Načtrovanje potovanja GPS

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Blsku
Desetnik

Načtrovanje potovanja GPS

OdgovorNapisal/-a Blsku » Pe Jan 25, 2013 00:36

Pozdravljeni!

Sem nov na forumu, tako da se opravičujem če je bilo kaj od tega ze napisanjega.
Zanima me, kako oziroma s katerimi programi oziroma kako sami načrtujete daljše potovanje. Kdaj oziroma od kje boste šli, do kje boste prišli, ter katere naprave upšorabljate (Ploter, radar ...) ....

Sam sem zasledil program Garmin HomePort, ki pa po mojem mnenju ni najbolj posrečen.
Obstajajo še kaki drugi programi za to?

l.p.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 25, 2013 00:45

S čim bi plul? Zelo pomemben podatek je hitrost, da veš recimo kakšen dnevni domet imaš.
Tale Home Port zgleda kot nadgrajen MapSource, tako da to je to kar se Garmina tiče. MapSource je bil sicer zastonj, zdaj pa so zgleda spremenili politiko. Za načrtovanje poti uporabljam Mapsource samo toliko, da premerim kakšno razdaljo, si ogledam detajl področja, kjer še nisem bil, predvsem pa sanjarim, ko plujem po zaslonu. V praksi teh pripomočkov ne uporabljam, ker je že sam GPS en majhen računalnik in je vse tam notri.
Torej pri načtovanju poti poglej do kje želiš, kakšen domet imaš in kakšno bo vreme in morje itd.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Jan 25, 2013 07:19

.

Blsku, moje načrtovanje je v tem, ker se na sever ne da gremo "južnije što tužnije".
Prvikrat, ko se ti to zgodi, greš dol, pa še bolj dol, pa še ..... Ko pa analiziraš vse skupaj pa vidiž , da je takole BV.
Če si motornjak, kot jaz, potem je obvezno sledenje črpalk. Naslednje je kaj pričakuješ od dopusta, plovbe. Mene vleče ribolov in povem ti, da od Unij naprej proti jugu mine dopust tik-tak. Samo, da imam polno posodo goriva , vode in ne rabim nič načrtovat tri, štiri dni.
Za nosom, je moj načrt plovbe. Bolj načrtuješ slabše je, ker, nekaj si zastavit in potem sledit je lahko tudi pritisk. Pa obiskat one, ki so tam, pa one, ki so tam, pa ... Letaš sem in tja, dnevi letijo in jih hitro zmanjka.
Brez veze!

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jan 25, 2013 08:09

Blplskj ... Jaz ti bom rekel raje Blisk.
Moj edini plan je recimo pripluti na Lastovo iz Izole. Vse ostalo je stvar trenutne odločitve, vremenskih pogojev, ribolova, dogovora s posadko, poslanih vabil prijateljev, trenutnega razpoloženja... Najbolj pomembno pa je, da imaš za posamezne predele vedno že vnaprej izbrane destinacije za postanke in nočitve v primeru juga ali burje. Vse drugo planirat vnaprej nima smisla.

Moj najlepši dopust je bil takrat, ko smo izpluli brez enega samega plana in ko sem plul mimo Krka me ravno pokliče prijatelj in povabi v Sveti Juraj, kjer smo se imeli nepopisno lepo, domačini pa so nas z navdušenjem sprejeli, da smo bili zelo presenečeni, da kaj takega na hrvaškem še obstaja. Bil sem namreč prva jadrnica v luki po več letih in so celo umikali ribiške barke, da smo se lahko privezali.
LP NT
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » Pe Jan 25, 2013 14:04

pajer1 napisal/-a:.

Mene vleče ribolov in povem ti, da od Unij naprej proti jugu mine dopust tik-tak.

Ribolov - panula ? Edino kar poznam sam, je lica okrog Savudrije. Dol sem nekaj poskušal celo okrog Kornatov (še pred leti ko ni bilo prepovedi) šlepat, pa brez uspeha. Moj občutek je, da bolj južno ko greš, manj rib.
Ali se pa motim glede na to, da južneje hodim poleti, takrat se pa ribe menda skrijejo globje.

Kaj se da ujet, poveš mal ?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 25, 2013 14:23

amerglass
Drži se teme!
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » Pe Jan 25, 2013 14:34

mam rajši svetlobo !
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jan 25, 2013 16:50

amerglass napisal/-a:mam rajši svetlobo !

Popravi svoja dva prispevka tako, da bosta prispevala k odgovoru na vprašanje, kako načrtovati plovbo - z GPS ali drugače, če imaš s tem izkušnje.

Če k temu nimaš nič dodati, jih izprazni, da ne bosta motila (ko boš to storil, bom tudi jaz pospravil tole).

Vprašanje o ribah postavi v podforumu Ribolov. O tem, ali imaš rajši svetlobo, temo, belo črno, črno belo, mavrično (in poljubno znotraj tega - vključno IR na eno stran in UV na drugo in naprej na obe strani), odpri temo o tem v podforumu 'kar ne spada drugam' ali nekaj takega.

Hvala.

Ostali oprostite, ker težim.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Pe Jan 25, 2013 20:00

Nikola Tesla pozabil si nekaj.....in se ustaviti pri Rinotu :D :D
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » So Jan 26, 2013 00:12

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 12:08, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Jan 26, 2013 00:24

Super tole! Ja, dobro je narediti okviren plan poti in preveriti karto na načrtovani poti.
Pa to zaoisovanje res potem počneš v praksi ali se zanašaš tudi na GPS, glede oznak in plovnih poti?
Vreme je pa itak glavni varnostni faktor.
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » So Jan 26, 2013 00:39

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 12:08, skupaj popravljeno 4 krat.
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Po Jan 28, 2013 14:24

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 12:09, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jan 28, 2013 23:00

Mat2000 napisal/-a:Pilotage in

To je plan za meni neznano marino v katero smo vpluli prvič. Hamble Point Marina v Angliji.

Na planu se vidi :
p.231 ( stran 231 v Reeds almanahu, če bi potrebovali dodatne informacije)
Ch80 in telefon od marine
Ponton C, berth 11 ali 12. ( naš prostor kjer lahko parkiramo)
Celoten izris z vsemi oznakami. Kot se vidi iz slike, sem jadrnico pripeljal do GPS točke Hamble in potem vizualno označeval vse boje, ko smo šli mimo.
Mankajo še beringi in back beringi ( azimuti).

Mimo vsake boje sem označil čas in naredil kljukico. ( naprimer 15:06, 15:08..).

Zraven sem še izračunal višino plime, da slučajno ne bi nasedel.

Slika

Hvala za tale prispevek Mat! Vsekakor prispevek k varnosti plovbe za vse morjeplovce.

Ne da mi miru tale plima in oseka. Spodaj je gps karta omnjene marine. Če prav razumem, ste se privezali v marini, levo. Na karti so označene zelo nizke globine in pa področje marine je označeno črtkano.
Mogoče lahko razložiš kaj in kako se vidi in kaj se ne vidi, pa je potrebno upoštevat? Kakšna presenečenja?

Slika
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Po Jan 28, 2013 23:35

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 12:09, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov