Tatvina motorja
Moderatorji: moderator2, moderator
Policija ima preveč dela s tem, da lovi divjake s 55 km/h v naseljih, ker se pri tem delu ne pretegneš. Zraven tega pri romunu ne more tako dobro prispevati v proračun kot pri "radarjih" pa še stresno in nevarno je lahko tole delo. Je pa ja lepše lupiti nič hudega sluteče slovence...
Ampak res, teh kombijev in ukradene robe je toliko, da dobiš občutek, da sploh nimamo policije v državi.
Ampak res, teh kombijev in ukradene robe je toliko, da dobiš občutek, da sploh nimamo policije v državi.
- p4pe
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: Kranj - Sv Marina - Lošinj
Mogoče tole?:
http://www.zerotolerancealarm.com/Outboard%20motor
http://www.zerotolerancealarm.com/Outboard%20motor
Se mi zdi, da odkar je Hr v EU, ne bo noben problem več morebitnim vzhodnjakom transportirat čolne naokrog... Moj čoln je šel letos prvič domov (je registriran v Hr, tako da ga prej ni bilo možno vozit čez mejo brez plačila carine), pa ga na meji noben policaj tudi pogledal ni, kaj šele, da bi me vprašal za dokumente...
Je pa zanimivo ob vseh tatvinah, da je mene do letos čoln lepo čakal na parceli (na srečo). Res da pokrit in zavit v 3 cerade, ampak... zapneš in odpelješ, okrog pa itak nobenga...
Je pa zanimivo ob vseh tatvinah, da je mene do letos čoln lepo čakal na parceli (na srečo). Res da pokrit in zavit v 3 cerade, ampak... zapneš in odpelješ, okrog pa itak nobenga...
tole s kontrolo na meji je res texas, če malo pogledam kaj vse pripenjajo na "male" avte, ne samo plovila tudi kamp prikolice, pa večkrat vidim kako vse še malo otovorijo.Drugo so še veljavne registracije in izpravnost priklopnikov in dokaz o lastnišvu.Do sedaj še niti 1x (20 let) nisem imel kontrole na meji, no sem vesel ker mi vse štima, vem pa da marsikomu ne.Malo off topic, a vseeno.
Ravno sem dobil od Rožeja okvirni predračun za vse kar je izginilo:
1x 67F-45300-10-4D LOWER UNIT ASSY
2x 93606-12019-00 PIN,DOWEL
4x 97075-10040-00 BOLT
4x 92995-10100-00 WASHER
4x 92995-10600-00 WASHER
1x 90119-08M84-00 BOLT,WITH WASHER
1x 6H1-45214-00-00 COVER,WTR.INLET
1x 6H1-45215-00-00 COVER,WATER INLET
1x 90151-05M00-00 SCREW,COUNTERSUNK
1x 90185-05002-00 NUT, NYLON
1x 67F-45371-00-00 TAB-TRIM
1x 90105-10M67-00 BOLT, WASHER BASED
1x 688-45375-00-00 SEAL,RUBBER
1x 663-45376-00-94 GUIDE,RUB.SEAL
1x 688-45987-01-00 SPACER 1
1x 67F-45997-00-00 SPACER
1x 90389-25M00-00 BUSH
1x 90171-16011-00 NUT,CASTLE
1x 91490-40025-00 PIN. COTTER
1x 67F-45155-00-00 CAP
1x 688-45972-02-98 SS.PROP.13"X 21
Cena? Sitnica...
4250€ + montaža cca 30€
Pa to je cca. 40% cene novega motorja...
Pa dvomim, da bo drug serviser izpljunil drugačno številko za dele.
Matr me zanima koliko bom dobil od zavarovalnice. Kakšne ideje?
1x 67F-45300-10-4D LOWER UNIT ASSY
2x 93606-12019-00 PIN,DOWEL
4x 97075-10040-00 BOLT
4x 92995-10100-00 WASHER
4x 92995-10600-00 WASHER
1x 90119-08M84-00 BOLT,WITH WASHER
1x 6H1-45214-00-00 COVER,WTR.INLET
1x 6H1-45215-00-00 COVER,WATER INLET
1x 90151-05M00-00 SCREW,COUNTERSUNK
1x 90185-05002-00 NUT, NYLON
1x 67F-45371-00-00 TAB-TRIM
1x 90105-10M67-00 BOLT, WASHER BASED
1x 688-45375-00-00 SEAL,RUBBER
1x 663-45376-00-94 GUIDE,RUB.SEAL
1x 688-45987-01-00 SPACER 1
1x 67F-45997-00-00 SPACER
1x 90389-25M00-00 BUSH
1x 90171-16011-00 NUT,CASTLE
1x 91490-40025-00 PIN. COTTER
1x 67F-45155-00-00 CAP
1x 688-45972-02-98 SS.PROP.13"X 21
Cena? Sitnica...
4250€ + montaža cca 30€
Pa to je cca. 40% cene novega motorja...
Matr me zanima koliko bom dobil od zavarovalnice. Kakšne ideje?
Še tukaj prečekiraj cene
http://www.yamaha-motor.com/partviewer/ ... s=outboard
http://www.yamaha-motor.com/partviewer/ ... s=outboard
Gorki napisal/-a:Matr me zanima koliko bom dobil od zavarovalnice. Kakšne ideje?
Jaz sem dobil 60% vrednosti računa,na dan nakupa motorja,za letnik 11/2010,ne pa sedanje vrednosti motorja.Se pravi 15% amortizacije na leto ti odbijejo,pa nekaj drobiža za montažo ti prištejejo,če vzameš ali pa sodna pot,ki seveda daljša pa nič kaj obetavna.Moraš pa upoštevat,da gre stvar z policije,po mesec in pol,na tožilstvo(poda se ovadba proti neznanim storilcem),to seveda traja in moraš non stop-težit -na škodnem odelku,če imaš koga ,da ti to hitreje spelje skozi,pa če imaš srečo ,da dobiš gsm št.od glavnega na škodnem oddelku in se te naveliča-ker ga non stop moriš z tem"škodnim primerom"in se te usmilijo po 4 mesecih od nastanka škodnega primera,dobiš izplačilo.
Upam,da si že vložil škodni primer.
LP Dani
Ravno danes sem dobil pošto od zavarovalnice
Odškodninski zahtevek sem vložil 6.9.2013.
Verjetno koga zanima kaj mi ponujajo.
Sporazum za 2.028,14 €
Jaz sem jim oddal 30 strani dolg zahtevek (z vsemi fotografijami, predračuni, seznamom kosov, kosovnicami, podrobnejšim opisom dogodkov...) Pošljejo mi pa neko številko na cent natančno, brez vsakega pojasnila. Samo prošnja naj čim prej podpišem in vrnem obrazec, da izvršijo plačilo. Ter seveda, da so s tem zneskom v celoti poravnali moje zahtevke.
Najmanj kar hočem je pojasnilo kako so ta znesek izračunali.
Se je že kdo bockal z njimi in iztržil več kot so mu najprej ponujali? Ne gre se mi za ustvarjanje dobička, ampak za korekten odnos in korektno izplačilo, ki mi pripada. Kaj točno mi pripada je pa itak nemogoče izvedet iz pogojev. Mal na živce mi gre ta odnos, ki se mi zdi ponižujoč. V smislu: "Kle maš tokle, podpiši, nisem ti dolžan pojasnila, bodi vesel, da si sploh kaj dobil..."
Vse pohvale pa za brzino. Sem pričakoval, da se bo vleklo.
Verjetno koga zanima kaj mi ponujajo.
Sporazum za 2.028,14 €
Jaz sem jim oddal 30 strani dolg zahtevek (z vsemi fotografijami, predračuni, seznamom kosov, kosovnicami, podrobnejšim opisom dogodkov...) Pošljejo mi pa neko številko na cent natančno, brez vsakega pojasnila. Samo prošnja naj čim prej podpišem in vrnem obrazec, da izvršijo plačilo. Ter seveda, da so s tem zneskom v celoti poravnali moje zahtevke.
Najmanj kar hočem je pojasnilo kako so ta znesek izračunali.
Se je že kdo bockal z njimi in iztržil več kot so mu najprej ponujali? Ne gre se mi za ustvarjanje dobička, ampak za korekten odnos in korektno izplačilo, ki mi pripada. Kaj točno mi pripada je pa itak nemogoče izvedet iz pogojev. Mal na živce mi gre ta odnos, ki se mi zdi ponižujoč. V smislu: "Kle maš tokle, podpiši, nisem ti dolžan pojasnila, bodi vesel, da si sploh kaj dobil..."
Vse pohvale pa za brzino. Sem pričakoval, da se bo vleklo.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Zgodba je stara, tako da ne vem, če bo kaj koristila...
V 80tih letih prejšnjega stoletja smo morali iztožiti razliko do ocenjene škode na motorju od zavarovalnice povzročitelja nesreče, ki je zapeljal kombi s parkirišča pred bolnico pred motor na (prednostno...) cesto in mu s tem zaprl pot. Motorist je ostro zavrl, vendar vseeno trčil. Zavarovalnica je to, da ne bo poravnala vse ugotovljene škode zagovarjala s tem, da je njihov zavarovanec sicer povzročil nesrečo, da pa je bil voznik zaradi prehitre vožnje sokriv škode. Voznik motorja in jaz sva bila solastnika motorja
Vzeli smo, kar so na zavarovalnici odobrili (in okvir motorja je mislim da smo potem peljali na ravnanje v tovarno v Nemčijo). Kolikor se spomnim, so tudi takrat želeli, da podpišem na istem listu prejem odobrenega dela škode in izjavo, da se strinjam, da je to vse, kar mi dolgujejo. Ne spominjam se več kako, ampak podpisal sem prejem tistega zneska in najbrž prečrtal tisto izjavo in namesto nje napisal, da nameravam tožiti za preostanek.
Za razliko smo torej tožili. Sodni izvedenec je po podatkih o sledeh zaviranja v policijskem zapisniku ocenil, da je hitrost pred zaviranjem bila manjša od največje dovoljene. Zavarovalnica je osporavala njegovo oceno in zahtevala in predlagala drugega izvedenca.
Ta je po sledeh zaviranja ocenil, da je bila hitrost še manjša (in tudi manjša od največje dovoljene, ki je bila 40 km/h). Trajalo je več kot eno leto - tudi naš odvetnik je vedel kaj dela in zadevo smo dobili. Zavarovalnica je s stroški postopka vred plačala precej več, kot je bila samo škoda na motorju, ki smo jo zahtevali v začetku.
Takrat se ji ni splačalo.
V 80tih letih prejšnjega stoletja smo morali iztožiti razliko do ocenjene škode na motorju od zavarovalnice povzročitelja nesreče, ki je zapeljal kombi s parkirišča pred bolnico pred motor na (prednostno...) cesto in mu s tem zaprl pot. Motorist je ostro zavrl, vendar vseeno trčil. Zavarovalnica je to, da ne bo poravnala vse ugotovljene škode zagovarjala s tem, da je njihov zavarovanec sicer povzročil nesrečo, da pa je bil voznik zaradi prehitre vožnje sokriv škode. Voznik motorja in jaz sva bila solastnika motorja
Vzeli smo, kar so na zavarovalnici odobrili (in okvir motorja je mislim da smo potem peljali na ravnanje v tovarno v Nemčijo). Kolikor se spomnim, so tudi takrat želeli, da podpišem na istem listu prejem odobrenega dela škode in izjavo, da se strinjam, da je to vse, kar mi dolgujejo. Ne spominjam se več kako, ampak podpisal sem prejem tistega zneska in najbrž prečrtal tisto izjavo in namesto nje napisal, da nameravam tožiti za preostanek.
Za razliko smo torej tožili. Sodni izvedenec je po podatkih o sledeh zaviranja v policijskem zapisniku ocenil, da je hitrost pred zaviranjem bila manjša od največje dovoljene. Zavarovalnica je osporavala njegovo oceno in zahtevala in predlagala drugega izvedenca.
Ta je po sledeh zaviranja ocenil, da je bila hitrost še manjša (in tudi manjša od največje dovoljene, ki je bila 40 km/h). Trajalo je več kot eno leto - tudi naš odvetnik je vedel kaj dela in zadevo smo dobili. Zavarovalnica je s stroški postopka vred plačala precej več, kot je bila samo škoda na motorju, ki smo jo zahtevali v začetku.
Takrat se ji ni splačalo.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Zavarovalnica mora spravit zadevo v stanje kakršna je bila pred "nezgodo".
Ni problema, 2200,xx
Tukaj imate motor in ga spravite v stanje kakršen je bil pred nezgodo.
Me ne zanima koliko bo to vas stalo.
A zdaj boš pa ti hodil okoli in iskal rabljeno peto da ti bo pasala, in če je ne najdeš kaj potem. Najbolje da ti v lj pred bajto spizdijo še zgodnji del in naj ti dodajo še mal jurčkov pol boš pa že nekaj našel.
Sam naj ne serejo.
Prva ponudba je vedno poden verjemi.
Samo dobro preberi kar piše. Mislim da je 14 dni da mrdneš kaj boš , vzel ali pritožba.
Avto star 1 leto kupljen za 55000(je bil vreden več(68000) samo kaj njih briga koliko smo ga plačali) razbili čez 11 mesecev so mi ponudili 14000 za razbitino in 25000 za odškodnino in naj gajbo prodajam sam.
Se pravi dobim kao 39000 pa še prodajat moram. Na koncu smo se zdilali za 35000 + razbitina(14000) ki sem jo prodal za 28000.
Tako da vztrajaj, popizdi tam ko nenormalen, kaj te briga.
Bolje ispasti lud ko iz aviona.
Ni problema, 2200,xx
Tukaj imate motor in ga spravite v stanje kakršen je bil pred nezgodo.
Me ne zanima koliko bo to vas stalo.
A zdaj boš pa ti hodil okoli in iskal rabljeno peto da ti bo pasala, in če je ne najdeš kaj potem. Najbolje da ti v lj pred bajto spizdijo še zgodnji del in naj ti dodajo še mal jurčkov pol boš pa že nekaj našel.
Sam naj ne serejo.
Prva ponudba je vedno poden verjemi.
Samo dobro preberi kar piše. Mislim da je 14 dni da mrdneš kaj boš , vzel ali pritožba.
Avto star 1 leto kupljen za 55000(je bil vreden več(68000) samo kaj njih briga koliko smo ga plačali) razbili čez 11 mesecev so mi ponudili 14000 za razbitino in 25000 za odškodnino in naj gajbo prodajam sam.
Se pravi dobim kao 39000 pa še prodajat moram. Na koncu smo se zdilali za 35000 + razbitina(14000) ki sem jo prodal za 28000.
Tako da vztrajaj, popizdi tam ko nenormalen, kaj te briga.
Bolje ispasti lud ko iz aviona.
Prišel z zavarovalnice... Popravila sva vsoto za 10%. Ni veliko, nekaj pa je. Men se ne da scen delat po zavarovalnici, ker dejansko nimam neke osnove, če si dobro prebereš zavarovalne pogoje. Ti so sicer ena krasna siva cona, ki jo podpišeš, ker si je nisi sam sprintal in prebral, čeprav bi ti jo morali oni dat v roke pred podpisom. Vsaj na polici piše, da si seznanjen in da soglašaš... Prišel sem precej blizu temu kar se mi zdi fer. Za 6.000€ sem zavaroval motor = ~60% cene novega. Predračun pri Yamaha Primec je ~4.400€. Če rečem 60% od 4.400 = 2.640€ Dobil bom ~2.300€, kar je ~53%. Ko mi odbijejo 110€ odbitne franšize (ta se pa gleda glede na zavarovalno vsoto
), bom na cca 2.200€. Za ta denar bom pa že naklamfal nogo, prop in dele za obnovo noge (v smislu ležajev, tesnil in semeringov). Bo šlo pa nekaj časa za to. Drugo leto bom drugje zavaroval. Sem kontaktiral zavarvalno posredništvo I.B.C. v Kopru, ki ga predlaga Nikola in mi delujejo zelo OK. Vsaj ne biješ bitke z zavarovalnico sam. Pa še korektno ti predstavijo kaj dobiš pri kateri zavarovalnici.
Malo nazaj na moj problem:
Moped je problem, ker se šteje kot obrabni del in ti računajo amortizacijo... Če greš gledat po tabelah, ki veljajo mednarodno, itak vidiš, da si u PM. Potem oni prilagodijo te vrednosti "čez palec" na slovensko rabljeno sceno (višje tržne vrednosti rabljenih motorjev) in zmanjšajo amortizacijo. Glede amortizacije se fino sklicujejo na leta in ne na ure. Ker je moj moped star 9 let, veš kje si. Spet u PM.
Če to primerjaš s kaskom vozil, ti tam plačuješ kasko glede na vrednost novega vozila, nihče te ne vpraša koliko je vrednost. In ker je potem pri 10 let starem avtu malo večja poškodba že hitro totalka, si tudi tam v PM. Če pa nisi v totalki, ti pa dajo nove dele.
Kar je pa problem pri zavarovanju plovil oz. bolj točno motorjev plovil, je pa to, da bi oni morali obračunati zavarovanje na način, da stranka pove za koliko % (max 100%) od nabavne cene zavaruje motor in toliko % računa ukradene ali poškodovane robe + delo ji krijejo. Če plačaš polno, bi moral dobiti polno. Za najbolj frekventne dele, ki se kradejo ali poškodujejo (noga, hidravlika, pokrov pri outboardih,...) in jih zaradi starosti ni več možno primerjati s ceno motorja, bi morala obstajat neka tabela v %, kjer bi bilo definirano koliko % vrednosti motorja predstavlja nek del.
Npr.: uničim peto na 25 let starem Johnsonu, ki sem ga zavaroval za 3.000€. Pogledamo v tabele. Aha, komplet noga je 40% motorja, za 3.000€ je zavarovan. Dobite 1.200 Eur. Imajo pa pravico reči pred podpisom zavarovanja: "Oprostite, to ne gre. Vaš motor je po naših ocenah vreden npr. 1000 € in to je max za kar ga lahko zavarujete. Lepo pošteno, karte na mizi, odločitev enostavna. Ne me pa vprašat koliko je motor vreden, mi zaračunavat temu primerno zavarovalnino, po škodnem dogodku pa začet vlečt ven neke tabele... Halo! Ne me jeb...
Če to podpremo še statistično:
Če imam popolnoma nov motor, je verjetno večja verjetnost, da mi ga "gepnejo" kot če imam 15 let star motor. Torej, če zavarujejo proti kraji 15 let stare motorje na polno, se jim to verjetno statistično obrestuje.
To je to zaenkrat, grem na subito.it šnofat naprej...
Bom pa dal gor še izvlečke iz kasko pogojev od Adriatica, ki te poj...
Mogoče, če administrator premakne tole v kakšno temo z zavarovanji, ali pa popravi naslov teme: Tatvina motorja in kasko zavarovanje
Malo nazaj na moj problem:
Moped je problem, ker se šteje kot obrabni del in ti računajo amortizacijo... Če greš gledat po tabelah, ki veljajo mednarodno, itak vidiš, da si u PM. Potem oni prilagodijo te vrednosti "čez palec" na slovensko rabljeno sceno (višje tržne vrednosti rabljenih motorjev) in zmanjšajo amortizacijo. Glede amortizacije se fino sklicujejo na leta in ne na ure. Ker je moj moped star 9 let, veš kje si. Spet u PM.
Če to primerjaš s kaskom vozil, ti tam plačuješ kasko glede na vrednost novega vozila, nihče te ne vpraša koliko je vrednost. In ker je potem pri 10 let starem avtu malo večja poškodba že hitro totalka, si tudi tam v PM. Če pa nisi v totalki, ti pa dajo nove dele.
Kar je pa problem pri zavarovanju plovil oz. bolj točno motorjev plovil, je pa to, da bi oni morali obračunati zavarovanje na način, da stranka pove za koliko % (max 100%) od nabavne cene zavaruje motor in toliko % računa ukradene ali poškodovane robe + delo ji krijejo. Če plačaš polno, bi moral dobiti polno. Za najbolj frekventne dele, ki se kradejo ali poškodujejo (noga, hidravlika, pokrov pri outboardih,...) in jih zaradi starosti ni več možno primerjati s ceno motorja, bi morala obstajat neka tabela v %, kjer bi bilo definirano koliko % vrednosti motorja predstavlja nek del.
Npr.: uničim peto na 25 let starem Johnsonu, ki sem ga zavaroval za 3.000€. Pogledamo v tabele. Aha, komplet noga je 40% motorja, za 3.000€ je zavarovan. Dobite 1.200 Eur. Imajo pa pravico reči pred podpisom zavarovanja: "Oprostite, to ne gre. Vaš motor je po naših ocenah vreden npr. 1000 € in to je max za kar ga lahko zavarujete. Lepo pošteno, karte na mizi, odločitev enostavna. Ne me pa vprašat koliko je motor vreden, mi zaračunavat temu primerno zavarovalnino, po škodnem dogodku pa začet vlečt ven neke tabele... Halo! Ne me jeb...
Če to podpremo še statistično:
Če imam popolnoma nov motor, je verjetno večja verjetnost, da mi ga "gepnejo" kot če imam 15 let star motor. Torej, če zavarujejo proti kraji 15 let stare motorje na polno, se jim to verjetno statistično obrestuje.
To je to zaenkrat, grem na subito.it šnofat naprej...
Mogoče, če administrator premakne tole v kakšno temo z zavarovanji, ali pa popravi naslov teme: Tatvina motorja in kasko zavarovanje
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov