Plinske jeklenke Campingaz

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Feb 26, 2017 13:51

Ta gorilec ob jeklenki bi moral dobro delovati.Treba ga je podret in sčistit.Imam gorilec na dva rinka, ki se privije direkt na jeklenko.
mašinfirer
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 26, 2017 13:59

Jaz sem imel nek italijanski grelec,ki je imel predolgo cevko ki odpira kroglico v ventilu.Ni se ga dalo zatesniti,dokler nisem odrezal cca 2mm cevke.Pol je delalo vse ok in ni nič postrani pihalo.To bi jaz pogledal..
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Ne Feb 26, 2017 18:31

Hvala, bom jutri preveril in očistil.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 26, 2017 22:42

To je medeninasta cevka.Pomeri na drugem grelcu kolk je dolga in jo odžagaj na isto mero.Nekako se mi zdi, da po enem obratu in pol začne pihati plin in se zatesni v naslednjih 2 obratih gorilnika na jeklenki.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Feb 27, 2017 10:06

Ne piha spodaj pri navoju na jeklenko, tam normalno zadihta, ampak se sliši kot da piha skozi gorilec in se več plina spiha ven brez da bi zgorel. Ker plamen je pa tak bogi, rumen, plapolajoč.. Bom tekom dneva še enkrat probal zadeve.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Feb 27, 2017 15:34

Rešeno. Ste imeli prav, zamašena je bila diza. V eni je bila neka kao pajčevina, v drugi pa neka pena, očitno še od novega, čeprav ima gorilnik nalepko uvoza 1992 :D Tretjega se pa nisem lotil.
Se mi je pa čudno zdelo, da noben od 3 ne bi delal in sem mislil, da je še kaka finta z regulatorjem. :oops:
Izolan1971
Višji štabni vodnik
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Izolan1971 » So Mar 25, 2017 07:47

Tudi jaz imam eno vprašanje. Jaz imam tudi dve stari 3 kg jeklenki doma. Še od pokojnega očeta. Stare verjetno že 30 let. Pred nekaj leti so mi jih tudi stestirali in napolnili v plinarni. Vendar, ko sedaj to berem vidim, da ni glih dobro imeti tako stare jeklenke....mi je dalo misliti. Nameeraval sem namreč eno takšno vzeti letos na čoln za dopust... Mislim pa se bom, če se bom odločil vzeti plin s seboj na barko, kupil raje novo kot pa te polnil.

Sedaj pa vprašanje, ki sem si ga zastavljal še preden sem se pred nekaj dnevi registriral na tem koristnem forumu: Ali so kakšni varnostni zadržki imeti takšno jeklenko na čolnu (zibanje, vročina...), ker sem na nekaterih mestih v forumu zasledil v smislu "jaz raje nimam plina na barki...". [b]Imam namreč 6 m motorni čoln, gliser, s kabino.
Prosim, če lahko kdo ki se spozna pojasni, ker sam namreč nimam izkušenj.

Pa še to [/b]videl sem razne majhne kuhalnike na kartuše (kot purpen :) ) pa me zanima prednosti tega z vidika varnosti?

Hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jandrej » So Mar 25, 2017 08:28

Imel sem alkoholnega a sem ga uporabljal samo eno sezono. Preden si ga prižgal si že doktoriral. Verjetno je bil vzrok v slabem gorivu...
Sedaj uporabljam plinskega na kartuše. Obstajata dve varjanti z varnostnim ventilom in brez. Če ventila nima v navodilih piše da je samo za zunanjo uporabo. Nabavil sem ga v trgovini ki prodaja camp opremo. Če bi gledal z vidika varnosti je alkoholni v prednosti, z vidika uporabnosti pa je plinski boljši.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » So Mar 25, 2017 09:01

Plin je težji od zrska, zato se v primeru puščanja nabira pri dnu....če je to v kabini, veš kaj to pomeni. Je pa tudi res, da če nimaš v kabini neke ekstra elektrike, se ne bo nič zgodilo tudi če je polna plina. Ponavadi poči, ko se recimo ob vstopu v prostor vžge luč,, še pogosteje ko se vključi kak hladilnik....to je v hišah...nabarki sam veš, koliko elektrike in možnosti iskrenja je. Sam se stare plinske jeklenke ne bi bal uporabljat. Vročina na barki ni problematična, guganje tudi ne. Lahko pa jeklenko hraniš v kakem zunanjem skladišcu,na kokpitu. Ce imaš možnost in se bojiš.
Plin v kartušah je pa nekajkrat dražji od tistega v jeklenki. Recimo pogoste male kartuše c206 v katerih je 190 gramov plina redko kje stanejo manj kot 1.5 €. Pogosto več kot 2€. Kilo plina v jeklenki pa med 2 in 3€.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Mar 25, 2017 11:24

sej ni problem v tem da poči, problem je da se zutraj ne zbudiš več če kaj pušča. lahko greš pa na zemeljski plin, pa ti vedno zbeži skozi zračnike ven če pušča, samo boš moral posebej filat jeklenke.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Mar 25, 2017 11:24

Tlak v jeklenki ali kartuši je skoraj isti pa poglej debeljino kartuše ali pa jeklenke.Jeklenke skoraj ne rjavijo z notranje strani, eno sem enkrat napolnil z vodo in jo prerezal s fleksarico.Lepša je bila od znotraj kot zunaj, tako, da ne vidim bojazni zakaj je nebi uporabljal.V plinarni bodo pa itak rekli, ja ja novo bo treba, ta je že zanič ali slaba.Biznis je biznis.Jaz jih uporabljam že desetletja, skrbim za zunanji izgled, pa vsake 3-4 leta odvijem glavni ventil in spraznim eventuelni kondenz, jo spiham z zrakom in jo ponovno napolnim.Polnim jih pa sam, zvagam prazno, jo obesim na vago in polnim, seveda z malo bolj večjo količino.
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov