Dostop do interneta iz plovila

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Pe Jun 12, 2009 21:37

Evo fantje u živo iz plovila.

Jest sem kupil simpa Web"n" walk stick, to ju usb ključek z sim kartico.

Cena je bila 148 kun in s tem sem dobil 80 kun dobroimetja.
Polni se kot telefon na kartico poraba pa je 1kuna 1 MB

Se pravi sem za prognoze in informacije itd itd v 14 dneh pokuril nekih 100-150 kun.

Dobite ga v vsaki prodajalni z telefoni brez kakršnih koli obveznosti.
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » So Jun 13, 2009 00:14

no jez sem pa vzel tud simpa paket - Zabava, vključil web n walk paket, ki ga maš za 10 Mb za samo 1 kuno..maš lahko trikrat zapovrstjo po 1 kuno, drgač je cena 15kun..tok da je to kr fajn.. tko rečen đabe..prot temu če bi se z našem telefonu konektal...
no pol pa samo še povežem z laptopom in zadeva funkcionira..
lp
Veritas et Aequitas
Uporabniški avatar
gabr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gabr » So Jul 04, 2009 20:50

tele 2, zadeva deluje ok, G3 in GPRS za silo, pokrito ok po jadranu. Cena nizka za pregledovanje mailov... načeloma pa 39 lip 1Mb.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jul 05, 2009 10:22

Jaz sem letos vzel T-mobile Simpa internet stick - web and walk za 198kn, od tega je bilo 100kn na računu za 100Mb. Glede na to, da Mb kar hitro pobira, nisem povsem prepričan ali gre za 100 Mbaytov ali 100 Mbitov, kar je 8x manj.
Imajo pa zanimivo opcijo. Mislim da za 20kn vključiš dnevno neomejeno surfanje. To je uporabno, če surfaš npr. vsake toliko časa.
Skratka, previdno pri porabi podatkovnega prenosa, ni vse zlato kar se sveti in mobilne telekomunikacije, predvsem tarife in obračuni, so še vedno sofisticirane, zakomplicirane in netransparente.
Jaz sem moj web stick preklopil na gprs z razlogom, da upočasnim tok podatkov, da se ne bi pomotoma pretočilo preveč podatkov. Vseeno mi 100kn ni zdržalo za maile, facebook, in morjeplovca za več kot 5 dni. Vsi trije "portali" niso požrešni.
Aja, izklopite vse update, ki pobirajo podatke v ozadju (Windows, antivirus...), ker zahtevajo svojo količino podatkov.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Jul 05, 2009 11:43

Marchi, imaš prav, facebook in morjeplovec in ostale take stvari niso požrešne, drugače pa je pri mailih.

Tudi meni so rekli ob nakupu, da je 1 Mb 1 kuna in potem če pogledaš pri prenosu mailov, če ima mail 2 ali 3 Mb potem ti avtomatsko vzame 2-3 kune.

Zato jaz mailov ne odpiram in sem imel 100-150 kun za 14 dni vsakodnevnega surfanja.

Moje mišljenje, mogoče ima kdo drug drugačno prakso.

Lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jul 05, 2009 13:20

Okrog mailov bi samo dodal...

Če imate narejen account v Windows Mail, Outlook Express, Outlook, Thunderbird in podobno, ter gre zraven za POP3 server, potem se vam ob odprtju zgornjih programov "pretočijo" na računalnik kompletne vsebine iz serverja. To pa zna kar "pokuriti" MB, kot ste ugotovili že sami, še posebej, če dnevno dobivate na mail kup vicev in for, večina v obliki kratkih filmčkov...
POP3 serverje ima verjetno 99% uporabnikov.

Druga zgodba je IMAP, to pa imajo ponavadi samo firme. V tem primeru mail ostaja na serverju, na računalnik pa se vam prenese samo "header" ali po domače naslov maila in njegov pošiljatelj. V tem primeru če npr. dobite 20 mailov, to pomeni skoraj 0 MB prenosa, torej tudi ni stroška!!! Če vam je kateri posebej zanimiv, ga kliknete, šele takrat pa se začne prenos na vaš računalnik...
Žal tega zasebni uporabniki nimamo, saj je ponavadi potreben lasten mail server ali pa veliko zakupljenega prostora na komercialnih serverjih.

Rešitev je, da uporabljate recimo gmail in tudi če imate narejen account v zgoraj omenjenih programih tega ne uporabljate. V gmail se raje logirajte direktno na WEB vmesniku, kar je povsem podobno, kot se logiraš v Morjeplovca. V tem primeru se vam vsebina maila prenese šele takrat, ko ga klikneš oziroma je zelo podobno, kot če imaš IMAP...

Kot ste že omenili na prenosnikih OBVEZNO izklopite avtomatski update za Windows, antivirusni program, različne programe...
Vse to se dogaja v ozadju in ponavadi sploh ne veš, le MB oz denar na kartici nezadržno izginja...

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Jul 05, 2009 23:32

Enako je pri Siolovih uporabnikih. Lahko greš na Siolov strežnik s svojim geslom in uporabniškim imenom ter pogledaš, kateri maili so zanimivi, ostalo brišeš.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a stojko » Po Jul 06, 2009 01:06

No, tudi pri Windows Mail, Outlook Express, Outlook, Thunderbird in podobno se da v nastavitvah nastaviti, da prenese samo glave sporočil. Potem se pa lahko odločaš, katero sporočilo je važneje in ga boš celega dol potegnil...
indoo
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » Po Jul 06, 2009 15:33

Greste v center mest Mali Lošinj, Nerezine ali Cres, vsi so pokriti z brezplačnim brezžičnim dostopom do interneta.

Iz prve roke :D
samo morje !
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Jul 06, 2009 18:28

Nekateri gremo tudi južneje od Kvarnerja. Na Kaprijah npr. je zelo malo možnosti za wireless. Po jugu Dalmacije vleče edino v bližinah večjih hotelov. Tam pa običajno že privez toliko preplačaš, da je T-mobile kartica že v ceni.
Skratka kakorkoli, na urlaubu ne bomo bogvekaj privarčevali ! Pol bo treba doma ostal, pa po nemško : Sparen und sparen und sparen.

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Jul 06, 2009 22:10

Indoo, bil sem pred štirimi dnevi v malem Lošinju ampak free neta ni. Net od marine ne dela, najdeš pa več ponudnikov, ki ponujajo intrernet v času ene ure od 20 do 30 kun, katere ti potegnejo s kreditne kartice, tebi pa na email pošljejo geslo s katerim se konektaš.
Drugače pa za vse tiste ki greste na morje:
Hrvaški ponudnik storitev VIP ponuja gsm net kartico za 20 kun, na kateri je prednaloženo 20 kun dobropisa oz 20 Mb interneta. Čez 24 ur pa ti naložijo še 200 Mb interneta, katerega pa moraš porabiti v roku meseca dni od priklopa, kar pa je dovolj, da pogledaš tisto kar potrebuješ.
Preizkušeno z moje strani in drži.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 08, 2009 11:53

Popravek!
T-Mobile Simpa Internet, neomejen celodnevni interent za 20kn, je omejen na 100MB.
Še ena cvetka netransparentnosti in zavajanja.
Torej neomejenih 100MB!
Alfabeta
Kapitan fregate
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Alfabeta » Sr Jul 08, 2009 20:28

Samo vprašam, no..... :oops:

A recimo vreme ipd. strani preko gsm-jev na internet (Planet recimo) se pa ne poslužujete? Jaz zadnje čase gledam samo še preko tega. Cenovno pa nimam pojma koliko je....

Pa ne takoj skočit....

Meni osebno je recimo škoda še en comp uničit na morju, torej mi preostane samo še telefon :?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 08, 2009 20:58

Planet ne vem kako in kaj je pa tole uradna stran DHMZ za celi jadran in za pomorce:
http://meteo.hr/mobil/index.wml
(vnesi spodnji link v mobilca in to je uradna napoved DHMZ).

Če te zanimajo vetrovi je tole zelo uporaben link
MobiAladin
http://www.mobialadin.com/zacetnastran.aspx
(sledi navodilom za vnos v mobilca)

Načeloma je mobilec zadosti, če pa imaš večje gušte z analizo Aladina pa bodo potrebne večje slike, torej notebook ipd.

Nekaj teh linkov, tudi mobilnih, je zbranih tule
http://www.ycharter.com/weather.htm
Alfabeta
Kapitan fregate
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Alfabeta » Sr Jul 08, 2009 21:12

Marchi zlat si! Sem dobila več kot sem pričakovala. Sem mislila, da bodo bolj odgovori v smislu :"Ne, ker...." 8)

HVALA!!!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov