovka ne prinese še pomladi.
Nisem dolgo na Forumu, toda opažam, da so Morjeplovci drugačni od drugih navtikov, vsaj večina. No tudi tu se najdejo izjeme HI!
Danes odhajam na Sicilijo, da pomagam bratu prepeljati barko nazaj v Piran, upam, da ne bom resno rabil postaje....
Nisem dolgo na Forumu, toda opažam, da so Morjeplovci drugačni od drugih navtikov, vsaj večina. No tudi tu se najdejo izjeme HI!
Danes odhajam na Sicilijo, da pomagam bratu prepeljati barko nazaj v Piran, upam, da ne bom resno rabil postaje....
Srečno pot MicTic!!!
Glede Morjeplovcev pa je tako, da smo res drugačni! Smo ljubitelji morja, čolnov, gumenjakov, gliserjev, jaht, jadrnic in ne vem še česa, vsak ljubi svoje, imamo tudi zelo različne finančne zmožnosti, vseeno pa ko se dobimo, smo vsi enaki in vsi eni super prijatelji! To pa nekaj šteje in takšni bomo tudi ostali!!!
Glede Morjeplovcev pa je tako, da smo res drugačni! Smo ljubitelji morja, čolnov, gumenjakov, gliserjev, jaht, jadrnic in ne vem še česa, vsak ljubi svoje, imamo tudi zelo različne finančne zmožnosti, vseeno pa ko se dobimo, smo vsi enaki in vsi eni super prijatelji! To pa nekaj šteje in takšni bomo tudi ostali!!!
admin napisal/-a:Bomo organizirali ja. Za eno skupino se vas bo zagotovo nabralo...
Predlagam jesenski čas, ko že pospravimo svoje barke.
Še kdo, ki bi na tečaj in izpit?
LP
Čeprav moja jadrnica ne sme več kot dve milji od obale, se lahko pripeti, da me vreme ali okvara zanese v težave. Ob misli, da sem pri tem odvisen le od pokritosti mobilnega telefonskega omrežja, se počutim dokaj nelagodno. Zato sem se odločil, da tudi sam začnem uporabljati VHF pomorsko tehniko.
Na kratko povedano - še en kandidat za tečaj in izpit.
Mirno morje in široko obzorje.
No evo, saj sem vedel, da se vas bo za eno skupino nabralo...
Kdaj točno bo tečaj še ni nič določeno, predlagam pa nekje drugo polovico oktobra, torej čez dober mesec. Izpit bo potem kakšnih 10 dni po tečaju, ko dobimo termin na Upravi za pomorstvo v Kopru...
Vsi detajli sledijo, če pa je še kdo interesent pa naj napiše. Tole tukaj še ni prijava, tako da se ni treba bati.
Kdaj točno bo tečaj še ni nič določeno, predlagam pa nekje drugo polovico oktobra, torej čez dober mesec. Izpit bo potem kakšnih 10 dni po tečaju, ko dobimo termin na Upravi za pomorstvo v Kopru...
Vsi detajli sledijo, če pa je še kdo interesent pa naj napiše. Tole tukaj še ni prijava, tako da se ni treba bati.
Medtem, ko čakamo na termin, se mi porajajo nekatera vprašanja. Ne mi zamerit, če sem spregledal in ste o tem že pisali, zanima me sledeče. Katere varnostne funkcije v primeru nove ročne VHF postaje so mi onemogočene, če ne zaprosim za MMSI številko. Ali je kljub temu potrebno postajico prijaviti in kakšni so stroški?
Mirno morje in široko obzorje.
Gaso je odgovoril že čisto vse...
Če pa gre za vgrajeno postajo, pa ti brez MMSI številke ne dela DSC oziroma digitalni selektivni klic. Takih klicev ne moreš ne prejeti niti poslati, seveda ne moreš poslati tudi Distress call-a v primeru najhujšega. Lahko pa v takem primeru še vedno pokličeš na 16 kanalu MAYDAY MAYDAY MAYDAY...
Če pa gre za vgrajeno postajo, pa ti brez MMSI številke ne dela DSC oziroma digitalni selektivni klic. Takih klicev ne moreš ne prejeti niti poslati, seveda ne moreš poslati tudi Distress call-a v primeru najhujšega. Lahko pa v takem primeru še vedno pokličeš na 16 kanalu MAYDAY MAYDAY MAYDAY...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti