Težave z najetimi plovili

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 01, 2015 20:37

H2O napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Res je tudi, da je del morjeplovstva tudi vzdrževanje opreme, pred, med in po uporabi

Naivno je pričakovat, da bodo najemniki vzdrževali opremo... ali pa skrbeli zanjo tako kot ti in jaz, ki sva lastnika. Večina najemnikov dela z barkami in opremo kot svinja z mehom. Delno zato, ker jih boli ku.ac, delno pa ker nimajo dovolj izkušenj in ne poznajo barke in njenih "fint".

H2O, mogoče se tebi zdi naivno pričakovati, da bodo najemniki vzdrževali opremo.

Mene pa čisto nič ne moti, če med jadranjem - ali uporabo česa drugega - zaznam, razrešim in/ali dokumentiram probleme, na katere sem naletel. Bil sem vzgojen tako - od stare tete Jane in od svoje mame, ter od sorodnikov na kmetih - da si poštimal vse, na kar si naletel, da ni OK. Mogoče smo mi živeli v čudnih krajih, mogoče ste vi živeli v čudnih krajih - definitivno pa kaže, da smo različni.

Al bo mogoče presenečen - pri enem najemodajalcu sem po podobnem dogodku imel 50% popust že od tretjega najema (vključno) dalje. Res je, da je to lahko pomenilo, da bo barka 'posebej zanimiva', ampak saj se nisem prišel dolgočasit nanjo. In s poštimano barko - ali dobrimi podatki, kaj točno je še za poštimati - se je stvar splačala tudi tistemu, ki jo je dajal v najem. Pošteno, po mojem, za obe strani. In nič dolgčas.

Podobnega - ugotavljanja, kaj je s kako barko čudnega - ne bi sprejel, ko jemljem barko za na jadranje za koga drugega, razen če se že vnaprej strinja.

Mularijo - in starejše - ki jih učim jadrati, zlasti na mini-12, tudi učim skrbeti za barke, čeprav so klubske in ne njihove. Ne s tem, da bi jim težil, ampak s tem, da imajo, ko naslednjič izplovejo s katerokoli jadrnico, to v OK stanju, in s tem, da so skupna opravila na barkah prijetna. Enako, kot je znala to narediti moja stara teta Jana, kjer si moral biti posebej priden, da ti je dovolila, da smeš nasekati drva.

Pred dvema letoma (moram pogledati) mislim da rekla punca enega naših članov, ki sicer oba živita v Ameriki, da je pred takrat prvič sama jadrala prav tam, z mano v Bohinju na mini-12, čeprav je prej že precej jadrala predvsem po Karibih kot del posadke.

Nekaj dni kasneje, en dan, ko nisem plul z njimi in so šli čez jezero, je obema mini-12 ob naglo naraslem močnem vetru, ki so ga podcenjevali in ne pravočasno skrajšali jader, zalilo do vrha. Njo in njeno barko je brat, ki živi v Sloveniji, potegnil do obale, drugi je prispel do obale sam. Ob obali so spraznili barke, najbrže malo počakali, da je najhujše malo pojenjalo in potem jadrali dalje.

Čeprav - zlasti če imaš namen učiti - vsako leto sistematično pregledaš in zamenjaš vse načeto vrvje vseh bark, in enako vsakič ob vsakem razstravljanju in sestavljanju in tudi vsako barko, ki jo daš nekomu v roke, ko se gre učit.

Ampak če ne prej, pa ko mu - ali ji - je dovoljeno, da klubske jadrnice uporabljajo sami, seveda morajo tudi sami skrbeti zanje. Sistematično jih učim, da je za barko vedno skrbiš tudi sam, če hočeš, da ona skrbi zate. In srečanje z opisanemu podobnim dogodkom te tega nauči - pa če bo barka, na kateri boš plul, tvoja ali pa ne.

Mogoče, H2O, to za čarteriste za motornjake ne velja, ampak tudi za to nisem prepričan, da imaš prav, da vse boli karkoli že pač za barko, na kateri plovejo. Med tistimi, ki so pluli v našem klubu, je kdo tak velika izjema. Pa tudi v nekaj drugih, s katerimi sem imel opravka, mislim da velja podobno.

Oba brata in ona so - mislim da lani - odpluli skozi Panamski prekop mimo Galapagosa do Markeških otokov - in izvedel sem, da so bili na cilju skoraj en teden pred ostalimi v skupini čisto enostavno zato, ker je vsak od njih bil kompetenten za jadranje sam s polno hitrostjo, tudi ona, tako da so lahko imeli tri straže, tudi nočno, ko so ostali čez noč malo krajšali jadra.

In v marini na Havajih, kjer imaš znaten popust, če si član jadralnega kluba, zdaj v prvi vrsti polnega stropa zastavic raznih klubov visi tudi zastavica JK Bohinj :wink:

Morda je razlog za razliko v tem, da za hlaponarje ni klubov? Morda... o tem bi se gotovo še dalo razmišljati.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 01, 2015 20:39

Bil isti prispevek dvakrat.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Sep 02, 2015 11:33, skupaj popravljeno 2 krat.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 01, 2015 20:55

Jaz osebno bi Morjeplovca veliko raje bral, če na njem ne bi bilo takšnih zapisov kot zgoraj. Vse skupaj gre enostavno predaleč.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Sep 01, 2015 23:09

Grega295 napisal/-a:Jaz osebno bi Morjeplovca veliko raje bral, če na njem ne bi bilo takšnih zapisov kot zgoraj. Vse skupaj gre enostavno predaleč.

A ni lažje enostavno ne brat, če človeku ne paše?
Prepir in preganjanje ni ravno konstruktivna stvar.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 02, 2015 11:26

@Grega295
Grega295 napisal/-a:Jaz osebno bi Morjeplovca veliko raje bral, če na njem ne bi bilo takšnih zapisov kot zgoraj. Vse skupaj gre enostavno predaleč.

Za začetek, napiši točno, kaj ti ni všeč. Gre mi na živce, če kdo pričakuje od nekoga, da mu bo bral misli. Tale tvoj prispevek me spominja na na zadnji del tule:
jutri pa res napisal/-a:...
Ženska je oseba, ki, če moškemu reče "Pozabi, bom jaz." - in ji on pusti, da ona to tudi naredi, ona pa potem postane jezna, on pa jo potem vpraša: "Ne razumem, zakaj si zdaj jezna!" reče: "Če ne veš, ti tudi jaz ne bom povedala."

Kaj meni ni všeč
    Na forumu je nekaj 'zajebantov', ki se zezajo tudi s kako temo, ki jo jaz vzamem resno, kot je Dobre izkušnje z.... Polovica prispevkov v tisti temi je zezanje.

Najde se tudi kdo, ki meni, da bolje od mene ve, kaj mislim, kar me tudi včasih malček moti.

Zanimiva je bila tudi pripomba v tej temi - ko je bila v osnovi še moj potopis - da se ne držim teme.

Pa, ko smo že pri tem, o najemnikih plovil se doslej nikoli nismo resno pogovarjali - vedno je bila ena plat 'čarteristi to, čarteristi ono', pa kak bolj osamljen odgovor 'mi tudi najemamo, pa nismo taki'.

Ampak zato jaz piscev ne bom šel gnjavit, da sme biti v Morjeplovcu samo tisto, kar bi bilo meni osebno všeč.

Tudi ne odgovorim na 'zezanje' z 'zezanjem', tudi ne s tem, da se ne strinjam, kadar sem to že večkrat že prej napisal.

Kadar mi je pomembno, odgovorim s prispevkom, v katerem poskušam dati razloge, zakaj se ne strinjam in včasih tudi, kako je prišlo do tega, da se ne strinjam.

Včasih sem pri tem tudi neroden, kompliciram - izpadem 'smotan'. Ampak to je razumljivo, saj tudi sem vsaj do neke mere tak.

zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Sep 02, 2015 19:11

Da se vrnemo na temo, ne se sekirat z čarterji. Imam lastniško barko,pa mi vsako plovbo kaj ostane v roki, vedno moram kaj šraufat.
Sploh ne pomislim, da bi šel na plovbo brez gajbe pira, 20kg kufra z orodjem in baterijsko vrtalko :idea:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 02, 2015 20:35

Jaz imam problem na charter nesti - ali tudi peljati - kaj od tega, kar bi rad.

Na Bajki ni bilo instrumenta za veter - in ročni vetromer ni škodil, zares rabili ga pa nismo. Jadra pač razviješ ali zviješ po pritisku na jadra, nagibu jadrnice in tako naprej. Vetromer rabiš bolj, da lahko komu poveš, koliko je pihalo in kakšno postavite jader si imel pri tem, in kako se je to obneslo.

Ko en dan in pol ni delal GPS plotter (prenizka napetost iz zgodbe), ni bil odveč 'morjeplovski' daljnogled s kompasom - s tem se je dalo lepo odčitati azimute za terestično navigacijo. Šlo bi pa tudi z ročnim kompasom.

Prišel je prav kateri izmed nekaj kosov vrvi in vrvic raznih debelin, nisem pa potreboval šivanke in niti ali česa podobnega, ker se tokrat ni nič strgalo. S sabo sem imel nekaj drobnega orodja, a tokrat ne multimetra (to sem pogrešal). Vse to je šlo v majhen nahrbtnik in najtežja posamična reč v njem je bil daljnogled, vsega z daljnogledom vred mislim da ni bilo 5 kil.

Bi pa prišla prav ena polančeva utež - liter svinca, kakih 11 kg in kakih 15 m vrvi za spustiti po sidrni verigi bi tokrat vsaj dvakrat prišlo prav, da bi nas vetrci in tokovi manj prestavljali okrog sidra.

Ampak za nosit s sabo na čarter pa ravno ni.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti