Registracija HR- kje najti nekoga s stalnim naslovom na HR

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

kapitan83
Poddesetnik

Registracija HR- kje najti nekoga s stalnim naslovom na HR

OdgovorNapisal/-a kapitan83 » Po Jul 02, 2012 13:59

POzdravljeni!

Želim čoln registrirati na Hrvaškem. Dol imamo vikend, poleti bi bil čoln v vodi, pozimi pa na parceli. Sedaj pa so mi rekli v Puli da rabim nekoga ki ima stalni naslov na Hrvaškem, da bodo lahko pošiljali pošto na ta naslov.
Sam imam hišo dol s hišno število, pa menda ni OK.
Kako najti nekoga? Kako ste reševali vi to? Baje je potrebno to tudi notarsko overit.? MOgoče pozna kdo koga v okolici Pule?

LP
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Jul 02, 2012 15:20

Če imaš dol hišo in nisi skregan s sosedi, boš sam najhitreje rešil.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
330i
Kontraadmiral

Pošta

OdgovorNapisal/-a 330i » Po Jul 02, 2012 23:44

Pozdrav,
če si prebrodil že vse prepreke do sedaj (carina, trošarina, prevodi...) boš pa ja še našel nekoga od domačinov, ki ti bo šel toliko na roko, da bo sprejel pošto za tvojo barko.
Po mojem bo kak sosed to naredil za kakšno mrzlo pivo poleti?! Jaz sem imel enak problem in sem se zmenil s šefom privezov v lučici, kjer smo privezani poleti.
Greš k notajru z njegovimi podatki (ime, priimek, naslov, OIB) in tam overiš pooblastilo in ga neseš na kapetanijo.

Če ne bo šlo drugače, se meni oglasi in bova rešila. Kje pa imaš barko parkirano v okolici Pule?

LP
kapitan83
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a kapitan83 » To Jul 03, 2012 07:52

Živjo!
V bistvu nisem še nič prebrodil :) barko imam še doma, pa me skrbi da jo bom dol peljal, potem jo pa ne bom do morja spravil :). Imam namreč malo pasaro. Bo pa na lokaciji Medulin pri Puli. Dol imam hišo. Do sedaj sem imel mali gumenjak 3m in tomos 4, sedaj pa smo si zaželeli nekaj malenkost večjega :))
V petek nameravam dol peljati, pa me skrbi :))
330i
Kontraadmiral

Še enkrat...

OdgovorNapisal/-a 330i » To Jul 03, 2012 12:28

...bom skopiral postopek registracije pod HR zastavo, ki sem ga že v eni drugi temi objavil.
Upam, da ti bom s tem vsaj malo olajšal preboj skozi HR birokracijo:

No pa bom napisal kar celo zgodbico, kaj je potrebno lučki kapetaniji predložiti za registracijo na HR zastavo:
- najprej je treba pridobiti hrvaško davčno številko (OIB)
- potrdilo o plačani carini, trošarini in DDV-ju na Hrvaškem (uredil s špedicijo)
- carinik gre čoln pogledat ali pa ga je potrebno pripeljati do carine (če ga gre pogledat naj bo v depoju, ki ima registrirano dejavnost in prosto carinsko cono - drugače lahko spotoma pade še kazen)
- izpis iz reg. plovil (pri meni je šlo za izpis Delaware registra) in prevod le-tega s strani sodnega tolmača v hrvaški jezik
- CE certifikat in njegov prevod (sodni tolmač)
- kupoprodajna pogodba in njen prevod (sodni tolmač)
- lučka kapetanija gre pogledat čoln, izmeriti dolžino, širino in preveriti obvezno opremo
- potem pade še en kup kolekov in obrazcev za izpolnit - največja postavka je plačilo "pomorskega dobra" (cca. 3000 HRK je stalo vse skupaj)
- potrdilo o obveznem zavarovanju
- pooblastilo nekoga, ki ima stalno prebivališče na področju lučke kapetanije, kjer je registrirano plovilo, za sprejemanje pošte (ne velja, če imaš tam nepremičnino in posredno naslov) - notarsko overjeno

In potem, ko imajo vse skupaj traja cca. 14 dni, da dobiš registracijo.

Jaz sem recimo moral dvakrat zaradi tega v Pulo - prvič sem uredil s carino in sodnim tolmačem dal dokumente, drugič pa sem dobil prevode in uredil še s kapetanijo (merjenje).
Drugače pa so na kapetaniji v Puli izjemno korektni!
kapitan83
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a kapitan83 » To Jul 03, 2012 12:45

Najlepša hvala za obširno obrazložitev.
Za kakšen čoln je pa šlo to? 3000kn?
Jaz imam eno malo pasaro, v bistvu je v osnovi bila jadrnica elan T430, sedaj pa je gor še kabina (zgleda kot pasara) ne vem ali je bila že v originalu taka ali so kasneje predelali.

A se pravi da je potem kar dost zajebancije, se mogoče bolj kar v kopru splača registrirat?
Namreč imam dol vikend in sem mislil pod njihovo registracijo registrirat in dol met nasednjih nekaj let.
Sedaj sem pa hudi dilemi Hm hm, ne. Ker dol imajo trajno registracijo in sem nekaj računal da bi se to vse skupaj bolj splačalo.Ne vem, kaj misliti, čoln je dolg 4,3m in tomos 4,8 gor.

LP
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Jul 03, 2012 13:18

Ta trenutek vsekakor Slovenska registracija,potem po vstopu HR v EU boš lahko prepisal brez velikih težav,odpade ddv ,carina ,špediter itd.
Nič nisi napisal ali je plovilo že bilo registrirano ,ali imaš overjeno pogodbo ali imaš dokument o prejšnji registraciji ali izpis iz registra.
Će to vse imaš ne bo problema.
Pri kaki komplikaciji pa me kontaktiraj na zasebno.
kapitan83
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a kapitan83 » To Jul 03, 2012 13:22

Ja mam vse to. Plovilo je bilo registrirano v izoli do sedaj. Letos je potekla registracija malo pred tem ko sem ga kupil. Potem sem naredil prepis, overjen pri notarju in plovilo dal izpisati iz slo registra.
330i
Kontraadmiral

HR registracija

OdgovorNapisal/-a 330i » To Jul 03, 2012 14:35

Po mojem mnenju bo tvoje "pomorsko dobro" veliko cenejše od mojih 3000 HRK.
Pri meni je šlo za Four Winns 225 s 5,0 V8 motorjem.

Rabil boš vsekakor špediterja, da naredi uvoz, ddv bo tudi treba plačati 25%, prevodi izpisa iz registra in kupoprodajne pogodbe...

Po mojem se ti tudi bolj splača ostati na SLO zastavi in po vstopu HR urejati naprej. V tem primeru bosta DDV in špedicija predvidoma odpadli...
tomazk
Desetnik

OdgovorNapisal/-a tomazk » To Sep 11, 2012 00:11

330i
A je bilo tvoj Four Winns nov?
Na kakšno osnovo so obračunali carino, davek in trošarino?
A je postopek podoben, če gre za 5 let staro plovilo?
Sem nekje prebral, da je davek za rabljena plovila 5% in da je 8% carine?
A to drži?
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Sep 11, 2012 07:50

Letos sem se pozanimal za registracijo na hrvaškem, pa so mi sami svetovali naj počakam do vstopa Hrvaške v EU. Sicer nihče ne ve kako bo kasneje imam pa nek občutek, da bo vseeno kje imaš registrirano pomembno bo kje stanuje lastnik. Enako kot je sedaj pri nas če si s stalnim prebivališčem v Lj ne moreš dobit komunalni privez na obali. :D
pomisli in zgodilo se bo
330i
Kontraadmiral

HR

OdgovorNapisal/-a 330i » To Sep 11, 2012 14:20

Pozdrav,

moj FW je bil v času uvoza pet let star. Carino in DDV ti bodo obračunali na ocenjeno vrednost.
Carinik preveri vrednost po njihovih tablicah (nekaj podobnega kot Eurotax), preveri ponudbo podobnih plovil na internetu in po ogledu določi osnovo za carino.
Teh dodatnih 5% (trošarino) so letos ukinili, zato pa se je DDV povečal na 25%.
Mislim pa, da carina 8% še je.

Pomorsko dobro nima veze s starostjo in vrednostjo barke.

LP
tomazk
Desetnik

OdgovorNapisal/-a tomazk » To Sep 11, 2012 22:16

Hvala za pojasnilo, zanima me, a bi veljala kakšna druga cenitev?
A se da kje dobiti te njihove tablice, da bi lahko okvirno ocenil vrednost našega čolna?
330i
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a 330i » Sr Sep 12, 2012 00:29

Okvirno ti bo povedal špediter. Računaj pa, da bo ocenjen nekoliko višje od njegove domneve. Vsaj pri meni je bilo tako.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti