"Sive vode"

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Bouges Nina
Admiral

"Sive vode"

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Sr Apr 03, 2013 13:57

Pozdravljeni,
imam vprašanje, ki se bo marsikomu zdelo čudno, pa vendar. Kdro ne vpraša...Imamo barko, ki nima posebnega tanka za t.i. sive vode. Kar ne bi bil problem, če...ne bi v marini vprašali kje lahko pomivamo posodo in nam je gospa zelo prijazno ( z nekaj sekundnim zamikom) povedala, da smo prvi, ki to sprašujemo :shock: . Ker vem, da je v marini kar nekaj bark, v katerih tega tanka ni in ker domnevam, da ljudje kdaj tudi kaj skuhajo, dvomim, da vsi uporabljajo posodo za enkratno uporabo..ali pač. Ne znam pa si zamisliti stanja vode v marini, če bi , predvsem poleti, vsi pomiivali mastne posode in odpadne vode zlivali direkt pod barko... :? . Ne govorim o izpustu wcja, da ne boste skočili name, temveč o vodi, ki ostane od pomivanja posode. Za vsak namig se vam že vnaprej zahvaljujem.
MAja
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Sr Apr 03, 2013 14:05

Manjše barke nimajo rez. za sive vode, samo za črne vode- greznico, ki jo kje na odprtem lepo sprazneš, kar se pa omivanja tiče, gre kar pod barko, edino če imajo noveje barke take rezervoarje.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Apr 03, 2013 14:13

Kvečejemu gre vse v "black water" tank.
Pomivaj s kakim Froschom ali pa kako drugo "eko" zadevo.

Kaj vem.. jaz vse v morje.. žal.. druge ni
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Sr Apr 03, 2013 14:20

Tudi v marini? Če že zanemarimo okoljevarstveno situacijo...se nihče ne boji, da bi ga sosed za vrat zagrabil? Recimo...pomivanje skodelice, v kateri je bila kava z mlekom, je za soseda prav prisrčno doživetje. Da bi pa stalno ven hodili jest nam pa nekako ne znese :cry: . Hvala za vsak namig. Tudi tak, da se to normalno pomiva in nihče ne kliče kakih inšpekcij...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Apr 03, 2013 14:22

Lepo da vprašaš, jadralka. Ni tako hudo kot se sliši.
Če malo pomisliš, pri kosilu niti ne ostane ne vem koliko nevarnih odpadkov. Tu mislim predvsem olje ipd. Predlog. Zlij odpadna olja ipd. v zbirno posodo (plastenko) in jih kasneje odnesi na zbirno mesto v marini.
Vodo od makaronov ipd. naravnost v morje.
Bio odpadke med bio odpadke in tako naprej.
Prašek pa, čimmanj in primeren (eko).

To velja za v marino.

Na odprtem morju pa približno takole:

- Olja še vedno med olja
- bio potopljiv, v morje, nepotopljiv (bananini olupki ipd.) pa med bio odpadke
- embalaža med embalažo
- ostale odpadke pa med ostale odpadke
- papir med papir
- pir, pa se ve, kam :lol:

Še to.
Odpadke prazni, če se le da, v marini na celini in ne na otokih, ker je s tem povezana cela "zapletena" infrastruktura in s tem prispevaš k ohranjanju čistoče na otokih. Vem, da kasirajo kao za odvoz smeti na bojah ipd. ampak, nekaj kulture jih lahko pa tudi mi naučimo. Konec koncev mi potem čofotamo v zalivih, nastlanimi z njihovimi/našimi smetmi. Če ni nujno, torej odpadke prazni na celini. Obnašaj se kot v hribih (Prosimo, da odpadke odnesete s seboj, v dolino!).

Črni odpadki
V marini itak uporabljamo njihov WC
Na odprtem pa bog pomagaj, samo da ne v zalivih. Črni tanki pa mislim, da še niso povsem "zaživeli", ker je infrastruktura za praznjenje precej boga.

Seveda je pa na prvem mestu, da planiraš tako, da proizvajaš čimmanj odpadkov, sivih in črnih. :wink:
Nazadnje spremenil Marchi, dne Sr Apr 03, 2013 14:37, skupaj popravljeno 7 krat.
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Sr Apr 03, 2013 14:22

Saj vidiš kakšen je sosed, če je kak težak malo mirkaš, pa se da.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Apr 03, 2013 14:26

Mi smo vedno povsod pomivali normalno z direktnim izpustom, vsaj pri nas na Hr in v Grčiji.

Smo imeli pa v Turčiji eno izkušnjo. Tam so namreč zelo sktriktni glede izpustov v marinah oz. pristaniščih in je enkrat nekdo bolj po nesreči nekaj zlil v lijak, mislim da ostanke kave (še pene od praška ni bilo), kar se precej vidi v vodi. Takoj je priletel en marinero in začel težiti, smo ga komaj prepričali da je to samo fish soup in da je čisto naravna zadeva.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Sr Apr 03, 2013 14:31

Hja, govorim o resnično tistih župah, ki ostanejo in nastanejo pri pomivanju zmerno umazane posode, ne o odpadkih in fekalijah. Torej, včasih je tu npr. ponev, malo mastna (olivno olje, itak...), pa recimo posoda, v katrei se je grel golaž, pa spiranje krožnika z ostanki čokolešnika. Torej vse to, kar je videti v vodi res grdo. Bom upoštevala nasvet z nepenečimi praški (super ideja).
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Apr 03, 2013 14:35

Lahko kdo pove, kaj mora pisati na prašku, da vem, da je eko in z malo pene?
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Sr Apr 03, 2013 14:36

Pa obriši te grobe svinjarije s papirjem in vtakni v PVC vrečko. Na kopnem pa vrži v smeti. Ostane ti samo še malce za pomit, pa je.....
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Apr 03, 2013 14:39

goahead napisal/-a:Pa obriši te grobe svinjarije s papirjem in vtakni v PVC vrečko. Na kopnem pa vrži v smeti. Ostane ti samo še malce za pomit, pa je.....

Slika
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Sr Apr 03, 2013 14:39

Ja, saj ne mečem v odtok celih banan :cry: . Bojim še že, da bi nekoga motil zvok ali pa morda res barva tistega, kar pride ven in česar res ne moreš dobro obrisati s papirjem, predvsem pa prašek okrog barke...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Apr 03, 2013 14:46

Sicer imajo v večini marin tudi prostore za pomivanje posode. A v Izoli tega nimate? Koliko že stane tam privez? :roll:
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Sr Apr 03, 2013 14:49

Tako kot je tista gospa na recepciji pogledala nas, ko smo ji postavili vprašanje, smo potem mi njo, ko smo dobili odgovor. Aja, ob tem smo podpisali še "modro zastavo". Cena se mi zdi je kar primerljiva s Portorožem :wink:
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Apr 03, 2013 14:52

Jaz tudi v marini vržem v vodo kak paradajz s čebulo, če ostane.
Kurc jih gleda... barke vsi perejo ko zmešani, potem se bi pa sekiral nad mojim "drekcem" ali boh ne daj, zocom od kave?!

Na odprtem pa fekalc na "on" in opala... rjava sled :D

Res ne kompliciraj toliko, ker tisti pljunek pence od pomivanja ali flekec olja od olivca pa res ne igra vloge.

Kar se pa sosedov tiče... mene sicer težko kdo za vrat zgrabi a nasplošno mislim, da res ni hudo, če zliješ zoc od kave v morje. Res no...
Nimaš se nikogar za bat! Lepo prosim. Uživaj, ker kuhanje in pečenje na barki je eno lepših opravil zame!
A maš kakega težaka za soseda? Znajo bit kaki freak Slovenceljni ali pa zdolgočaseni Nemci problem...

Pa mislim na to, kar je že Marchi napisal: ne puščaj odpadkov na otokih.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti