KOCKA ZA PRIVEZ

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Jun 17, 2010 07:43

Moje mnenje je glede na inox in ne na jeklo, ki rjavi. :wink:
12mm inox rinka je za te čolne zadosti.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Jun 17, 2010 22:56

Če jaz za solemarja b51 zabetoniram 2 gume 185 80 14 in jih nakobalim nekam na mesto bo ok Bi v vsako dal U ho pa ju povezal z 2 ketnama ki gresta v eno proti površini vode?
mam dol enga ki mi lahk nabetonira predno pridem pa da ni kocka ki je pol ne morem nest v vodo,
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Jun 18, 2010 09:25

Pa daj michelinke, se bolj držijo. :lol:

Če ne bo neki urnebes bi to moglo biti zadosti. Pa iz vsake naj palice ven pusti, da se bolj zapiči.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jun 18, 2010 09:35

Aha se pravi da bi na spodnjem delu palice ven gledale. Ja bom mu rekel naj da če bo lahko.
TX
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Pe Jun 18, 2010 09:56

cibro napisal/-a:Če jaz za solemarja b51 zabetoniram 2 gume 185 80 14 in jih nakobalim nekam na mesto bo ok Bi v vsako dal U ho pa ju povezal z 2 ketnama ki gresta v eno proti površini vode?
mam dol enga ki mi lahk nabetonira predno pridem pa da ni kocka ki je pol ne morem nest v vodo,

Pa daj ga sploh prvo prpel domov pa en krog v Ankaran :D :D :D pol pa naprej.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Ne Jan 08, 2012 12:15

Tema je žedolgo odprta nisem pa nikjer zasledil kaj pa če ...

Privez za fishermana 4,5m in cca 400kg na mivkastem dnu (Bale, San Polo)

No pa smo spet v igri spet smo v kupovanju banjice za lažje preživljanje dopusta.
Kaj pa, če naredim košaro 1m x 1m x 1m spodaj na mrežastem dnu privarim rinko na katero vpnem verigo nato pa še kaki dve vmesni prečni pohištveni cevi, ki so prav tako privarjene na košaro na katerih so tudi rinke in na njih dodatno vpeta veriga nato pa vse napolnim s kamenjem z obale. Seveda bi se potrudil da bi košaro maksimalno zapolnil s kamenjem. Globina bi bila cca 4m verige pa nekje 7m

Mnenje. :!: :?: :idea:
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jan 08, 2012 12:54

Pozdravljen...

Jaz sem naredil skoraj doktorat iz corpa...

Tvoja ideja se sliši sicer zanimivo, vendar pa po mojem misljenju ni dobra.

1. slej ko prej bo železo prekorodiralo in temu ves kaj sledi
2. poanta corpa je tudi v tem, da gre za "zbito" maso, ki se scasoma vsaj delno umulji v dno, ce imas mivko se toliko bolj
3. Ce se ti slucajno ta mreza pomakne v kakem neurju... ko bo padel prvi kamen dol bodo tudi ostali. Corpo, ki je v enem kosu ali vsaj povezan, če ga premakne je po premiku spet na tleh iz tvoje mreze pa bodo popadali kamni, kot domine in potem bo coln dobil funkcijo traktorja, mreža pa brana za krtine po morskem dnu.
4. ce bos vlekel to mrezo v vodo, te bo kaksen povlekel za jajca

Moj nasvet... Če si sam je vsekakor bolje, kot mreža, da si narediš več manših betonskih elementov, katere lahko premikas in jih povezes z verigo... Ceprav ni najboljsa ideja je vsaj 10x boljsa od tvoje. Tudi sam sen na koncu od enega kupil corpo, ki je bil narejen iz 7 manjsih kosov. Skupna teza slabo tono... Nikoli se ni premaknil niti prvi...
Ta tvojo tezo colna ti svetujem min 400kg corpo! to je od oka 80x80x30cm

Še dolžina verige... Ce je globoko 4m je 7m verige minimum! Če nimaš gužve dodaj kak meter. Če bos dal 7m vzami 10mm ali celo 12mm verigo, ce bos imel vec verige lahko samo 8mm verigo, ki je dovolj mocna! Pozoren bodi tudi na velikost boje, saj ne sme biti prevelika, raje kak liter manjsa, kot vecja.

To izves ponavadi sele, ko imas vse narejeno. Boja mora biti tako majhna, da jo potegne pod val(ce je vecji seveda).
Bojeso najboljse tiste, ki imajo po sredini železno palico, vendar pa si vsaj 3x drazje. Jaz sem se odločil za "navadno", ki je po prvem letu, kot nova...
Čoln itaq privezujes na verigo in ne na bojo...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Ne Jan 08, 2012 13:09

Najboljše je če je narejen betonski valj, ker se veriga ob vrtenju čolna okoli uteži ne zapenja v vogale.
Jaz imam za svojo gumico 5m , teža komplet čonička nekje 400kg utež v obliki valja premera 80cm višine 40cm ,to znese nekje 440kg. Od glavne uteži imam verigo 10mm dolžine 8m v globini vode 4m. S tem , da je na dolžini 2m od glavne uteži na verigo pripeta manjša utež 30kg, katera služi kot amortizer pri valovih. Na vrhu je normalna boja. Gumico privezujem pa vedno direktno na verigo.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jan 08, 2012 13:39

Ima kdo idejo kako narediti, da se vrv ne navija okoli boje, jaz privezujem na čonu na dve bitve spredaj in se mi vcasih navije okoli boje.

Imate na boji vrv za privez ali privezujete z vrmi, ki so sicer na čolnu?
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Ne Jan 08, 2012 13:54

Pred bojo namesti vrtljivko.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Feb 09, 2012 14:51

Ali kdo ve, kje konkretno bi si lahko sposodil potapljaški balon? Potrebujem zarada premika betonskega kvadra...
fischerr
Kapitan
Kraj: Koper - Bunarina

OdgovorNapisal/-a fischerr » Če Feb 09, 2012 16:48

tomaz_slo napisal/-a:Ali kdo ve, kje konkretno bi si lahko sposodil potapljaški balon? Potrebujem zarada premika betonskega kvadra...

Poklicni potapljači imajo sigurno, oz kak potapljaški servis. Ugo Fonda, PLK, morda tudi Manta Diving iz Izole.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Feb 09, 2012 16:52

Hvala za info.. Spoštovani g. Ugo Fonda je žal že pokojni...
fischerr
Kapitan
Kraj: Koper - Bunarina

OdgovorNapisal/-a fischerr » Če Feb 09, 2012 17:02

o groza, nisem vedel, se opravičujem, ...

žalostno res, sin se pa kot vem še vedno ukvarja z potapljaštvom, čeprav ga že zelo dolgo nisem videl
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Avg 16, 2012 13:18

Da ne odpiram nove teme, bom vprašal kar tule.
Imam korpo morto, kjer imam betonska bloka (vsak pol tone) z 10mm pocinkano verigo povezana na 80l bojo. Zadeva je vse leto v vodi, ker tudi pozimi večkrat priveženo čoln nanjo.
V nekaj letih se je podvodni del, ki "dela" (valovi pač dvigajo in spuščajo verigo) opazno stanjšal. Naslednjo seznomo moram to sanirati. In prosim za nasvet. Razmišljam, da bi kupil od 2-4m pocinkane 10mm verige in jo vzporedno z obstoječo (naredil bi "bypass"), ki ne bi bila napeta pritrdil z gambeti. Tako bi bila nova veriga obremenjena, stara pa bi bila še vseeno za rezervo.
Kaj menite o tej rešitvi? Kako vi rešujete zadevo pri sebi? Še kakšna ideja, mnenje?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost