Nekaj je v zraku

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Okt 24, 2009 19:45

Hehe, malce moramo bit hudomušni :twisted:
Pa ravno v tistem delu, kjer navigacija ni kar tako enostavna, pa še na sredo otoka :?:
So spet slepo po GPS-u, kjer se je nekaj "podrlo" :?:
Me prav zanima, kakšne bodo ugotovitve preiskovalcev :idea:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Okt 24, 2009 19:49

Sem se spraševal, kje je ta hiša. Tudi pri poročilih je bilo sedaj, ampak ta slika . Groza :? .
LP
Mat2000

Povezava

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » So Okt 24, 2009 20:36

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 15:49, skupaj popravljeno 1 krat.
gornik
Kapitan fregate
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a gornik » So Okt 24, 2009 21:03

Če pogledaš zemljevid področja okoli Sita in mesto naseda, vidiš, da je krmar zgrešil plovno pot za vsaj eno miljo. Me prav zanima, kako mu je to uspelo. :shock:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Okt 24, 2009 21:05

OK bratje Hrvatje, zdej se pa predamo, ste zmagal. 8)
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » So Okt 24, 2009 21:46

Ha ha tudi jaz sem si pogledal zemljevid in njihovo predvideno pot :?: :?:

Bog ve kaj so ga srali :D :D

Če že pijani niso bili, so pa lahko kakšen slačipoker igral, pa je nekomu bingelj obvisel brez gat in v tistem kaosu opa gremo malo desno.

No pa piše, da so baje že prej nekaj zadeli in zmanjšali hitrost, in če pogledaš, so pomoje najprej pojahali otoček pred Sitom, potem pa jurišali na masline in kamenje ob hišici.

Je rekel uni domačin " ko da je došao svemirski brod" :D :D

Verjetno so izpit deleli kje v hribih, tako kot jaz :lol:

Lp Mitja
silvobozic
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a silvobozic » So Okt 24, 2009 23:22

tole je bilo mimo več kot miljo. sem bil leos dva tedna petsto metrov stran, pa si sploh ne predstavljam, kaj so delali. sice predvidene poti ne poznam, ampak ti so morali za 90 stopinj narobe zaviti. bi prav rad videl zaris te poti.

me pa zanima, kako je lastnik hiše kapitana nakurc...., če je že mene pucal, ko sem samo malo amatersko vezal. :P
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Okt 26, 2009 11:47

Odsukavanje :)

Za 1x z dvema remorkerjema in enim delujočim motorjem MP, jim ga ni uspelo premakniti niti za milimeter, na pomoč prihajajo še drugi vlačilci.

Po nekaterih informacijah, je že prej zadel plitvino pri M. Balabri in uničil en pogon, nato pa je nasedel na Situ.

http://www.24sata.hr/index.php?cmd=show_slideshow&tekst_id=141904
LP, Uroš.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Okt 26, 2009 20:45

Ja, baje so se mučili z tremi remorkerji, zibali krmo sem in tja, da bi napravili malce posteljce oz. luknje pod trupom, potrgali nekaj zalj, celo je malce škripalo kamenje pod premcem, ampak tole čudo se ni premaknilo niti milimeter.
So pa frajerčki pustili za seboj rdeč svetilnik ne svoji levi, na otočku Balabra pred Sitom "izgubili" desni vijak in pristali na Situ. Saj so samo za par metrov zgrešili lučico, kjer bi bojda morali natovorit masline :twisted:
To ni nič proti temu, da so njihovi kolegi že na Silbi hoteli parkirat na pomolu, baje zaradi prijaznejšega in udobnejšega vkrcavanja potnikov. Jadrolinija baje testira, kakšen bo odziv potnikov na njihove nove usluge in tržne prijeme v vse bolj konkurenčnem boju za potnike med prevozniki:idea: Baje bi naj nek slavonski podjetnik preselil brod iz Save in želel prevzet primat nad prevozom vozil in potnikov na te otočke :oops: Ni kaj začela je konkurenca... :idea:
andro-m
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a andro-m » Po Okt 26, 2009 20:58

Smo šli zjutraj mimo pa so imeli bife še zaprt, verjetno so imeli fešto celo noč :D

Še en večerni pogled z drugega konca in višine.
Slika

Lep pozdrav
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Okt 27, 2009 12:23

Danes je prispel še en remorker iz Rijeke in jim je uspelo celo za kakšen meter premakniti MP proti morju, še dobro da jim je vreme še toliko naklonjeno.
LP, Uroš.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Okt 28, 2009 17:03

Mislim, da tu ni problem alkohol, saj so to le profesionalni mornarji.
Problem je verjetno v tem, da tako velike ladje danes voziš podobno kot igraš igrico na PCjih. Samo da ni akcije. Pač vsake toliko časa kaj klikneš. In če zraven prišteješ še pozno uro, ko se nič ne dogaja in ponoči je temno kot v rogu, si hitro prevozil kakšno navidezno točko, kjer bi moral zamenjati smer. In če to počneš dan na dan, je podobno kot tekoči trak ali pa naša avtomatična vožnja po cesti, ko kje zamenjajo prometno ureditev.
Zadnjič sta tudi pilota v ZDA falila letališče za 150 milj in pristala na drugem letališču, kljub temu, da je na elektroniki utripal nekaj cm velik napis "off course" in (nežno) piskal alarm. Pa pilota nista bila pijana a vseeno nista vedela kako se jima je to zgodilo. Žal ima avtomatika v krmarjenju in navigaciji tudi svoje slabosti, ko se na elektroniko preveč zanašaš in pozabiš, da si po poklicu krmar. Poznam pilota letala, ki namenoma prosi za dovoljenje, da ne križari z avtopilotom.
Mislim, da bodo v naslednjih 5 ali 10 letih prilagodili tudi avtomatsko krmarjenje in navigacijo tako, da bodo opozorila prilagojena človeški zmožnosti napak. Samo izjava proizvajalcev in pisno obvestilo pred pričetkom uporabe, da je elektronika le za pomoč, pač ni dovolj, ko večina uporablja le še elektroniko.
Podobno mislim tudi za ceste in prometno ureditev, ki mora biti narejena tako, da brez škode tolerira človeške napake, ne glede na to ali je šofer pravno kriv ali ne.
Vsekakor nam je avtomatski način krmarjenja na velikih ladjah lahko opozorilo, da se jim je vedno bolje izogniti (tudi če imamo prednost), saj ni rečeno, da je krmar sploh blizu in priseben (pa ne mislim pijan - dovolj je že da je zamišljen ali dremajoč).
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Sr Okt 28, 2009 17:38

Bouton vse lepo in prav ampak, da se malo spotaknom ob tista dva pilota, ki sta zgrešila.

Nista bila pijana ne , AMPAK sta si odprla prenosni računalnik in buljila vanj "kao da sta gledala plan dela" in zgrešila letališče, na krovu pa okrog 150 duš.

Ja avtomatika je hudič, nepozornost in nenadziranje pa še večji.

Kaj so delali teli modeli ne vemo, ampak, da so pojahali otoček in se še zabili v drugega, pa mislim, da je ob taki tehniki in " izkušeni posadki" nedopustno.

Potem pa so vsi hvalili posadko!!! HALOOOOO !!!!

Isto kot bi pohvalil una dva pilota ker sta falila za 240 km

Oba sta dobila odpoved in odvzem licence !!!
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Okt 28, 2009 19:16

To se zgodi, ko določeni postopki postanejo avtomatizem, ali pa pričnemo preskakovat ali izpuščat določene operacije na poti do zastavljenega cilja.
V klasični navigaciji je bilo potrebno poiskat svetilnik ali drugo oznako in šele nato plut do naslednjega, ki ga je tudi bilo potrebno poiskat in locirat.
Sedaj pa vtipkamo x i y, pa kaj bo, bo.
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Sr Okt 28, 2009 20:16

pazi Marko Polo ima v klunu tudi vrata za dostop do park placa. pomoje jih bodo od sedaj naprej odpirali le še s špajserjem. aj jaj jaj.. :twisted:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti