Izpit za čoln

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Mar 27, 2011 20:24

Res je veliko različnih situacij, predvsem na regatah, kar zahteva svojo temo, če pa skušam svetovati laiku, začetniku, potem pa:

- zavetrna ima prednost pred privetrno,
- pod motorjem velja desno pravilo,
- jadro ima prednost pred motorjem,
in še, kar je morda v praksi najpomembneje,
- ne uveljavljaj pravil ampak stori vse, da se izogneš trčenju ob upoštevanju situacije in možnosti in nezmožnosti manevriranja udeleženih.

To je za začetnike in zame kar dovolj pravil. O mach race-u pa kje drugje.
Če greš enkrat na regato, npr. Barcolano, vidiš kam pripelje uveljavljane pravil za vsako ceno. Bum, tresk, lom na vsakem koraku.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Apr 22, 2011 11:20

Bil včeraj zvečer prvi dan na tečaju... Lahko rečem le to, da me je strah. Strah zakaj, ker jih več kot polovica niti ne ve kaj je to plovilo...
Vsi bodo imeli neke jadrnice, velike colne, pa...
Pol jih ne ve kaj je krma, gredelj.
Predavatelj je razlagal, da se delijo na deplasmance in gliserje. In seveda kot iz topa vprasanje, "kaj pa je potem jadrnica?"...
Pol ure je razlagal resevanja cloveka v morju. četrtini ni bilo jasno zakaj je treba it k njemu iz zavertne strani... Ko je rekel, da ga lako potegne v propeler je bil logicen odgovor nekaterih... saj ugasnes motor...
Če pade šlovek v morje ob burji pa jim itak zgleda, kot da je sel plavat. Das PRŠ vode človeka duši so slišali prvič.
Enemu modelu ne bo jasno do leta 2014 zakaj se je ob prehodu meje potrebno odjaviti in prijaviti... Bolj smo mu vsi tupili, da je na kopnem ISTO, manj je rezumel.
Da od osnov na hrvaskem, kot so vinjete, potreben izpit, kako daleč se lahko pluje od obale, kje glisirati in zakaj ne... To je pa nekaj popolnoma lanskega.
OK, morda se je slisalo tole snobovsko, verjamem, da se bodo naucili.
Ne razumem pa nekaj drugega. Zakaj gredo delati izpit? Na barke se ne spoznajo, to pomeni, da se nikoli niso ne pluli ne nic. Ze ce prebiras male oglase spoznas kaj je gredelj, krma, jambor, kobilica, premec, sidro...
Če nič ne veš o barki pomeni, da te ne zanima.
Ali bodo naredili izpit in potem sli na direkt na charter? Takih se je za bati. Zdaj vem od kje vsi ti posnetki na youtube.
To je zgolj glasno razmišljanje.
Najboljši pa je bil en potpljač, ki se veze na bojo. Pridejo do boje in jo vlecejo pa hocejo vzeti s sabo. :)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Apr 22, 2011 11:23

mamaMicka napisal/-a:Bil včeraj zvečer prvi dan na tečaju... Lahko rečem le to, da me je strah. Strah zakaj, ker jih več kot polovica niti ne ve kaj je to plovilo...
Predavatelj je razlagal, da se delijo na deplasmance in gliserje. In seveda kot iz topa vprasanje, "kaj pa je potem jadrnica?"...
Pol ure je razlagal resevanja cloveka v morju. četrtini ni bilo jasno zakaj je treba it k njemu iz zavertne strani... Ko je rekel, da ga lako potegne v propeler je bil logicen odgovor nekaterih... saj ugasnes motor...
Če pade šlovek v morje ob burji pa jim itak zgleda, kot da je sel plavat. Das PRŠ vode človeka duši so slišali prvič.
Enemu modelu ne bo jasno do leta 2014 zakaj se je ob prehodu meje potrebno odjaviti in prijaviti... Bolj smo mu vsi tupili, da je na kopnem ISTO, manj je rezumel.
Da od osnov na hrvaskem, kot so vinjete, potreben izpit, kako daleč se lahko pluje od obale, kje glisirati in zakaj ne... To je pa nekaj popolnoma lanskega.
Ne razumem pa nekaj drugega. Zakaj gredo delati izpit? Na barke se ne spoznajo, to pomeni, da se nikoli niso ne pluli ne nic. Ze ce prebiras male oglase spoznas kaj je gredelj, krma, jambor, kobilica, premec, sidro...
Ali bodo naredili izpit in potem sli na direkt na charter? Takih se je za bati. Zdaj vem od kje vsi ti posnetki na youtube.
Najboljši pa je bil en potpljač, ki se veze na bojo. Pridejo do boje in jo vlecejo pa hocejo vzeti s sabo. :)

OMG!!! Upam, da se redki spremenijo in se naučijo kaj o navtiki. Upam tudi, da pridejo na naš portal in se tudi tukaj kaj naučijo...
Za večino pa verjetno ni pomoči, za te pa močno upam, da nikoli ne naredijo izpita za voditelja čolna... :!:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Apr 22, 2011 11:33

To so naivni šoferji!
Prvič, ko bodo ruknili z barko v pomol, povozili vrv, ostali sredi morja, brez znanja osnov motoroznanstva... bodo ponovno v roko vzeli skripto, panično kupovali dodatno literaturo in poizvedovali za praktičnim tečajem morjeplovstva.
Upam, da med tem ne bodo naredili preveč škode. In da bodo uvideli odgovornosti voditelja čolna oz. skiperja. No, vsaj na tečaj so prišli, tisti ki še to ne, so še hujši.

Če hočeš "preživeti" ni dovolj, da si usposobljen morjeplovec ampak moraš upoštevat, da tisti drugi, ki se mu npr. na morju izogibaš, nima pojma in je neodgovoren in zato postopaš še na mesto njega z dodatnimi manevri itd.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Pe Apr 22, 2011 11:50

Pa še malo drugačno razmišljanje...

Ti ljudje so prišli na tečaj, da se kaj naučijo...predvidevam, da niso do sedaj imeli nikakršnih izkušenj z morjem, torej je logična pot za pridobivanje znanja udeležba tečaja. Kar pa sploh ni tako napačno. Nihče se ne rodi z vsem znanjem (tisti ki pa to mislijo, pa so najhujši pacijenti), zato ga je potrebno nekje pridobit. Vrjamem, da se bodo pridno naučili in spremljali predavatelja in vprašali še veliko neumnosti. Pravijo, da ga ni bolj neumnega vprašanja, kot pa si neumen, če tega ne postaviš :D

Zato pa, preden napadate take ljudi, malo premislite, ker se tudi sami niste rodili z vsem znanjem. Kar pomislite, na ve dogodivščine, ki so se vam (nam) pripetile zaradi neizkušenosti in da ste tudi vsi sedaj izkušeni pomorščaki bili v začetku čisto na istem, kot pa so sedaj tile ljubje. :D

Torej ljudje imajo voljo, zato ne tolčt po njih, ker hodijo po pravi poti! Najprej teotija, nato praksa! Vsekakor pa so junaki, ki se podijo brez izpita po morju veliko bolj neumni kot tile, ki postavljajo neumna vprašanje, dobijo pa pametne odgovore.

Sicer pa mamamicka kolikor spremljam tvoje poste, si tudi sam začetnik in tudi ti ne veš vsega :D
Ampak sem tudi jas sicer mlajše generacije, vendar sem na čolu, že od kar sem prijokal na svet, pa še vedno ga vako leto kaj userjem :D , zato mislim, da na morju ni nikoli preveč izkušenj. Tako teoretičnih, kot praktičnih.

Pa brez zmere, ponudil sem le alternativno razmišljanje.

LP
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Apr 22, 2011 13:06

@glens se popolnoma strinjan z tvojim razmisljanjem. Imas več ali manj (tudi) prav.
Na glas sem razmisljal. Predvsem mi ne gre v kapo cemu(izpit)? Jaz imam svoj coln prvi coln doma 2-3 tedne. Nikoli nisem sam plul, oziroma bil "kapetan", se zraven sem se bolj malo vozil.
Vendar skozi zanimanje za navtiko sem se naučil veliko, tudi prebral sem premnogo stvari. Govoril z prijatelji navtiki itd...
Meni se zdi to naravna pot...
Res mi ni jasno(razen v primeru, da delas izpit samo zato, da ga imas), da gres delat izpit "brez veselja do navtike". Če res nič ne ves, pomeni,, da se nikoli nisi zanimal NIC, niti oglasov ne prebiras...

JAz sem samo to mislil. Verjamem, da smo si razlicni in marsikomu ne more biti vse jasno in logicno, samo ce med 15 ucenci izstopajo 4je, je pa mal 3mač!
Zraven mene sedi en, ki tudi nima se colna, upa, da bo nekaj nabavil, vzel bo tudi charter, samo jasno mu je, kaj je coln, logicno mu je, da motorja na morju pri resevanju pac NE UGASNES. SPloh pa ce je burja.

Najbolj sem opazil, da si marsikdo niti ne zna predstavljati kako izgleda morje v burji.

Aja, se ena TURBO cvetka. Če izbruhne požar na čolnu v marini... Zakaj, ce ni druge varjante izveči čoln nekam ven-na sredino, da pogori sam.
Ali ce si na colnu, ki gori, da ti ga en drug povlece stran ali ce prides mimo, da ga ti povleces stran...

Pa se ena, ce je barka nasedena zakaj naj bi sla posadka na eno stran, da se coln nagne... Zakaj se potem barka lahko "odsede"
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Apr 22, 2011 18:15

Ti se vsaj nekaj naučijo, koliko pa je takih z izpitom iz Siska, :lol:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Apr 22, 2011 21:45

Taksni pa potapljaske boje vlecejo :)
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » To Apr 26, 2011 10:01

mamaMicka napisal/-a:Bil včeraj zvečer prvi dan na tečaju... Lahko rečem le to, da me je strah. Strah zakaj, ker jih več kot polovica niti ne ve kaj je to plovilo...

EEE potem sva pa bila skup na tečaju :D ....včeraj dobil mail, da je izpit 21.5. :D
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Apr 26, 2011 16:49

Jaz za ispit vem, da je 21 ze pred tecajem..

Samo maila pa nisem dobil :S

Kdo pa si ti? Da nisi ravno ti tisti, ki sprasuje toliko neumnosti?? :):):)
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Sr Apr 27, 2011 10:37

mamaMicka napisal/-a:Jaz za ispit vem, da je 21 ze pred tecajem..

Ta bi bla zanimiva ja :twisted:

Drugače pa jaz sem tudi lani delal izpit in nisem bil prej nikoli na čolnu. Pa sem si kupil gumico 5m in se počasi učil.Skripto sem fanj predelal in neki pozabiš nekaj ti pa ostane v spominu.

Tja greš, da se učiš pa če tudi sprašuješ take neumnosti da glava boli. Boš potem usaj vedel kaj je premec, krma... Če pa ne boš uprašal pa ne boš vedel.
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Po Maj 09, 2011 08:54

mamaMicka napisal/-a:Jaz za ispit vem, da je 21 ze pred tecajem..

Brez skrbi, jest mislim, da nisem spregovoril niti ene besede med tečajem, je blo druge bolj zanimivo poslušat 8) ...sem pa mislil, da si ravno ti tisti za katerega si mene določil :roll: , vsaj po forumih sodeč :wink:

l.p.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Maj 09, 2011 09:02

Hvala hvala...

Jaz sem tisti, drugi od vrat, desno od predavatelja.
Pa uzalil si me, jaz vem da jadrnica ni gliser :)

Daj mi prosim poslji ti vprasanja. Vceraj sem govoril z predavateljem, ko smo imeli dirko, samo je zmeden clovek. Ker meni ni poslal, pomojem ni znal prebrati mojga maila, ker ne znam napisati @ :)

luka@fitzel.si

Hvala ti!
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Po Maj 09, 2011 09:42

mamaMicka napisal/-a:Hvala hvala...

Jaz sem tisti, drugi od vrat, desno od predavatelja.
Pa uzalil si me, jaz vem da jadrnica ni gliser :)

Daj mi prosim poslji ti vprasanja. Vceraj sem govoril z predavateljem, ko smo imeli dirko, samo je zmeden clovek. Ker meni ni poslal, pomojem ni znal prebrati mojga maila, ker ne znam napisati @ :)

luka@fitzel.si

Hvala ti!

Katera vprašanja???.....za izpit?....kje pa naj jih dobim??
Sem pa dobil že 2 maila, da je izpit 21.5. Lj

Aja prej sem se pa mal hecal, tako kot ti, ko si najprej napisal, če sem jest tisti ki neumnosti sprašuje na predavanju :D

l.p.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Maj 09, 2011 10:14

Mislim, da midva nisva na istem tečaju. Jaz sem dobil SMS, kjer pise, da so prestavili izpit na 27.5.

Mas ZS

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti