Nesreča (brodolom) Costa Concordia

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Jan 17, 2012 13:51

Splav poglej karte Marchija nekaj postov višje, pa ti bo vse jasno.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » To Jan 17, 2012 13:54

Sem že prej pogledal in mi je vse jasno. Pozornost mi je pritegnila karta, ki jo kaže na filmu. Očitno so tu neke razlike. Verjamem pa, da je kapitan imel zadnjo verzijo.
Mirno morje in široko obzorje.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Jan 17, 2012 14:00

Kapitan je gotovo imel zadnjo verzijo. Že karte na telefonih so več kot dovolj zadnja verzija.
Verjetno se je moral kapitan kar potruditi in naštudirati zadevo, da je izklopil vse alarme in opozorila,d a je lahko ladjo ročno krmaril ali pa naprogramirat ruto...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 17, 2012 14:05

@Splav

Tale video, ki si ga pripel je popolnoma mimo usekal.

1. Ladja ni šla po desni strani otočka in čeri otoka Gigilia (JV) ampak med otočkoma, spodaj na "tvojem" videu.

2. Ladja po trku ni nasedla na otoku Giglio, ampak so jo preusmerili proti celini, v 10nm oddaljen Porto S. Stefano, kjer so jo namenoma pripeljali v plitvino, verjetno zato, da bi olajšali reševanje.
Na AIS posnetku je razvidno, da je takoj po trku ladnje na otoku Giglio iz okoliških pristanišč krenilo kar nekaj reševalnih oz. plovil kapetanije, ki so se nekaj časa zadrževali okrog ladje. Kot je zapisal spyder, so verjetno usmerjali ali bolje prepričevali kapitana, naj ladjo odpelje v plitvino na celino. Potem so AIS izklopili, zato ta pot ni vidna.
EDIT: Mimo usekal, jaz :oops:

Verjeto bi bilo bolje spustiti čolne in začeti reševanje takoj po trku, še na otoku Giglio, ko se ladja še ni nagnila, vendar je tudi ocena škode očitno bila napačna.
No o tem pa res ne bi rad presojal. Sem že dosti pametoval.
Jebiga, zanimive so to stvari za nas morjeplovce. In mislim, da je prav, da take stvari tukaj predebatiramo in se kaj naučimo.

@spyder
Prosim pripni link na posnetek pogovora s kapetanijo

@admin
Prosim skopiraj prispevke povezane s Costa Concordio pod svojo temo, da ne bomo smetili
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Jul 18, 2013 07:36, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » To Jan 17, 2012 14:21

Prej je bilo pri poročilih, da je bilo pri zasliševanju častnikov rečeno, da kapitan ni namenoma priplu z ladjo v plitvino zaradi lažjega reševanja, tja naj bi jih zaneslo, saj naj bi motorji crknili ob vdoru vode. In še da so se mu morali upreti, ker po 45 minutah še ni hotel priznati, da se ladja potaplja in so menda častniki začeli z reševanjem.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Jan 17, 2012 15:29

Link do telefonskega pogovora med kapitanom ladje in obalno stražo

http://tg24.sky.it/tg24/cronaca/2012/01 ... ragio.html
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Jan 17, 2012 15:40

Fascinantno kaj use je bilo na tej ladji pa je šla...
http://www.youtube.com/watch?v=t9j8roKG ... creen&NR=1
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » To Jan 17, 2012 15:51

Je že pripopal.Zdaj ravno gledam na rai :roll: Guardia di finanza je bila ob ladji in so kapitana spraševali kaj je in je rekel da naj jih povlečejo z špago :shock: :shock: .Ugotavljajo po posnetem pogovoru da je bil nažgan.Ni se zajebaval :roll:
in vozil je 15 vozlov hitro kar še domačini ne vozijo ob obali
Nazadnje spremenil spyder, dne To Jan 17, 2012 16:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Jan 17, 2012 15:55

Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » To Jan 17, 2012 16:27

Marchi napisal/-a:Tale video, ki si ga pripel je popolnoma mimo usekal.

2. Ladja po trku ni nasedla na otoku Giglio, ampak so jo preusmerili proti celini, v 10nm oddaljen Porto S. Stefano, kjer so jo namenoma pripeljali v plitvino, verjetno zato, da bi olajšali reševanje.

Nimaš prav. Ladja je dokončno nasedla na otoku Giglio in sicer kake pol milje NW od mesta trka, ko ji je razparalo levo stran trupa. Zaradi tega se je prvo rahlo nagnila na levo (20 stopinj). Na desno pa se je dokončno obrnila zaradi manevra kapitana.
Mirno morje in široko obzorje.
kotulc
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kotulc » To Jan 17, 2012 18:51

Je ladja res peljala med otokoma, kot kažejo slike od Marchija???? Tega skoraj ne morem verjeti, tam ponoči še z večjim gumenjakom ne bi mirno peljal, med otokoma je namreč 60m!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Jan 17, 2012 19:30

Verjetno res mafija kadruje v teh podjetjih. Kajti tegale terona (kapitana iz TV), sam ne bi zaposlil niti za psa sprehajat. Kakor se je barka malo nagnila, je ze v stilu "Mama mia" spizdil dol iz barke.

Drugace pa verjemite, da ves ta pomp ni zaradi 10 ih zrtev, ampak zaradi vratolomne vrednosti, ki je sla v maloro. Konec koncev smo imeli v Sloveniji vec zrtev ob brodolomu usranega kajaka na Savi. Pa ta tragedija ni bila tako pompozna in globalno razsirjena. Le svojci in priajtelji so trpeli ob izgubi.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » To Jan 17, 2012 19:31

So poročali zdaj po radiju, da je barba res sp**** in pol ga je Kapetanija klicala, naj se vendar vrne, ker je na barki še več kot 100 potnikov. :shock: Včeraj pa sem zasledil po ita. poročilih, da so alarm sprožili šele eno uro po nesreči...

Drgač pa njegova izjava, da je zapeljal tako blizu obale - da bi potniki lahko pomahali domačinom - za lase privlečena, ker se je nesreča zgodila ob 22h GMT+1. Takrat pa je seveda tema kot v ri... rogu in ne vem, komu naj bi ob tisti uri mahali...
adriaboy
Poročnik bojne ladje
Kraj: Šempeter

OdgovorNapisal/-a adriaboy » To Jan 17, 2012 19:37

Slootack napisal/-a: Takrat pa je seveda tema kot v ri... rogu in ne vem, komu naj bi ob tisti uri mahali...

Guardia di finanzi
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jan 17, 2012 20:15

http://24ur.com/novice/svet/pojdite-naz ... enske.html
---
V nadaljevanju povzemamo del pogovora med de Falcom in Schettinom, ki je v času posnetka že zapustil ladjo.

De Falco: "Ljudje se spuščajo po lestvi s premca ladje. Pojdite nazaj, v nasprotno smer, pojdite nazaj na ladjo in mi povejte, koliko ljudi je tam in kaj imajo na krovu. Sporočite, ali so tam otroci, ženske in kakšno pomoč potrebujejo. Sporočite, kakšne so številke za vsako kategorijo. Jasno?! Poslušajte, Schettino, morda ste se rešili na morju, a jaz vas bom očrnil. Poskrbel bom, da boste plačali. Prekleto, pojdite nazaj na ladjo!"

V ozadju je bilo medtem mogoče slišati, kako so ostali člani obalne straže, ki so bili v istem prostoru, vzklikali: "Ladja, ladja!"

Schettino: "Prosim ..."
De Falco: "Nič prosim. Vrnite se na ladjo. Zagotovite mi, da se boste vrnili na ladjo!"
Schettino: "Sem na reševalnem čolnu, sem tu spodaj, nikamor ne grem, tukaj sem."
De Falco: "Kam greste, kapitan?"
Schettino: "Tukaj koordiniram reševanje …"

De Falco prekine kapitana in sam nadaljuje: "Kaj koordinirate tam! Pojdite na ladjo! Koordinirajte reševanje z ladje! Zavračate ukaz?"
Schettino: "Ne, ne zavračam."
De Falco: "Zavračate ukaz, da se vrnete na krov ladje, kapitan? Zakaj nočete nazaj na ladjo?"
Schettino: "(nerazumljiv govor) … je še en reševalni čoln … "

De Falco ga znova prekine in kriči: "Pojdite nazaj na ladjo! To je ukaz! Ne razmišljajte o ničemer! Sprožili ste alarm 'zapustite ladjo'. Zdaj vam ukazujem jaz. Vrnite se na ladjo. Jasno? Me slišite?"
Schettino: "Grem na krov."
De Falco: "Pojdite! Pokličite me, takoj ko boste na krovu. Moji reševalci so pred premcem ladje."

Pogovor naj bi bil posnet ob 1.46 zjutraj, ko je bilo treba rešiti še več sto ljudi, medtem ko je Schettino po navedbah prič že ob 23.40 zapustil ladjo.
Nazadnje spremenil Grega295, dne To Jan 17, 2012 20:19, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov