kupujem gumenjaka - nasveti in pasti ?

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

marelica
Naddesetnik

kupujem gumenjaka - nasveti in pasti ?

OdgovorNapisal/-a marelica » Sr Jan 16, 2013 19:49

Pozdravljeni Morjeplovci
Ker sem novopečena "mornarka" imam kar nekaj vprašanj za vas izkušene.
Nabavili bi gumenjaka, zaenkrat rabljenega, nekaj cenejšega tam okrog 3m dolžine, da bi se na dopustu z družino peljali v sosednji zaliv, mogoče na kakšen potop.... na kaj moram biti pri rabljenih pazljiva pri izbiri, kako gre z papirji pri rabljenih neregistriranih čolnih, je dovolj kupoprodajna pogodba ali je potreben še kakšen papir o lastnišvu ?

Izvenkrmni motor sem podedovala po očetu, kako se dokaže lastništvo , moč motorja je 3,7Kw ( mislim da nisem zgrešila ) ki pa tudi ni potrebna registracija ?

Kaj vse je nujna oprema na gumanjaku, vesla, sidro, vrv....mogoče še kakšna sončna očala in klobuk ...
:D
no malo se hecam, pa vseeno vas prosim za kakšen pameten nasvet predem se intenzivno lotim iskanja "barke za kapetanko"
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gorki » Sr Jan 16, 2013 20:31

Pozdravljena in dobrodošla...

Ne vzet tega kot nedobrodošlico, ampak bi te najprej napotil v naše teme v podforum gumenjaki, da se malo sama potrudiš. Od tam se pa le vrni s konkretnimi vprašanji, če kaj ne bo jasno. Praktično vse kar te zanima je tam že napisano in še veliko koristnega.

npr.: http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=10249
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=9613
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=9882
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ght=#97972

Mogoče smo včasih malo sitni do "instant" variant. Ne zameri. :wink:

Lep pozdrav
marelica
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a marelica » Sr Jan 16, 2013 21:18

"Mogoče smo včasih malo sitni do "instant" variant. Ne zameri. "

Ne razumem točno kaj si mi mislil s tem povedati...hvala za prilimane linke, veliko napisanega, marsikaj novega sem izvedela...ampak nobenega odgovora na moje konkretno vprašanje :

1.
na kaj moram biti pri rabljenih pazljiva pri izbiri, kako gre z papirji pri rabljenih neregistriranih čolnih, je dovolj kupoprodajna pogodba ali je potreben še kakšen papir o lastnišvu ?

2.Izvenkrmni motor sem podedovala po očetu,kako se dokaže lastništvo

No zdaj pa prosim za odgovore :)
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Jan 17, 2013 07:23

Pri manjših neregistriranih (do 3m) potrebuješ samo original račun ali pogodbo, ki jo prodajalec-lastnik plovila overi (strošek 1,5eur) na upravni enoti.
Če bo daljši kot 3m ga bo potrebno registrirat, kar naj bi storil prejšni lastnik oz. storiš sama (z istimi papirji kot je zgoraj opisano)

Potrdilo o lastništvu motorja bo večji problem, verjetno si ga neuradno (ostal v garaži) podedovala po očetu in ni bil v dedni masi zaveden.
Torej nisi uradna lastnica motorja, če pa je bil omenjen v zapuščini, ni problema.

3,7kw je 5KM in pri nas je potrebna registracija na Hrvaškem pa ne. Ne potrebuješ ne registracije, zavarovanja, niti vinjete, če bo motor na čolnu dolžine 2,95m. Če bo več kot 3m je zgodba enaka kot pri nas.

Sam kupujem motor 4-5KM in se srečujem z problemi, ker lastniki manjših motorčkov prodajajo le-te brez overjenih pogodb(samo račun od 1.lastnika) in potem to opravičujejo, da ni bilo potrebno registrirat čolna. Za mene(ki želim motor vpisat na 4,3m čoln) pa to predstavlja problem ker(brez pogodbe) niso uradni lastniki motorja.

Upam da ti bo tole kaj pomagalo! Lahko pa me še kaj vprašaš na zs.
marelica
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a marelica » Če Jan 17, 2013 21:22

Kocka hvala za izčrpen odgovor !

Z motorjem je pa tako, oče hvalabogu še ni umrl, ampak je tale motor nekoč davno kupil tudi sam rabljenega, sicer smo se vozili pred mnogimi leti tudi na morju z njim, ampak takrat še niso bili tako strogi predpisi, zdaj pa je najmanj 30let bil skrbno pospravljen v garaži in ker sem lani naredila izpit za voditelja čolna, je rekel, da mi ga podari , barka pa je žal razpadla ....kako zdaj z motorjem, če ni nobenega papirja, mi lahko gladko kdo reče, da sem ga ukradla :shock: , takšnih nevšečnosti pa seveda nebi rada :?
Ker je še vedno spravljen pri očetu v garaži bom naslednjič ko grem tja točno pogledala moč motorja.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jan 17, 2013 22:08

Verjetn je Tomos 4 Bel..
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Če Jan 17, 2013 22:17

Motor 30 let skrbno spravljen v garaži, hm, pa je brezhiben, ker na vodi ni heca.ne vem, zakaj z očetom ne napišeta enostavno kupoprodajno ali darilno pogodbo in je to urejeno glede lastništva.
marelica
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a marelica » Če Jan 17, 2013 22:24

Aha, če gre to tako preko darilne pogodbe, potem ni panike seveda!

Motor je bil tudi vmes nekaj malega v vodi, tako da deluje....ko pa nabavimo čoln, pa bodo seveda probe in testiranja preden naložimo vso opremo v avto in se podamo proti morju :)

Hvala vsem za pomoč !
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Jan 18, 2013 07:26

Se opravičujem, glede na pisanje sem mislil da je oče že pokojni. :oops: Glede pogodbe pa raje naredita kupoprodajno kot darilno, ker bodo tečnarili glede vrednosti oz. davka, pri kupoprodajni pa za rabljena plovila in motorje ni davka.
Če je Tomosova 4-ca enostavno napišeta pogodbo v kateri so podatki in št. motorja, motorček pa nataknete na gumico 2,95m in nebi smelo biti nobenih problemov.
marelica
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a marelica » Pe Jan 18, 2013 11:54

Ej kocka ni panike, tudi jaz sem malo dvoumno napisala...sicer pa pravijo, če koga pokoplješ potem še dolgo živi...upam, da bo v tem primeru tudi držalo :)

Hvala za spet izčrpen odgovor, bomo zadevo takole uredili, takoj ko pa pridem do točnih podatkov motorja pa javim kaj je za mašince :)

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » Pe Jan 18, 2013 19:26

Kot ti je napisal Kocka,napišite kopoprodajno,pa ne pozabi je overit na UE,stane nekje okrog 2,5€ :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti