Bočno valjanje na sidru

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

Bočno valjanje na sidru

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Jan 10, 2013 15:24

Na tem blogu sem našel zanimiv način, kako naj bi preprečil valjanje na sidru, ob bočnih valovih:

http://blog.veleggiando.it/post/Come-ev ... -rada.aspx

Evo prevod (in to ne Gogle translate :) )

V tej grdi, ampak upam da razumljivi sliki, sem poskušal razložiti preprost, ampak neverjetno učinkovit način, kako odpraviti težavo z bočnimi valovi, ki nam pogosto ne pustijo spati, zaradi valjanja, ki ga povzročajo:

Slika

Potem ko s premca vržete sidro, se pritrdi na verigo vrv (najbolje z majhnim škripcem, zato da se kasneje lažje spreminja nastavitve). Nato spustite verigo še za kakšnih 8 do 10 metrov, dokler stik med verigo in vrvjo ni primerno daleč.

Vrv zavežite na krmo in jo pritegnite toliko, da se barka obrne dovolj, da valovi ne prihajajo z boka.

Vse skupaj se naredi v nekaj minutah in je zelo učinkovito. Edina napaka je, da sistem ne deluje, če je brezvetrje.

Poskusite, da bi verjeli!

Slika

Jaz bom zagotovo preizkusil sistem..
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jan 10, 2013 15:40

V soboto bo test,ki moja se kr rada vala...
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Jan 10, 2013 16:19

Kaj mislita kako vpliva to na varnost pri večjih valovih? Mislim na to kako sidro drži...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jan 10, 2013 16:46

Mislim (precej prepričan, ampak še nisem poskušal), da tole v večini pogojev pomembno zmanjša sunke na sidro zaradi gibanja barke levo-desno (podobno kot dobro in dobro postavljeno sidrno jadro - na tej temi je zgodba s sunki levo-desno že opisana).

To bi moralo pomeniti, da ostanejo predvsem sunki na sidru zaradi gibanja barke gor-dol (in - manj - naprej-nazaj), kar bi še vedno moralo zmanjšati maksimalne sunke na sidru in zmanjšati verjetnost, da sidro zaorje, pa tudi sile na barko (utrujenost materiala vitla ali bitve in palube, kjer je to pritrjeno).

Sile zaradi sunkov gor-dol zaradi valov, na katere ta rešitev ne vpliva, pa zmanjšajo dovolj dolga povezava s sidrom (anchor rode) in kot njen del veriga in/ali utež (ki se ob potegu dvigne in dokler sidrna vrv ali veriga ne zategne, ni sunka na sidro).

Pri manjših plovilih je lahko pomemben del blaženja teh sunkov lahko kombinacija veriga-vrv, pri čemer je vrv elastična (nasprotno od dynema). Pri večjih imajo isti namen blažilniki različnih izvedb, ki med ostalim varujejo sdrne vitle (sile se prenašaju na bitve, in tudi tu je bistveno skupno zmanjšanje sunkov).

Verjetno zelo veliko lastnikov bark preprečuje sunke ne toliko zaradi varnosti, kot zaradi udobja recimo pri spanju na sidru. Tukaj je to krasno, saj vse, kar zaradi udobja zmanjša sunke hkrati izboljša zanesljivost sidra in priveznih točk na barki, torej izboljša varnost.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Jan 11, 2013 09:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jan 10, 2013 17:32

Površina barke ki jo tako veter prime je veliko večja in z tem tudi sile na vso siderno opremo.Tko jaz LAIČNO mislim.Probal bom v Valdoltri na boji,ker iz Kopra pridejo velikokrat valovi ki valjajo nenormalno.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jan 10, 2013 17:40

Jaz to rešujem z dodatnim (rezervnim) sidrom. Vržem ga zadaj, ustrezno stran in potem vrv do barke pa nategnem z vinčem. Preverjeno deluje.

Najbrž zadeva, kot je na sliki, deluje a jaz si verigo sprednjega sidra zmeraj pustim "prosto". No razen amortizerja.
Ker če je treba it na hitro, potem mi razni dodatki in privezki ne pridejo najbrž prav.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Jan 10, 2013 17:57

Glede valjanja sem jaz kopiral tole: http://www.swi-tec.com/shop/index.php?r ... duct_id=34
Naredil sem si sam, izprobal in deluje bp.

LP
Uporabniški avatar
Bimmer
Viceadmiral
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Bimmer » Če Jan 10, 2013 18:23

Eno vprašanje. Mogoče zato, ker nimam dovolj izkušenj...

Če piha bočni veter. Ali ti potem itak ne obrne barke v smeri vetra, če je sidrana samo z enim sidrom in potem ziba naprej - nazaj in ne levo ter desno?

Hvala za pojasnilo.
Plovilo: ALA MOANA II
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jan 10, 2013 18:29

Gre za to, da je barka usmerjena proti vetru a valovi prihajajo z boka. To se zgodi v zalivu, ko se morje "usmeri okoli ovinka" in fašeš valove na bok. Zelo neudobno!

Bočni veter? Veter je veter in ko si na sidru boš zmeraj obrnjen proti vetru.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Če Jan 10, 2013 19:20

Zadeva je poznana in v praksi sem jo nekajkrat sprobal.
Včasih dela OK, včasih pa ne - odvisno od več dejavnikov.
Če je veter dokaj konstanten in bočni valovi tudi, potem dela še kar dobro.
Če se pa veter preveč spreminja pa meni ni delovalo, kot bi moralo.
Je pa stvar po moje bolj ali vsaj enako varna, kot pa drugo sidro s krme, saj ti omogoča polno rotacijo v primeru spremembe smeri vetra.
Nastavljanje ne dokaj enostavno s primarnim vinčem Genove, ali pa s popuščanjem verige.
Jaz uporabim za pritrditev vrvi na verigo "rolling hitch" (žal ne poznam slovenskega imena za ta vozel).
Tak vozel se zlahka odveže in "odhod v sili" ni problematičen. Mogoče 10 sek več, kot brez bočne vrvi.
Nasploh je rolling hitch eden najbolj uporabnih vozlov na moji barki in ne vem, kako sem leta živel brez njega:
http://www.animatedknots.com/rollinghit ... dknots.com
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jan 10, 2013 19:56

Ja pri men v Valdoltri se barka tud do 30 stopinj vala in je neugodno,tko da sem že kak vikend pobegnil v Izolo če je bil JZ,ali pa barko potegnil na sosednjo prosto bojo,
Pol pa zaspiš,pa veter obrne in nabuta dežja v kokpit,ki se barka ne vrti.
So pa precej večje sile tko na sidro...Imam prav?
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Jan 10, 2013 20:31

heron napisal/-a:Jaz uporabim za pritrditev vrvi na verigo "rolling hitch" (žal ne poznam slovenskega imena za ta vozel).
Tak vozel se zlahka odveže in "odhod v sili" ni problematičen. Mogoče 10 sek več, kot brez bočne vrvi.
Nasploh je rolling hitch eden najbolj uporabnih vozlov na moji barki in ne vem, kako sem leta živel brez njega:
http://www.animatedknots.com/rollinghit ... dknots.com

Jaz sicer pogosteje uporabim pasnjak, ampak rolling hitch je res uporaben. Jaz sem ga spoznal sele pred nekaj leti.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Jan 10, 2013 20:57

polanc napisal/-a:Ja pri men v Valdoltri se barka tud do 30 stopinj vala in je neugodno,tko da sem že kak vikend pobegnil v Izolo če je bil JZ,ali pa barko potegnil na sosednjo prosto bojo,

Ja po mojem so, ker če ima val neko moč ali silo, ki se odraža na valjanju plovila in če s tem to preprečimo, potem je sila na sidro ob tem, da se ne valjamo več, vsaj enaka sili vala...

Ostali pa pišejo, kot da temu ni tako!

Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Če Jan 10, 2013 21:39

DR.E napisal/-a:
polanc napisal/-a:Ja pri men v Valdoltri se barka tud do 30 stopinj vala in je neugodno,tko da sem že kak vikend pobegnil v Izolo če je bil JZ,ali pa barko potegnil na sosednjo prosto bojo,

Ja po mojem so, ker če ima val neko moč ali silo, ki se odraža na valjanju plovila in če s tem to preprečimo, potem je sila na sidro ob tem, da se ne valjamo več, vsaj enaka sili vala...

Ostali pa pišejo, kot da temu ni tako!

DR.E
Valjanje preprečimo s tem, da je barka obrnjena v val. Valovna dolžina vala je precej manjša kot je dolžina barke, zato se energija valovanja porazdeli po trupu barke in ne butne naenkrat ob cel bok (kar bi povzročilo valjanje).
Sila na sidrno opremo je res nekaj večja, ker vetru izpostavimo večji presek barke, a sidrna oprema mora itak biti dimenzionirana za vihar, tako da v normalnem vetru ni problema. Če pa piha kot za stavo (50 vozlov ali več), potem itak ni več valjanja zaradi valov s strani (veter stranske valove odpihne) in ne rabimo tega manevra.
Mogoče pa barka potem nekaj manj opleta na sidru.
Največje sile na sidru in opremi so itak zaradi "jadranja" modernih bark levo-desno in zaradi velikih valov, ki dvigujejo barko. Ko ta dva dejavnika sovpadeta barko res dobro zategne.

Edit: Aha - vse kar pišem velja za jadrnice, z motornjaki nimam izkušenj.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Jan 10, 2013 21:46

Heron hvala, za pojasnilo. Sem pač skeptik kar se tiče igranja s sidrom, ker mi je že nekajkrat spustilo.. res pa da v močnih sunkih burje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti