Pomorski nasveti. Stvari ki jih ugotoviš z izkušnjami na morju. Kvalitetni antifouling,navodila za barvanje, popravila,

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

VEZANJE VOZLOV

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Jul 15, 2017 20:14

VEZANJE VOZLOV:

Večina nas pozna vse pomorske vozle, ker smo stari morski volkovi ampak ta forum je namenjen tudi podmladku, kateri komaj razmišljajo o nakupu prvega plovila in se s pomorstvom komaj spoznavajo.
Nekateri smo vozle že pozabili od časa izpita, vsaj tako je videti, kadar na privezih pogledam kako so nekateri čolni privezani.

Dober vozel je vozel, ki se zaveže hitro, dobro drži, je zanesljiv, na koncu pa se ga tudi hitro in z lahkoto razveže.
Naštel bom samo res pomembne vozle, tiste, brez katerih, se nebi smelo na morje. Če naštejem preveč vozlov, se običajno ljudje zmedejo in na koncu nič ne zapomnijo.

PAŠNJAK
Najbolj vsestransko uporaben vozel, z neštetimi imeni: nezategljiva zanka, mornarski vozel, mrtvi vozel, najlonski vozel, nezategljiva zanka, pašnjak (hrv.), Bowline (ang.). Zelo zelo enostavno se ga odveže, kljub temu da je bil izpostavljen velikim silam.
Že samo ime o njem pove, da se ne zateguje in ga zato lahko enostavno razvežemo. Kljub temu je zelo zanesljiv in uporaben. Uporabljamo ga za privezovanje čolnov na priveznik, za privezovanja jader ali ponjav, za varovanje in reševanje.
https://www.youtube.com/watch?v=YXRnPES ... 0F58CE9849

Slika

Slika

Slika

Slika

VRZNI VOZEL:
Imenujemo ga tudi bičev vozel ali zategljiva zanka, Clove Hitch (ang.). Je zelo enostaven, dobro drži in se ob obremenjenosti delovnega in mrtvega dela še bolj zateguje. Uporabimo ga za zavezovanje bokobranov na ograjo ali za hiter in začasen privez na priveznik.
S sprednje strani konec vrvi napeljemo preko letve, naredimo še en ovoj in konec povlečemo desno, pod drugim ovojem, nato pa oba konca zategnemo. Pri velikih obremenitvah se lahko zgodi, da ga več ne bomo mogli odvezati.
https://www.youtube.com/watch?v=8wsEu-jPOXY

Slika

Slika

Slika

BITVENI VOZEL:
Vozel za vezanje na bitev oz. Cleat Hitch (ang.) je enostaven, samozategljiv vozel za vezanje sidrnih in priveznih vrvi na bitve na sodobnih športnih barkah. Prvi ovoj z vrvjo napravimo okrog celotne bitve, nato pa jo ovijamo v obliki osmice. Na koncu zategnemo konec vrvi izpod zadnje vrste - to je izredno pomembna malenkost, sicer se vse skupaj odveže.
https://www.youtube.com/watch?v=2CLt4BEBMRk

Slika

Slika

Slika

NAPAČNA IZVEDBA:
Slika

MOŠKI VOZEL:
Moški vozel, uporabljamo za združitev dveh vrvi enakih debelin.
https://www.youtube.com/watch?v=cuNwp_Pi33s

Slika

Slika

Slika

ŽENSI VOZEL:
Na videz podoben moškemu, naredi se ga skoraj enako, vendar bistveno slabše drži. Je prav, da veste da obstaja ampak ga ne uporabljajte.
https://www.youtube.com/watch?v=6pDKilcdfIQ

Slika
Slika

Slika

ZASTAVNI VOZEL:
Zastavni vozel je namenjen vezanju zastave na vrvico, lahko pa ga tudi uporabimo za vezanje debelejše in tanjše vrvice skupaj, vendar, ker je vozel lahko razstavljiv, ga ni priporočljivo uporabljati v ta namen.
https://www.youtube.com/watch?v=vsj7riF ... 0F58CE9849

Slika

Slika

Tisti ki si želite, znati še več vozlov, lahko kliknete na tale link:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 0F58CE9849
http://www.paracordguild.com/
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Če Nov 02, 2017 15:11, skupaj popravljeno 16 krat.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

ABC POMORSKI NASVETI VRTANJE LUKENJ V POLIESTER

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Avg 09, 2017 11:15

MALE SKRIVNOSTI ZA VELIKE MOJSTRE:

Vijačenje kniping vijaka v poliester.

Na spodnji sliki lahko vidite dve luknji v katerih sta bila zavijačena kniping vijaka. Pri zgornji luknji se je pri vijačenju vijaka v poliester odluščil večji kos gelcoata, kar običajno ni mogoče več skriti in za vedno naredi grdo figuro na plovilu. Pri spodnji luknji je šel vijak v poliester brez težav.

Drugi problem ki se pojavlja pri vijačenju kniping vijaka v poliester je da se vijak pri vijačenju zlomi in ostane zlomljen v poliestru.

Če se želite izogniti pokanju vijakov je potrebno zvrtati luknjo s svedrom v poliester pred vijačenjem vijaka. Vijak je potrebno izmeriti s kljunastim merilom in debelino svedera je potrebno skrbno izbrati, saj je poliester zelo trd in se vanj zelo teško vijači, hkrati pa je krhek in vijaki slabo držijo v poliestru (hitro se zdrejo ven). Debelina svedra je odvisna od debeline vijaka in debelne plasti poliestra skozi katero bo šel vijak. Jaz običajno vrtam s svedrom od 4mm za vijake debeline 4,8mm.

Če se želite izogniti pokanju vrhnje plasti gelcoata je potrebno poliester po tem ko ga prevrate s svedrom še povrtati s povrtalom, da se vhod v luknjo razširi (da je luknja skozi na plasti gelcoata tako velika, da vijak ne tika gelcoata) kakor je razvidno na spodnji sliki na spodnji luknji.

Slika
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Če Nov 02, 2017 15:12, skupaj popravljeno 1 krat.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Avg 09, 2017 11:44

ABC POMORSKI NASVETI:

Šablona za vrtanje lukenj za izvenkrmni motor.

Slika

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Avg 09, 2017 11:48

BARVANJE ANTIFOULINGA NA PODSTAVKIH V MORJU:

Prejšnji teden sem se vrnil iz Napolija, kjer sem videl eno zanimivost, ki sem rekel, da bi jo bilo treba deliti z vami. Napoli je sedem milionsko mesto, ki živi tudi od ribičije. Ribiči imajo težke lesene 8m barke in nimajo denarja za ladjedelnice in suhe marine, saj so ladjedelnice polno zasedene z jahtami, tako da so si ribiči izmislili svoj način za barvanje antifoulinga.

Tudi v Sloveniji ribiči barvajo antifouling brez da dajo barko ven iz morja, jo enostavno nasedejo ob plimi na obalo in počakajo oseko., v Napoliju pa so šli korak dlje.

V morje so postavili tri betonske uteži 1mX1mX0,5m (približno eno tono teže)
v vse betonske uteži so zabetonirali kvadratno inox cev ki štrli ven iz betona približno 50 centimetrov. Vse skupaj postavijo v vodo globine 1,2m

Vsak kibič ima svje noge za podstavek za barko, primerno za njegovo barko.

Ko pride dan za barvanje entifoulinga prinesejo noge od podstavka za barko ki so narejene iz kvadratnih cevi, nekoliko ožjih kot so tiste ki so zabetonirane v betonskih utežeh. Svoje noge od podstavkov vtaknejo v betonske uteži in tako dobijo zelo stabilno robistno stojalo za barko.
Počakajo da pride močna plima in zapeljejo barko nad stojalo. Barko privežejo na stojalo. Višina nog je tako določena, da barka samo ob najvišji plimi lahko zapluje nad podstavke.
Ko pride oseka je barka popolnoma na suhem in se lotijo brušenja in barvanja. No če sem natančen so brusili sproti, tako kot je padala voda, tako so brusili, ko je voda bila v najnižji točki oseke so se lotili barvanja, in barvali od spodaj navzgor. Ko je prišla ponovno plima je barka že ponovno plula. Cenovno gledano so porabili 1,5 kubika betona ki se ga da dobiti že za 100€ in nekaj inoxa.

Kaj takega bi lahko na slovenski obnali tudi imeli, recimo v Sveti Katarini, če nebi nobenega motilo.

Slika

Zadevo bi se dalo še dodelat, tako da bi se navarilo ležišče za avtomobilsko hidravlično dvigalko, s katero bi se dalo celotno barko dvignit še kake pol metre v zrak tako da je barka 24h na suhem.

Tak sistem za dvigovanje z avtomobilsko dvigalko uporabljajo čebelarji za dviganje par ton težkih čebelarskih prikolic.

Slika

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

ČIŠČENJE ČOLNA IN ČISTILA

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Okt 09, 2017 14:44

ABC NASVETI ZA BARVANJE:

Čiščenje močno zamaščene površine pred barvanjem.

Kot je vsem znano je pred barvanjem potrebno razmastiti površino.
To pa ni tako enostavno, ko gre za površine z trdoživo umazanijo maščobo.
Obstajajo različna čistila, ki imajo različno moč odstranjevanja umazanije.

Za pranje blazin, bokobranov je primerno tudi tekoče milo za roke če nimate pri roki specialnega čistila za umetno usnje.
Slika

Močnejša čistila (razmaščevalci za pečice) lahko poškodujejo umetno usnje, ali naredijo površino bokobranov lepljivo, še posebej če uporabljamo čistilo na močnem soncu ali ga slabo splahnemo.
Čistilo meglio je primerno za pranje roštilja in pranje motornega prostora. Za pranje drugi površin ga je potrebno razredčiti.
Slika

Razmaščevalec Diplo premium je bistveno močnejši od klasičnega razmaščevalca Meglio.
Je bilo že veliko primerov, da je nekdo pral avto z Diplotom in so mu nastale lise na barvi.
Jaz ga uporabljam predvsem za pripravo srednje mastnih površin - razmaščevanjem pred barvanjem (osovina, flapi, propeler...).
Slika

Za pranje najbolj trdožive umazanije je tu Bref Power Gel. Ko mi je stari mojster rekel, da bo blok dizelskega motorja očistil z čistilom za WC školjko sem mislil da je to neka šala.
Ko mi je prvič stari mojster pokazal, kaj naredi Brew čistilo za WC školko na bloku motorja sem ostal osupel.
Kaj se tiče razmaščevanja res umazanih motornih delov, odstranjevanja zapečenega motornega šmira iz bloka motorja ali druge trdožive zapečene umazanije Bref nima konkurence. Namažeš z gobico in rokavico del ki ga je potrebno razmastiri, počakaš 30min opereš pod tekočo vodo in postopek po potrebi ponoviš. Vse gre dol.
Nekateri ga uporabljajo celo za čiščenje roštiljev in odstranjevanje vodnega kamna in školj iz dna plovila. Za čiščenje vodnega kamna na keramiki in steklu tuš kabine (tri krat več odstrani vodni kamen od čistila za vodni kamen v šprici). Bref je čistilo za WC školjko, ker WC školjka zahteva res močno čistilo (kislino), ampak to kislino v gelu lahko uporabljate tudi za čiščenje drugih res trdoživih umazanij. Le na rokavice ne pozabite. Gobica (spužvica) ki jo uporabite za čiščenje z Brefom čisto razpade po nekja uporabah. Niso vsa čistila za WC školkko enako močna. Najmočnejše čistilo za WC školko je bila plastenka z dvemi različnimi tekočinami notri (bela in modra), ko si plastenko obrnil sta iz nje tekli obe tekočini hkrati, mislim da se tega čistila ne da več kupiti.
Na trgu je še nekaj drugih čistil je pa definitivno Bref med najmočnejšimi.
Slika
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Če Nov 02, 2017 15:12, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

Re: P: Prodam samonapihljiv rešilni čoln

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Okt 12, 2017 12:45

Tukaj bi samo dopametoval malo...

Gelirana čistila niso močnejša od sprejev ali kaj drugega. Konkretno se Tale bref in Meglio sploh ne moreta primerjat. Meglio je močna baza in v osnovi razmascevalec, bref pa odstranjevalec kamna in odstranjevalec organskih snovi, ki pa ni nujno kislinksi(ne poznam konkretno Brefa).

Razlika je v tem, da gelirano čistilo sploh lahko ostane na površini 30 minut, Meglio le nekaj minut, sploh zunaj.
Če bi dodal megliu nekaj silice, da gelira in ga pustil gor 15 minut bi bil rezultat pri razmascevanju bistveno boljši, kot Bref po 30 min. Večina "WC račk" je pravzaprav zelo nežnih.

Torej razlika je v trajnosti apliciranega čistila.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

ABC nasveti

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Če Okt 19, 2017 17:12

Ne spoznam njihove kemijske formule. Lahko rečem le to kar sem sprobal in videl.
Sem probal očistit roštilj z megliotom in z brefom, brez da bi čakal. Se pravi samo namazal in takoj splahnil. Razlika med čistili je bila ogromna.

Od megliota me roke nikoli ne pečejo. Bref mi zgize tako roke, da me peče če jih takoj ne splahnem. Spužvica ki je bila uporabljena za čiščenje z brefom je razpadla v prah, po drugi uporabi, spužvica ki jo uporabljam za prat z megliotom je po par letih še zmeraj enaka.
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Pe Okt 27, 2017 16:33, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

ABC nasveti

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Okt 21, 2017 13:35

INOX REZERVOAR:

Inox rezervoarji so izpostavljeni galvanskim tokovm ki nastanejo v vodi ki se nabira na dnu trupa in soli ki šprica na barko, zato pogosto rezervoarji postanejo porozni in puščajo.
Priporočljivo je, da na notranjo stran barke (tam kjer se voda nabira) pritrdite cink protektor in ga povežete z žico na maso oziroma direktno na rezervoar. Cink protektor mora biti na takem mestu, da je potopljen v vodi v kolikor se nabere voda v trupu. Cink protektor stane par eur, inox rezervoar stane 100 X več, kakor cink protekor.

Drugi razlog za poroznost inox rezervoarja so električni tokovi zaradi elektro inštalacije na rezervoarju (senzor količine gortiva). Priporočljivo je, da priklopite števec za gorivo na stikalo (tipko), in spustite električni tok v rezervoar goriva samo takrat ko res želite vedeti koliko goriva imate.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

Re: ABC pomorski nasveti od barvanja plovil do vezanja vozlov

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Okt 21, 2017 14:33

VAROVANJE PRED LOPOVI:

Ker je vedno več vlomov in malih tatvin po barkah je minimalno kar je priporočljivo da imate na barki tale alarm na kodo za 5€. Zadosti da prežene mulce, ki so prišli zvečer pit na barko in vam spraznit zalogo pijače.
Ko aktivirate alarm s kodo imate zadosti časa da zapustite barko. Ko pridete na barko vas alarm zazna in začne glasno opozarjati da je potrebni vtipkati geslo, v kolikor gesla ne vtipkate se sproži zelo glasen alarm. Jaz ga uporabljam predvsem kadar sem na dopustu in greš zvečer v mesto na barki pa pustiš vso svojo prtljago. Če je nameščen v predprostoru pride prav tudi za varovanje med tem ko spiš na barki.

Kadar kupujete preko e-baya in imate več prodajalcev ki prodaja po skoraj isti ceni izdelek vedite da Hong Kong in China ni niti približno isto. Izberite tistega prodajalca ki pošilja iz Hong Konga. Država Hong Kong je bila dolgo let Angleška kolonija in je nivo bontona osebnega in posovnega v Hong Kongu na izredno visokem nivoju.
Nivo bontona na Kitajskem je na dnu, naši romi so gospodi in poštenjaki v primerjavi s pravimi kitajci.
Jaz nikoli ne kupujem od prodajalcev ki imajo feedback 97% ali manj. Nikoli ne kupujem od prodajalcev ki imajo prodanih manj kakor 1000 izdelkov in redko kdaj kupim kaj dražjega od 100€. Pri velikih zneskih so veliki problemi.
Link:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=P ... d&_sacat=0

Slika

Kar se pa tiče poklicih lopovov, tukaj mislim predvsem specializirane ekipe za kraje izvenkrmnih motorjev pa potrebujete GPS sledilno napravo. V Sloveniji je več firm ki se s tem ukvarjajo in s katerimi sem imel izkušnje.
Edina ki bi jo priporočil je http://kje-si.si/
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Pe Okt 27, 2017 16:32, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Okt 24, 2017 12:08

VLAGA IN PLESENJ NA BARKI:

Ko pride čas zime je najlepše če lahko zapeljemo čoln v garažo, spraznimo vodo na dna barke in pustimo odprto bark da se zrači.
Pri večjih barkah to ni možno.
Različni ljudje imajo različna mnenja, kaj je boljše za plovilo.
Jaz osebno ne uporabljam plovila čez zimo in sem mnjenja da je za barko najboljše, da gre barka na suho po barkolani in je na suhem do prvomajskih praznikov. Pozimi se na plovilu naredi letni servis brez naglice (veliko ceneje in veliko bolj pedantno, kakor bi ga naredil mojster v polni sezoni recimo meseca marca ali maja).
Motorje se konzervira. Blazine in ostalo opremo pa se odnese domov. S tem je barka polovico leta na suhem, kar se dolgoročno precej pozna, saj morje precej uničuje barko.

Ampak ne glede na to ali je barka na suhem ali v vodi v zaprti barki nastaja kondenz in plesenj, še posebej če dežuje po barki. Kadar dežuje po palubi barke voda skoraj na vseh barkah najde neko luknjico kako bi iz palube prišla v trup. To so običajno spoji med ograjico in palubo, spoji pod bitvami, tesnila na oknih, luknjice na palubi od električne inštalacije...

Nekateri jadralci pospravijo jadra slana, ker se na slani površini naj nebi nabirala plesenj.

Dobro je, da zimska cerada ni vse povsod sprijeta-zlepljena z barko, tako da se lahko zrak pod cerado izmenjuje (da je prepih).
Dobro je imeti na kabini vsaj eno odprtino (okno) velikosti vsaj formata A4 skozi katero se bo zrak izmenjeval, dež pa ne bo mogel priti v notranjost barke (pokrito okno s cerado).
Na plovilih je priporočljivo vklopit namizni ventilator na časovno stikalo in ga pustiti v baki konstantno priklopljenega celo zimo. Da se ventilator prižge in prezračuje barko vsak dan recimo od 12h do 14h ko je običajno sonce in najmanj vlega v zraku. To je rešitev z minimalno inesticijo 20eur. Ali pa računalniški 12V ventilator priklopljen na sončno celico.

Če je barka višjega cenovnega razreda in dobro zatesnjena, da vlažen zrak ne more ven iz barke je odlična rešitev električni razvlaževalec zraka. Razvlaževalec se nastavi na željen procent vlage in se samodejno vgasne ko doseže željeno vlago v zraku. Če je barka zatesnjena, to pomeni, da se razvlaževalec ne bo kmalu ponovno prižgal, saj vlaga ne more v barko. Iz konkretnega primera lahko povem da se je razvlaževalc prižigal na 12m jadrnici dva krat na dan po približno 45min. Poraba je cca 400W, kar na mesec nanese 18kWh. V marini Portorož stane kilovatna ura elektrike na pomolu 0,25€ kar pomeni da razvlaževalec porabi v enem mesecu le 4,5€, toliko stane ena pijača v clubu.
Osebno uporabljam električni razvlaževalec in ne morem ga prehvaliti. Električni razvlaževalnik se ne da primerjati s kemijskim-na tablete ki pobirajo vlago. Električni razlaževalnik v vlažnih dneh pobere iz zraka 15 litrov vode, pri čem bi kemijski pobral pri istih pogojih le par kapljic vode na dan. Električni razvlaževalnik tako suši prostor in vse kar je v njem, da je to neverjetno. Zunaj lahko dežuje in je vlaga v zraku 90% daš sušit perilo v notranjost barke, prižgeš razvlaževalec in je vse suho v par urah, celo debele odeje.
Naprava ima svojo posodo v kateri se nabira voda. Naprava ima tudi cevko, da lahko speljemo direktno odvod nabrane vode v odtok in nam ni potrebno ročno prazniti posodo z nabrano vodo.

Ko sem že pri koristnih elektirčnih napravah za sušenje na barki naj omenim eno izjemno napravico, to je sušilev rokavic in čevljev, za vse tiste ki radi jadrate pozimi. Napravica posuši od rokavic do smučarskih čevljev v eni uri.
Izredno priporočljiva, če greste za več dni pozimi na jadranje in imate grdo vreme.
Jaz jo uporabljam tudi za smučanje, ni lepšega občutka, kot zjutraj obut vroče suhe pancerje.
Pa tudi čevlji ne dobijo vonja, če jih redno posušimo, mikro organizmi ne preživijo brez vlage.
Jaz svoje tekaške superge perem enkrat tedensko in so suhi v eni preden skuham kosilo. Naprava piha mlačen zrak iz fleksibilnih cevi, katere lahko vstavimo v čevlje ali rokavice. Jaz včasih obesim hlače na obešalnik da visijo in porinem cevi v hlačnice. Naprava ima on/off stikalo in tajmer za samodejno vgašanje.
Link:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... &_udhi=100

Slika

Slika

Slika

Slika
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Sr Okt 25, 2017 09:15, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Okt 24, 2017 12:44

Fajn so tele napravce, samo na barki ponavadi nimamo štroma za izvoz, predvsem ne takrat ko barka sameva. Takrat pa je glavni čas, ko se dela kondenz in plesen. Razvlažilnik recimo pokuri slabega pol kilovata na uro.
Če imamo 220V in smo na barki je pa super, kar predlagaš.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Okt 24, 2017 15:17

Najbolje je, da se barka ves čas zrači. Najbolje zimska cerada in spodaj nekaj odprtih oken na špranjo. Če ne zimska cerada pa kakšni kosi cerade lepo napeti čez nekaj oken spredaj in zadaj in ravno tako okna odprta na špranjo. Niti k od kondenza...Lahko se da kakšen razvlaževalec notri ampak ni nujno.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Okt 24, 2017 15:39

EDO napisal/-a:Najbolje je, da se barka ves čas zrači. Najbolje zimska cerada in spodaj nekaj odprtih oken na špranjo. Če ne zimska cerada pa kakšni kosi cerade lepo napeti čez nekaj oken spredaj in zadaj in ravno tako okna odprta na špranjo. Niti k od kondenza...Lahko se da kakšen razvlaževalec notri ampak ni nujno.

Kaj pa ko fejst uliva?
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » To Okt 24, 2017 15:43

Jaz imam tudi odprta okna dva pod sprayhoodem in je precej dobro.
Je pa res da sem na vsaka 2-3 vikenda na barki in takrat zadevo z Webastom grejemo in tudi presusi preostalo. Sem imel zbiralec vlage, pa se komaj kaj nabere.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Okt 24, 2017 16:18

Marchi napisal/-a:Kaj pa ko fejst uliva?

Nič ne pride notri, če je cerada čez. Seveda, mora cerada biti večja vsaj kakšnih 15-20 cm na vsako stran in 10-15 cm nad oknom. Govorim predvsem o strešnih oknih. Ne stranskih. Stranska morajo biti diht zaprta!!!!
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost