Plovila na Hrvaškem - Korona in meja

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

Re: Plovila na Hrvaškem - Korona in meja

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Maj 04, 2021 09:29

1stofficer napisal/-a:PCR na Krku samo dom zdravja, tudi Drive in, pon-pet 8-9h. Ali pa Rijeka, tam je vec tega. Na Krku folka neomejeno, cakali vec kot eno uro. Ne vem kaj bo poleti. Ena ura na dan, po-pet pac ne bo dovolj, ze zdaj guzva, pa je blo zelo malo Slovencev na Krku.

Na rezultate se caka do 48 ur, mi smo dobili nekje okoli 12h naslednji dan pdf na mejl. Cena 490kn samo gotovina.

Isto vprašanje sem si postavljal jaz v Umagu. Čakali smo 45 minut pred ZD Umag, vrsta neorganizirana, čisto po balkansko..Cena 550 kn, samo plačilo s karticami. Moraš se prijaviti pred tem, jaz sem se v torek za četrtek, delajo samo med 8 in 8:30. Dobili smo rezultat na mail še isti dan zvečer.
punta
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a punta » To Maj 04, 2021 11:35

Nekaj stvari mi z temi PCR testi ni logičnih.Hrvati na naš račun spet veselo služijo.Od nas zahtevajo naši "možje postave" ko se vračamo domov negativni PCR ki ga moramo opraviti v tujini in ga tam mastno plačati.Lahko bi dobil karanteno in jo prekinil z negativnim PCR -jem ki bi ga opravil doma in bi denar ostal pri nas.Ampak tu se vidi da nekdo,ki odloča ne zna sešteti 1+1.
Še logična razlaga.
Če se testiraš v tujini ,tam ostaneš še najmanj 12-24h da dobiš izvid in se med tem lahko mimogrede še okužiš.
Če se bi testiral doma pa: Če si pozitiven ostaneš doma ,če si negativen veselo naprej na delo.
Seveda je bolj pomembno kazanje mišic in ustrahovanje ljudi . Logika tu ne pride v poštev.
Pozabite na vse,kar mislite,da veste.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Maj 04, 2021 14:37

punta napisal/-a:Nekaj stvari mi z temi PCR testi ni logičnih.Hrvati na naš račun spet veselo služijo.Od nas zahtevajo naši "možje postave" ko se vračamo domov negativni PCR ki ga moramo opraviti v tujini in ga tam mastno plačati.Lahko bi dobil karanteno in jo prekinil z negativnim PCR -jem ki bi ga opravil doma in bi denar ostal pri nas.Ampak tu se vidi da nekdo,ki odloča ne zna sešteti 1+1.
Še logična razlaga.
Če se testiraš v tujini ,tam ostaneš še najmanj 12-24h da dobiš izvid in se med tem lahko mimogrede še okužiš.
Če se bi testiral doma pa: Če si pozitiven ostaneš doma ,če si negativen veselo naprej na delo.
Seveda je bolj pomembno kazanje mišic in ustrahovanje ljudi . Logika tu ne pride v poštev.

Mislim, da hočjo naši vladarji na tak način doseč, da manj hodimo na Hrvaško. Strošek tega PCR namreč ni majhen, za 4 člansko familijo je 2000 kun. In bi rekel, da so uspeli. Gužva na AC za popizdit, a je vse rinilo na Slo obalo. Na Hrvaškem je bilo prejšnja leta (razel lani) sicer pol Slovenije.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Maj 04, 2021 16:20

Ze res, ampak tudi ce bi pcr naredil pri nas, bi bil strosek bolj ko ne isti... Pac ni logike kot je ze obicajno.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » To Maj 04, 2021 18:48

Isti bi bil ampak v SLO blagajno , kakšna že je.
pojdi se z bikom bost!
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » Če Maj 06, 2021 14:15

Na žalost virus je še vedno prisoten in s tem se moramo sprijazniti. Kmalu bo konec tega sranja ko bomo cepljeni.
LP
Boris
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Če Maj 06, 2021 14:37

Grega295 napisal/-a:
CAR napisal/-a:Grega prvi in drugi val težko primerjaš. Prvi je trajal mesec in pol drugi traja že dva. V prvem valu so bila manjsa podjetja v veliko boljsi kondiciji, kot so sedaj. Za prvem valom je prisla za gostince sezona, kar pomeni vecji cash flow in hitrejse okrevanje....Kar pa se tice cepljenja je pa se zelo dalec, da se bo reklo, prebivalstvo Slo je precepljeno. Bom pa izredno vesel, ce bo drugace in da se uresnici tvoj scenarij. Placam kosilo v restavraciji po tvoji izbiri in me lahko drzis za besedo. :D

Korona ima 3 vrste posledic: psihološke, ekonomske in zdravstvene.

Jaz sem pisal o psiholoških (replika Al-u, da se ljudje morda ne bodo upali v restavracije), ti pišeš o ekonomskih.
Najhitreje se bomo pobrali psihološko, ekonomske posledice pa bodo najbrž še dolgo (so seveda različne glede na industrijo / dejavnost). Zdravstvene pa ... saj beremo vsak dan kako je in žal covid pri nekaterih pušča tudi dolgoročne posledice.

Kar se tiče cepiv: EMA ima do 31.12. rok za odobritev ali zavrnitev Pfizer/BioNTech. Do marca se morda prebije še Moderna, pa recimo do maja AstraZeneca, Arcturus itd. Jaz mislim, da se bomo v juniju kar lepo masovno špikali.

Precepljenje populacije pa po moje ne bo tista točka, da se ukrepe umakne, ampak to, da so na vrsto prišli, ki so se želeli cepiti (po anketah naj bi bilo takih cca. 60% populacije). Če bodo najprej pričeli s starostniki, pa se bo število hospitalizacij dejansko zelo znižalo .... in tudi adijo ukrepi. Dejansko sem optimističen.

Moja napoved:
1.5. bo lahko vsak v SLO in CRO delal antifouling brez maske (če bo to že ravno želel).
1.7 bo Al šel brez problema v Grčijo.
1.9. se bo lahko šlo na Tajsko.
31.12.2021 bomo vsi pozabili na korono in bo žal v svetu že kaka nova kriza.

Živet torej, kot da bo korona pojutrišnjim mimo (jaz sem glih naročil inverter za barko), pazit se in se ne jezit zarad Zlatka (ali kar so naredili Zlatku), Hojsa in Potrča. Ni vredno.

Grega 295, sem mislil, da se bo uresničila vsaj prva tvoja napoved :(:(:(
V bistvu vse držijo pod določenimi pogoji, ki pa niso tako nedolžni, razen zadnjo v katero sem zelo skeptičen.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » Če Maj 06, 2021 14:48

boris1 napisal/-a:Na žalost virus je še vedno prisoten in s tem se moramo sprijazniti. Kmalu bo konec tega sranja ko bomo cepljeni.

Mene pa zanima kaksne nove ukrepe bodo uvedli ko bo precepljenih 60-70% prebivalcev. Po vladnih napovedih bo to ze pred poletjem.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Maj 06, 2021 14:56

Tko pravi vlada. Stroka je bolj konzervativna.

Mene pa res zanima, ce bomo 60-70% sploh uspeli dosezt. Ze tko ful veliko folka odklanja cepljenje. Ce sedaj nekdo rece, da se bo pred poletjem sprostilo prehajanje meja, se cepit ne bo hotel vec skor nihce. Ze zdaj se marsikdo samo zaradi potovanj. Vkljucno z mano :)
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Maj 06, 2021 15:00

HAGT, 25 eur, pisno potrdilo, 15 minut cakas.

Ljubljana Crnuce.

https://covid-test.si/testiranje-za-covid-19/

Se pa mors najavit !
CAR
Admiral

OdgovorNapisal/-a CAR » Če Maj 06, 2021 15:17

Včeraj sem bral, da verjetno ne bomo dosegli čredne pre-cepljenosti ne samo v SLO, temveč celotne svetovne populacije in da se lahko pripravimo na daljše obdobje življenja z virusom. Koliko to drži ne vem, pišejo pa tako. Je pa takšen scenarij vsekakor slab za svetovno gospodarstvo kaj šele za naše, predvsem za mlajšo generacijo. Že sedaj se poznajo podražitve v ekonomiji.
Prav tako sem prebral, da 67% podjetji v USA razmišlja, da bi uvedli pogoj za zaposlitev cepljenje. Jaz sem se cepil in sedaj se lahko mirno gibljem kot sem se včasih, in upam da me zaradi tega ne pobere. :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Maj 06, 2021 23:00

Vprašanje katera današnja cepiva bi bila po pravilno izvedenem postopku certifikacije sploh še na trgu???
Ker cepiva (še) niso testirana in certificirana zame niso varna (pika)

Ko razvoj cepiva primerjam z razvojem elektronske naprave, kjer delamo s popolnoma jasnimi in egzaktnimi zadevami, seveda odvisno tudi od znanja in izkušenj, pa se vseeno srečujemo z neštetimi problemi, katere sicer uspešno rešujemo v postopku razvoja, si tega nikakor ne morem predstavljat za razvoj cepiva, kjer je razvoj vezan na zelo malo znanega in ogromno neznanega. Poleg tega so trenutno vsi proizvajalci cepiv odvezani vse odgovornosti za zdravje na dolgi rok!??
Kaj naj si torej mislim??? :?

Če v krogu družine dolgo nismo vedeli niti za enega, ki bi imel težave s Covidom pa imamo trenutno zgolj v ožjem krogu tri primere zdravstvenih težav kot posledico cepljenja. Moja mama je dobila strdek ampak se je dobro izteklo, ker je bil v nogi. Prijateljev sorodnik aktiven pohodnik in lovec je v postelji, kjer se bori za življenej. Strdek, kap, nato pa še virusna pljučnica dobljena v bolnici - najverjetneje ne bo preživel. To nista edina primera!
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Maj 07, 2021 06:54

Do sedaj je bilo po svetu cepljenih na milijone ljudi. Boljsega testiranja od tega si pa res ne mores zamislit ;)
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Maj 07, 2021 07:00

1stofficer napisal/-a:Do sedaj je bilo po svetu cepljenih na milijone ljudi. Boljsega testiranja od tega si pa res ne mores zamislit ;)

jaz prehajam mejo bp, potujem po Evropi bp, sem cepljen in živ, enako en kup ljudi, ki jih poznam, oba starša, prijatelji
ne vem zakaj tako dramo delat glede cepiva

in mogoče je prav, da tisti, ki se ne bodo cepeli ostanejo doma
CAR
Admiral

OdgovorNapisal/-a CAR » Pe Maj 07, 2021 07:52

Odločitev za cepljenja je seveda odločitev vsakega posameznika. Ali je dobro ali ne ne vem, nisem farmacevt in takšne stvari ne komentiran. Vem pa, da cepiva niso razvijali šalabajzerji ampak znanstveniki, katerim zaupam. Enako zaupam inžinirjem, ki so skonstruirali gondolo s katero se vozim na smučanju. Počutim pa se društveno odgovornega za mlajše generacije tako z zdravstvenega vidika kot ekonomskega, zato spoštujem navodila svetovne zdravstvene organizacije in ne naših pohlepnih politikov. Upam, da ne bomo čez leta jamrali, kako slaba je ekonomska slika v državi/EU, sami pa naredili bore malo, da zatremo pandemijo.
Skratka za prehajanje meje, bo sigurno potreben eden od treh pogojev. Tudi Italija, Grčija, Ciper... sproščajo ukrepe za turiste, vendar še vedno ostajajo trije ukrepi prebolelost, test ali cepljenje in verjamem da bo enako ostalo tudi za obisk CRO. In petek je čas za na barko brez čakanja v vrstah in vrtanja po nosu :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost