ss9940 napisal/-a:To je praktično ena inačica tega:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nigerian_letterMalce si preberite primere, kako so eni nasedli in kaj se je z njimi zgodilo :S
Drugače pa je finta v birokratski luknji... V bistvu gre za take vrste nateg, da dvigneš denar, banka ga pa zaradi nekritja čez določen čas (mislim da je j max 1 mesec) zahteva nazaj... Vmes pa že ostaneš brez barke :S
Sem sam dobil podobno pismo in sem malce pobrskal pa takooooj izbrisal...
Banka nam proti naši volji ne sme pobrati denarja iz računa, tako piše v naši zakonodaji. Izjema so pravnomočni sklepi in sodbe sodišča. Večina bank ima tudi interne predpise, na osnovi katerih lahko znotraj banke in njenih bančnih računov preknjiži sradstva, če je ugotovljeno, da je šlo za očitno pomoto ali napako delavca. Torej, sredstva, ki ti nakaže banka, lahko banka (recimo povečanje limita,nakazilo kreditnih sredstev....) tudi pobere iz računa, kadar pa gre za nakazilo pravne ali fizične osebe, pa ne.
Ne verjamem, da bi zaradi nekega Nigerijskega zakona naša banka brez osnove vračala že nakazan denar. Jaz tudi v ekonomiji takšne vrste nakazila ne poznam. Kadar se medbančni promet sprovede, ni več poti nazaj, razen seveda, če ni sporazuma, kar pa pomeni enako, kot če bi jaz po svoji volji nakazal sredstva nazaj plačniku.
Naše banke pa tudi niso po župi priplavale. Kadar prejmejo nakazilo tuje banke, pred izplačilom počakajo na vse potrditve, verodostojnost knjiženj, itd. zato mednarodna nakazila (zlasti iz drugih celin) navadno trajajo od nekaj dni do tudi nekaj tednov. S sumljivili bankami pa obstaja tudi poseben način poslovanja, kjer banka v več fazah potrjuje svoja nakazila in se hkrati odpoveduje dodatnim zahtevkom,....... ne vem več na pamet, ampak so v mednarodnem bančnem prometu točno razdelana pravila igre, ne gre vse kar tako, kot na tržnici.
Morda je kdo od nas bančnik, pa bo lahko vse podrobneje razložil.