pa se je začelo 2011

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Če Avg 18, 2011 00:06

Marchi napisal/-a:Očitno bodo mogli imeti hudi stroji na vodi tudi
Slika

Če je enako, kot na manjših gliserjih (govorim na primeru našega) imaš na komandi kill switch in pa na motorju še ta drugega. Torej 2. Tako, da jaz vrjamem, da je če bila sila bi lahko motor izklopil.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 18, 2011 07:04

LaMike napisal/-a:Če je enako, kot na manjših gliserjih (govorim na primeru našega) imaš na komandi kill switch

Tega na večjih gliserjih ni LaMike... lahko pa tudi ob vključenem avtopilotu odvzameš gas in ustaviš barko, če vidiš da bo pizdarija... ali pa stisneš gumba za ustavitev motorjev... težko verjamem, da bi naenkrat zablokiralo vse troje... ampak še težje verjamem, da bi kdo zanalašč s polnim gasom zapeljal v drugo plovilo... zato nočem nikogar vnaprej obsojat.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Avg 18, 2011 10:30

Nikola Tesla napisal/-a:Kr'en tvoj odgovor vzamem kot hec, samo vseeno žalit me pa res ni treba. Bomo prjatli al ne?

Kar se napisanega tiče me ne moti, da me zagunca. Se mi je pa že prevečkrat zgodilo, da sem moral odviti, da me niso pojahali po krmi. Do sedaj je šlo trikrat v zadnjih desetih letih tako na knap, da če ne bi odreagiral, bi verjetno brali podoben report samo, da bi bila na sliki moja barka.

Kr'en ne zameri ni letelo na tebe osebno.
LP NT

NT itak, da smo frendi. Hočem samo omeniti, kam smo prišli iz teme tragične nesreče. Na agregate v zalivih. Halo !!! Tukaj se lepo vidi, da nekateri očitno zelo trpijo ob pogledu na druge. :? In je morjeplovstvo očitno sekundarnega pomena. Drugače si tole z agregati ne morem razložiti.
Kar pa se razlik med motornimi in jadrnicami tiče, pa je lepo Novinec napisal. Isto je. Vse je odvisno od človeka.
Tisto o odmikanju sem napisal nasplošno. Iz kokpita jadrnice pri 6 kn je videti drugače situacijo, kot iz gliserja pri 27 kn. Če pa se kdo ne umakne niti za stopinjo in gre mimo tebe na nekaj metrov, pa tudi sam tuhtam kdaj, da bi mu vrgu piksno :x
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 18, 2011 10:40

"Na gliseru su vidjeli da idu prema jedrilici i mahali su jedrilici može li ubrzati, jer nisu mogli manevrirati gliserom, nego su nastavili ići na jedrilicu"

Da razčistimo nekaj.
Jadrnica je npr. plula z motorjem, lagano 5 vozlov (npr. 2000 obratov),
nekdo maha naj se umakne, ker nima pod nadzorom svojega plovila. Seveda je za umik na voljo 5 - 10 sekund. Jadrnica "vklopi turbo" na 3000 obratov in pospeši na "huronskih" 7 vozlov. Sledi seveda BUM!

Kaj hočem reči, da se morda nekateri ne zavedajo, da jadrnica nima nikakršnih pospeškov in da z motorjem težko manevrira v takih situacijah. Vse kar lahko naredi, naredi s krmilom.

Po trku v krmo sklepam, da se je ravno to pokazalo v tem primeru. Da je jadrnica sicer "pospešila" vendar premalo, da bi se dovolj odmaknila. Zmanjkalo je usodne 2-3 sekunde in Italijana bi bila v najslabšem primeru mokra, ne pa mrtva.

Temu se reče plovilo z zmanjšano možnostjo manevriranja in naj še kdo reče, da sta motornjak in jadrnica pod motorjem enakovredna v prometu, čeprav pravila o izogibanju o tem govorijo na tak način.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Avg 18, 2011 14:18

Glej Marchi se popolnoma strinjam da če "prletim" 23 vozlov in se mi ti ( ne mislm tebe osebno ampak rjuharje nasploh) pripelješ po pravilih in mam jest prednost se ti bom umaknil ker sem pač hitejši, jebi ga tak pač sm...
Mi je pa letos en rjuharski pacient ko je bil že mimo mene naredu obrat in se je model prpleu, pardon prjadru, nazaj direkt pred premc... in kaj bi blo če bi ga nabil??? verjetn bi bil itak jest divjak k sm ubozga rjuharja napadu s polnim gasom....
res pa je da niso vsi jadralci perle, pa tut bajnarji niso....

mi gre pa na bruh k eni kr vse v isto kanto pomečejo in smo pol kr vsi divjaki pa nevzgojeni pa sovražniki narave... mam agregat in kurm ga k ga rabm... rjuhar ( makaronar ) pa je nujno rabu do 4 zjutri radio nažigat na boji pa na jambor lest in se dret mama mia ke bella.... kreten... pa nism zdej napisu da ste rjuharji vsi nevzgojene opice...

Kakor koli je že tole blo ne bom sodu, za to so pristojni drugi.. mogoče je blo pa res kej z barko narobe... Si pa ne predstavljam kako se bi počutu če bi bil v koži njunih otrok :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 18, 2011 15:15

Ma ja, tole o jadralcih in motornjakih je precej mimo. Vsak je kakršen je, individualna obravnava primerka :wink:

Glede jadrnic pod jadri bi rad pojasnil še tole, če koga zanima namreč, če vidiš jadrnico, ki jadra proti obali in se obali bliža, lahko v kratkem pričakuješ obrat za 180° in to velja upoštevat pri izogibanju trčenju. Matejc, če boš probal enkrat z jadri, boš videl, da se ti noben ne nastavlja namenoma, ker je manevriranje z jadri na npr. potovalni jadrnici, ki je manj odzivna, precej zahtevno, pa še omejeno je, ker jadrnica ne more pluti v veter recimo pod kotom manjšim od 25°, kar skupaj nanese pribl. 50° mrtvega kota.

Skratka kar sem želel povedat je, da smo jadralci omejeni :lol: :lol: :lol:

Se bom pa enkrat z veseljem povabil na komandni most kakšne zverine, večje ali manjše in sprobal pognati konjičke v dir.
Respect!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 18, 2011 15:33

Še mojih pet centov, če smo že off topic: ko sem bil še frišen morjeplovec sem naivno pozdravljal vse morjeplovce, ki sem jih srečal med plovbo ne glede na to, če so bili jadralci ali motornjaki... ampak kmalu sem spoznal, da to ni ravno dobra ideja, ker sem bil od večine jadralcev deležen vsaj besnih pogledov, če že ne iztegnjenih sredincev :? . Ko sem o tem povprašal prijatelja jadralca, mi je povedal, da sem ne glede na najino prijateljstvo na morju njegov najhujši sovražnik... ker sem prehiter, mu delam valove, ropotam z agregatom in kar je pač podobnih zamer, ki jih jadralci gojijo do motornjakov :evil: .
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Če Avg 18, 2011 15:45

Jaz tudi pozdravljam in motornjaki večinoma vsi odgovorijo, jadralci pa redkokateri :wink:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 18, 2011 16:00

Moja izkušnja je obratna. Jadralci pozdravijo, motornjaki ne. Sam tudi naivno pozdravljam in bom še. Če pa mi ne odzdravi, pa sledi stegnjeni tretji z leve .. 8)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 18, 2011 16:07

Marchi napisal/-a:Moja izkušnja je obratna. Jadralci pozdravijo, motornjaki ne.

Potem je pa res najboljše, da te kdaj povabim na svojo barko Marchi... boš videl, da te kar naenkrat jadralci ne bodo več pozdravljali :twisted:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 18, 2011 16:23

Kje, kdaj? Saj ti verjamem ampak vseeno bi se rad peljal hitroooooo!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 18, 2011 16:45

V Portorožu., lahko že ta vikend :wink:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 18, 2011 17:10

Ha, si me najdu. Ta vikend kolesarim po Prekmurju.
Hvala za povabilo, sva na zvezi! Predvsem pa na ZS, da ne zasmetiva teme še bolj.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 18, 2011 17:22

Zmenjeno Marchi... samo da ne bom jaz kriv, če te bo zagrabilo da prešaltaš na motorno barko, ker boš s tem postal zaklet sovražnik za večino svojih dosedanjih jadralskih kolegov :twisted:
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Avg 18, 2011 18:37

Marchi napisal/-a:Skratka kar sem želel povedat je, da smo jadralci omejeni :lol: :lol: :lol:

No končno eden ki prizna za vse :lol: :lol: :lol: ( rjuharji hecam se!!!)

ja ne res je mim da se ob takile zadevi, ko ob enem najlepših konjičkov, preživljanja dragocenega prostega časa,........... umreta dva človeka, mi pa se čisto po Slovenceljsko začnemo obkladat komu bl agregat ropota... WTF???!!!

je pa res da če ga nimaš ti ne more ropotat :twisted: :twisted:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov