Ne me napasti, ker nimam pojma o jadrnicah, motorne barke pa so ponavadi bistveno bolj okretne. Samo če dobro preberem tvojo angleško asociacijo z muco, je postopek tak, kot je napisal Edo. Torej najprej sprustimo vrv, potem pa vožnja nazaj...
Vendar pa v praksi gre tole zadnje dvoje zagotovo na enkrat. Ko začneš pluti nazaj tudi spustiš vrv... Ne vem, zakaj je pomemben ler? No ja, je pomemben, če takrat spustiš vrv, vendar pomoje gre to oboje skupaj...
Glede kota krmila pri plovbi nazaj pa je verjetno precej odvisno od tipa barke, pa tudi moči vetra in smeri vetra. Zagotovo ne piha vedno direkt 90 stopinj na obalo. Tisti, ki je izkušenj zadevo pač prilagodi. Se strinajm z Matom, da kaj posebej veliko ne smeš motat levega volana pri vožnji nazaj, saj bo premec "pometel" po pomolu... Vseeno pa je to pri barki kot je jadrnica ali pa ostale motornjače na osovino tako, da krmilo nazaj itak nič ne posluša, dokler ni neke hitrosti. Takrat pa si ti že nekaj metrov od pomola in je čisto vseeno...
Jaz osebno pa točno tak manever, vendar brez špringa, uporabljam pri vsakem bočnem izplutju z mojo barko, ki ima Z nogo, 1 motor. Malo motanja levo desno, 2 do 3 krat v prestavo naprej in nazaj in prideš ven tako elegantno, da te vsi na obali samo gledajo.

Je pa pri Z pogonu ali pa izvenkrmnem ZELO važno, da pri vožnji nazaj ne dodajaš levega krmila (velikokrat moraš dodati celo malo desnega, če nimaš bowthrusterja in piha kot na slikah), saj drugače pomedeš s premcem po obali tako, da pol barke manjka.