CO2

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

Re: CO2

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Nov 09, 2021 15:30

Nekaj mimo pa vseeno v povezavi. Enkrat sem nalil za hec rastlinsko olje v ursusa 335(bilo je samo enkrat rabljeno in popolnoma čisto). Nalil sem ga nekje 3-5l (ne spomnim se več točno). Na podlago vsaj 15l nafte. V parih mesecih(ker je traktor bil zelo malo v pogonu) mi je bilo krepko žau! Po celem sistemu se je naredil garež ki je v celoti zadelal sistem goriva. Moral sem menjat tank, cevi, bosck pumpo dat serviserju da jo razdre, očisti in nastavi, nove dize in še velik čiščenja delov sem imel. Prej ni nikjer bilo nobenega gareža. Mi zna kdo povedat kaj je reagiralo? In v življenju več ne pomislim da bi nalil kaj podobnega not. Se pa nasmehnem vedno ko kdo omeni da vozi na to. Dizlov že itak ne prebesem ker smrdijo in ropotajo in še tistega enega ki ga imam mi jo je zagodel pošteno. :? :lol:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Nov 11, 2021 07:57

Včeraj sem se vozil po rajhu in kot vedno sem do izgube signala poslušal val 202.

Upam, da je tisti, ki je pripravljal novice za nekaj čez deveto uro jedel nore gobe, ali kaj podobnega, kajti med poročanjem o podnebni konferenci je spikerka povedala tudi to, da so gospodje zelo blizu sklepa, da postane ladijski promet brezogljičen do 2050. :roll:
Očitno bo transsibirska železnica kmalu potrebovala še elektrificiran drugi, tretji in četrti tir. Saj po Sibiriji je dovolj prostora za sončne kolektorje, da ne bo treba kurit avstralskega premoga v kitajskih termoelektrarnah za pogon brezogljične železnice. :lol: :lol:
entrenous71
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a entrenous71 » Če Nov 11, 2021 14:48

... vodik
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Če Nov 11, 2021 14:57

Vodik pa dobimo kako?
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Nov 11, 2021 15:08

entrenous71 napisal/-a:... vodik

Pobegne (izpari) iz še tako dobro izoliranega rezervoarja v nekaj tednih.

Če boš v nedeljo zapustil barko s polnim rezervoarjem, bo naslednji vikend že napol prazen.
entrenous71
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a entrenous71 » Če Nov 11, 2021 15:22

PogachnyK napisal/-a:Vodik pa dobimo kako?

jedrska (npr.)
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Če Nov 11, 2021 15:47

Imaš v mislih elektrolizo? (Žal ne vidim v tvoje misli, le v tvojo tipkovnico) :oops: :oops:
Hvala na razumevanju
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Nov 12, 2021 08:19

Ladijska mašina na vodik? Ne vem, če bi bila to dobra rešitev. Kakorkoli, če bi želeli doseči brezogljičnost do 2050 bi že morala obstajat ustrezna rešitev, ker enega tankerja ne sprojektiraš, ne naročiš, ne zgradiš in ne plačaš v enem dnevu. Če najdejo do 2050 ustrezen pogon so dobri. Do takrat bo itak večina teh zagretežev ugotovila, da bo dve tretini razvitega sveta brez službe, ostali pa na kitajskih mesečnih prejemkih, če se tole razogljičenje res zažne. Mislim, dfa je edina rešitev, ki bi se zdela brezogljična železnica po kontinentih in čim krajše trajektne linije med kontinenti, ampak moraš biti bolan, da to razmišljaš.
Jezi me pa to, da se v navtiko za prosti čas z lahkoto spustijo in dva faušna ekohipija na ustrezni poziciji, pa smo tam in se bojim, da bomo kmalu tam, kjer ne želimo biti, če se bo tole nadaljevalo.
Zummel
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Zummel » Sr Nov 17, 2021 11:33

Mi tamali bomo najverjetneje to občutili kot davek, dodatni davek ter morda progresivni davek na prejšnja dva davka. Enostavno prepovedati nekaj kar je v uporabi in funkcionalno ni izvedljivo. Kam naenkrat z milijoni "odsluženih" bark? Dosedaj so postavljali mejnike od kdaj naprej moraš imeti x pa y. Pa norme dvigajo ves čas. Letalski in ladijski promet še nima rešitve. Tu smo še bistveno dlje kot z ukinitvijo premoga.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Dec 11, 2021 08:28

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Dec 11, 2021 10:08

H2O napisal/-a:
entrenous71 napisal/-a:... vodik

Pobegne (izpari) iz še tako dobro izoliranega rezervoarja v nekaj tednih.

Če boš v nedeljo zapustil barko s polnim rezervoarjem, bo naslednji vikend že napol prazen.

Vodik za vozila in plovila je uporaben zgolj v plinastem ali tekočem stanju.
- v PLINASTEM stanju se ga lahko skladišči zgolj pod visokim tlakom vendar vodik močno uhaja skozi "porozne" stene rezervoarja. Atom vodika je najmanjši atom periodnega sistema.
- v TEKOČEM stanju zgolj pri temeperaturi NIŽJI OD -253°C !!???

Si ne predstavljam skladiščit vodika na moji barki, ker če bi slučajno preskočila iskrica zaradi statike naših oblačil bi vsi in vse odletelo v zrak! Za primerjavo, če je vodikov atom ping pong žogica lahko rezervoar predstavlja mreža nogometnega gola PRI TEMPERATURI našega bivalnega okolja.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Dec 11, 2021 10:16

Tako.

Pozabite na vodik.
UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » So Dec 11, 2021 10:43

SR 290 napisal/-a:Včeraj sem se vozil po rajhu in kot vedno sem do izgube signala poslušal val 202.

Upam, da je tisti, ki je pripravljal novice za nekaj čez deveto uro jedel nore gobe, ali kaj podobnega, kajti med poročanjem o podnebni konferenci je spikerka povedala tudi to, da so gospodje zelo blizu sklepa, da postane ladijski promet brezogljičen do 2050. :roll:

Misim, da s to izjavo ubijaš messengerja. Bo treba na IMO pogledat in njihov 'GreenVoyage'. Je pa za GHG in SO4 že en čas debata na IMO, šele v zadnjih letih so dodali še CO2.

Nikola T. napisal/-a:Si ne predstavljam skladiščit vodika na moji barki, ker če bi slučajno preskočila iskrica zaradi statike naših oblačil bi vsi in vse odletelo v zrak!

Sam menim, da za naš manjši pleasure bo še kar en čas ICE, le kak SCR več bojo nabili gor. Te stvari morajo biti prilagojene neusposobljenemu uporabniku.

Glede alternativ pa:
Največ se stavi na sintetiko, vendar produkcija te stane. Stane dosti glede na trenutno ceno bunkerja. In to se bo poznalo na končni ceni storitve + energy density je cca na polovici glede na MGO. Je pa najbljižje trenutnemu sistemu.
V boju z GHG se dosti dela s prehodom na LNG, a potem je tu sam metan, ki ti ne izgori v celoti in imaš methane slip, kjer ti lahko še bolj 'škodi', če ga z amonijakom v SCRju ne dobro potegneš v res veliki večini ven preden izide iz cimunjere.
Razmišlja se tudi o amonijaku kot pogonskemu gorivu, ki je sicer lažji za samo shrambo od zgoraj omenjenega H2, ampak samo delo in nevarnost že pri majhnih izpustih v zaprtih prostorih je lahko fatalna. Plin v pljučih pride v stik z vodo in direktno formira amonijev hidroksid. Tam zraven mene raje ne vidijo. :mrgreen: Gori na visokih temperaturah, kar spet pomeni NOx in rabiš SCR... + dodelava sistema za predelavo makin, ker tega ni dosti v svetu kot ICE trenutno.
Same vodikove gorivne celice niso še na navoju za tako velike porabnike.
Jederske in merchant navy skupaj najbrž ne bomo nikoli videli razen tistih nekaj ruskih ledolomilcev.
Baterije. Will :arrow: these ones, da ne bo treba kakih vlačilcev sred oceana pošiljat iskat barke ob slabem morju + teža + polnjenje (čas in grid) :)

Morda sem še kako izmed večjih alternativ pozabil + tu je zapisana le manjšina factov teh goriv. Poleg pride še: investicije in razvoj za pridelave goriv, oprema za bunkering, predelave obstoječih bark, zagotavljanje vseh teh virov po celem svetu in še glavno: izobrazba kadrov za delanje s takimi sistemi, saj se dosti zgoraj naštetih zelo razlikujejo od HFO sistema. Sedaj sledi še nagradno vprašanje: Koliko alinej v STCW je posvečeno spremembi izobraževanja v te alternative? :wink:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Dec 11, 2021 16:23

@Urban Batic,

bi šlo prosim z malo manj IMO, LGBT, KTG, AJDVPM... Bunker, cimunjara, grid?, ker nepoučeni ne zmoremo sledit debati v stilu ameriške vojske, niti se nima smisla trudit v to smer. :oops:

p.s.
Pri amonijaku zna biti problem pravilna indikacija izpusta. Nikoli ne veš ali pušča napeljava na motorju, ali kaj drugega. 8)

"Sintetika" ni problem v ceni, temveč v porabi energije v proizvodnji. In sintetični bencin ima enake izpuste kot original. Na kako sintetiko si mislil?
UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Ne Dec 12, 2021 02:05

SR 290 napisal/-a:@Urban Batic,

bi šlo prosim z malo manj IMO, LGBT, KTG, AJDVPM... Bunker, cimunjara, grid?, ker nepoučeni ne zmoremo sledit debati v stilu ameriške vojske, niti se nima smisla trudit v to smer. :oops:

Šlo bi, vendar potem nastane še daljša klobasa brez potrebe. Vse to reši google v nekaj minutah, če že koga zanima. Vsaj za International Maritime Organization sem predpostavljal, da se ve kaj je in od koga te 2050 letnice prihajajo.
Sicer pa: Bunker/bunkering je precej poznan izraz za dotok/prenos goriva na plovilih, cimunjera bo ladijski dimnik, grid pa angleško daljnovod, v mojem primeru pa bolj v smislu problema z infrastrukturo kako tako gmoto električne energije povezati do barke za polnenje baterij, ko pa je že s samo oskrbo v pristaniščih za nadomestilo servisnih generatorjev trenutno kar problem.

SR 290 napisal/-a:"Sintetika" ni problem v ceni, temveč v porabi energije v proizvodnji. In sintetični bencin ima enake izpuste kot original. Na kako sintetiko si mislil?

Torej je poslednično problem tudi v ceni, mar ne? Ko bo viška energije, bo tudi cena končnega produkta nižja. V mislih sem imel metanol, ki Ima nasploh še par drugih problemov. Npr 15,6-7 MJ/l, kar je cca pol manj od trenutnih fosilov in pa manjšo specifično gostoto. Za 1 kubik Heavy Fuel Oila (HFO), bi tako potreboval 2,54 kubika metanola. Toliko več volumna vzame na barki gorivo-manj je za tovor,... vse to so na koncu dneva za ladjarja cenovni faktor. Direktne cene za gorivo so pa na tono cca. enake kot HFO.

Izpuste ima green in grey methanol lahko enake (tega podatka nimam), vendar je metanol potrebno izdelati, če ga hočemo imeti dovolj za uporabo kot ladijsko gorivo. In izdelovati ga bi bilo potrebno v izdatno večjih količinah, da zapolni vsaj par % svetovne flote.

Več o temu tudi tu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti